Kedy ste začali podávať kravské mlieko
Chcela by som vedieť, kedy ste začali deťom dávať kravské mlieko.
@beruska.zuzanka - Je mi luto ludi, co sa boja dialogu. Neviem, ale prijdes mi precitlivela, ked ti vadi, ked niekto vo vete urcenej tebe pouzije vykricnik? Prijde ti toto normalne? Nicim som ta neurazala ani nic podobne. Preto som trochu zarazena, ze ty si sa urazila (??) No nevadi, ked ty uz nekomunikujes, tak nemame o com. Je to aj tak mimo temy.
@czechzuzanaba čo sa týka mlieka, myslím že dobre to tu popísala anjeliček26, každý kto má záujem sa dozvedieť viacej si informácie ľahko nájde, pokiaľ to nechápeš tak to proste nerieš a stravuj sa ako si zvyknutá 😉
ja som len narážala na to že aj napr. bielu ryžu tipujem jedáva cca 80% ľudí a pritom je to naturálna ryža vymletá a ochudobnená o všetko hodnotné viď nižšie. To isté je s bielym cukrom. Ako pri kravskom mlieku tak aj ostatné (podľa mňa nezdravé) potraviny sa jedia tak viacmenej zo "zvyku", varila to moja mama, jej mama takto bude v poriadku .... Ono to tak bohužiaľ nefunguje a odráža sa to samozrejme na zdravý ľudí, človek si to zažne uvedomovať až keď sa začne hlbšie venovať a zisťovať čo vlastne je ... ale to už je mimo tému KM, takže končím.
(Kým biela ryža je takmer čistý a biologicky málo hodnotný škrob, naturálna ryža obsahuje podstatnú časť šupky a klíčku, kde sú schované všetky dôležité veci: fenoly (napr. kyselina ferulová so silným antioxidačným účinkom), esenciálne mastné kyseliny, vitamíny B a minerály. Preto aspoň doma čím skôr nahraďte bielu ryžu naturálnou. Jedna šálka uvarenej naturálnej ryže vám dá až 20 % dennej potreby selénu a 88 % mangánu (to sú prvky, ktoré chránia vaše bunky pred voľnými radikálmi), až 15 % dennej potreby niektorých vitamínov B, vyše 20 % horčíka a 10 % medi – a to stojí za tých 45 minút varenia. Citácia článku Bukovského)
necitala som si vsetky prispevky, len by som chcela napisat, ze my sme zacali s jogurtami a mliecnymi kasami ked mala dcera cez 8m a hned sa u nej prejavila intolerancia laktozy. potom alergia atd.....nedavno ako sme boli u alergologicky tak nam povedala, ze naposledy co bola na nejakom seminari odisla trosku sokovana z toho, ze podla najnovsich studii by sa mali detom podavat mliecne vyrobky hned ako zacnu mamicky s prikrmom aby sa prave intolerancii alebo alergii na BKM vyhli, aby si telo zvyklo na mliecnu bielkovinu a nebolo potom "sokovane" ked nieco take dostane neskor....takze vsetko sa meni, stale nejake nove studia a vyskumy... je na kazdem mamicke ako sa rozhodne a tiez nie kazde dieta znasa vsetky potraviny ako my ;)
@beruska.zuzanka - ups @terapetra 12:15 - tie vykricniky ti nevadia. Ach jaj nejde o vek - ale detinske to je 😕
o ryzi tolko neviem 😉 , ale ja mam s toho Bukovskeho taky pocit, ze by sme nemali nic jest. Vsetko je zle a vsetko skodi. Ked ho vidim, prepinam lebo sa bojim, ze sa dozviem, ze by sme si vsetci mali kupit dychacie pristroje lebo to je to naj pre nas zivot. Ja len tolko 😉
My sme zacali davat kravske mlieko od 1.roku,maly mi od 9.teho mesiaca mlieko(UM)odmietal tak mi dr.povedala ze mam skusit po roku kravske...to mu aj chutilo-pil priblizne 3 flasky denne... a teraz ma 2,5 roka a vypije mi denne 1,5L..viem ze je to dost, 😖 popritom normalne papa vsetko co mu nalozim 😉 ..nema problem s jedenim..no byt bez toho mlieka je proste pre neho nemozne..uz som skusala aj nedat mu ho..ale to je hysteria..dokaze plakat aj hodinu v kuse..... a ak by to chcel niekto okomentovat tym ze je to nezdrave..tak nezdrave je dnes uz skoro vsetko..takze o komentare tychto tipov nestojim 😉
my sme dali od 1,5 roka zhruba KM, do 8m sme kojili ale aj dokrmovali nutrilonom, potom len nutrilon...
pije mlieko z automatu, nejak to neprehana ale ma ho rada, kolko vypije v skolke presne neviem, ale dost ich mliekom nalievaju...
