icon

Môj syn bude mať 4 roky a vôbec nepapá varenú stravu

lucia1981
21. jún 2015

Ahojte! som už z môjho syna zúfalá, vôbec nepapá varenú stravu a keď píšem vôbec, tak vôbec nič varené, ani len polievku do neho nedostaneme....jeho strava je kakao, jablko, banán, suchý rožok,alebo chlieb tiež suchý, cereálie, kukuričné chrumky..... v škôlke predtým aspoň niečo spapal, teraz už aj tam varené nič nezje, tak mu robia na obed kakao aby mal niečo v brušku... skúšali sme už aj vyhladovať ho aj tak to nepomohlo, trvá to už niekoľko mesiacov...myslelala som si,že je to len také prechodné obdobie, ale už to trvá naozaj dlho, bola som u detskej doktorky, zobrala mu krv a výsledky má dobré, len je trošku chudokrvný tak nám dala železo a kyslelinu listovú vraj to pomôže, no neverím tomu... malý je inak veľmi aktívny, žiadna únava, malátnosť má 100 cm a 15 kg..... čo mám urobiť aby začal normálne papať?????

sardinka333
24. jún 2015

@timea7 dobre si to napísala, tak by som to robila aj ja..ranajky, obed večera v pravidelných intervaloch a pri stole, a zješ tak zješ, nezješ tak nezješ.
Čím viac rodič ,,rieši,, jedlo tým je problém s jedením väčší. Ak je dieťa zdravé, žiadny alergik, celiatik a ešte k tomu predtým niečo zjedlo ...tak ma nikto nepresvedčí že necvičí a nemanipuluje s rodičom....strháva tak na seba pozornosť.
Kakauko miesto obeda v školke? A prečo? Ostatné deti k tomu ako pridu?Tak jasne ze nemá dovod jesť ked sa ,,vicišpánovi,, ustupuje. Ako nič v zlom ale problém má matka a nie dieťa. Matka ustráchaná a celá šťastná že zjedlo chrumku miesto obeda...a dieťa spokojné, že papá len čo mu chutí a o iné nemá dovod sa snažiť.

sense
24. jún 2015

@timea7 super prispevok aj my tak praktikujeme ked nechce jest

timea7
24. jún 2015

@sardinka333 rodičia si neuvedomujú, že ako sa dieťa vyvíja, tak zisťuje, čo všetko dokáže a skúša to uplatňovať, samozrejme najskôr na tých najbližších. Už 2,5 ročné dieťa vie úplne presne, na koho z rodiny čo zaberá. Preto sa napr. ani nesnaží robiť cirkus, ak ho do škôlky vedie otec, lebo vie, že neuspeje, ani ho nenapadne odmietať polievku, ktorú včera s chuťou zjedlo, ak mu ju predloží mama, ale vie, že babka ustúpi, tak skúša. Je to na nás dospelých, čo s tým urobíme. Určite som za rešpektovanie toho, že dieťa nemusí všetko mať rado, že niektoré jedlá vyslovene neznáša, ale nikdy by som mu nedovolila nahrádzať jedlo somarinami - chrumky, sladkosti, kakao. Som šokovaná tým, že mu to v škôlke umožnili, ešte som sa s tým nestretla. Presne tak, ako k tomu prídu ostatné deti? Ako by reagovali učiteľky, keby mali rovnakú požiadavku ďalší piati rodičia? Alebo pätnásti....Výchova k zdravému životnému štýlu je súčasťou programu v každej MŠ, čo s ňou má spoločné kakao na obed? Zaujímavé je, že sem píšu dosť často nešťastné mamičky, ktoré majú dieťa s diétou a majú veľký problém vyriešiť preň stravu v MŠ, tak je pre mňa nepochopiteľné, že mu kakao na obed dajú.... u mňa by teda mamička neuspela, ani náhodou. Mala som len raz taký prípad, že bola požiadavka, aby dieťa malo na obed suché cestoviny, lebo nič iné nezje 😒 Ale zjedlo, samozrejme nie hneď, ale pochopilo, že si musí jednoducho vybrať niečo z toho, čo je na tanieri, inak bude hladné a že učiteľka sa jedlom vydierať nedá, že ak sa rozhodne nejesť, tak bude len samé proti sebe. Najhoršie je dať najavo pred dieťaťom strach, strach z toho, že nič nezjedlo, že bude hladné a robiť z jedla medzinárodný problém.

