Chýbajúce trvalé zuby u 11 ročného dievčatka
Tento tyzden som bola s 11 rocnou dcerou na zubnom oddeleni, koli objednaniu sa na prerezanie hornej uzdicky.Po prehliadke jej zubov a RTG mi bolo oznamene, ze moja dcera nema a nebude mat horne trvale dvojky 😢 😔 Lekarka mi vravela, ze este skoro je robit zaver ako to vlastne vsetko dopadne, zalezi od toho ako siroko sa jej budu daslsie trvale zuby rozostupovat. Dalsie moznosti su, bud jej dat implantaty, alebo jej nejako z trojak urobit dvojky 😝 😝 😝
Chcela som sa vas opytat, ci mate alebo poznate niekoho kto sa uz s tym stretol, ze nenarastli trvale zuby.Strasne moc by ste mi s tym pomohli, nakolko som z toho dost nestastna, pri predstave, ze by mi mala dcerka podstupovat koli chybajucim zubkom taketo zakroky a tortury 😢 😔 😔 😔 😔 Dakujem.
mám 27 a v 15 mi zubárka vytrhla 5 mliečnych ( hore obe 4 a jedna 5 a dole obe 4 ) s tým, že ich začali stále zuby prerastať...no a na RTG sa potom zistilo, že stále zuby kde nič tu nič....takže rovnátka na horné, potom spodné a po 18tke už len vyklápačky na noc s tým, že časom implantáty, ale akosi nemám štvrť milióna nazvyš...možno už aj viac, nakoľko by mi museli operačne rozšíriť kosť, aby sa tam ten implantát vobec uchytil.....no trápi ma to stále, ale akosi som sa s tým naučila žiť...na noc ( teda asi tak 1x do týždňa ) používam rovnátka , aby som tie medzery udržala "na uzde" a nerozostupovali sa mi zuby. Takže mám 24 zubov a je mi dobre 🙂 A propo má niekto tušáka či má táto záležitosť nejaký lekársky názov???
ahojte. chcela by som vás opýtať, či mi viete poradiť.
môj 12ročný brat spadol včera z bicykla a odlomil si z obidvoch predných horných zubov (,,lopaty").
predpokladám, že mu to zubárka obrúsi, ale neviete náhodou či mu hned aj dorobí tie zuby, zrekonštruuje, alebo až ked bude mať osemnásť? teraz má ešte napuchnuté ústa, tak nemôžeme ísť k lekárovi. ale v pondelok sa chystáme. máte nejakú skúsenosť. ďakujem
Áno, ja mám také zuby. Je to geneticky po mojej mame, nemám dvojky, dokonca mám jeden zub mliečny a to mám 43 rokov. Zubár mi povedal, že mám "estetický defekt", dá sa to napraviť - implantáty, zbrúsiť zuby a nejak upraviť, ale nevenujem tomu pozornosť. Zuby sú zdravé, to je hlavné, a nedám si robiť zákroky v ústach, nie vždy sa to dobre skončí.
Ja nemam tiez dvojky horne. Spravila mi z trojok dvojky. Vobec to neni poznat
No,tak ozyvam sa po par rockoch..dcerka dostala strojcek pred rokom a pol a o mesiac sa uz chystame ho dat dole.Krasne sa nam to vsetko poposuvalo a dnes by nikto nepovedal,ze mojej dcere chybaju 2x dvojky .hore😎.Tesim sa,ze som sa nedala prehovorit na taku hlupost ako su implantaty😉
Ahoj ja nema 1 trvalu dvojku..nakolko som nosila strojcek kvoli velkej medzere medzi hornymi jednotkami potiahli mi trojku na miesto dvojky..ale potom po odstraneni strojceka sa mi zas trosku vratila nazad..takze pri jednotke mam taku medzierku a potom tu trojku.To bolo 18 rokov dozadu..veda pokrocila porad sa s lekarmi o najvhodnejsej metode..nebud nestastna je to len kozmeticka chyba dorobia jej take zubky ze budu na nerozoznanie od tych jej.
Hluposti.riesite..ja mam 26 a nikdy mi nenarastli vsetky zuby a mam.normálny , zdravy chrup.
Mne tiez nenarastli dvojky,aj ked mliecne boli. boli dve moznosti,v dospelosti mostik alebo z ocnych urobit dvojky ....nakoniec rodicia vtedy rozhodli ze aby neobrusoval zdrave, ci sa neda nieco ine vyriesit....tak roztiahli chrup a do medzier mi iba nalepili dvojky....nakolko mam uzku tvar,nechceli chrup zuzovat a posunut ocne na dvojky.myslim,ze zubar to urobil krasne,mam 36....jem vsetko,na vyske som nosila rovnatka,trosku mozno komplex bol,lebo som si vsuvala nahrady, ale preslo to...
