Demineralizácia mliečnych zubov u dvojročného syna

janka0905
3. máj 2018

Ahojte mamicky, chcela som sa s Vami poradit ohladne demineralizacii zubkov. Moj syn bol narodeny sekciou, nakolko mal snuru okolo krku a inak sa zial nedalo. Dojceny bol len 4 mesiace a pil mliecko HIPP do cca 1,5roku. Zubky umyvame kefkou a docistovacou kefkou curaprox a pastu uzivame elmex od 1.zubkov. Uz dlhodobo, cez 8 mesiacov riesime ze sa mu odvapnuju zuby. Ma to na hornych jednotkach ktore vyzeraju naozaj skaredo (nahnedo), dolne jednotky, jedna dvojka hore a dole plus stvrorky. Chodime na kontrolu do ambulancie DENTLY k doktorke Sabovej a ona mu chce robit nieco ako pecatenie, zubkov - tie stvorky, aby sa mu nerozpadli a ked bude vacsi, hovorila ze vacsinou 3 rocne deti zvladnu dat blomby na jednotky aby to nebolo take skarede. Dnes sme boli v ambulancii u Dr. Martin a tam mi lekarka povedala ze teraz nemame nic riesit, ze az v 4.rokoch. TIez mi poradila ze mu mam davat pasty od 6.rokov, co maju viac fluoridu a tiez elmex gel (op aplikacii umyt gazou zuby).
Chcela som sa poradit ci ste mali takyto problem a ako ste ho riesili? Nechcem teraz behat od jedneho zubara k druhemu. Nakolko mi asi jeden povie nic nerobit a druhy ideme robit a ja si mam asi vybrat lepsie alternativu :(
Davate mladsim detom tie pasty z vyssieho radu prip. ten elmex gel?

Dakujem za info

janka0905
autor
3. máj 2018

Pripadne viete mi poradit dobreho detskeho zubara v Bratislave?
Dakujem moc

barbara_lux
3. máj 2018

Moja dcerka ma takmer rozpadnute zubky z kardio liecby ma 2.5 a v 2 rokoch uz mala plombovanych a opravenych sedem zubov. Doteraz ma vyspravenych uz asi 11 zubkov niektore opakovane lebo sa jej rozpadavali.Kazdeho pol roka chodime na fluoridaciu a chrup vyzera lepsie a hlavne je zdravy ( kvoli srdiecku nesmie mat ziadne kazy )Ma robene vsetky stolicky a hornych 6 zubkov prednych. Chodime do Stomamedu priamo k majitelke MUDr. NEMCOVEJ (je uzasna,ma 4 deticky a je velmi citliva) alebo Mudr. Kompanien. Okrem nich tam je este jedna detska zubarka.

ivi175
3. máj 2018

Dobrý deň,
na demineralizované miesta môžete použiť skutočne pastu s vyšším obsahom fluoridu. Stále však plati, aby ste iba potrela stetiny zubnej kefky. Ja by som s elmex gelom bola v takom veku veeelmi opatrna, aby skutocne posobil iba na zubky, nie na cely malicky organizmus. Na zaciatocne lezie vie byt fluorid velmi ucinny.
Kedy nechate syncekovi urobit predne zubky je len na vas. Vy sama posudte, ci to zvladne uz v 3 rokoch. Vy ho poznate najlepsie. Robit plombicky na prednych zubkoch, aby boli, co najkrajsie bude trvat trosku dlhsie. Ak je uz kaz zastaveny a esteticka stranka vam az tak nevadi, tak pockajte, kym bude trochu starsi.
Kazdy lekar ma svoj nazor, kazdy ma overeny iny postup. Uz je na vas, ktoremu sa rozhodnete verit. Jeden pecatenie zavrhuje, druhy si ho nevie vynachvalit. Ale to je vo vsetkych odboroch. Aj jeden chirurg povie operacia by bola dobra, druhy, nie je nutna.
Dolezite je, aby ste vy mala doveru, ze vas lekar robi a odporuca podla svojho vedomia a svedomia najlepsie ako vie. Ja som zubna lekarka a zubky som pecatila.

