Môj syn bude mať 4 roky a vôbec nepapá varenú stravu
Ahojte! som už z môjho syna zúfalá, vôbec nepapá varenú stravu a keď píšem vôbec, tak vôbec nič varené, ani len polievku do neho nedostaneme....jeho strava je kakao, jablko, banán, suchý rožok,alebo chlieb tiež suchý, cereálie, kukuričné chrumky..... v škôlke predtým aspoň niečo spapal, teraz už aj tam varené nič nezje, tak mu robia na obed kakao aby mal niečo v brušku... skúšali sme už aj vyhladovať ho aj tak to nepomohlo, trvá to už niekoľko mesiacov...myslelala som si,že je to len také prechodné obdobie, ale už to trvá naozaj dlho, bola som u detskej doktorky, zobrala mu krv a výsledky má dobré, len je trošku chudokrvný tak nám dala železo a kyslelinu listovú vraj to pomôže, no neverím tomu... malý je inak veľmi aktívny, žiadna únava, malátnosť má 100 cm a 15 kg..... čo mám urobiť aby začal normálne papať?????
Mojej znamej syn ma 12r , strasne jedava, to iste robil uz asi od 3r. zje mucne jedla co su sladke a to len nieco: mozno by som to napocitala do10jedal, a tym , ze stale mu striedaju to iste dookola, tak mu uz niektore jedla nechutia, ale hranoliek by zjedol za vagon tak isto aj sladkosti a chipsikov, ale , aby zjedol normalne jedlo, to nie, maximalne kur. polievku a to musia byt cestoviny len jeden druh, este zje kuraci rezen, ale bez zemiakov, jeho mama ho nutila zjest zem. placky a on dokazal pri nich sediet 1,5h, ale len raz si dal do ust a dost, a v skolke nosili mu z domu cereali + mlieko a obed mu davali domov do obedariku, a to niektory tvrdia, ze z toho vyrastie, co si pamatam , tak uz ho to drzi 9r, boli u nas ponukla som mu kysnuty kolac, a on na to , ze to nema rad, a pytala som sa ho ci uz niekedy jedol, ze nie 😝 mozno uz potrebuje aj odbornu pomoc 😢
@evickam1 myslím,že ani odb. pomoc veľa nezmení 😒 u nás trooošičku pomôže vyhrážka-ak nezješ v sobotu ráno praženicu /až z 1 vajíčka/ tak celý deň sa rozlúč s tv a pc..zje,ale trvá to 20 minút a spotrebuje k tomu 3 chleby....ale kevy som núkala kúsoček ovocia,tak berie ten zákaz radšej,odskúšané...ale známej treba poradiť,aby dieťaťu urobili odber,dosť možné,že má málo železa,vápnika....ja to naše nejedenie konzultujem s pediatričkou,netlačí,ale napr. v zime dáva vitamíny v tbl,robí kontrolné odbery...
@evickam1 toto poznam, to "nemam rada"... a pritom to nikdy nejedla... my od malicka doslova trvame na tom, ze to vyskusa mala ;) a vacsinou to aj zje veruze nakoniec :P
Vacsinou napr. nechcela nieco v tej podobe, skusili sme inak a zjedla to.. napr zje sosovicovu polievku za vedro, ale dusenu sosovicu ani nahodou, ani privarok... a tak ;) brokolicu odmala je, anucili sme ju ze su to kvetinky a zdrave :P tekvicu nezje,ale tekvicovu polievku stale ;) treba to nacvicovat... u nas pomohlo napr. ked bola chora (tiez aj malo zeleza mala, po viacerych ATB) a nechcela jest, tak sa najedla pred telkou.. no nie je to najsuper, ale zje tam vzdy vsetko pri rozpravke ;) ja teraz bojujem s privaom sladkych jedal, mucnych.. co maju v kuse v skolke, babky poslu, prababky... a z toho teraz vybera (ma viac rozumu... :P) a teda zje to co jej chuti, jasne musi to byt sladke, ked to vidi...ked nevidia deti sladkostia hluposti, nemaju k nim pristup, tak ich to ani nenapadne. Zje to co najde....
