icon

Riešenie problému nechutenstva u 15-mesačného dieťaťa

julcinka19
3. mar 2026

Ahojte, nemate niekto skusenost?
15mesacny syn nechce jest, ma do 10kil, 80cm, tenky ako prutik… porodna 2,67. Navstivili sme gastro, odbery na alergie, krvny obraz, vsetko ok… nie je anemicky..
Vaha relativne v poriadku…
Avsak absolutne nechce jest. Skusala som uz vselico, menej mlieka, nedat mlieko… ale proste ziadna zmena na tuhej strave. Uz naozaj si neviem nijako pomoct. Mlieko nasilu, pri rozpravke, jedlo do neho nedostanem, po 3-4 lyzickach skoncil… 100g vyziva ked zje tak na dvakrat cez den.
Momentalne sme od gastro lekarky na bezmliecnej diete, 5ty den, allergycare pijeme, prirodzene pije este menej mlieka, lebo mu enchuti ale ziadna zmena na jedeni… nechuti mu sladke, ochutene, okorenene, nasa strava… dokonca ani chrumky…
Nemate skusenosti s takym niecim? zmeni sa to niekedy?
Co u vas pripadne pomohlo? Cca od 8-9 do 12-13 mesiaca to bolo lepsie, vedel zjest aspon jedno jedlo pekne na obed… (tiez ziadna slava ale u nas uspech) ale od januara horor….
A rady lekar atd nie si na mieste - u pediatra sme pravudelne kazdýe 2 mesiace so stolicou odberoch a podobne ze nechce jest, u gastro sme sledovani…

Dakujem

anonym_3fe96c
3. mar 2026

Nejdu mu zuby? Dcera tiez mala po roku problem jest, podla mna jedla malo ale v ramci percentilu bola ok, rastie, nepribera uz tolko, lebo v roku zacala chodit a uz je ten prijem, vydaj iny, ako ked je dieta menej sa pohybujuce babatko. Ponukaj stravu stale, obmienaj, nenut, aby sa mu to nesprotivilo. Ak ma vysledky testov ok, nie je anemicky a nema nejaku intoleranciu alebo vaznu alergiu tak to je ok. Niektore deti po roku zacinaju byt vyberavejsie v jedle, ale stale ponukaj rozmanitu stravu a to sa casom upravi. Dcera ma teraz vyse 2 roky a je to lepsie, mozno aj tym, ze si vie povedat, co chce a co nechce jest, ale je ovela viac. Vaha sa sice stale nehybe nejak extra, co je logicke, nebude to take ako do roka dietata, ale chuti jej. Kazde dieta je ine, niektore su jedaci a nepreberaju, s inymi to je narocnejsie.

dixitka
3. mar 2026

Môj bol extrémne slabý jedák od prvých príkrmov, proste niiič mu nechutilo, a keď bol niečo ochotný jesť, tak len minimálne množstvá a nie príliš často (ak som mu napr. 3 dni po sebe dala na desiatu čučoriedky, potom ich ďalšie 2 týždne nechcel ani vidieť). Dávala som mu B-komplex v kvapkách, asi to aj trochu pomohlo, ale bola to bieda až do 2,5 roka. Potom sa zrazu tak rozjedol, že asi o chvíľu zje aj mňa (už to trvá skoro 4 mesiace, tak verím, že už sa nevráti k nejedeniu, lebo som bola z toho na nervy),

anonym_156a62
3. mar 2026

@julcinka19 môžu to byť zuby. Ale podľa mňa sa zase nejak netreba siliť. Mam synovca čo od mala zjedol denne možno polievku aj to trochu a jogurt. Nič viac. Tiež tintítko riadne, teraz tiež popapá menej ale neubudlo z neho. Skušaj mu dávať viac krát do dňa aj keď len tie 4 lyžičky.
Aj mu dávali niečo na chuť, nepomohlo. Ale ja by som ne neho nič nepchala, ak nagrcká a nemá hnačky alebo ho nebolí bruško. Nech papá čo len chce.
Alebo mu skús dať niečo len pred neho nech si zoberie sám.

anonym_6c7108
3. mar 2026

@julcinka19 pustite mu YouTube detské pesničky 😃, priznavam keď som zúfalá pri jedení tak púštam 🫡.Nie vždy, sú dni keď už to netreba.

januska12323
3. mar 2026

Takže je v poriadku zdravotne, energiu má len tebe vadí, že neje. Prestaň to riešiť, nechaj mu niečo vždy po ruke a buď rada aj za tie tri lyžičky. Nie každý je jedák.

julcinka19
autor
3. mar 2026
@januska12323

Takže je v poriadku zdravotne, energiu má len tebe vadí, že neje. Prestaň to riešiť, nechaj mu niečo vždy po ruke a buď rada aj za tie tri lyžičky. Nie každý je jedák.

