icon

Príkrmy od 4. mesiaca: Skúsenosti matiek a odporúčania

olinka1502
Dnes o 06:36

Ahojte, zaujima ma ci ste davali prikrmy (zeleninove) uz od ukonceneho 4. mesiaca babatka, podla mojho pediatra sa mozu davat, plus mu mam skusit davat olizovat maslo, rajciny, chlieb…

anonym_fd3173
Dnes o 06:41

Ja som začala. Ale teda paradajkami isto nie.

anonym_8db133
Dnes o 06:42

zacni s prikrmami vtedy ked sa dieta zacne zaujimat o tvoj tanier, a ano postupne mozes zacat aj paradajky a maslo, naprv daj sladku zeleni u, cuketa, mrkva, batat.... ja som trosku tuku davala priamo do prikrmu. paradajky tiez mali dost skoro lebo sme mali na zahrade, sovoci. som dlho cakala nech si nezvyknu na sladke a celkom sa vyplatilo doteraz su to velky jedaci a hlavne velmi lubia aj zeleninu

anonym_4db417
Dnes o 06:43

Paradajka je z botanickeho hladiska ovocie nie zelenina. A ano, moze sa davat ZELENINA. A olizovat maslo a chlieb? Nato je este dost casu.

beata_k
Dnes o 06:45

@olinka1502 Najnovsie sa odporuca az po ukocenom 6 mesiaci. A je jedno, ci dojcene alebo na UM.

anonym_655e52
Dnes o 07:14

Za mna zbytočne skoro. Dieťa má aj prejavovať záujem o jedlo. Má mat aj nejaký hlad, že mlieko už nestačí

minesasubu
Dnes o 07:15

medzi 4-6 m som dávala olizovať alergeny
syn bol dojčený takže sme začali cca 5,5 m
pediatrička mi dala papier ako začať čo pridávať a pod

anonym_7dd22b
Dnes o 07:35
@anonym_4db417

Paradajka je z botanickeho hladiska ovocie nie zelenina. A ano, moze sa davat ZELENINA. A olizovat maslo a chlieb? Nato je este dost casu.

@anonym_4db417 ide o imunologicke okno, kedy dieta oblizuje alebo v malinkych mnozstvach skusa potraviny (napr aj lepok). Udajne je to prevencia pred buducimi potravinovymi alergiami.

hederamonstera
Dnes o 07:39

podla mna skoro, ja som to riesila podla mojich pocitov a maleho...ked som videla, ze zacina mat zaujem o jedlo, vtedy som zacala...a bolo to vzdy okolo toho 6m...boli na UM

kamoska sla uplne podla tabuliek, malej to cpala do ustociek a rozculovala sa, ze preco pekne nepapa....no preco no...a s tym uz nabehli dalsie problemy, kedze jej to fajn znechutila tej malej

michaela329
Dnes o 07:51

@olinka1502 davala som v 4 a pol - lepšie sa začal držať, malý bol na UM. Začala som zemiakom (chuťovo neutrálny). Išla som podľa príručky od Mudr. Jaššovej (posiela zadarmo) - takže do roka skúsil všetko. Tie prvé porcie boli len také ochutnavačky, vždy potom dostal aj mlieko. Malý má rok a pol a je to veľmi dobrý jedák (a ešte nebol chorý, ak nepočítam pár dňový soplik a brušnú virózu od babky - asi dňovú).

michaela329
Dnes o 07:52
@beata_k

@olinka1502 Najnovsie sa odporuca az po ukocenom 6 mesiaci. A je jedno, ci dojcene alebo na UM.

@beata_k nie, najnovšie sa odporúča práve od ukončeného 4. m.

