Boľavé zúbky trojročného dieťaťa
Ahojte maly mi ma 3 rocky a mame velke problemy zo zubkami kazdym dnom ma ich horsie a horsie zubarka stym velmy nic nerobynaposledy ked mi napuchol od stolicky tak mu zubok otvorila aby vysiel hnis ale jeho zubky bolia stale skoro uz kazdy jeden neviete poradit nieco ucinne na bolest uz v noci ked mi nechce spat a velmy place tak mu davam nurofen sirup ale nechcem ho tym velmy napchavat .. Dakujem za kazdu radu..
@mamainprogress tvojmu malemu opravovali zubky v anesteze alebo ako sa podarilo,ze spolupracoval?
@surviver tiez si myslim,ze nemas pravdu..mam 2 deti,obe boli dojcene,vyrastaju za rovnakych podmienok,umyvame zubky pravidelne a poriadne...starsia ma 7 rokov a dodnes krasne zubky ako perlicky,bez jedneho kazu..
mladsia ma 2 rocky a kusok,prebieha u nej demineralizacia skloviny...ma to hlavne na hornych zubkoch,jednotkach a dvojkach...takze na radu lekara (kedze osetrenia v celkovej anesteze sa bojim a nepristupim nan) umyvame umyvame a uvidime,dokedy nam zubky budu sluzit...a mozno vydzia az do casu,kedy bude ochotna spolupracovat a zubky jej opravia...
@nathalie111 nespolupracoval ale zubar vedel co robi. Ja som si s nim lahla na kreslo a drzala ho ce telo, sestricka hlavu, dalsia odsavacku a zubar vrtal. Plakal ale ked zistil ze neboli tak prestal a pretrpel tych 10 minut. Povedal ze moze ho aj prispat ak chceme ale ze netreba, ze to bude sice s placom a nasilu ale rychlo to urobime. Hlavne tam z jeho strany bola ochota a vedel ako na to aj pri nespolupraci.
@anavila aj podla mna to bude tým ako sa to vyvinulo v brušku asi z tým nič nespravíme ja ich hlavne casto umývam a modlím sa aby tie dospelacke boli krasne 🙂 a ten elmex gel kludne skus tým nič nepokazis ja davam aj teraz preventívne pokazene uz nezachranim ale zdrave mozno ochránim
to ani ona nevydržala ja som jej to len potrela a bolo ,,,, 🙂
to je az hruza, co tu baby pisete ☹ , to co su za zubari na SLovensku, hanba im! Tu v Kanade mame zubarov, ktori sa specializuju na male deti - a vsade su reklamy, je vase dieta mrzute, place neviete preco, mozno su to pokazene zubky, aj v utlom veku, pridte, daj te si skontrolovat ... a pod, vobec sa to neberie na lahku vahu a osetruju zubky aj babatkam. Moj zubar sa nespecializuje na malinke deti, ale od 3 rokov nema problem zobrat. Dcera ma celkom dobre zuby, 1. kaz mala az okolo 10. rokov, ked si uz sama umyvala zuby a flakala, zato syn (5), ten uz ma prve kazy (zcasti aj moja vina 😝 ) dentalna hygienicka mu normalne od 3 rokov cisti zuby, vsetko mu najprv poukazuje, co bude robit, vzdy mu da na vyber aku prichut pasty chce, aku prchut fluoru chce a pod., taktiez ho zakazdym nabali kefkami, dentalnymi nitami pre deti, balzamom na peri a pod, to iste zubar, ked isiel opravovat, dal mu gel na umrtvenie dasna, kde pichal injekciu - ked isiel pichnut injekciu kazal mu zavriet oci (aby nevidel tu dlhu ihlu) a vsetko komentoval - teraz to trosku pichne, ako mu to vstrekoval tiez komentoval co robi - si odvazny chlapec, uz je to skoro hotovo, este chvilku vydrz ...a pod., ukazal mu vrtacku, vyskusal na rucicke ako to citit, co to robi, az potom isiel na zub, vsetko komentoval, detskym jazykom - napr. mame tu take bacily, musime ich teraz dostat von zo zubka a pod. stale sa ho pytal, ci