@lucia1981 ahoj ako citam nasla si tu koooopu roznych vyrokov kde je "problem" no vela ti neradia ☹ moj syn tiez zje len zopar jedal a uz chodi do skoly no on je autista. ak dieta nechce nieco jest este to neznamena ze je rozmaznany. mozno na to ma nejaky dovod. najma v taktomto veku... hlavne treba zajst za gastroenterologom (dufam, ze som to dobre napisala) a psychologom ci psychiatrom je lepsie. urcite ti ho poriadne vysetria a budu hladat problem a mozno ho aj najdu a nebude to rozmaznanost a vrtoch dietata ci chyba v matke. (tak ako to vtlkali niekoko rokov do hlavy nam) ja osobne odporucam najma toho psychiatra fakt sa ho neboj poradi podpori a hlavne usperni ako mu pomoct psycholog len vypocuje...
teraz mozno zachadzam to totaneho extremu ale ak dietatu nieco skodi tak to automaicky vyluci (aj clovek) ak mi skodi mlieko tak ho prestanem pit, ak nieco ine tak to tiez vylucim zo stravy. tak to spravil aj moj syn i dcera a postupne sme sa vypracovali na zopar jedal co zjedia a je lepsie takze sa nedaj niektorymi mamickami tuna zprdnut. ale zasa ani synom vydierat mlieko je brane za hlavny chod takze ak ho naladujes kakaom uz nic ti nezje treba ho naucit aj na ine chute a striedat mu ich skusat a obmienat. davat mu na vyber ok. ak chces nieco tak spapat trosku aj z tohto a potom mozes ist von, pozerat, hrat sa..... a po lyzickach ho nacucit aj na inu stravu a o rok ti bude papat postupne aj varenu stravu uvidis. drzim palceky
Nečítala som ostatné kakao by som vylúčila to je ako sladkosť,
- najstarší 5 ked začne chodiť že chce sladkosť tak viem že je hladný ale to si nie je schopný vypýtať to mu musím nariadiť,,,
a naša prostredná miluje kakao (uspokojí sa aj z mliekom) nič iné by nemusela piť ........ano ked sa jej nepozdáva jedlo tak tiež si vypýta kakao a mala by som pokoj.........ale to povolím len vo výnimočných prípadoch že už je veľmi unavená.....inák sa musí normálne jesť........
a najmladší rok a pol do toho musíš prvých 10 lyžíc napchať ako do húsky(a to myslím doslovne posadím ho na kolená chytím ruky a lyžicu pchám nasilu do neho) a potom začne otvárať pusu a jesť
@janinah skuste vajicka inak, omeletu (mala si u nas vyberie s cim, vacsinou hraskom/syrom/sunkou/brokolicou), alebo urobte prazenicu "inak".. mozno nie je bohvieco ;)
@kacena4 dobrý príspevok, ved to, že tvoj syn má aj zdravotný problém.. , ale môj auti nie je a vidíš, tiež je to sviatok, ked niečo zje.. aj psychologička mi povedala, že treba skúšať.. obmieňať aj odmeňovať ... viackrát som jej to spomínala.. lebo u neho problém nevidí....ale zasa nehovorila ani mne , že robím nejaké chyby alebo niečo .. len proste odmieta/l .. a presne som robila, čo mi hovorila, teda postupovala som tak už pred konzultáciou so psycholožkou.. a jemu dosť pomohla "naša" školka.. tam o jeho probléme s jedením vedia a teda dosť mi pomohli..
@simca06022011 nikde som nepisala, ze jem 100% surovu stravu. Nikomu som tu neodporucala, aby jedol ci daval svojmu dietatu 100% surovu stravu, ci uz v lete, alebo v zime. Nikde som nepisala, ze nejem nic varene. Nikomu som neodporucala, aby nedaval svojmu dietatu ziadnu varenu stravu. Prekrucate a vymyslate si. Ale dufam, ze aspon zakladatelka temy to pochopila. Ci ste to pochopili vy ostatne, to je uplne jedno.
