Čistenie koreňových kanálikov

leto232
12. okt 2022

Ahojte, mala som v lete zápal nervu. Vybrali mi nervy, dali mi dočasnú plombu. Dnes mi ju dali odstránila a čistila mi koreňove kanáliky. Dva v pohode ale v treťom kanáliku som ešte cítila bolesť. Vraj tam ostal asi nerv, to bude ok. Vyčistila a vyplnila mi kanáliky. Môže to pár dní bolieť, mám si dať tabletku proti bolesti. To je vážne ok keď v jednom kanáliku nerv ešte bol a nepríjemné to bolelo pri čistení? Tie, čo máte s tým skúsenosti ako to bolo u vás? Nemusel ísť zub aj tak von? Ja sa bojím, či sa mi nevráti tá obrovská bolesť ako keď som mala zápal nervu.

doriiis
12. okt 2022

Tam uz nema co a ako boliet...nervy su prec a kanaliky upchate.Taketo zuby su ale nachylnejsie na lamanie casom

rosavia
12. okt 2022

@leto232 S tym to su casto problemy
Ja som to na jednom zube mala robene pred rokmi a minuly rok som sla k novemu zubarovi a spravili mi rontgen, ktory ukazal, ze prave pod tym zubom je zapal. Vobec ma nebolel cele tie roky, ale bolo mi povedane, se si musim sat znovu tie kanaliky vycistit alebo zub von. Dala som ho po dlhej uvahe von. Je mi to luto, ale tomu cisteniu kanalikov uz velmi neverim. Ten zub je potom mrtvy a su s nim len problemy (aj ked ja som o nich bez rontgen nevedela).

uhgara
12. okt 2022

mam tiez kamosku, ktorej to cistenie nepomohlo, kedsze aj tak mala s tym zubom proste stale dokolecka problemy a nakoniec musel ist ten zub aj tak von. az potom sa zbavila problemov

dashenka426
12. okt 2022

@rosavia presne toto isté teraz riešim aj ja,,,ked mi zistili zapal v zube, tak prišla otázka dať to nanovo reendodovat alebo von. Zisťovala som kade tade a vsetci zubári vam budu chcieť ten zub zachrániť,ale rátajte so sumou od 500e. A nik vam nedá záruku,ze zub bude v poriadku a casom sa vam opäť nezlomí alebo zle vyčistia kanáliky.
Nakoniec som sa rozhodla a zajtra ide zub von.

rosavia
12. okt 2022

@dashenka426 Drzim palce na zajtra. Ja som mala extrakciu minuly stvrtok.

gemerka17
12. okt 2022

@leto232 mala si urobene čistenie korenovych kanálikov pod mikroskopom?

janka1011
12. okt 2022

@leto232 to máš tak, niekedy sa to podarí, niekedy nie. S takýmto zubom už musíš rátať so všetkým. Endodoncia je len pokus o záchranu zuba s neistým výsledkom. A je jedno, koľko ťa to stálo a akú techniku pri tom použili. Niekedy sa to podarí dobre spraviť obyčajnému zubárovi za 50 eur a niekedy zacvakáš 600 eur zubárovi s mikroskopom a po čase ide aj tak von. Držím palce

leto232
autor
12. okt 2022

@gemerka17 pod mikroskopom nie

leto232
autor
12. okt 2022

@janka1011 ďakujem, len ma prekvapilo ako to bolelo keď mi ich čistila, musela som si vypýtať injekciu na umrtvenie a ani to nepomohlo. Urobila tiež ronghen a vraj tam je nejaký nález malý na koreni ale podľa nej keď to vyčistila to bude ok.

leto232
autor
12. okt 2022

@dashenka426 mne sa z neho trochu aj ulomilo ešte pred čistením kanálikov.

gemerka17
12. okt 2022

@leto232 urobila si peknú somarinu. Zbytočne si vyhodila peniaze. Takto máš veľkú šancu na neúspech. Aby bolo ošetrenie koreňových kanálikov úspečné musia byť splnené 2 podmienky a to technika (najdôležitejší mikroskop a potom ostatné ako koferdam, RTG) a zubár špecialista, ktorí sa tomu venuje - má za sebou kopec praxe a školení. Takých je pomerne málo ale v každom jednom meste sa jeden taký nachádza. Keď niečo z toho nemáš tak sa šance na neúspech len zvyšujú. Baby čo ti tu píšu, že zub musel ísť von, tak to sú tie prípady, kde nebolo nič z toho splnené. Ešte som nevidela a nečítala príbeh o tom, že by sa sťažoval niekto, že zub musí ísť von po tom, čo to mal ošetrene na najvyššej možnej úrovni. Inak snáď mi nechceš povedať, že zubárka ti nedala injekciu pred zákrokom ? Je to veľmi bolestivý zákrok, lebo ide hlboko a každému sa dáva injekcia, inak je to týranie a ona je čistý masochistka, ktorá chcela na tebe zarobiť.

janka1011
13. okt 2022

@gemerka17 možno budeš prekvapená, ale nie, neni taký zubár špecialista v každom meste, ani náhodou. Taký zubari si väčšinou len vo veľkých mestách. A áno, stáva sa aj to, že ani ošetrenie s mikroskopom ti nezaručuje úspech. Ja sama som toho príkladom a kopec príbehov som o tom už čítala aj tu ako dala 700 eur za to a aj tak ho musela dať von. Je to vždy len pokus o záchranu. Mikroskop šance zvyšuje, ale nezaručuje. Niekedy ten zub nezachrániš ani keď budeš po mihalniciach chodiť.

gemerka17
13. okt 2022

@janka1011 mesto s 4000 obyvateľmi samozrejme ťažko. Treba ísť veľkých miest. Väčšina tých zubárov pôsobí na klinike, pretože sami by si nedokázali ordináciu tak vybaviť. V BA ich zrátam na jednej ruke. Čiže Košice, Banská Bystrica, Žilina a iné väčšie mestá ich musí mať, teda aspoň toho jedného, ktorý je špecialista vyslovene na toto. Preto tvrdím, že okrem mikroskopu treba mať aj vybraného top zubára (keď už dávaš také peniaze za to, tak nech je to perfektne). Keď ho nemáš, šance znizujes. Je tu veľa príbehov, že ošetrenie prebiehalo bez mikroskopu a zub musel ísť von (aké prekvapenie), minimum je to s mikroskopom a tam môžeme skúmať, aký zubár to robil. Šanca na neúspech u top zubára, ktorí je zamerani na endodonciu s najnovšou technikou je minimálna. Toto je hola pravda.

sonicka19983
13. okt 2022

@gemerka17 musím s tebou súhlasiť....v apríli som prišla po zlomení o sedmičku a teraz mi hrozí že stratím päťku ale teraz mi ju robí zubár ktorý celkovo mi ošetruje ten zub pod mikroskopom (celkovo už 3hodiny)... síce som už zaňho dala 290e ale urobil kanáliky, remodelaciu kúska koreňa...plus príde na rad povytiahnutie zuba a nasadenie korunky....to čo som mala doteraz neboli proste špecialisti...tak dám potom vedieť či to stálo za to 😉

sonicka19983
13. okt 2022

@sonicka19983 doterajšie ošetrovanie mojich zubov spočívalo v tom že povrtkala mi trošku, kanáliky sem tam dakde počistila a šup zavrieť...RTG ani nepoužila....teraz prvý krát mám pocit že má niekto naozaj ošetruje lenže to ide veľmi do peňazí...a to má čakajú asi ďalšie 2 korunky aby sme sa vyhli lámaniu zubov....