Názor na dnešné stravovanie
Mamicky,
toto je skor asi taky moj postreh 😀 ale niekedy sa mi zastavuje rozum nad diskusiami typu, mozem dat 6 mesacnemu pribinacika? krupicovu kasu? halusky? 😀 a pod 🙂)
A hned pribudne milion fundovanych nazorov, zarucenych znalosti, ukamenovani lebo ktora matka bude tlacit cukor do dietata?! a kravske mlieko?! a nedajboze krupicu... no to su len take asi najkonfrontovanejsie veci co som rano zase zahliadla.
Nejdem porovnavat dobu spred 30rokov a teraz.. beriem , kopu info nebolo dostupnych.. ale nemyslite si niekedy ze tych informacii mame a chceme mat velmi vela??? Zaruceny postup pri vela veciach nie je.. 100 ludi 10000nazorov.. ano, na to tieto diskusie su, to hej, len.... niekedy by som to naozaj zakazala🙂
Myslim ze v dnesnej dobe plnych alergii a intolerancii a rozbitej imunity urcite je podstatne stravovanie atd.. ale ja osobne sa skor zamyslam nas tym preco dnesne deti trapi tieto veci, a nas pred 30rokmi velmi vynimocme.. Nejdem tera vraviet ze je to tym ze mamy do nas tlacili mlieka kase sladke slane bez rozmyslu, ale myslim ze aj toto je vysledok nejakeho extremu 21 storocia.
Ako dnesne hity v stravovani. Uprimne nebyt toho plny net a internet, kto by jedol chia semiacky v jogurte a robil raw kolace a veril ze lepok je uplne zly.. asi malokto.
Tiez som nastudovala x veci pred porodom to budem tamto budem.. ano je fajn mat znalosti ako sa vyvijaju detske oblicky, co traviaci system atd.. neberiem nimomu ak svoje dieta krmi extra zdravo ( aj ked neviem co to je ani :D ) - ziaden cukor? bio zelenina? malo sacharidov z peciva? ziadne sladkosti? neviem... tiez mame v skolke az priam hystericke stavy niektorych mamiciek ( nekomentujem to nikdy nezhadzujě kazdeho zivotny styl) .. lebo maly dostal od spoluziaka kinder cokoladky na narodky. Chapem ze dat detom zdravy zaklad je velmi fajn, len celkom neviem pochopit co bude v skole a dalej. Rada by som sa za 15 rokov s takou mamickou stretla ako teb 20 rocny chalan funguje ci ho to ovplyvnilo samozrejme v pozitivnom slova zmysle, ale ta 3-5 rocna snaha ustriehnut ho od vsetkych neduhov dnesnej doby , co ju stalo velmk vela usilia studovania etikiet knih poucanie babiek uciteliek kucharok kamaratov.. stalo zato. Je z neho maxi zdravy chlap bez problemov zdravotnych?? nebyval chory , nema problem s nadvahou?? -- ak ano, tak to urcite stoji za to! 🙂 ale.. ak z toho zostalo iba par fotiek v albume s jablkami miesto kolaca 🙂) to sa iba tak zamyslam. A funguje tak cela rodina? je to zivotny styl? alebo ma ten styl iba to dieta?? bude to stale praktizovat cela rodina alebo to iba do 3 rokov...
Ale v skolke drobca je 15 deti z 18 alergikov, intolerantnych, celiatikov, laktazakov.. celkom ma to sokovalo. A skor som sa zamyslala cim to je ??? lebo to je fakt sila. Robime tieto veci dobre resp vedieme to k lepsiemu alebo robime cosi zle ze je ako je. Mozeme to ovplyvnit?? Neviem....
Ano, som matka ktora iba letmo do prveho roku vyuzila internet na radu, radila sa iba orientacnym co kedy, na zvysok pouzila hlavu. Ani ja netlacim do dietata cukru tonu, vidim na sebe co to robi :D , ale neukamenuvavam babky za kinderko, ani kucharku za piatkovu buchty na obed. Ani ked babka uvarila malemu krupicu ( hej so skoricou :D ) ked ju este " nemal co jest" . --" to ze mu nic nie je teraz neznamena ze v buducnosti nebude" -- ano, to iste sa da povedat o vsetkom.
No, co som tym chcela povedat 🙂 Zdravy rozum kazdej mamicky je najviac. Viac ako tisic rad. A spokojne dieta uplne. Usmiate s bielym rozkom v kociari. Kludne :D
Jeme toho doma kopec.. Ovocie, aj to exoticke alergenne, zeleninu aj z lidlu, mliecne vyrobky aj tie,ktore zahlienuju, kurata od babky aj tie antibiotikove, biele jogurty aj pribinacika kde tu, aj krupicu sem tam, biele rozky, vianocky, kinderka aj susene jablcka, cestoviny zemiaky strukoviny atd atd.. ALE chodime vela do prirody, nie do Oc a detskych kutikov dnu, na vzduch, do travy, kvetov, medzi macky,psy susedov, v zime aj v teple, snehu, dazdi, vela si citame, hrame sa, a sme spokojni 🙂
Mamicky, neprehajte to s osvetou seba ani ostatnych ( robim to aj ja teraz? :D ) a zite ten zivot. So vsetkymi chybami, zakopnutiami, buchnutymi hlavami, zjedenymi horalkami a tak.