timea7
24. jún 2015

@sense je to sto krát overené. 😉 😉 😉 😉 😉

sense
24. jún 2015

@timea7 urcite aj viac ako sto....my tiez robime tak nemusi zjest vsetko z taniera (vzdy ma masko,zeleninu , prilohu) ale nieco zjest musi, ked nechce v poriadku, ale ziadne kakavko ani nic podobne, a takisto musi aspon lyzicku ochutnat ....

jolinka
24. jún 2015

@timea7 hovoris mi z duse, ja sice nie som ucitelka..ale vyslovene ak dieta nema nejaku vaznu fyzicku poruchu typu v mozgu mu chybaju receptory pre signalizaciu hladu, tieto deti uz od narodenia nemaju ziaden saci reflex, neskor prezivaju len vdaka sondam... ☹ ☹ alebo psychicke poruchy typu autizmus, kde je velmi caste vyberove jedenie, tieto deti za to nemozu, neznesu niektore konzistencie a kombinacie...ja mam dceru s poruchou reci ktora mala v mladsom veku auti prejavy vcitane jedenia, ale u nej to nebolo preferencia sladkosti ci nezdravych jedal, odmietala vsetko zmiesane, poliate stavou...ale do ruky vzala mrkvu , brokolicu, kuracie stehno, zvycajne si vybrala z obeda jednu polozku, zjedla napr. tanier uvarenej mrkvy a bolo 🙂

takze u tychto deti su odmietanie jedal ci kombinacii pochopitelne...ale u zdraveho dietata ide hlavne o vychovu, Kde vo viacpocetnych ci chudobnych rodinach, kde sa jedlo z jednej misy, a kto zavahal nemal /chcela som napisat ze nezral 😀 😀 😀 /..existovalo vymyslanie a ohrnanie nad jedlom?? 🙄 🙄

Velka vychovna chyba...je ODMENY A TRESTY za jedenie... 😝 😝 😝 vsetko to uplacanie, prosikanie, vydieranie... este este, spapkaj, za otecka za mamicku, ked zjes mrkvicku dostanes cukrik, behanie za dietatom, oblbovanie, kladenie jedla do ust za hry, pri telke, len aby si "nevsimlo" ze je... Inak ked vidim tie satelitne mamicky so sparadlami na pieskoviskach ako napichuju kusky jedla a pobehuju za tymi svojmi "planetami" tak mam dost 🙄 🙄 🙄 Ta snaha rodicov aj starych rodicov, vykrmit bezne stihle vybehane deti do svojej idealne predstavy buclateho anjelika...akurat vyusti ze ten "anjelik" zacne z celou rodinou mavat. 😝 😝

A potom sa uuuuprimne cuduju, ze preco moje tak dobre jedia, jasne tak sa narodili 😉

Jedenie, ako spanok, vylucovanie, pohladenie...su prirodzene potreby dietata, Netreba za to chvalit ani trestat. Ja od mala na deti...zjes, nezjes...tolko kolko si hladny,...ponukat pestre bezne jedlo, nikdy nenukat za zjedene jedlo odmenu v podobe sladkosti...dieta velmi skoro pride co je "hodnotnejsie" predsa ta odmena. Ved nik mu nenuka za zjedenie lizatka, zemiakovu kasu...vzdy len naopak...tak je jasne ze lizatko je nieco vzacne a super a kasa je bleee...ked ma musia uplatit aby som to vobec zjedol.

josilami
24. jún 2015

skúšala si probiotika .... probio-fix baby.....alebo nejaké iné probiotiká.....po nich sa deti rozpapkajú...........

bebe87
24. jún 2015

@lucia1981 my sme na tom skoro podobne,,, on mi sice je, ale strasne malo.. a vazime 15,5kg pri 103cm,,,, probiaotika nic,,, varim cerstvu stravu kazdy den,,, isty cas nanho zaberal Elanek na chut do jedla,,,

jolinka
24. jún 2015

@josilami
@bebe87 baby naco probiotika, to dieta chut ma ...ale na chrumky a kakavko 🙄 🙄

jolinka
24. jún 2015

zas by som tak vahu neriesila...ak je dieta zdrave, na dobre vysledky v krvi, zje malicko ale zo vsetkeho trochu, cize pestra strava...asi mu tolko staci, a snahy o vykrmenie su zbytocne. este skor mu sposobia odpor k jedlu ☹ ako tu niekto spominal ze decku natlacili jedlo a povracalo sa chuda ☹