janka0905
autor
3. máj 2018

@ivi175 samozrejme by som chcela aby mal syncek krasne zubky 🙂 ved ktora mamina by to nechcela 🙂 ale momentalne sa mi tazko hovori ci o rok vydrzi robenie prvych zubkov. Lekarka hovorila ze to bude trvat tak 45min..ale ze toto robieva vacsinou od 3 vyssie, ked dieta uz lepsie vydrzi a da si viac povedat. V pondelok mame termin na tie stolicky, aby mu ich nieco ako zapecatila. Lebo druha lekarka ze to nemam riesit, ze az v 4.veku. Len sa bojim, ze ked mu to nedam urobit teraz (tie stolicky) tak ktovieako budu vyzerat..nechcem aby sa mu stolicky rozpadli..bude ich potrebovat este dalsich min 7 rokov 🙂

janka0905
autor
3. máj 2018

Ja som tiez pozerala stomamed a ponukli mu termin u lekarky Tomanova, len ked som ju videla, tak mi prisla strasne mladucka, tak neviem ci ma tolko praxe..Dostala som kontakt na dr.Cyprichovu, len ona uz neberie dalsie deti..Na recepcii od dr.Cyprichovej mu odporucili Oradent a Mudr. Rehorovsku. Tak mozno skusim este ju. Lebo momentalne neviem ci mu mam dat robit tie stolicky..Uz som z toho taka zmatana :(

janka0905
autor
3. máj 2018

@barbara_lux Dakujem za info. Neviem ci sa dostanem priamo k doktorke Nemcovej, kedze je riaditelka. Asi priamo kontakt na nu nemate, ze? D.

barbara_lux
3. máj 2018

@janka0905 vyziadajte si ju priamo cez recepcnu myslim, ze nebudu mat problem.vam.k nej dat termin.len budete dlhsie cakat kedze ordinuje len svrtky tusim teraz. Stolicky mliecne bude mat dietatko najdlhsie urcite treba opravit ved ked sa.to zanedba ho.to.bude boliet a rozpadnu sa a myslim ze trhanie je ovela horsie ako plombovanie/oprava. Celkovo aj keby som.nemala dieta s kardioochorenim by.som.nedovolila aby malo mojr.male.dieta niekolko.rokov kazy v ustach.

miskaska
3. máj 2018

My chodime do Dently, ale k doktorke Mrazovej. Ta mu predne zubky zacala opravovat, ked mal cca 20 mesiacov. Krasne drzal a zubky zachranila..uz sa predne jednotky kyvu (ma skoro 6 rokov). Samozrejme, ze ma pokazene aj ostatne, vsetko vsak povrtane a opravene....takze bojujeme dalej.

bodkolienka81
3. máj 2018

@janka0905 poradit zial neviem, ale velmi ma dana tematika zaujima a chcela by som sa opytat, ci zubar povedal, z akeho dovodu sa to deje a ci sa da tomu predist? Bolo by moznym rizikom napr jedenie spolocnym priborom dietata s dospelym?

barbara_lux
3. máj 2018

Pribor, oblizovanoe lyziciek, necistenie od pociatku, sladene caje, med, nocne kojenie, lyzatka, lieky, predispozicie.. je milion dovodov.. nas 3 rocny synovec dudel nocne kojenie a od roka a pol denno denne sladkosti ale ze stale.. momentalne zje kazdy den minimalne lyzatko, krabicku tictac a podobny hnus a zubky ma ako zo zurnalu a nema jediny kaz 🙁

ema234
3. máj 2018

@janka0905 moje obidve deti su sekciou a maju pekne zuby a co s tym ma sekcia? 🙂

ivi175
3. máj 2018

@janka0905 Ak sa pecatenie urobi spravne, je to super vec. Poskodit tym neposkodite, mozete len pomoct. Pecatia sa zdrave zubky. Pokazene sa uz musia vrtat a plombovat. Ved pani doktorka isto vie, aky plan liecby zvolila. Ak mate pokazene aj dolne jednotky, tak to pravdepodobne nebude zo slabej hygieny. Vtedy sa rychlo kazia horne predne. Nech je povod demineralizacii akykolvek, dolezite je cistit, cistit, fluoridy a hlavne ist spinkat s cistymi zubkami.