@alaguema ano su aj ine modifikacie napr vypinanie dozrievania (zname rajciny), psenica odolna suchu etc. ale aj v pripade prenosu napr genu z meduzy do kukurice ide stale o prirodzeny gen..ked zjes kukuriciu s meduzy, tie geny (presnejsie DNA v ich bunkach) sa ti pomiesaju v zaludku a natravia rovnako ako keby si si dala gm kukuricu s genom meduzy....nie, nie som za to platena, moj vyskum sa tyka inej oblasti, len neznasam tieto demagogie zo strany laikov, ktori niekde nieco citali a casto to bol len hoax (to sa tyka aj medicíny, ockovania, vyvoju liekov a "uzasnych" alternatívnych sposobov liecby etc) http://tech.sme.sk/c/5574594/vedkyna-argumenty-...
@buckeye citala som,ze hladas normalny chlieb. Neviem, v ktorom meste zijes, ak nejake vacsie, porozhliadni sa po polskych, slovenskych, svajciarskych, nemeckych pekarnach, tam urcite najdes normalny chlieb. Ja mam to stastie, ze mame slovensku pekaren a chlieb odtial je ovela chutnejsi, ako ten, co sa predava v slovenskych obchodoch. Chalan robieva zvacsa miesane - psenicna muka s raznou mukou, dokonca robieva aj kvaskovy. Ak nic take nenajdes, skus napr. Safeway u nas predavaju myslim, ze sa to vola Swiss bread vidno v nom rozne semienka, vobec nie je sladky a ked je cerstvy ma chrumkavu korku. A Amerika je uplne super, my tam velmi radi chodime, aspon raz do roka, "uprimnost" slovenskych predavaciek mi vobec nechyba.
@buckeye štúdie ohľadom GMO nie sú hoax a nie je ich pár proti, ako si písala, je ich celkom dosť. Pozri, nebudeme sa tu naťahovať. Neprosím si kukuricu s génom medúzy, rovnako si neprosím kukuricu s vakcínami, ani plodiny s ľudskými génmi. Neodmietam genetické inžinierstvo apriori, uznávam, že môže priniesť aj pozitíva, ale nemá sa zneužívať len za účelom zvýšenia výnosov (v poľnohospodárstve a následne živočíšnej výrobe) bez ohľadu na možné následky. Kým môžem zaobstarať pre svoju rodinu prirodzené potraviny, budem to robiť. To je celé. Nikoho nenútim, aby sa vyhýbal GMO.
@alaguema nebudeme sa dotahovat, ved ok, akurát zie tie, co boli proti, boli vedeckou obcou oznacene ako nedoveryhodne..a iste cela vedcka obec na celom svete je podplatena monsantom, skoda ze sa mi to nezjavuje na ucte 😀 Seralini je vo vedeckej obci brany ako Wakefield v suvislosti s ockovanim..to je cele
@buckeye celá vedecká obec planéty určite nebola potrebná k vypracovaniu štúdií, ktoré potvrdili neškodnosť GMO. A rovnako nemyslím, že by celá vedecká obec kompletne považovala tie štúdie, ktoré boli proti, za nedôveryhodné. Ja si nechávam priestor na pochybnosť v oboch prípadoch. Aj Bruce Lipton bol dôveryhodný a vedeckou obcou uznávaný biológ, kým nevyšla jeho kniha Biológia presvedčenia 😉 Kolegovia boli zhrození 😀
@buckeye veda a vedecké postupy majú ešte mnohé nedostatky, človek má mnohé nedostatky. Dosť ťažko sa ale verí tomu, že každý jeden vedec, ktorý pracoval na predmetných štúdiách, bol zhodou okolností úplne neschopný a nedôveryhodný diletant, zatiaľ čo tie opozičné vypracovali zrejme len samé nespochybniteľné kapacity. Neznie to veľmi pravdepodobne.
@alaguema este raz Seralini bol dotovany grinpisakmi, ti zasa európskou komisiou, lebo gm potraviny z USA boli lacnejsie, nemohli si dovolit zaplavit trh lacnejsimi potravinami, ked museli dotovat eu vyrobcov, (co aj teraz dotuju Fr, Nem etc, akurát slovenských nejak nie, kedze si svk toto nevylobovalo (narozdiel od Polka, ktori mozu pouzivat lacnejsie technologie pri spravovavani) pri vtupe do EU, preto tolko svk pestovatelov skoncilo, uz sa im to neoplati, co je este vacsia "svanda" dali sa na pestovanie repky nie na ptraviny, ale na paliva, do coho zasa mali co kecat grinpis akoze ekologicke zdroje energie, kruh sa nam uzatvara), precitaj si clanok s rozhovorom Dr. Valkovej, co som postla vyssie)..
