Kedy zaradiť obilné kaše a ovocie do stravy?
Ahojte. Malý má 5 mesiacov, plne kojený. Do max. jedného mesiaca chcem začať s prikrmami.
Rozumiem, že najskôr začínam zeleninou na obed, jednodruhové pyré, vždy po 3-4 dňoch pridám nový druh zeleniny a sledujem prípadnú reakciu. Potom cca po dvoch týždňoch môžem začať pridávať aj mäsko. Potiaľto mi je to jasné.
Nie je mi už však jasné, kedy pridať obilninové kaše, a kedy ovocie. Ocenila by som nejaký postup krok po kroku aspoň na začiatku všade je plno protichodných rád. Budem vďačná za vaše skúsenosti, ako ste to robili/robite vy a čo sa vám osvedčio najviac. Vopred ďakujem.
@frida1990 ja som isla takto u 2 deti: zelenina cca 7 druhov, maso 3 druhy, zltko, lepok, ovocie asi 5 druhov, A potom som uz len pridavala bud novu zeleninu alebo nove ovocie. A po asi 2-3 mesiacoch jogurt, bielko.
Proste najskor zarad obed, ked uz to budu aj porcie a nie par lyziciek tak zarad ovocie na desiatu a potom kase. A ja som davala potom vacsinou jogurt na olovrant a casom som zacala davat na ranajky kase/pecivo/natierky a na veceru polievky.
@frida1990 ja som isla takto u 2 deti: zelenina cca 7 druhov, maso 3 druhy, zltko, lepok, ovocie asi 5 druhov, A potom som uz len pridavala bud novu zeleninu alebo nove ovocie. A po asi 2-3 mesiacoch jogurt, bielko.
Proste najskor zarad obed, ked uz to budu aj porcie a nie par lyziciek tak zarad ovocie na desiatu a potom kase. A ja som davala potom vacsinou jogurt na olovrant a casom som zacala davat na ranajky kase/pecivo/natierky a na veceru polievky.
@anonym_1e65df ďakujem, asi v akých časových rozostupoch ste išli, kým ste sa dostali k prvému ovociu a prvým obilninam? Lepok ste kedy začali zaraďovať?
@anonym_1e65df ďakujem, asi v akých časových rozostupoch ste išli, kým ste sa dostali k prvému ovociu a prvým obilninam? Lepok ste kedy začali zaraďovať?
@frida1990 lepok od 6. mesiaca kľudne. Ak už bude mať za sebou pár druhov zeleniny, tak pridať bezvajecne cestoviny, kuskus alebo zavarit lyzicku krupice do prikrmu.
Protichodné informácie sú, lebo neexistuje iba jeden správny postup. Ja som najprv zaradila bezlepkové kaše- pohánková, pšenová… až následne lepok v podobe kuskusu či drobných bezváječných cestovín. Približne mesiac od začiatku príkrmov som začala s tými bezlepkovými kašami. Lepok o trochu neskôr.

Musis si len idealne vybrat jeden zdroj informacii a podla neho ist 🙂 ja som sa rozhodla pre nasu pediatricku a cca. takto som sla http://www.dzurillova.sk/poradenstvo.html je tam sekcia zavadzania prikrmov.