marcelatje
4. máj 2018

Ja s detmi chodim k MUDr.Cyprichovej. Je super v tom, ze rodicovi povie ake su moznosti a ty mas sancu pochopit ako to je. Co sa pecatenia tyka povedala ze to zavisi od ryhy v zube. Su ryhy plytke, kde je pri spravnom cisteni nepravdepodobne ze by kaz vznikol a naopak take, pri ktorych je velmi vysoka pravdepodobnost vzniku zubneho kazu. Neda sa pausalizovat, musi to posudit stomatolog ked na zubky pozrie.
Co sa zastavenia zubneho kazu tyka, mojim detom velmi pomohol gc tooth mousse 👍👍👍
Osobne som za to, aby sa kazy v ustach odstranili, nerobi to dobrotu. A ked tu citam ze detom zuby len rozvrtaju a maju si odtial vycuckavat hnis otvara sa mi nozik vo vrecku 😡

nikamo33
4. máj 2018

Nikde som nenasla,ako je to potom s trvalymi zubkami. Maju tieto deticky problemy aj s trvalymi?nemate prosim skusenosti?

janka0905
autor
5. máj 2018

Moj syn nie je dojceny a nepije mlieko v noci. Maximalne vodu, cize z mlieka to nemoze mat..sladke neje, ziadne cokolady, horalky atd.. my sa snazime fungovat na zdravej strave.. cukir si zoberie z ovocia a ked uz napeciem tak pouzivam trstinovy alebo kokosovy cukor.. zuby cistim myslim riadne aj cez dve minuty aj s docistovacou kefkou.. nam lekarka povedala ze sa zuby vyvyjaju v prenatalnoi stadiu, cize ked je v brusku. Tiez sa ma spytala ci som v tehotenstve nebola chora, oslabena iminuta. Tiez ze tym ze maly bol priskrteny, ze mal menej vzduchu tak to tiez moze mat vplyv. Ci je to naozaj, to netusim 😩 Idem este k dvom lekarom tak uvidim co povedia oni a potom mu asi dam urobit tie stolicky a ked vydrzi v kresle, ratam okolo 3-4rokov tak mu dam urobit tie jednotky a dvojku 😫

miskaska
5. máj 2018

@janka0905 ahoj, skuste dat opravit tie jednotky a dvojky uz teraz. Ako som pisala, my sme boli u Dr. Mrazovej. Syn sedel v kresle na mne. Chodili sme tam raz do tyzdna, mozno prvych 5 krat syna iba povozila na kresle. A zubky mu vycistila takou rotacnou kefkou, co je na nastavci ako ma vrtacka...potom skusila vrtat a islo to. Improvizovala, nepouzivala pri vrtani vodu, ani mu to neofukovala vzduchom, bal sa. Ususila tamponikom. Zubky cca po dvoch rokoch potom prerobila, aby to vyzeralo krajsie. Ale do 2 rokov mal vsetko povrtane. To uz bol trpezlivejsi. Ona ma uzasny pristup, velmi jej doverujeme, aj syn. Uz ma kazy na stolickach, vrtanie ho obcas aj boli, ale zvlada to bez injekcii. Ona vrta tak jemne, pomalicky, skontrokuje to takou vodickou, nevrta zbytocne vela....Myslim, ze zubky v takom stave vam do 3, ci 4 rokov nevydrzia.

mk1980
12. jan 2019

@janka0905 ahoj. Chcem sa spytat, ako ste dopadli s malickym. My mame presne ten isty problem, co vy a taktiez mame ist na pecatenie stoliciek k zubarke Sabovej, aby sa nerozpadli. Dali ste ich zapecatit?

janka0905
autor
13. jan 2019

@mk1980 dste len ideme 😀ale urcite mu tame urobit lebo syn to ma hrozne.. primarne tie 4.. nechcem aby ss mu tam urobil kaz

mk1980
13. jan 2019

@janka0905 dakujem za odpoved. A idete k doktorke Sabovej? Ci ste si vybrali niekoho ineho?