@buckeye Seralini predsa nie je jediný. Tých štúdií je x. Fakt sa mi už nechce o tom naťahovať. Ten článok je v časti o GMO tendenčný. Súhlasiť sa dá len s jedným - ide o ekonomické záujmy. Aj tie americké! Navyše, GMO zakázalo aj Rusko, India. Aktuálne ale členské krajiny EÚ nebudú môcť GMO zakázať...tak si stačí položiť otázku cui bono. Kto z toho má profit a kto ostal zdiskreditovaný a čo z toho mal??
@alaguema neviem odkial beries info, ale nemas ich celkom presne, India je druhy najvacsi azijsky producent gm produktov, hned za Cinou (ano najviac pestuju nejedlu bt bavlnu, ale pestuju aj gm kukuricu) a Rusko v 2012 si dalo za ciel, ze do 2020 budu pestovat gm aj oni a zacali s kampanou pre lepsi obraz gm (zvhladom na dezinformacie, ktore sa siria beznym pospolitym ludom), najvacsie restrikcie su prave v EU koli tomu, ze na to aby mohli vôbec fungovat eu polnohospodari musi ich dotovat..
@buckeye http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/rusko-a-o...
Ve Státní dumě RF je připraven návrh zákona o zákazu pěstování a šíření geneticky modifikovaných rostlin a živočichů (GMO) v Rusku, s výjimkou jejich použití k provedení expertíz a vědcko-výzkumných prací. V souladu s návrhem zákona importéři GMO budou povinni projít registrační procedurou, ale vláda přitom bude mít právo dovoz těchto organizmů a produkce na základě monitoringu zakázat.
Kromě toho dokumentem se upravuje správní odpovědnost za nakládání s GMO, které by bylo v rozporu s povolenými druhy a podmínkami použití. Pokuta v případě úředních osob by měla být ve výši 10.000 – 50.000 rublů; u právnických osob – 100.000 – 500.000 rublů.
Již dříve podání návrhu o zákazu GMO informovala šéfka Rospotrebnadzoru Anna Popova: „Dnes je pěstování GMO v RF zakázáno úplně, možná je výjimka z obratu.
V závěru minulého roku prezident RF Vladimír Putin podepsal zákon o správní odpovědnosti za porušení požadavků na označování výrobků obsahujících geneticky modifikované organismy.
http://politrussia.com/news/gosduma-mozhet-zapr...
Ok, nebola som presná, v Rusko ešte nie je GMO zakázané, ale smerujú k tomu. India mi utkvela v pamäti kvôli filmu Bitter seeds...sú tam veľké tlaky, ale máš pravdu, zatiaľ neboli úspešné.
To, čo sa deje v EÚ s poľnohospodárstvom, je absolútne šialené, s tým súhlasím, ale nikto tu nepotrebuje americké gmo plodiny, stačí sa vrátiť k zdravému rozumu.
@buckeye http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?p...
A čo sa týka Slovenska, tak máme aj tu pestovateľov GMO. Reštrikcie sa evidentne uvoľňujú.
@buckeye je tam zmienka aj o tom, že nie je v pláne ani pestovať. Rusi podpísali certifikáciu GMO semien kvôli vstupu do WTO (alebo to momentálne tak prezentujú), ale Medvedev sa vyjadril, že toto nariadenie bude odložené. Nerobím si ilúzie. Ale oficiálna rétorika je momentálne taká.
Nech si svojmu decku kazdy dava co chce. Mna len vie pobavit matka co povie na horalku ze toto my nepapame a nato zasype das si kofolku? Viac ma trapi ako vidim na facebooku matere vyskerene s deckami s komentarmi milujem moje deti, su moje vsetko ale stretnes ju v meste tak hresi na dietatko boha tvojho co robis za chujoviny? Alebo tu mas mobil a daj mi pokoj. True story nanestasie.

@buckeye ale nechápem, prečo tu stále točíš len o bt. Áno, viem čo to je, viem, že je to baktéria bežne prítomná v pôde a teda s ňou prichádzame do kontaktu. Ale to predsa nie je jediný gén, s ktorým GMO technológie narábajú. Je chronicky známe, že po zavedení GM sóje v UK, vzrástli alergie na sóju o polovicu, sú známe reakcie imunitného systému na kombináciu génov, ktorá v prírode normálne v rámci jednej plodiny vôbec neexistuje. Je x vedeckých štúdií, ktorých výsledky hovoria o škodlivosti GMO. Je x krajín, ktoré GMO zakázali a nechcú ich. Neviem, prečo sa ma tu snažíš presviedčať, že by som to mala jesť. Čo si za to platená? 😀 Veď ty si to kľudne dávaj, dávaj top svojim deťom, sme slobodní ľudia.