Ja som bola ako decko chuducka, s 15 kilami som isla 7rocna do skoly 😉 ale zjedla som zo vsetkeho, proste taka postava a travenie...kiezby mi to zostalo do teraz 😀 😀 😀

Mne aj B12 davali co si pamatam, tlacili do mna krupicovu kasu , fuj to bol hnus, odvtedy neznasam kasovite jedla a este dlho do dospelosti ma napinalo len pri slove "krupica"

bebe87
24. jún 2015

@jolinka no vsak hej,,,, moj je este k tomu tak tvrdohlavi ze ani usta neotvori,,, a v skolke je to cista katastrofa... doma toho poje viac... teda to co ma rad poje, nove nehrozi.... a ako som pisala, varim kazdy den, a kazdy den ma na tanieri nieco ine... a ani za svateho

josilami
24. jún 2015

...skús jednoduché jedlo......varené zemiaky so slaninkou a kyslé mlieko......každodenné jedlo naších babičiek / najemno nakrájaná slanika a trocha na oleji opečená/....

jolinka
24. jún 2015

@bebe87 nenut ho, on citi ten tlak a tvoje obavy ze je drobny. a tiez by som ho pricasto nevazila na vahe...tym on vidi ako je jeho vaha predmetom velkeho zaujmu a obav. Ak inak ma dobre travenie, je zdravy, nema caste virozy, len potrebuje jest menej, tak by som sa neobavala...iste nam sa zda strasne malo, ale mozno keby si nenapadne spocitala vsetko co za den zje, mozno az tak malo to nebude. A fakt nie kazde dieta zje kopcovity tanier jak drevorubac. 😅

jolinka
24. jún 2015

@bebe87 a nepomohlo by vzdy do toho co ma rad nieco primiesat alebo to jedlo urobit trochu inak,

worker_falcon
24. jún 2015

@jolinka a nepomohlo by povedať: "nechceš? nemusíš, iné nebude!"? (a samozrejme to bezpodmienečne dodržať. Nechať nezjedenú porciu na tanieri a neskôr prihriať, keď bude malý pýtať.) Predpokladáme, že nemá poruchu pociťovania hladu... Len problém je ten, že niekto bol vychovávaný 4 roky svojím "najdrahším miláčikom", a teraz je ťažko zmeniť pozíciu... Dieťa sa nedá tak ľahko.

timea7
24. jún 2015

@worker_falcon nie nepomohlo, to už trochu zaváňa trestom - nechať nedojedenú porciu na tanieri a dať mu ju v čase ďalšieho jedla. Lepšie je tak, ako radili baby vyššie, nenútiť, nevážiť, neprejavovať pred dieťaťom obavy z jeho váhy - najmä babky sú v tomto majsterky 😠 😠 , ak má dieťa zmiešanú stravu, je to OK, ja som tiež ako decko jedla ako vrabec. Možno by pomohlo jesť v menších dávkach viac krát denne, aj v šiestich. Ja som doteraz taká, že nevládzem naraz zjesť pre niekoho možno normálnu porciu, ale v podstate počas dňa zje rovnako, ako íní, len vo viacerých menších dávkach.
@bebe87 neotvorí ústa, lebo jedlo príliš riešite. Daj pred neho tanier a nijako to nekomentuj, rozprávajte sa o všetkom možnom, len nie o jedle. Nedaj na sebe znať, že ťa štve, že opäť nič nezjedol, o 2,5 - 3 hodiny ponúkni ďalšie jedlo. Držím palce.

timea7
24. jún 2015

@jolinka presne tak, viac krát som spomenula, že píšem o zdravých deťoch. Inak satelitné mamičky 😀 😀 😀 😀 😀 sa tu rehocem, ako celý kolektív....no deti si vedia rodičov pekne vycvičiť, až zotročiť.
S tým zaváhaš, nežerieš - je to drsné, ale pravdivé. 😒 Nech by moja mama vymýšľala s jedlom, keď ich bolo šesť detí a pracoval iba dedko....jednoducho by bola hladná. Pred rokmi som pozerala dokument o deťoch v nejakej africkej krajine, kde bežali chúďatká hladné za nákladným autom, ktoré priviezlo ryžu a jedli ju surovú ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ vždy si na ten obraz spomeniem, keď čítam, alebo počujem, moje dieťa okrem hranoliek, rybích prstov a brumíkov nič nezje 😝 😝 😝 😝 😝 😝 😝 😝