@januska12323 kiež by to je take jednoduchee 🙂)

julcinka19
autor
3. mar 2026
@anonym_6c7108

@julcinka19 pustite mu YouTube detské pesničky 😃, priznavam keď som zúfalá pri jedení tak púštam 🫡.Nie vždy, sú dni keď už to netreba.

@anonym_6c7108 toto sme už samozrejme skusili 😂

julcinka19
autor
3. mar 2026
@dixitka

Môj bol extrémne slabý jedák od prvých príkrmov, proste niiič mu nechutilo, a keď bol niečo ochotný jesť, tak len minimálne množstvá a nie príliš často (ak som mu napr. 3 dni po sebe dala na desiatu čučoriedky, potom ich ďalšie 2 týždne nechcel ani vidieť). Dávala som mu B-komplex v kvapkách, asi to aj trochu pomohlo, ale bola to bieda až do 2,5 roka. Potom sa zrazu tak rozjedol, že asi o chvíľu zje aj mňa (už to trvá skoro 4 mesiace, tak verím, že už sa nevráti k nejedeniu, lebo som bola z toho na nervy),

@dixitka tak priibeh so stastnym koncom🙂 vdakabohu!:D kiez by som sa aspon po tych 2 rokoch dockala, lebo uz som obcas suca na lexaurin🥹😂

julcinka19
autor
3. mar 2026
@anonym_156a62

@julcinka19 môžu to byť zuby. Ale podľa mňa sa zase nejak netreba siliť. Mam synovca čo od mala zjedol denne možno polievku aj to trochu a jogurt. Nič viac. Tiež tintítko riadne, teraz tiež popapá menej ale neubudlo z neho. Skušaj mu dávať viac krát do dňa aj keď len tie 4 lyžičky.
Aj mu dávali niečo na chuť, nepomohlo. Ale ja by som ne neho nič nepchala, ak nagrcká a nemá hnačky alebo ho nebolí bruško. Nech papá čo len chce.
Alebo mu skús dať niečo len pred neho nech si zoberie sám.

@anonym_156a62 je to stresujuce, niekedy tazko nechat tak, ze raz sa naje… on aj s tekutinami ma problem, ze caj, voda… tak sa stale zlaknem ze nechcem skoncit na infuzkach s nim a podobne 🥹 ale dakujem za povzbudeniee🙂

julcinka19
autor
3. mar 2026
@anonym_3fe96c

Nejdu mu zuby? Dcera tiez mala po roku problem jest, podla mna jedla malo ale v ramci percentilu bola ok, rastie, nepribera uz tolko, lebo v roku zacala chodit a uz je ten prijem, vydaj iny, ako ked je dieta menej sa pohybujuce babatko. Ponukaj stravu stale, obmienaj, nenut, aby sa mu to nesprotivilo. Ak ma vysledky testov ok, nie je anemicky a nema nejaku intoleranciu alebo vaznu alergiu tak to je ok. Niektore deti po roku zacinaju byt vyberavejsie v jedle, ale stale ponukaj rozmanitu stravu a to sa casom upravi. Dcera ma teraz vyse 2 roky a je to lepsie, mozno aj tym, ze si vie povedat, co chce a co nechce jest, ale je ovela viac. Vaha sa sice stale nehybe nejak extra, co je logicke, nebude to take ako do roka dietata, ale chuti jej. Kazde dieta je ine, niektore su jedaci a nepreberaju, s inymi to je narocnejsie.

@anonym_3fe96c ako so zubami je dost pozadu, ma len 3, a 4ta horna jednotka uz je par dni totalne navreta, fialova a nejde uplne vyliezt.. ale teda to je problem teraz, len vies, my s tym jedenim bojujeme od mala taktiez, aj to nase lepsie obdobie bola celkovo slabe ale lepsie ako teraz…dakujem za tipy a povzbudenie, stale sa snazim na tom vklude a na tom klude pracovat:D ale niekedy to uz nedavam, lebo to den co den, jedlo co jedlo.. ide ma porazit:/

januska12323
3. mar 2026
@julcinka19

@januska12323 kiež by to je take jednoduchee 🙂)

@julcinka19 ja viem, ale musíš si povedať, že vyšetrenia absolvoval a nič mu nie je. Len sa mu nechce jesť.

julcinka19
autor
3. mar 2026
@januska12323

@julcinka19 ja viem, ale musíš si povedať, že vyšetrenia absolvoval a nič mu nie je. Len sa mu nechce jesť.