je OK, ci ho to neboli, vzdy ho nechavaju pozerat telku, nejaky detsky kanal a na zaver, zatoze vsetko vydrzal si moze ist vybrat z kosa nejaku hracku. Syn este nikdy nevyronil ani slzu, sedi v kresle sam, nikto ho nemusi drzat, vzdy pokeca s doktorom, sestrickou, skratka pohodicka, ziaden stress. A to fakt nehovorim o zubarovi, ktory by sa specializoval na deti, to si fakt neviem predstavit, ako sa tam s nimi "hraju", je smutne, ze slovenski zubari to s detmi nevedia, ci nechcu vediet, zbytocne stresuju dieta, ktore ma potom odpor a strach zo zubara a to, ze neopravuju mliecne zuby, tak to fakt je nad moje chapanie, to ma to dieta akoze niekolko rokov trpiet??!!!! Zelam vam vsetkym nech si najdete nejakeho ustretoveho zubara, v ziadnom pripade to nenechavajte len tak, zubky aj mliecne musia byt opravene, pretoze je to dolezite aj pre buducnost a trvale zuby.
Napr.synovi museli vytrhnut jeden zuba, ktory aj ked sa pokusili sa nepodarilo zachranit a teraz tam budu musiet dat take kovove drotiky, aby sa mu zuby nepoposuvali a ostalo miesto na trvaly zub, skratka mysli sa aj do buducnosti, nie len hrrr trhat, trhat, trhat, najprv sa zachranuje a az potom idu radikalne riesenia. Jedine minus su ceny, jeden zub cca $ 200 bez pripoistenia 😝
@sisaka prepáč ,ale zas píšeš na základe jedného príspevku ...predstav si to čo píšeš tu mám aj ja u nášho zubára a chodím k nemu aj s mojimi 3 deťmi a od 1.5 roka a najstarší ,ktorý sa bojí aj ihly si dal v 5 rokoch vŕtať do zuba a išli sme od neho s úsmevom a to u dr.pediny boli poplachy ,bol síce mladší ,okolo pichania a zubár to svojou profesionalitou zvládol bravúrne a moje deti idú k zubárovi s úsmevom ,inak riešili sme to vtedy mliečny zub ,ktorý sa pokazil ...a najmenšia ,ktorá neotvorí pusu mne jemu otvorí a sme s ním spokojný ...to ,že mamička situáciu nerieši , by bolo zaujímavé o akého dr. ide ...nie je dôvod hádzať tu ostatných do jedného vreca ....a ako píšu aj mamičky ,odporúčajú jej výmenu zubára to znamená ,že majú pocit ,že to čo sa deje nie je ok ,to znamená ,že ich zubár ich deti rieši ak je problém....
moj malý 4,5 ročný syn odmieta akékoľvek ošetrenie a preto som navštívila lekárku v bb,,,,,tam mu zubky porobia v narkoze,,,,len z jednej veci mam strach,,jeho boli jedna stolička,,,,,v predu má hnede zubky,pravdepodobne z čajika,,a na niektorých stoličkách vidno začínajúci kaz a lekárka to chce v anesteze urobiť všetko,,,,ako som pochopila najlepšie vytrhať,,,,,nevedela sa mi presne vyjadriť,lebo maly jej chrup nechcel vobec ukazať ja však mám z toho velke obavy,,osobne si myslim, že skorej ako vytrhať by to mali vyvrtať a zaplombovat,,,,som z toho na nervy ,,,už niekto z vás tymto prešiel???ked som povedala, že aj mrtve zuby sú predsa len zuby,aby sa nenarušil rast nových,tak povedala, že radšej žiadne ako bolave,,,,neviem čo mam robit,,,,,,,mam strach, aby som malemu neubližila,,,
@olivova práveže viem o čom pišem...ale tak asi ma každy svoju pravdu 😕 ...naštastie som to nezažila,moji drobci kaz nemaju,vďaka tomu,že im zubky čistim poctivo od prveho zubka,aj napriek ich počiatočnemu vzdoru..a verte mi ,čisty zub sa nikdy nepokazi 😉 ...tak nech sa už každy zariadi podla vlastneho uvaženia,ale prosim nevyhovarajte sa len na lekarov,skuste sa pozriet aj na chyby rodičov...