Ocakavam,ze asi jedno z mojich piatich deti to bude mat tiez....ale nevadi mi to.dnes sa da vsetko...len je to otazka penazi..vtedy rodicia hladali tu najlacnejsiu variantu,ale aby sa aj nemuseli tak skoro obrusovat zdrave.....mostik ma bude cakat neskor,po porodoch sa moja starostlivost o zuby zial zhorsila,nedostatok casu na seba....cize nielen porodmi....
Drzim palce,pekne ze to tak strojcekom poposuvali.
@junovka
Asi dcerka dostane na nosenie v noci strojcek,aby sa jej to neposuvalo spat. Ak sa bude dat nech ho poctivo nosi,lebo chrup sa vyvija dalej. Tusim az skoro do 30 rokov.....toto som ja u seba zanedbala a naozaj sa zuby posunuli,nemam uz spodne tak rovne.....ale vekom sa to meni aj prirodzene ....
@pieksamaki ano,daju nam este na 2 roky na noc...ale ten zaklad uz mame porieseny.Klop klop
Mojej dcerke 8.r zistil zubar pri RTG, ze nema zalozene dvojky. Doteraz som o tom vobec nepocula a tato tema je mojou nocnou morou. Citala som si diskusiu a viacere ste pisali obavy z toho, aky bude usmev dievcatka pri chybajucich zuboch. Vase skuseosti mi velmi pomohli nazriet do problemu a v podstate aj zistit, ze je viac ludi s touto "starostou".
Mate niekto svoje odporucanie, co mame robit? Dcerka obe horne dvojky stale ma, ci jej ich dat vytrhnut, alebo nechat co najdlhsie?? Co potom preferovat? Poradte prosim.
@teresza ahoj, ja nemam dvojky vobwc, nosila som strojcek, mieszo dvojak maam tie naslwdujuce zuby, spicaky, ktore mi dorobili do tvaru dvojak, vyzera to uplne prirodzene, nic nevidiet, zeby mi chybalo 🙂 za mna nechaj co najdlhsie, nevytrhuj, bud vypadnu same, alebo s nimi da zubar poriadok. Mne vytrhli ale hned nasadli strojcek, ktory uu zacal upravu chrupu. Vyuerala som pocas nosenia vselijak, ale stalo to za to 🙂 vzdy ma rodicia podporovali, ty nestresuj, tvoja dcera nie je k prva ani posledna s takym problemom. Tvojou ulohou je najst dobru celustnu ortopedku, s ktorou budes komunikovat, nechas si vswtko vysvetlit... Drzim palce 🙂
Tak aj u nás, synovi chýbajú nejaké zuby už ani neviem koľko a ktoré. Stále sa to mení. Má 13 a už ani jeden mliečny. Trvalé, ktoré vidno na RTG nevyliezaju. Na "strojček" je sledovaný 4 roky. Stále sme čakali. Spravili mu skeny a teraz v marci už ideme "na to". Takže sa dozviem čo sa vlastne ide diať.
Včera som bola s dcérou tak ma včerajší verdikt dojal. Má 8 rokov, chýba jej 7 trvalých zubov podľa RTG. Kontrola o rok. Musí sa čakať. Ešte ma nejake mliečne. Momentálne jej dal 3ks vytrhnúť. Minulý rok v septembri jej dal vytrhnúť 6ks, skoro všetky vpredu. Dcéra z toho už má slušný stres. Trvalé, ktoré sú založené nechcú ísť von.
Najstaršiemu chýbajú trvalé len dvojky ten je za vodou.
Nechápem čo to máme za vadu. Nikdy som o tomto probléme nepočula a hneď máme doma tri deti s týmto problemom. Zaujímavé, že sa to stupňuje. Každé ďalšie dieťa horšie a horšie.
Tak aj my sme sa uz posunuli “vpred”
Najstarsi 16, chybaju mu vsetky dvojky. Dnes mliecne horne isli von, uz sa kyvali. Spodne nechal, zatial, cakame na info od celust. Ortopeda. Ideme hned riesit pravdepodobne strojcek. Tak uz rovno aj dole, snad.
Druhy ma 13. Chyba mu niekolko zubov este nie je potvrdene kolko vlastne. Na RTG sa rozne prekryvaju. Konecne zacali niektore vychadzat. Strojcek hore aj dole zalozeny tak sa roztrhlo vrece so zubami, asi sa in konecne uvolnilo miesto.
Dcera 9, chyba jej zatial 7 zubov. Dvojka dole už na RTG bola veľmi šikmo a vyšla až pri stoličkach. Takze strojcek dole zalozeny a tahaju dvojku na miesto. Všetky zuby, ktore su vonku, su roztancovane na vsetky svetove strany.

@mirindae ja mám skoro 40 rokov a len 22 trvalých zubov mi narástlo a mám ich plnú držku, normálne jeden vedľa druhého len jednu medzeru po päťke...úzka sánka, asi, neviem.... baby na neho budú ešte letieť kôli tej zvláštnosti, neboj....