icon

Dieťa odmieta prijímať stravu. Čo robiť?

vavrova1334
17. dec 2012

ahojte,chcem sa spytat,, maly mi od narodenia akosik zle papava, najrpv som mooc chcela kojit,, ale pomohol až nutrilon a vdaka tomu aj konečne pribral,, asi ako pol ročny jedol rozixovane kašičky,, učila ho už na rožteky,, ked sme išli na prechadzku v kočari,, lubil mrkvu,zemiaky,karfiol,,, a dokonca časom to lubil na male kocečky a kusavat,,ked už mal zubky,, taktiež sa zalizoval sa kuriatkom,, varenym alebo pečenym na masle v sklenenej nadobe ,, na cibulke,, všetko len velmi malo alebo vobec nedochucovane,,!! ale asi pri 9 mesiaci mi odmietal jedavata čo horšie odmietal aj nutrilon a nedopijaval flašku na pomery k jeho veku,, opät schudol,, potom sme mali rotaviruz a aj v nemocnici ma stale upozornovali na nizku vahu ,ale nič s tym nerobili lekari,, akoby to bola moja vina,naštastie ked mal rok som skusila mlieko nestle,, od jedneho roka a to mu opät vratilo vahu ,,dokonca bol z neho konečne baculkaty macinko,, pekne napapkanučky s bruškom navalenym,, teraz ma dva a pol roka,, a už ani to mliečko nezabera,, a čo horšie,, jogurty a pribinačky vobec nie,,, chleba a rožky neznaša,, krupicu tu uplne nenavidi,, a odmieta mi aj banany,jedine čo som do neho schopna dostat je syry.. prekabatit ho s chlebikom aspon trošku so salamikom a maslom,, paštekou a take obedy ako špagety,, alebo trochu palacinky, kura s ryžou to zie,, aj parky,, dokonca miluje globasky a slaninu,, ale to mu nechcem davat,ale čo s nim ked nič ine nechce papat,, a lizatka a čokolady to neodmietne,, ale tak to už vymyšla ,, lebo to neni na papanie,, to len tak občas sa odmenu,,neivem kde nastala chyba od malička som sa snažila vyvarat mu,, modre z neba,, a nič mu nevonalo... už som to vzdala dam mu čokolvek čo hce len ,aby sa najedol ale on je schopny byt len o mlieku aj tri dni,, a ked som to volala doktorke ,že mam podozrenie na lepok v žaludku,, na celiakiu,, ma už druhy raz odbila,že pokial ma peknu pevnu stolicu mu nič neni,, neviem čo s tym,, dostal aj kvapky aby začal papat ale už ani tie nezaberaju

hajana3
17. dec 2012

ahoj, neviem ti celkom dobre poradiť, ale viem, že moja neter mala tiež podobné podozrenie a dostala v lekárni kúpiť dáky tester, vôbec neviem či do stolice, a vyšiel jej pozit a potom už vedela čo je vo veci a šla lekárovi a ten už musel urobiť vyšetrenie. Potvrdila sa jej potom celiakia, a tiež problém s mliekom. Nie som v tomto skoro vôbec informovna, ale ak by si chcela môžem sa jej popýtať, to už je dospelá osoba a zistili jej to asi v 28 roku. Moja malá je tiež prplák do jedenia, tiež nám vyčítaju, že má menej ako by mala mať. Máme 10 mesiacov, tak uvidím, čo bude v budúcne. Držím ti palce. Jana

cicimotinka
17. dec 2012

náš malý má ten istý "problém"... do cca 1,5 roka baštil ako o život - macko bol... potom sa zaťal a bolo... dnes jedáva tak máličko, že sme skončili na gastre a tiež nám robili všelijaké testy... nakoniec sa nič zlé neukázalo, dostali sme nejaké nutridrinky (účinok neviem posúdiť, ešte nedošli do lekárne)... ale kúpila som Vibovit v lekárni (je od 3 rokov) a po cca 5 dňoch sa mi zdá, že si pýta viac jesť... tak neviem, či je to obdobie, alebo sa niečo upravilo práve vitamínmi... a inak o lepku a celiakii aj nám hodne hovorili, ale nakoniec sa to nepotvrdilo, takže som rada, nedaj sa nahovoriť na nejakú diétu, kým sa nepotvrdí problém v odberoch...