co sa tyka mna odkedy som tehotna pijem minimalne pol litra denne, dnes uz mam v seba skoro liter 😅 ide mi na chut a nejak to neriesim, trvanlive ale nepijem, to mi nechuti... nepocitujem ze by ma zahlienovalo
ja skor zasnem nad ludmi co kupuju lacne kurence v hypermarketoch a stopu s tym svoje deti v presvedceni ze ako im robia dobre (vid moja svokra ktora ine malej dat nevie 😝 a este trva na tom ze lepsia strava neexistuje 🙄...) fuj... raz za cas nic nepoviem, ale ked ju opatrovala tyzden a mala kazdy den kuraciu polievku a pecene kura tak ma isiel slak trafit 😠
@babullka1 to je slusny vykon od maleho, tolko nevypijem ani ja 🙂
@tetapetra - max nema ani alergiu na BKM, ani intoleranciu laktozy, aj tak ma z jogurtu strasne smradlave kakanie do hodiny potom, co jogurt zjedol a boli ho brusko. Takze :( U nas bohuzial.
ahojte, ja som zacala davat kravske mlieko obom dceram po 2 roku, ale ked som varila pre ne tak som do krupice, zemiakovej kase, pudingu pouzivala kravske uz od nejakeho roka, lebo z UM mi to prislo take blbe na chut 🙂. Obe mlieko maju radi, mladsia teraz vypije cca pol litra denne+ nejaky jogurtik
Ja som na kravskom mlieku od pol roka a doteraz som nemala a ani nemam zdravotne problemy. Mladsej dcere davam plnotucne, cerstve pasterizovane
@anjelicek26 tak to mozu robit kultury, ktore sa do jogurtu pridavaju. Su to probioticke kulturi, acidofili a nepamatam si ake vsetky fili, ktore sa pridavaju. Inak tie kultury fakt nechutne smrdia 😀 Ja neviem ci ta potesim, ale moj otec si da tiez jogurt alebo kyslu smotanu a hned bezi 🙂
@kryska5 no jeste k tomu mleku, argumenty @anjelicek26 jsou ty, ze mliko od kravy je urcene pro telatka. To je sice pekne, ale potom teda nesmime jist ani maso, protoze to ze svina porodi selatko, je kolobeh zivota, porodi ho aby prezil druh, a ne abychom se najedli. Taktez ovoce a zeleninu bychom nemeli jist, to ze rostlina vyplodi plod neni prece urcene na jidlo, ale na semena - takze taky ne pro nas.
A i tak to umele mleko je vyrobeno z kravskeho, plus kopa chemikalii okolo. Tak jak to muze byt lepsi? Je to pro me stejne, jako bych mela u dcerky misto ovoce a zeleniny davat vitaminove doplnky. Protoze u ovoce taky nemam jistotu, ze neni postrikane a pod. Kdezto vitaminove doplnky, aspon nektere, se tvari jako cisto prirodni...
K te naturalni ryzi, to bych aj souhlasila, ze je zdravejsi. Ja jsem ji i koupila, ale proste mi nechutna. Kupujeme paraboiled, to se mi zda takovy zlaty stred.
Jeste by me taky zajimalo, ze kdyz detatko naucita na takovou zdravou stravu, jak to pak resite ve skolce? Maji k tomu pochopeni?
Ale treba pohanka, spaldove testoviny a pod. to se mi celkem libi, ze se k tomu lide vraci, jenze jde o to, ze musis celou rodinu i sebe "preucit" , protoze proste cloveku chutna, na co je zvykly. Ale diky za diskusi, je to zajimave tema 🙂
Inak baby, čo nedávate mlieko vôbec, čím detičkám dopĺňate živiny, ktoré sú v ňom, ma to zaujíma pre trošku inšpirácie 😉
naša hodne ľúbi šošovicu, špenát, ryžové mlieko už pila, dokonca ešte pred tým, ako dovŕšila rok, ale teraz som niekde čítala, že pre malé deti vhodné nie je
mak sa tuším enmá do troch dávať? nepamätám, ten sme ešte neskúšali, ale teda strukoviny papá dosť, okrem šošovice hrach, kukuricu, aj bielu fazuľku, struky okrem sóje
teraz v lete aj kopec ovocia červeného jedla, alergiu nemá, tak papala od našich zo záhrady, žiadne z obchodu, čiže ríbezle, jahody, čerešne a tak...
no dajte do placu ešte dáke tipy 😉 vďaka 😉
@tetapetra ani sa Ti nečudujem, že mlieko nepiješ 😀
inak ani ja mu neholdujem každodenne, mám obdobia, že ho pijem dosť, jem jogurty a tak a teraz som zasa tak, že veľmi nemusím....