@januska12323 skusim trosku zapracovat na sebe :D dakuujem🙂

evkatk
3. mar 2026

Moja najstaršia tiež nechcela jesť. V tom čase rodičia používali jednotný recept - sladenie Glukopurom. Je to menej sladký hroznový cukor, priama výživa mozgu, no vyvolávajúca hlad. Popíjanie takto osladeného čajíku zmenilo jej chuť na jedlo a postupne začala jesť. Glukopur dostať v potravinách , ale určite aj v lekárňach. Je to práškový cukor ovocný, trochu kyslejší, v malých krabičkách asi 25 Dg. Pred 60 - imi rokmi bol lisovaný aj do plochých kociek a predával sa ako cukríky vo vysúvacích krabičkách podobných zápalkovým, ale väčších. Ako dieťa som ho milovala.Tento hroznový cukor značne napomáha aj rozvoju mozgu. Vstrebáva sa už v ústach slinami.Uškodiť nemôže, je 100% prírodný ovocný cukor z hrozna, ale vyvoláva aj hlad. Občas dostať cukríky (maďarské) na ktorých je napísané hroznový cukor. No dôverovala by som čistému Glukopuru, ktorý je možné použiť ako prášok do nápoja aj jedla a je bez akejkoľvek inej prímesy.

evkatk
3. mar 2026

Ak má zdurené ďasná kvôli zúbkom, dobré je ich nedráždiť a načas jedlo aj mixivať. Zdurené ďasná veľmi bolia po podráždení tuhým jedlom.

basska_b
3. mar 2026

To je zaujímavé, mojej 12 mesačnej idú zuby, je ako vtacatko, tu zobne, tam zobne, má 9.5kg a 76 cm, podľa mňa v norme a ja to totálne neriešim... je to moje stvrte dieťa. Oni teraz sa veľmi rýchlo rozvíjajú v hrubej motorike, učia sa prvé slová, rastu zuby, učia sa chodiť, oni nemajú čas vôbec že sedieť a jest... 🤨 deti sa mi rozjedli tak okolo 4 rokov co sa množstva týka. Dôležité je ponúkať pravidelne a zdravé veci... a viac už spraviť nemôžeš, nasilu to do neho nedostaneš a zbytočne robiť okolo jedla dusno

brendaa
3. mar 2026

@julcinka19 mali ste sirup Peritol na predpis od pediatra? Nie všetkým deťom chutí jesť...
Ráno na lačno čaj harmanček, medovka...
Nezje ani pribinačika čokoládového napr.?
Detskú presnidávku jablčkovú s piškotkami aj nastrúhanymi, ak nechce žuvať.
Skús uvariť vo vode plátok kuracie prsíčko, zemiak, mrkva, karfiolik, trocha soli...na záver maslo trocha a mocní to stojí vodou konzistencia aby vedel prehltnúť...
Držím ti palce, veľa trpezlivosti 😊

geff
3. mar 2026

@julcinka19 daj na tanier napríklad ovocie alebo hocijaké jedlo a daj to napríklad do obývačky ale nič Nehovor mne sa veľakrát stalo že zobrali si len tak keď chceli ale keď poviem tu mate ovocie alebo niečo iné tak nechceli

anonym_156a62
3. mar 2026
@julcinka19

@anonym_3fe96c ako so zubami je dost pozadu, ma len 3, a 4ta horna jednotka uz je par dni totalne navreta, fialova a nejde uplne vyliezt.. ale teda to je problem teraz, len vies, my s tym jedenim bojujeme od mala taktiez, aj to nase lepsie obdobie bola celkovo slabe ale lepsie ako teraz…dakujem za tipy a povzbudenie, stale sa snazim na tom vklude a na tom klude pracovat:D ale niekedy to uz nedavam, lebo to den co den, jedlo co jedlo.. ide ma porazit:/

@julcinka19 viem čo citiš mne stači keď je malý chorý a neje, nie to ešte takto každy deň,
ale viem podľa synovca, ak aspoň trochu priberá na váhe tak je to ok. Skús ho naozaj nenútiť a nechaj na stole možno si ďobne.

anonym_6c7108
Včera o 09:11