worker_falcon
24. jún 2015

@timea7 tak trestom, vravíš. Ja to vidím tak, že skrátka je čas jedla, nech sa páči, super papaníčko. Nechceš? no dobre, miláčik, spapáš si to neskôr, keď budeš hladný.
Ak vidíš trest v tom, že dieťa nedostane žiadnu náhradnú potravu, keď bude žobroniť, tak prosím... A potom sa maminky divia, že im deti skáču po hlave, a robia iba to, čo chcú (deti).
Je jasné, že dieťa nemá chuť na normálnu stravu, keď sa naje (chutných) hlúpostí. Sladkosťami sa dá zasýtiť veľmi rýchlo a ľahko.

jolinka
24. jún 2015

@timea7 my napriklad doma vobec vahu nemame, deti vazim len na preventivkach u dr. , 😉 a to starsi syn je dost chudy, rebra mu trcia...ale ja to absolutne neriesim, je do nasej rodiny, ako decka sme boli zdrave ale vycivene 😉 okrem toho on toho poje statocne a zo vsetkeho. 😉

jolinka
24. jún 2015

@worker_falcon ale timea nehovorila o ziadnej nahradnej potrave za nezjedeny obed...len to ze nezjedeny obed sa vezme a na veceru sa da nieco ine.. to co vsetci jedia na veceru, rozhodne nie sladkosti a blbosti.

jolinka
24. jún 2015

@worker_falcon a inak taku sladkastu ironiu...typu "milacik, super papanicko" deti nepotrebuju.

jolinka
24. jún 2015

@worker_falcon ja rada nazyvam veci pravymi menami...a hlavne k detom, im netreba ani vyhrazky ani sladke reci...skor pokojne predlozenie reality.

worker_falcon
24. jún 2015

@jolinka to nebolo myslené ako irónia. Vy nevoláte svoje deti zdrobneninami a nepoužívate "detský" jazyk? Keď vám to znie ako irónia. Potom pardon.

Tak potom je všetko OK, keď mamičky nedávajú žiadnu náhradnú potravu za nezjedené jedlo. Tá nezjedená porcia mala slúžiť ako jedlo v prípade, keď by dieťa chcelo niečo medzi časmi jedál - teda skôr ako večera. Ale ak vydrží maminka dieťaťu nič nedať od obeda do večere, klobúk dole. Len povedal by som, že taká maminka nebude mať problém, že jej syn nepapá 4 roky varenú stravu... Neexistuje.

jolinka
24. jún 2015

@worker_falcon ako volam aj zdrobnelinami jasne...ale v tomto kontexte, ak ide o dieta ktore odmieta jedlo, mi reci v style aaaa super papanicko, pride skor ako ironia. ale jasne ak si to myslel len cisto ako milotu k dietatu,
tak OK. 😉

Len to vychvalovanie jedla, moze byt obcas kontraproduktivne, chapes, take starsie bystrejsie deti, uz pri prehnanom chvaleni dospelych skor spozorneju , co za buda sa na nich sije 😉 😉 😉

worker_falcon
24. jún 2015

@jolinka tými slovami som práve myslel "pokojné predloženie reality", dokonca s preukázanou láskou. Ukázať dieťaťu, že na ňom rodičovi záleží, že ho má rád, ale že rodič je rodič, a dieťa je dieťa. Samozrejme, dalo by sa to povedať aj inak, dr*núť tanier na stôl a povedať, že jedz, iné nebude. A nechceš-nemusíš. To je skrátená verzia, tak fungovali naše staré mamy.