@simca06022011 ja som už skúšala ozaj všetko,skúšam roky a máločo dosiahnem,syr šunku brokolicu by len kútikom oka zbadal a nedonútim ho ani ochutnať-vyskúšané....má dobrú výšku i váhu,je športovec,má kopu energie,okrem nižšieho železa sme iné nič negat. nezistili,takže sa tým až tak netrápim
@jalimag Povedala som, ze rozumiem tomu co pises, tak by som bola rada keby si ukludnila styl vyjadrovania. Nenapisala som vobec nikde, nieco zle na to co si napisala.
@janinah moje nervy, tak co potom je??? 🙂))) Ja mam takeho brata... no ziadna slava :P v pohode v zdravi zije 18 rokov, cize problem to nebude... a mineraly/vitaminy sa daju doplnit aj "externe" 🙂))
@lucia1981 ja by som sa tym netrapila..anio, kakao by som zrusila...a skusala nove veci..
ale ta psychoza matiek, co ta posielaju k psychologicke sa mi zda strasna..
poviem ti priklad (inak, nas syn bude mat tri roky v oktobri, ma asi 93 cm a 11,5 kila) - prikladom som ja, do 15 roku som nechcela nic jest..najma ako dieta ma nazdgavali bkomplexom, pangaminom, injekciami..aby som pribrala a jedla..a hadaj, nejedla a nepribrala..no ako mavnutim carovneho prutika mi v 14 zacalo chutit jest, a zacala som jest...a v 15tich som dosiahla vahu, ktoru som mala teraz (mimo tehotenstiev(=..pri vyske 170 cm 50 kd, a aj to streidavo oblacno 45 - 50 (vynimka tehotenstva, v prvom som sla hore 18 kil, teraz v druhom to bude asi tiez tak)..muz bol "ruka noha" asi do 20ky..tiez nechcel jedavat...
takze, ono to prejnde..ja by som sa az tak netrapila
Osobne mozem povedat ,ze nemusi to byt psych.problem.On proste prechada obdobyv vzdoru vjedle,ties sme tym presli viem co to je trvalo to zhruba 1,5 roka.My sme to potom riesili tak ze pomali sme zacinali formou hri.Ked spapal len 5 ci 10 lyzic polievky bolo to supeeeer 🙂 potom ked spapal tak dostal za odmenu nieco co mal rad.Neriesila som to krikom,bytkou nicim takym urcite nie.Pocase zacal pekne papat dohoda bola ta ,ze dostane az ked spapa jedlo.Vyhladovanie vooobec unas nepomohlo : 0 ( skor hra.No ked zacal chodit doskoly tak rozaciatku strajkoval no nakonec mu nic ine neostalo len jest co mu daju.Odvtedy je skoro vsetko🙂 teras ma 12 rok a ma urcite vcei ktore neje ale ma take co miluje.Musis mat hlavne pevne nervy a vydrz ver ze to bude o.k len teras sa mu viac venuj co sa tyka stravy 🙂.Drzim palce 🙂
Naša robí to isté a same.
Zrušila som jej kakao,..
Predkladam už 2hýtýžden,ranajky,obed,večera,...
Krmila som ju,ale trvalo to cez 2h a žuvala polhodiny a nakoniec,že ide cikat a povypluvala mi to do wc
Ako to položím tak to odnesiem.
Uvidím ako to pôjde dalej.