@tetapetra ona mala probkemy hned od mala, uz v porodnici ako ju dokrmovali na zaciatku UM, ale to sme zistili az potom ako nam povrdili intoleranciu laktozy, teraz sme sledovane na gastroenterologii pre podozrenie aj na alergiu BKM a este mame aj histaminovu intoleranciu....uz sa "liecime" 2,5 roka
@beruska.zuzanka mak davame bezne, makove kolace ma zo vsetkeho najradsej
@anjelicek26 ešte posledný raz, neurazila som sa, nie som malé decko a záleží od toho, v akom kontexte je čo napísané, to ako si sformulovala vety Ty mi prekážalo, pretože ako som napísala sme tu od toho, aby sme zdieľali názory, poradili si a nie od toho, aby sme vnucovali a presadzovali svoj názor za správny, to je rozdiel 😉
@libka1 hej? tak vyskúšam, lebo ja veľmi ľúbim makové koláče a slíže 😵 dík 😉
@czechzuzanaba - ano kolobeh zivota. Ale zamysli sa nad mliekom. Ktory cicavec pije mlieko ineho zvierata aby prezil? Ktore zviera potrebuje k vyvazenemu stravovaniu po dobe kojenia mlieko? Chyba tym zvieratam nieco? Nemaju vapnik? Maju riedke kosti, zuby, ich novorodenci niecim trpia? Isteze nie.
Nemusime pit mlieko aby sme prezili. Vsetky latky, co ziskavame z mlieka - a vela ludi ich ani spracovat nevie - ziskame normalne zo stravy.
@anjelicek26 a odkial vies, ze nema intoleranciu laktozy? boli ste na nejakom vysetreni?
@beruska.zuzanka svagrinina Ema, mala 6 mesiacov a zuvala strukoviny jedna radost. Kamoska svojho syna krmila uz pred 6 mesiacom zelerom, a to je fakt tazky alergen lebo on ho chcel. Ked som sa jej pytala ci je vsetko ok, vravela jasne, vraj jej lekarka vravela, ze ked mu chuti, tak nech papa 😀
@beruska.zuzanka - u nas su denne na jedalnicku pre starsiu oriesky, ovocie, zelenina, stravuje sa zdravo, vyvazene, papa zo vsetkeho, boli sme pred par mesiacmi na krvicku a ma vsetucko v norme, takze je asi v poriadku aj bez mlieka.
Podla mna sa velmi precenuje, co mlieko skutocne obsahuje. Mlieko je jedlo - deti nim zacinaju den - a potom nejedia normalne ranajky. Nasa si da celozrnny chlebik s masielkom, k tomu pokrajanu papriku ci rajcinu alebo chlebik s lekvarom a ovocie k tomu, alebo müsli s jogurtom, orieskami, ovocim, zaliate jogurtom, mava omeletu rano a rajciny k tomu... ono to da viac prace spravit normalne ranajky, ako postavit to kakavko, to je pravda.
@anjelicek26 ale ine cicavce ako ludia nejedia ani jogurt 😉 (teda okrem nasej macky, pre tu je najvacsi dar ked moze vylizat kelimok 😀 )... vo vacsine tem kde ta vidim mas striktne vyhraneny nazor a bojujes zan ako levica. podla mna zbytocne plytvas energiou, toho kto chce dat KM aj tak nepresvedcis a bude si opakovat svoje tak isto ako ty.. neber tak vazne vsetko, vacsina z nas sa snazi dat dietatu do najlepsie, len mame proste rozdielne nazory a niekedy aj velmi skreslene, pretoze si precitame nejaky clanok na internete a berieme ho 100% vazne... nie vzdy vsetko co sa napise je uplna pravda 😉
@anjelicek26 ale zase ktore mlada je tak dlho neschopne sa samo o seba postarat ako ludske mlada? to by sme svoje deti museli dojcit do kedy, aby sa boli schopne o seba postarat same? Ked sa na to pozries takto nie je na tom nieco pravdy?
@lussyp - ano boli sme a testovali aj intoleranciu laktozy aj alergiu na BKM. Oboje negativne. Ako on ma problemy aj po UM, normalne kakanie mimo miernej/velkej hnacky sme videli tak 5x za zivot. Viem, ze aj u neho by bolo najlepsie mu mlieko uplne nedavat, ked mu tak nerobi dobre, ale je na to este malinky. A MM u nas uz proste nefunguje, ved to boli prave zdravotne dovody, kvoli ktorym sme odstavovali v roku :( Tak nejako este aspon do dvoch rokov vydrzat a potom koniec s tym. Jedine, co mu robi dobre na kakanie je sojove mlieko, potom kaka krasne - ale sojove na pitie a pravidelne ma zasa svoje plusy a minusy. Ach jaj zlozite to je cele. Clovek si musi vybrat mensie alebo väcsie zlo.

@anjelicek26 vadia mi výkričníky u Teba, pretože tu nikto iný ich v komunikácii so mnou nepoužil, do Tvojej komunikácie s inými ma nič 😉
a nič neprekrúcam, to chúďa som si tam doplnila z vlastnej vôle, prekáža Ti to?
Týmto komunikáciu s Tebou ukončujem 😉