ahoj. aj my sme mali so starsim problemy so zubkami - ma niekolko kazov, takmer vsetky zubky. nasa chyba bola, ze sme mu davali v noci cajik (obsahoval cukor), a preto sa mu takto kazili. aj ked sme prestali, v podstate uz mal kazy vytvorene. uz cca 1,5 r davam v noci len vodicku ak je smadny, nic ine, nove kazy sa netvoria ale stare su a zvacsuju sa.
mali sme zubarku, tu sme vymenili a chodime k inej, medzitym sme raz boli "narychlo" u mojho zubara. v podstate sa zhodli v tom, ze kazy na stolickach a zadnych zubkoch (v podstate na tych, ktore najneskor vypadaju), kazy treba opravovat - uz ma aj niekore zaplombovane (prvy mu plombovali v cca 3r5m), tie ktore skor vypadavaju, neopravuju, a uz by to aj bolo zlozite, kedze on ma tie kazy na tych prednych "od dasienka".
tiez som sa zaujimala o nejake pecatenie zubov, tu mi povedali ze to uz je bezvyznamne, kedze su zubky pokazene. jeden zubok - stolicku - ma uz aj odumrety, tam ma dieru brutalnu, tu okrem bezneho cistenia aj vyplachujeme striekackou s takou ihlou, aby mu tam nezostavali zvysky jedla. v podstate tento ho najviac bolieval, odkedy ho vyplachujeme, uz problem nie je.
takze urcite sa porad so zubarkou, pripadne ju zmen. ale vela s tym uz nenarobis. treba si dat skutocne zalezat na cisteni zubkov, v noci nic sladke, cez den to tak nevadi, lebo cez den sa viac tvoria sliny.
a tiez s tebou suhlasim ze napchavat nurofenom nie je riesenie, nasho odkedy mu to takto vyplachujeme (ten mrtvy s kraterom), tak ho nebolieva.
@aristka precitaj si viac prispevkov, nielen ten prvy, detom neplombuju zuby, vsak,ze mliecny, ved nech dieta trpi, teraz tu zase niekto pise, ze koli jednemu zubu do narkozy a podobne veci - normalne, co? POdla toho, co citam a nielen v tejto diskusii, tak postupuje vacsina zubarov (aj podla znamych, ktorych mam na SK) a tych, co idu z dobou je mensina. napr. pecatenie zubov? To sa uz predsa vobec neodporuca, minimalne nejakych 10 rokov, na Sk sa to veselo robi dalej. "Space maintainers" to je pre slovenskych dentistov asi UFO ....
@surviver to si len myslis, ze vies, o com pises, poznam x pripadov, kde bola prikladna dentalna hygiena a strava bez cukrov a zuby sa pokazili, na druhej strane poznam ludi, co to flakali a flakaju a nemaju vo veku nad 30 rokov! ani jeden kaz. Kazdy zubar ti povie, ze je mnozstvo faktorov, ktore kazivost zubov ovplyvnuju - napriklad krive, ci natesno zuby, bakteria, ktora to sposobuje prenesena z dospeleho na dieta, zlozenie slin ....Keby stacilo k zdravym zubom tak malicko, ako dokonale cistenie, tak by to mnohych rodicov velmi potesilo. Bud rada, ze vam staci dobre si umyvat zuby.