@lucia1981 neber to prosím ako naše útoky na seba. Nikto ti nenapísal, že si zlá matka, ani sa tu nikto do pozície dokonalej matky nepasoval. Chyby vo výchove robíme všetci, nikde sa to totiž neštuduje, aj keď sa s tým skoro všetci stretáme a keby aj, každé dieťa je iné. Tvoj syn jednoducho zistil, že ťa trápi, že nič nezje a že budeš celá happy, keď zje suchý rožok, alebo kakao. A krásne to využíva. Netlač ale na neho, nevyhrážaj sa nemocnicou, nedávaj príliš najavo, že ťa veľmi trápi, že nejedol. On to neskôr môže obrátiť proti tebe. Daj pred neho ráno raňajky, také, aké dávaš sebe (nie cereálie) a nevšímaj si ho. Ak nezje, vyhoď to do koša, alebo spláchni - nie, aby mal pocit, že to robíš z hnevu, že nič nezjedol, vôbec nie. Nekomentuj to nijako, rozprávajte sa o všetkom možnom okrem jedla. On to ale určite zaregistruje. Do desiatej len čistá voda, alebo nesladený ovocný čaj. Desiata - jogurt, alebo ovocie. Nedotkne sa toho? Nevadí, do obeda opäť nič, na obed polievka, nenúť, nehovor, aká je zelenina v nej zdravá, on to už dobre vie, nezje, vyhodiť, druhé to isté, aby nemohol pýtať na večeru to, čo nechcel na obed a zároveň aby si mu ukázala, že ti to žily netrhá, že nič neje. Neverím tomu, že by po týždni dvoch takéhoto prístupu nezačal jesť, bude pre neho prekvapením, že si hladom nič nevytrucuje, že teba netrápi, že je hladný (aj keď to tak samozrejme nie je) a že robí zle len sám sebe, keď nezje nič. Musíš byť ale naozaj dôsledná, žiadne také, že dáme kakavko, aby mal niečo v brušku. V škôlke to okamžite zatrhni! Nechápem, ako na toto mohli pristúpiť, veď práve v škôlke sa nejedáci zvyknú rozjesť 😒 . Nedopusti, aby to tvoju snahu zničil niekto iný -manžel. babka....držím palce!
@zdenkakarolina nekŕm v žiadnom prípade, lebo u nej vytvoríš odpor k jedlu. Okrem troch jedál väčších pridaj ešte desiatu a olovrant - jogurt, ovocie...ideš na to dobre, len zotrvať, ale určite nenúť.
@timea7 Jogurt ma rano vzdy vybratý,až nieje studený to si da stoličku a vezme si aj sama a ovocie ma tiež na dosah ruky,tiež si sama vezme,...len to jedlo
@zdenkakarolina tak len zotrvať, za roky, čo pracujem v MŠ som si všimla, že NIKDY nemajú problém s jedlom deti, ktorých rodičia to príliš neriešia. Zješ, zješ, nezješ, nevadí, zješ nabudúce. Ale, nejdú dať dieťaťu jedlo náhradné! Ani sa ho nesnažia dotlačiť banánom, mliekom....nerobia z jedla stred vesmíru, nerozprávajú o tom s otcom, babkou, susedkou, čo jedlo, kedy a koľko jedlo. V žiadnom prípade nepodávajú jedlo pred TV, nenaháňajú dieťa s lyžicou, nerobia okolo jedla zbytočné cirkusy, jesť je prirodzené, ako dýchať. Nikdy dieťaťu nedávajú odmenu za to, že niečo zjedlo. Ani systémom - chrumky budú, keď zješ polievku. A rešpektujú to, že dieťa niektoré jedlá jednoducho neznáša. Píšem o deťoch, ktoré nemajú žiadny zdravotný problém, intoleranciu niečoho a pod. ani psychický problém, inak ten je veľmi ojedinelý a ak sa vyskytne, je väčšinou vypestovaný práve nesprávnym prístupom k tomu, čo a koľko dieťa zjedlo. Dieťa nemá obdobie vzdoru v jedle, len sa vyvíja a v určitom veku zisťuje, ako sa dá jedlo krásne využiť a zneužiť. 😝
