icon

Nie je príliš skoro na začiatok prikrmovania?

6. sep 2024

Dnes sme boli u doktorky a oznámila nám že už mame začať prikrmovať. Povedala: “už môžete začať s prikrmami, však dnes ma 5 mesiacov a jeden deň to je už vlastne začiatok šiesteho mesiaca”. Ale všade čítam aj odporúčania že dojčené bábätka majú začať až od ukončeného šiesteho mesiaca. Prospieva pekne, je plne dojčená a má 7,5kg.

Ďakujem

werony_n
•
6. sep 2024

Začať s prikrmami neznamená, že ti bábätko teraz zje misku mrkvy alebo zemiakov, keď zje 2-3 lyžičky budeš rada, rozhodne z toho nebude najedene. A čím skôr začne tým lepšie, 5ty mesiac je úplne v pohode, ja som začala dávať malej v 4tom.

jaskolka
•
6. sep 2024

Tabuľky sú jedna vec a dieťa je individuálne.Moji boli obaja dojčení a od 5 mesiaca som začala. Keď ti javí záujem o jedlo, nacahuje sa, keď ťa vidí jest,tak kľudne môžeš skúsiť pár lyžičiek. To aj tak zo začiatku bude len ochutnavanie, skúmanie novej konzistencie a chuti, dieťa nezje obvykle hneď plnú misu prikrmu.

autor
•
6. sep 2024

Ďakujem pekne 🙂 a podľa čoho ste začínali ? Mne nedala nič

nevenka
•
6. sep 2024

Ja mam 4 deti, dojcene, zacala som vzdy prikrmovat v ukoncenom 6.mesiaci. O jedlo nejavili nejak extra zaujem, rozjedli sa tak poriadnejsie okolo 9.mesiaca. Ak sa Ti za jedlom nehadze doslova, tak mate fakt cas.

autor
•
6. sep 2024

@nevenka nie akože kuká kade-tade keď je v lehátku a ja akurát jem. Občas aj na mňa ale to sa len smeje alebo keď jej hračka spadne že chce zodvihnúť

deti95060810
•
6. sep 2024

ja som dávala na konci šiesteho...

anjelicek26
•
6. sep 2024

My sme začali tri dni pred ukončením 5. Mesiacom. Teraz po mesiaci spapa nejakých 50g.. na začiatku to bola lyžička dve maximalne tri, ani nevedel, co s tým ma robit.. prikrm je len doplnok k mlieku, mliečnu dávku nevynechat.. je to o uceni prehltat, jest lyžičkou, zut a tráviť...Maju čas...

anavixy
•
6. sep 2024

Nemusi vobec zacinat skor nez po ukoncenom 5.m, ale MÔŽE. Teda nie je to skoro z fyziologickeho hladiska, ale nie je to ani nutne, ja by som kludne pockala este.

tamta
•
7. sep 2024

Pozri, ze nakazala lekarka neznamená, ze musíš hneď začať.. Mne povedala pri plne dojcenom a fakt dobre prospievajucom babatku ze mam začať od 4 mesiaca 😃 ja si dcerku poznam najlepšie a viem lepšie, kedy je cca pripravená...
Zacala som pocitovo asi 2 týždne pred dovrsenim 6 mesiaca (mala 5,5)... Aj to velmi lightovo, kedze moc jedak nie je...

tilonka
•
7. sep 2024

Kludne si mohla uz od 4teho po troske..nic by sa mu nestalo

beata_k
•
7. sep 2024

Tvoja lekarka by si mala aktualizovat informacie. Ano, zacat s prikrmom sa ma zacinat az po 6 mesiaci. A to nie len u dojcenych deti, ale aj u deti na UM. Uz davno neplati, ze UM je nekvalitne mlieko a teda treba zacat cim skor so zeleninou.

autor
•
7. sep 2024

No od 4teho si neviem predstaviť len vtedy začal vnímať úplne svet a vyšiel zo zavinovačky 😀 za ten mesiac už je vnímavejší ale keď mu dávam na lyžičku vigantol tak kukam na mna ako vyoraný čo mu to tam dávam..:takže od ukončeneho 6 by som začala…to sa berie ako polovica oktobra alebo novembra ? keď ma teraz 5 a doktorka vravela že už je to 6 mesiac

monika15
•
7. sep 2024

Hmmm co ta lekarka uz asi vie 🤔🤔🤔 ale ten konik ten vie naisto 🤣🤣🤦‍♀️🤦‍♀️

julish
•
7. sep 2024

Nacitaj si o imunologickom okne a davaj ochutnavat po troske vseliake alergeny

tilonka
•
7. sep 2024

V tych zaciatkoch dieta zje par kavovych lyziciek, kym sa rozje to tiez potrva. Mne to pride neskoro, aby v 6. mesiaci jedlo dieta len par lyziciek a zacalo viac jest niekedy v 7. az 8. mesiaci. Ale kazdeho vec, dolezite je pochopit ze sa mu nic nestane ani ked zacne jest prve prikrmy v 4. mesiace, praveze si myslim, ze je lepsie dat prikrmi skor

autor
•
7. sep 2024

@monika15 no neviem čo ona vie ale už v 3 mesiaci kázala dávať malému čaj a od vtedy jej nejako neverím 🙂 a vyššie čo písala jedna pani tak je sestrička na detskom oddelení a ma naozaj trefné poznámky aj skúsenosti

autor
•
7. sep 2024

@tilonka Hm tak podľa toho čo vidím všade napísané je 6+ a nie skôr…preto som sa tu aj na to pýtala či nie je 5 ešte skoro

tilonka
•
7. sep 2024

Uz 3 tyzdovemu babatku mozes ponukat fenyklovy cajik. Doktorka ti neradi v tomto zle. Ale urob ako citis..

autor
•
7. sep 2024

@tilonka tak to by som nezačala ani kojiť keďže sa mi plnohodnotne rozbehlo mlieko po 6 týždňoch…a keby mu dám čaj tak by sme sa mohli rozlúčiť s kojení…feniklový čaj sa ma dávať jedine pri bolestiach bruška takému babu..tak mi radila aj laktačná

tilonka
•
7. sep 2024

Vsak ono je to individualne samozrejme podla potrieb matky a dietata. Snazim sa ti vysvetlit, ze detsky traviaci system zvladne pit vhodny caj uz od 3 tyzdnov a prikrmy od 4 mesiacov

autor
•
7. sep 2024

@tilonka aha tak to sa už chápeme 🙂