Kedy ste začali dávať deťom paradajku a paradajkovú polievku?
Mám 15 mesačného synčeka.
po 1.narodeninach.Paradajka je sice alergen,tak sleduj reakcie asi 3 dni.My sme zo zaciatku mali koznu reakciu, vynechala som ju na 3 tyzdne, potom som skusila opat a bolo ok 😉
ja mam hroznu alergiu takze polievku v 18.mesiacoch a cerstvu este nikdy
po 1. roku aj polievku aj čerstvú, odsledovala som alergickú reakciu a nijaká nebola, dávame stále.... Takže smelo do toho skúsiť. Ale ako písala junovka, tri dni nedávaj nič nové, ak sa do 3 troch dní neobjaví reakcia, alergiu nemá 🙂
ja som dala polievku asi v 18. mesiacoch, alergiu nemá, no nechutí mu, tak isto ano surová
15-mesacne uz urcite moze.
vacsinou sa paradajka zavadza od roku, hlavne ak ma dieta zvysene riziko potravinovej alergie (v rodine a pod.)
dovodom je to, ze moze sposobit alergicku reakciu, ekzem, zapareniny, alebo vyrazky okolo ust... kyslost paradajky tiez moze zhorsit reflux... alebo sposobit traviace tazkosti, castejsie zo surovych ako varejnych (niektori ludia sa musia kompletne vyhybat surovym paradajnkam - ako moj syn napr.)
niektore deti si vsak mozu vychutnavat paradajku aj ovela skor (napr. 8 mes.) pokial nie je v rodine alergia mozes paradajku ponuknut, po paradajke treba vsak sledovat reakcie a travenie dietata apon 3 dni, niektore deti miluju paradajky, v juznych krajinach ich zavadzaju ovela skor, moj syn ich od mala odmietal (zjedol max. jeden mesiacik za rok), az kym pred rokom v lete nezjedol celu paradajku a cely sa kompletne nevyhadzal, odvtedy mu ich neponukam.
tiez neako okolo 15 mesiacoch. reakcia ale bola taka, ze mal trosku cervenu ritku.
my v rodine nemame ziadne alergie, takze sme zacali s cerstvymi paradajkami aj paradajkovou polievkou okolo 8-9 mesiaca a nikdy s nimi maly nemal ziaden problem
Cerstve? Tie striekane zo skleniku urcite nie. Ved to ani nechuti, skoda ju dietatu znechutit.
Ale z paradajkoveho pyre zo skla kludne, moji uz mali, ja to neznasam, oni to zboznuju, tak obcas uvarim, len s trochou ryze a bazalky a posypat syrom a olivacom... idu sa za tym utlct.
po roku
ja som dala asi keď mala rok práve sme si mali v záhradke 🙂
okolo roka
Tak isto nemame ziadne alergie a mala dostavala jedlo s paradajkami od 5 mesiaca ( hipp) a v 7 som jej varila plnenu papriku (samozrejme bez korenin a tak )ani neviem ako rychlo to zbastila . A kazde jedlo ktore obsahuje paradajky tak zbasti bez jedineho hlasku 😀

paradajku som ešte nedávala ale paradajkovú polievku od 7 mesiacov a to je v podstate to isté 15mesačné dieťa môže už jesť všetko okrem hríbov.