icon

Čistenie koreňových kanálikov alebo extrakcia zuba u detí?

tamarka9
27. okt 2024

Čistenie korenovych kanalikov,alebo extrakcia mliečneho zuba a medzernik u 6 ročného dieťaťa
Ahojte,mam veľkú dilemu ako postupovať. Dcérke odumrela 5ka stolička. Mala ju opravovanu asi pred rokom,na prehiaky chodíme každé 3 mesiace a aj RTG a bohužiaľ pani zubárka to nejako prehliadla co sa deje pod plombou. Teraz neviem ako postupovať, bud jej zub vytrhneme a dá sa medzernik, aby držal miesto pre ďalší zubok,ale to vôbec nepozná nikoho ,kto by mal takú skúsenosť. Nekazi sa zub na ktorom je ten pliesok? Netlačí to? Dá sa s tým bez problémov fungovať? Ďalšia možnosť je čistenie korenovych kanalikov co je jednak finančne náročné a po druhe,že možno sa to nepodarí a zub pôjde aj tak von, resp ze to vydrží tak dva tri roky možno. Ja by som chcela zub zachrániť,ale má to zmysel keď aj tak pôjde časom von? Keby sa blížila veku ze zubok sám vypadne,tak ok, ale to bude tak o 6 rokov...co by ste robili,alebo nemáte skúsenosti s tým medzerníkom? Ďakujem vopred

Strana
z2
alezia
22. okt 2025
@tamarka9

@dankabetka úplne mi hovoríte z duše,ja keď rozprávam kamoškam ako deťom docistujem a opakujeme si techniku a používame medzi zubné kefky,tak len na mňa pozerajú,že toto ani náhodou. A my co prehliadka to kaz. Sladkosť občas zjedia jasne,ale sladké vody nepiju,vitamíny majú podľa mňa tiež. Staršia ma reflux,tam ešte možno môže niečo byt,ale mladšia nemá nič. Ja som už toľko peňazí nechala za mliečne zuby ze dovidenia. Ale aspoň sme sa vyhli tomuto stresu,čo nás postihol teraz ze pohotovosť, veľká bolest a nakoniec asi aj trhanie.

@tamarka9 Dobry den, riesime aktualne podobny problem. Dcera ma 7 rokov, minuly tyzden ju bolel zub, zubar nemal terminy tak jej dal len ATB a termin o 3 tyzdne 😬 Chce robit kanaliky a upozornil ma, ze to nemusi pomoct. Preto tiez rozmyslam nad vytrhnutim. Je to 5ka dole, 6tka je uz vyjdena, vyzera ze asi uz cela. Ako to prebehlo u vas? Nie sú problémy s tým medzernikom? Inak tiez som nahnevana, poctivo chodime na prehliadky, je to medzizubný kaz ktory videl, termin nam dal o 3/4 roka a takto to dopadlo. Zuby cistim poctivo, kazdu šparku, trva mi to vecer aj 15 min. Dcera jedava omnoho menej sladkeho ako ine deti. A predsa mame stale nejaky problem. Taktiez ma reflux a dlho pred spanim uzivala Gastrotuss, ja si myslim ze to ma z toho. A zubar mi povie ze to je moja chyba. Akoze fakt ma to nastvalo...

tamarka9
autor
23. okt 2025
@alezia

@tamarka9 Dobry den, riesime aktualne podobny problem. Dcera ma 7 rokov, minuly tyzden ju bolel zub, zubar nemal terminy tak jej dal len ATB a termin o 3 tyzdne 😬 Chce robit kanaliky a upozornil ma, ze to nemusi pomoct. Preto tiez rozmyslam nad vytrhnutim. Je to 5ka dole, 6tka je uz vyjdena, vyzera ze asi uz cela. Ako to prebehlo u vas? Nie sú problémy s tým medzernikom? Inak tiez som nahnevana, poctivo chodime na prehliadky, je to medzizubný kaz ktory videl, termin nam dal o 3/4 roka a takto to dopadlo. Zuby cistim poctivo, kazdu šparku, trva mi to vecer aj 15 min. Dcera jedava omnoho menej sladkeho ako ine deti. A predsa mame stale nejaky problem. Taktiez ma reflux a dlho pred spanim uzivala Gastrotuss, ja si myslim ze to ma z toho. A zubar mi povie ze to je moja chyba. Akoze fakt ma to nastvalo...

@alezia ja vás úplne chápem, tiež som bola úplne na prášky,že platím za extra prehliadky,rtg zubárka robí stále a napriek tomu sa dostaneme do štádia kedy musí zub von. No a ten reflux je potvora,ja som na tom podobne,často mi dokonca aj zapácha z úst a presne viem,že som jedla veľa pečiva alebo múky,alebo jedla ktoré robia zle na reflux a môžem si zuby čistiť do aleluja. Ale keď ma 6 ku vonku,tak aj tak treba medzernik? Lebo nám zubárka povedala ze netreba vtedy,pretože vlastne ta 6ka keď sa tlačí von,môže vyliezť na mieste kde ma byt 5ka a ta už nemá kam vyrásť. Čiže neviem ci naozaj treba. Ale zase je to celkom rychlovka, bezbolestne úplne,dcéra ani nevie ze to ma a už je to vyše roka. Takže ak do toho pôjdete tak je to naozaj pohoda,len sa popytajte ci je to vôbec nutné. Ja som kanáliky odmietla po konzultácii so zubárom známym (ale on len dospelých robi), lebo ze presne,ten úspech ze zub vydrží je nie ani pol na pol.

Strana
z2