jolinka
24. jún 2015

@worker_falcon ja som napr. detom nezdoraznovala extremne odlisnost sladkosti ci dobrot versus bezna strava...ze aaaa to je ake super, vitaminky mnam mnam... a na lizatko ktore chuti tak predsa skvele rodic nic nehovori... 😒

ja skor hovorim, ano dame si aj kolac, cukrik, zmrzlinu, chuti nam to, ale zemiaky s meskom a zeleninou nam dodaju viac uzitocnych zivin do tela...moje deti sa uz pytaju na rozne vitaminy, zlozenie jedla, naco je dobre to a to. Co obsahuje vapnik, zelezo, Dvitamin, C vitamin, rozpravame sa ako sa ziviny uchovaju, ako sa naopak nicia, ktore pridavne latky skodia a tak. Ich to zaujima...oni sa pytaju na vsetko, tak prirodzene aj na jedlo ktore jeme 😅

jolinka
24. jún 2015

@worker_falcon vela zalezi na tone v reci, ktore pisomne nezreprodukujem 😉 U nas deti, ze co mame na obed, ...tak mame to a to. dobru chut. nalozim vam..." toto je nasa pokojna realita. Ked niektore, hlavne najmladsi, tie starsie su hotove kyseliny, nieco odudre, tak poviem ze OK, polievku nemusi...a o chvilu ked vidi ze ostatni s chutou jedia tak aj on chce...to je ten priklad kolektivu, ja mam vyhodu ze ani v skolke byt nemusi kolektiv mam doma 😀 😀

timea7
24. jún 2015

@worker_falcon som učiteľkou v škôlke, veľmi dobre viem, čo deti dokážu robiť s maminami a som aj mama. Samozrejme je to diskutabilné, dieťa naozaj nemusí byť hladné, môže naň liezť choroba a ono to nedokáže slovne vyjadriť, skrátka mu nechutí, preto píšem stále nenútiť. Ale podanie nedojedeného jedla z obeda v čase olovrantu, alebo večere, nepovažujem za najšťastnejšie riešenie, najmä ak súrodenci, alebo rodičia jedia niečo iné. Páči sa mi ale ten spôsob, ktorý si opísal - spapáš si to neskôr, keď budeš hladný. V tom s tebou súhlasím, v žiadnom prípade a nikdy nie s jedom - nezješ, nechaj tak, budeš hladný, najmä pri maličkých deťom nie. Dieťa treba brať s rešpektom, ale neupustiť zo svojich zásad. Väčšinou ale deti nechcú ponúknuté jedlo neskôr, oni chcú náhradu.... 😝 😝 😝 😝 😝 😝

timea7
24. jún 2015

@worker_falcon žiadna nezjedená porcia,. ani nič iné sa medzi jedlami podávať nebude, to kde sme? Mamina má tri deti a každé si zmyslí jesť v inom čase, to kedy by sa s nimi vytrepala von? A tým, čo sa nenajedli, bude brať jedlo na ihrisko? To potom bude tá satelitná matka, čo tu bola spomínaná.
Tiež by som jedlo nejako nevychvaľovala, neriešila, že sú tam vitamíny, že je pre naše zdravie prospešné, lebo to vždy tak ani nemusí byť. Túto problematiku riešim v škôlke až s predškolákmi, aj preto, že už majú vytvorené normálne stravovacie návyky, ale aj preto, lebo sú schopné pochopiť, že nie vždy to, čo je považované za zdravé robí dobre všetkým - jahody, orechy - alergia. Potravinovú pyramídu si samozrejme robíme, rozprávame sa o tom, čo naše telo potrebuje a na čo, ale aj sa rozprávame o tom, že niektorým ľuďom niektoré jedlá môžu ublížiť, aj keď sú pre iných veľmi prospešné. Nesnažím sa predkladať im svoj názor za stravovanie ako jediný správny, môžu mať napr. rodičov vegetariánov a rodičia sú autorita. Skrátka jedlu netreba prikladať väčší význam, ako v skutočnosti má.

jolinka
24. jún 2015

@timea7 ano, ale iba vtedy chcu nahradu, ak maju skusenost, ze nahradu dostanu. Ak uz je dieta takto zvyknute...tak treba vytrvalostou prekryt zly zvyk dobrym.

Ked malo skusenost ze bolo kakauko ci chrumky miesto obeda...tak s tym treba prestat, a byt vytrvaly, stale a stale nukat jedlo, dajme tomu te urobit kompromis a neponuknut hned nejake neoblubeny druh, ale trebars to co predtym bezne jedlo, hoci aj spagety ci halusky ci vyvar s rezancami...ale normalne jedlo.

Tak jak hovoris, treba udrzat aj jeho uctu, aby vyslo z toho so ctou, ak z dacoho trochu zje, prehnane nechvalit, len povedat dobre, ja napriklad detom zvyknem povedat, ze v tom si mal vapnik a pekne vyrasties, nieco v tom style,...ze skor pochvalim to jedlo ako jedenie. 😉