anonym_080dd0
Dnes o 07:54

Podla mna je to tiez skoro. Pre ilustraciu, mam 5 deti, 4 uz skolakov a skolkarov. Zacinali sme okolo 6 mesiaca, boli dojcene, sem tam UM ako dokrm.
Zaujem o jedlo ale neprejavovali ani vtedy az tak, ale zacali sme velmi pomaly zeleninou. Viac sa mi rozjedli vsetky okolo 8-9.mesiaca. Lepok sme zavadzali kasami - spaldova, napriklad. Milovali tie kase z DM zarobene aj s cistou vodou, vobec nemuseli mat mliecne.
Manzel je alergik, ma atopicky ekzem, astmu. Alergie na potraviny - 2 - mak a sezam.
Detom som podavala sezam a mak za jeho pritomnosti s tym, ze sme pripraveni letiet na urgent alebo volat zachranku, on mal hlavne prudku reakciu na mak, bol v nemocnici na JIS, anafylaxia. Takze bala som sa. A pri dalsich alergenoch som tiez bola opatrna. Nakoniec nic, deti nemaju ziadne alergie na potraviny, len najstarsia dcera ma miernu intoleranciu na laktozu. Aj to nema testami potvrdene, na vysetreniach sme boli s nou, ked bola babatko a nepotvrdilo sa nic. Napriek tomu, po infektoch mava s laktozou problem, ked ma viac mliecneho.
No, takze ja odporucam pockat, kym dieta prejavi trosku zaujem o jedlo. Ak je dojcene, tie alergeny dostava v mlieku od matky spolu s ochrannymi latkami na crevo atd., takze ja uz to dojcenie povazujem za silnu prevenciu proti vzniku alergii. Samozrejme, nemusi to byt 100%-ne, ze alergiu mat nebude, jasnacka.
No a este taka prakticka vec, ak mu mliecko staci, tak ja osobne som rada mala veget - dam prso a hotovo, napapane. Kdezto s prikrmom sa bolo treba babrat a zje z neho na zaciatku lyzicku a 2 vysmari na zem 😅, takze tie zaciatky boli dost frustrujuce, hlavne, ked som mala starsie 2,5 rocne dieta,...nie ze by som bola leniva, ale tak...niekedy ked sme sli von, tak napriklad nemali obed, dala som poobede prikrm. Take flexibilnejsie sme to mali a vsetky deti miluju zeleninu. Mame vela paradajok, papriky, muz vcera nakrajal na velky tanier a hovori, ze toto treba dnes vsetko zjest a myslel to tak, ze ti styria, nech to zjedia. A zjedli to ti dvaja mali skolkari, nestihol sa ani obzriet 🤣.

beata_k
Dnes o 07:57
@michaela329

@beata_k nie, najnovšie sa odporúča práve od ukončeného 4. m.

@michaela329 Davas nespravne informacie. Paci sa zhrnutie. Clenky si treba dohladat, je toho plny net.

Podľa aktuálneho odporúčania WHO je správny čas na zavedenie prvých príkrmov približne v 6 mesiacoch, konkrétne po dovŕšení 6 mesiacov (okolo 180 dní). WHO toto odporúčanie uvádza aj v najnovšej smernici z roku 2023 a v aktuálnych informáciách z roku 2026

michaela329
Dnes o 07:59
@beata_k

@michaela329 Davas nespravne informacie. Paci sa zhrnutie. Clenky si treba dohladat, je toho plny net.

Podľa aktuálneho odporúčania WHO je správny čas na zavedenie prvých príkrmov približne v 6 mesiacoch, konkrétne po dovŕšení 6 mesiacov (okolo 180 dní). WHO toto odporúčanie uvádza aj v najnovšej smernici z roku 2023 a v aktuálnych informáciách z roku 2026

@beata_k príručka od pediatra a SVK top imunológa, napísaná pred rokom. Staré info dávaš Ty.

beata_k
Dnes o 08:01
@michaela329

@beata_k príručka od pediatra a SVK top imunológa, napísaná pred rokom. Staré info dávaš Ty.

@michaela329 Riadim sa WHO, nie nejakym lekarom a jeho letacikom

michaela329
Dnes o 08:02
@beata_k

@michaela329 Riadim sa WHO, nie nejakym lekarom a jeho letacikom

@beata_k ten "nejaký lekár" sa riadi výskumami.

beata_k
Dnes o 08:02
@michaela329

@beata_k ten "nejaký lekár" sa riadi výskumami.

@michaela329 A WHO cim? Pekny den.

anonym_4db417
Dnes o 10:11
@anonym_7dd22b

@anonym_4db417 ide o imunologicke okno, kedy dieta oblizuje alebo v malinkych mnozstvach skusa potraviny (napr aj lepok). Udajne je to prevencia pred buducimi potravinovymi alergiami.

@anonym_7dd22b nieco na tom sa meni, ze sa ma zacinat zeleninou a nie ovocim - paradajkou u 5mesacneho dietata?