bernardina
17. dec 2012

Ahoj moja malicka malicka ma 17 mesiacov a vazi nieco cez 8 kil,co nie je vela. Nasa pani doktorka nema problem nas poslat na vselijake vysetrenia a na gastre zistili ze ma maly zaludocek takze ani vela spapkat nemoze ale po odberoch zistili ze jej chyba enzym lipaza na stiepenie tukov a berieme kreon tabletky.Mame dost casto stolicu aj 3 krat denne a vraj to nie je dobre.Je velmi ziva a baculkata zrejme nikdy nebude. Mliecko pije dost malo. A z kazdeho zobka len ako vtacatko. Dufam ze vekom sa to zmeni a napapka sa ako moji chalani ,ktorym sa uz robia faldičky.

adeli79
17. dec 2012

a nie je len trochu presibany a manipuluje s vami? ked pises,ze take obedy ako špagety,, alebo trochu palacinky, kura s ryžou to zie,, aj parky,, dokonca miluje globasky a slaninu a lizatka a čokolady to neodmietne
mozno praveze tym velkym vymyslanim si mysli, ze moze jest len to,co chce on. to teraz vobec nemyslim v zlom. len deticky su velmi velmi presibane a v 2 a pol roku manipuluju s rodicmi jedna radost, ked sa rodicia nechaju 😉

elen83j
17. dec 2012

nehovoríš náhodou o mojom Fifíkovi,my sme mali podobné,okrem mlieka nič moc.vyžiadala som si vyšetrenie alergologa a zistil ´´NEMOžNE´´ štupel je alergicky na mlieko a vajcia.preto nemožné,lebo mlieko pije na litre.od kedy mu dal zobac sirup tak sa to lepší.dupni si a chod aj bez vymenného lístka 😠 celiakia sa u nás nepotvrdila,ale dr.povedal,že nie je vylúčena,len sa ťažko zisťuje u malých detí.ak máš otázky kľudne sa spýtaj,ja som vyskušala aj nemožné,ked nepapal 😀

maritana
17. dec 2012

Och zienky aj moja dcerka dokaze byt len o mlieku.Ma dva a pol roka a sme sledovaní aj gastroenterologom koli tomu.Zatial nic nenasli a dufam stale ze to bude casom lepsie,lebo i ja som uz vyskusala vselico a je to psychicky vycerpavajuce,hlavne ked sa stale snazim a ziadna odozva :(

angua27
18. dec 2012

ahoj, nie si v tom sama. to čo píšeš, ako keby si písala o mojom synovi v tom veku. keď bol kojený veľký papkáč, od prvých príkrmov to išlo dole vodou. od dvoch rokov neje žiadnu zeleninu a ovocie iba sem-tam jabĺčko, banán a najnovšie mandarínky. robili nám aj testy, má síce rôzne alergie, ale žiadna celiakia ani nič, čo by malo ovplyvniť jedenie. proste je ako jeho otec, jedlo je na poslednom mieste záujmu. výrazne sa to zlepšilo nástupom do škôlky. davová "psychóza" - jedia všetky deti, tak budem aj ja, zafungovala. posledný rok sa dokonca už dostávame k tomu, že papá aj veci, ktoré odmietal doteraz a papá veľa na jeho pomery. tak sa teším.
dlhý čas sme fungovali na čistých cestovinách, suchom pečive, suchej ryži, občas mäso a hlavne veľa, veľa mlieka. aj ja som bola často zúfalá, že neviem čo mu dať jesť. hore hlavu, ak by bol fakt hladný, vypýta si. a raz sa to naozaj zlepší. ak je veselý, prospieva, nie je unavený, tak má všetko, čo potrebuje. 😉

alena0305
18. dec 2012

Mojej kamarátke dcéra do 3 rokov nejedávala takmer nič - veľmi, veľmi málo. Keď nezjedla jedno, skúsili iné - jeden deň do nej trochu dostali, druhý deň to už nechcela. Keď nastúpila do škôlky a videla,že ostatné deti papajú a keď nezje iné nedostane a nikto za ňou s lyžičkou behať nebude - tak začala jesť takmer všetko. Zo začiatku iba v škôlke - keď navarili alebo nachystali to isté čo v škôlke dokázala jesť - doma to jednoducho nezjedla. Ale potom to už robili tak, že nachystali sebe "však ty si nechcela" a keď zistila,že toho moc nenavymýšľa - pekne zjedla polovicu mame z taniera. Ale o tom mlieku som kedysi počula - že dieťa keď 2-3 dni pije len mlieko tak si akoby prečisťuje organizmus - to čo robia dospelí očistné kúry a diety - samozrejme to nemôže byť stále. Ak sa vylúčia zdravotné dôvody - skús navariť zdravé a opýtaj sa,či chce papať a ak nie nalož iba sebe.

abbie
18. dec 2012

pozri, ak chces pre pokoj v dusi urobit malemu vysetrenie, tak chod k sukromnikom, uz ani u statneho nepotrebujes sprievodny papier od pediatra