@lucia1981 raz som v TV videla reportaz o dievcatku co malo 6 rokov a nejedlo absolutne ziadnu tuhu stravu...fyzicky nemalo problem, skor malo psychicky blok...tak ho drzali na infuziach v noci, lebo vobec nic nedalo do ust... tak zaplatili drahy pobyt v nemecku na znamej klinike, ktora sa venuje tymto detom, co nechcu jest... prve co urobili, zrusili infuzie a vyhladovat dieta... samozrejme podavali tekutiny...myslim, ze nejak dva tyzdne len chudlo a chudlo , stale kazdy den mali sedenia, terapie, kde mali na stole male kusocky roznych jedal...z vody presli na huste ovocne smoothies...a po nejakom case , zacalo dieta konecne spolupracovat a ochutnavat jedla....bol to velmi dlhy proces, ale naucilo sa jest...cize hlavna pointa je VYHLADOVAT dieta,...ale zabezpecovatmu pitny rezim pocas toho...idealne by bolo pod lekarskym dohladom
@lucinocka tiež som ešte nevidela dieťa, ktoré by dobrovoľne zomrelo od hladu a pred 50 rokmi tento problém neexistoval, lebo deti bohužiaľ zažili, čo je to hlad. Aj najväčší nejedáci v škôlke v prírode veľmi rýchlo pochopia, že keď sa nenajedia, budú hladní, lebo nič iné nie je k dispozícii a nedotlačia sa doma tým, čo im chutí, lebo sú tam týždeň v kuse. Rodičia mi neveria, keď im rozprávam, čo sme jedli, tak ich potajomky fotím a posiela im MMS-ky. 😎
@evickam1 hranoliek, sladkostí a chipsíkov by zjedol za vagón, jedlá len sladké....musel mu to niekto umožniť, nie? Inak on už prešiel do vyššieho levelu - cestoviny v polievke len jeden druh....vycvičil si rodičov kvalitne...
@natalym tvoj muž je dospelý, ak má chuť na rezance OK, ale nemôžu byť stále, lebo zbytok rodiny má rád aj iné, tak nech si zavarí rezance len sebe. Frflať môže, to je dovolené, najmä ak je v kuchyni sám 😀 ,ak by som tam bola ja, odchádzam, nech si frflr, koľko chce, nereagujem. To sú pozostatky rozmaznania jeho matky, zjazdi svokru na 3:0 😀 😀 😀 😀 . A deti budú jesť také, aké sú, hádam nebudeš variť na štvoro - každému zvlášť....
@jalimag Ahoj, ja sa tu nechcem s nikým hádať, mojím úmyslom rozhodne nebolo prekrúcať Tvoje slová. K tomu kalerábu som napísala to, čo som pochopila z Tvojho výroku: " Prečo by čerstvý chrumkavý kaleráb alebo karfiol mal byť horší ako varený?" Jasné, že by bolo super, keby autorkin syn jedol surový kaleráb, či inú zeleninu, ovocie a k tomu ešte nejaké orechy. Lenže on neje ani to. Možno autorka zvolila zlý názov témy, keď napísala, že jej syn neje varené, čím navodila dojem, že so surovým problém nemá, ale treba čítať ďalej, tam sa nepíše, že všetko surové jedáva, len varené nie. Myslím, že v takom prípade by sem nepísala, že má problém. Téma nie je ani o tom, či je zdravšie surové, alebo varené, navyše toto sa týka tak maximálne tej zeleniny, ovocia a semien. Ale dieťa potrebuje aj mäso, mliečne výrobky, pečivo... Chápem, že si rozhorčená, že sa to tu obrátilo proti Tebe a je mi to ľúto, ale odpovedala si mimo témy. Ten chlapec neje nič, okrem spomenutého a varené už vôbec nie, takže ponúkať "jemne uparenú brokolicu" a čakať že ju zje (veď nie je varená, ale len parená) autorke nijako nepomôže. Navyše, ani postojom, že "môj názor je správny a vy všetky sa mýlite" si tu veľa sympatií nezískaš. 😉 Pekný deň Ti prajem.

@amouramour hlavne ty mas problem citat s porozumenim, tak nepoucaj druhych