icon

Ako ošetrovať kaz na mliečnych zuboch?

otilia16
18. nov 2025

Ahojte baby, panikárim. Práve som zistila že moj dvojročný syn má asi na zubku kaz. Je to na prednom zube, z vnútornej strany má nejaký fľak, bledo hnedý. Ako sa to ošetruje u takýchto malých detí? Zúbky čistíme, ale je pravda že s malým je to boj. Žiadna spolupráca. Čo s ním bude robiť zubárka? Máte skúsenosti?

pribinak
18. nov 2025

To vôbec nemusí byt kaz

anonym_b041ec
18. nov 2025

@otilia16 synovi vrtali ale 2-3 vrtnutia a bolo hotovo,chvilkova zalezitost

otilia16
autor
18. nov 2025
@anonym_b041ec

@otilia16 synovi vrtali ale 2-3 vrtnutia a bolo hotovo,chvilkova zalezitost

@anonym_b041ec takemu malinkemu?

anonym_9c8422
18. nov 2025

Ja som bezala so 4 ročnou ze ma kaz. Kaz to nebol. Vyskrabol to ako nic. Vraj len hlboko zarazene jedlo..

anonym_b041ec
18. nov 2025
@otilia16

@anonym_b041ec takemu malinkemu?

anonym_7bcd8a
18. nov 2025

Mliečny zub vypadne. Nam to nikdy nevŕtali.

lasona
19. nov 2025

Deťom sa normálne kazy opravujú. To ze sa to niekedy nerobilo, je len výhovorka. Aj malým deťom vrtaju a plombuju zuby. Otázka je ci ti dieta ústa otvori. Keď nie, potom sa to ošetruje v predmedikacii. Ak nezabere to, tak žiaľ celková anesteza. Je to dosť draha záležitost. Mliečne zuby su porovite, ľahko sa pokazia.

eternity24
19. nov 2025
@anonym_7bcd8a

Mliečny zub vypadne. Nam to nikdy nevŕtali.

@anonym_7bcd8a 😂 to je teória. A niekedy ženy rodili v chalupe/ na poli a nechodili do nemocnice. Dnes sa ale vie, že neosetreny kaz aj na mliečnom zube, môže spôsobiť komplikácie, zápal okostnice atd. A ovplyvňuje aj trvale zuby 😉

mikadooo
19. nov 2025

@otilia16 ahoj, choďte k zubárovi, pozrie na to. Myslím, že to nebude vŕtať, neboj. Predné rezaky idú von ako prvé, málokedy sa to vŕta, to by musel byť nejaký extrém a "hnedá špinka" nie je extrém. Choď sa poradiť k detskému zubárovi, neboj. Asi dá nejakú pastičku na posilnenie skloviny alebo čo, môže to byť len sfarbenie, alebo oslabená sklovina, ťažko povedať. Netreba sa dopredu báť najhoršieho 🙂.

anonym_7bcd8a
19. nov 2025
@eternity24

@anonym_7bcd8a 😂 to je teória. A niekedy ženy rodili v chalupe/ na poli a nechodili do nemocnice. Dnes sa ale vie, že neosetreny kaz aj na mliečnom zube, môže spôsobiť komplikácie, zápal okostnice atd. A ovplyvňuje aj trvale zuby 😉

@eternity24 samozrejme v modernej medicíne to tak spravili, takze neviem, v kazdom pripade zuby trvale su zdrave 😏

otilia16
autor
20. nov 2025

Boli sme u zubarky, povedala že to ešte nie je kaz. Ale tteba to poriadne čistiť, odporučila elmex gél a sledovať 🤷 môže z toho byť kaz, ten by potom bolo treba vŕtať