Ako riešiť silnú bolesť zubov u detí?
Dobrý večer dcérku pred mesiacom bolel zub. Nebolo to nejako silno jedla píla nesťažovala sa tak som to neriešila prestalo tom. No teraz sa to vrátilo a boli ju to dosť intenzívne. Neviem čo mám robiť plače kričí ona mi to ukazuje z diaľky aby som sa toho nedotkla. Takže ani neviem ktorý zub to je. Natrela som jej to gélom na zúbky pre deti. Volala som k zubarom v okolí aj mimo neho. Povedali že keď dieťa neposedi tak jej nepomôžu. Že jedení pod narkózu a tu robia v Košiciach alebo Bratislave. Bude mať 4 roky, ako jej môžem pomôcť. Zajtra ráno s ňou pôjdem k obvodnému, ale teraz mám v hlave rôzne myšlienky, som z toho na nervy.
A kvôli čomu si doteraz nebola s dieťaťom pri zubárovi? ... ako vieš, že ju ten zub "silno nebolel?" ... moja chodí od 3 rokov, presne kvôli tomu, aby nemala stres ... sú súkromné kliniky, kde dieťaťu ďasno umŕtvia ... žiadnu narkózu netreba ... daj jej liek od bolesti, žiadny gél na ďasná nepomôže a zajtra obvolaj súkromné kliniky.
Deti majú nárok na preventívky 2x do roka. Ja tiež nie som dokonalá, 3r dcérka už má nerezovú korunku 🫣. Ošetrenie jej robili v premedikácii (oblbovák vo forme sirupu), nepamätá si ho, takže narkóza nie je jediná cesta. My sme v BA, ale skúsila by som obvolať súkromné kliniky v okolí.
@mina0202 obvolaj súkromných zubárov, ktorí robia deti a povedz, že dcérka sa dosť boji, či jej vedia niečo dať. Povedz, že je to akútne, nie že naplánujú preventívku a o mesiac zákrok….
Nás tak detsky zubár uchlacholil že zub boli, lebo pod ním sa tlači nový. V skratke, bol to bullshit a dieťa začal zub zrazu fakt bolieť a ošetriť sa moc nedal, už mi ho nevedeli nikde zobrať. Vraj si mám hľadať celkovú anestezu. Nakoniec mladý muž (už ma 6 ) dostal rozum a nechal sa novej dr pekne ošetriť. To bola úľava. Zatiaľ jej daj liek a ráno to obvolaj. Malej sľub kľudne hory doly, toto je akútne, musí sa to riešiť aj keby čo bolo. Držte sa
tak teraz len liek od bolesti jej mozes dat. /nurofen napriklad), ale zjavne jej ten kaz postupil uz hlboko. Pri detoch treba konat pri bolesti zubov okamzite, skoda, :( Tiez som za sukromne kliniky, ak vies ist do BA skus napriklad Stomatorodinku v dubravke. Ak sa im uvolni miesto, ze niekto odriekne, casto zoberu akutny pripad alebo ti aspon poradia, kde sa obratit aj v inych mestach. Nevahaj tam zavolat aspon pre informacie.
Vy ste ešte nikdy neboli u zubárky? ako vieš, že neposedí v kresle? normálne ju objednaj a choď, aspoň to skús. Práve kvôli tomu ste mali ísť už dávno, keď bola menšia. Zoznámiť sa s prostredím, aby jej prvá skúsenosť nebola spojená s bolesťou a strachom 🙁 držím prsty.
@mina0202 normalne jej vysvetli, ze zubar zubok opravi a potom prestane boliet. Hlavne bud pokojna Ty. Idealne by bolo dohodnut sa vopred telefonicky so zubarom, aby jej najskor ukazal ambulanciu, vysvetlil jej to, odviezol ju na kresle hore-dolu napr.... Skratka aby osetrenie neprebiehalo stylom otvoria sa dvere, sup do kresla a uz sa vrta...
Okrem toho jej mozu zubok lokalne umrtvit a dokonca aby necitila injekciu, da sa vypytat si dasno znecitlivejuci gel... Nasej dcere tak trhali zub a ani si to nevsimla (mala cca. 5 rokov vtedy). U nas moze dieta sediet rodicovi na kresle na kolenach a osetria ho tak.
A hlavne s nou prosim Ta zacnite chodit na pravidelne na preventivne prehliadky. To nie je zbytocnost a nazor "naco, ked ju nijaky zub neboli" patri na smetisko dejin. No presne na to, aby uz poznala prostredie, zubara, aby mala vizualne zaregistrovane nastroje a pod. Skratka, aby uz mala taku tu zakladnu doveru v navstevu zubnej ambulancie a v zubara. Lebo takto je to zbytocne tazke pre vsetkych zucastnenych.
A okrem preventivky odporucam raz rocne aj zubnu hygienu, aby si zvykala, ze sa u zubara v ustach nieco robi, ale nemusi to byt nutne neprijemne / bolestive.
A dalsia vec, dobry zubar aj zubny hygienik dcere i Tebe vysvetli, kde konkretne ma nedostatky v cisteni, ake pomocky na cistenie zubkov treba pouzivat (iba obycajna zubna kefka je malo)...
Načo s ňou ideš k obvodnému. Volaj súkromným zubárom. Tí to väčšinou s deťmi vedia a dajú aj premedikaciu. A priprav peňaženku. Už dávno si mala mať zubára zabezpečeného a chodiť na preventívky. Ty voláš a ani nevieš,či posedí? Veď si s ňou nebola.

Podaj jej liek proti bolesti, napr. Nurofen. Uľaví sa jej a prečkáte noc.