@sisaka ved v tom je ten problém,,,boli sme u 4 a ani jeden nemal úspech a snažili sa,,davali mu všetko do ruk,vysvetlovali,,mali trpezlivosti že až ale petko spustil panicky až hystericky plač a ani pusu neotvoril,,,,,dokonca sa mohol vozit hore dole v kresle,,,no ked sa približila lekárka tak horor v priamom prenose,,,
@mojko315 neviem odkiaľ máš ,že mliečne zuby sa neopravujú ,ak je malý kaz a ide o mliečny zub ,treba ho zablombovať ,nie je dôvod na trhanie ,ten zúbok môže zlúžiť roky pokiaľ nepôjdu trvalé zúbky a tie idú aj do 9 až 10 rokov .....budeš tam ..daj si to vysvetliť pred zákrokom a budeš vedieť čo sa bude diať....
@sisaka no vidíš a ja takú skúsenosť nemám a ani dievčatá z môjho okolia a to majú deti zúbky vo veľmi zlom stave ,plus pečatenie je nadštandartná star .,ktorú si rodič hradí celú sám a to znamená ,že je to na požiadanie .....bolo by zaujímavé o akých zubárov sa jedná a odkiaľ ..lebo na slovensku je moderná turistika na ukrajinu za hranice a bohužiaľ tam tá kvalita nie je na takej úrovni ,ale lacná ...,ale samozrejme sa stane ,že aj tu na sk .sa nájde stará škola ...a od takého dr.treba utekať....a stále je tu možnosť u mamičiek vyhľadanie najbližšej stomatochirurgie a riešiť zúbky tam ....by si neverila ,koľko pac. z väzenia majú ...aj detičky majú právo na správne oše....len mamičky nevedia kam sa obrátiť....
@sisaka nebudem sa tu dohadovať,to nepomôže nikomu....chcela som len upozorniť na to,že za detské zubky je zodpovedný v prvom rade rodič,ktorý ma dieťa priniesť k zubárovi čo najskôr,aby bol poučený o tom ako sa správne starať o zuby ,ako ich čistiť a následne sa riadiť radami lekára a nie čakať kým sa zuby pokazia a potom nadávať na lekára,že ten je zlý,lebo ich dieťa bolia zuby a lekár s tým nič nerobí atd....... len tak mimochodom viem čom hovorím,lebo sa s týmito problémami skoro každý deň stretávam 😉 a niekedy mi to príde ako boj s veternými mlynmi....
@surviver uplne s tebou suhlasim, rodic je zodpovedny za starostlivost o chrup dietata a okrem preventivnych prehliadok treba ist k zubarovi hned ako vidime, ze nieco nie je v poriadku, alebo sa dieta na nieco stazuje, akurat nesuhlasim s tym, ze dovodom preco sa zuby kazia je necistenie/ci nespravne cistenie zubov, tych dovodov je viac ako aj roznych rizikovych faktorov.
@aristka no presne toto som si myslela aj ja,,,,ale bolo mi vysvetlene,že mliečne zuby su vraj zbytočne opravovane a preto mám v hlave tie rozne pochybnosti a neviem sa rozhodnut,,,každy lekar ma na to iny nazor a náš problém je hlavne ten, že maličký odmieta otvorit pusu a dat si ich opravit a preto ten zakrok ,,,,,aj ja som tam isla s tym, že mu to vyvrtaju a opravia,,,,,,roky som žila v tom, že aj mrtvy zub sa považuje za schránku ., ktorá drží miesto pre trvaly zubok,,,,,,,hm,,,,,,váham,,,,,neviem čo robiť,,,,nechcem mu dat zbytočne vytrhat zubky,no mam strach, ze začnu boliet a čo potom,,,,,

@anavila ani neviem či to pomohlo ale určite lebsie nieco ako nic ked zubarka nic nerobila davala som jej to hned ako sa zuby začali kaziť ale aj tak ma všetky vrchne pokazene ,,,inak my sme nemali kazi skor sa lámali a ostali čierne a vobec to nešlo zastaviť aj ked som jej stale zubky umývala a ten povlak sme tiež mali ,,,ked mala 2 roky opuchla a 2 jej vytrhli od vtedy ju ani nebolia ale stale jej sledujem ci sa jej to tam nezapaluje