Dieťa má malý kaz, ktorý nebolí. Išli by ste k zubárke?
Ahojte,xcem vas poziadat o radu,s dcerkou xodim k zubarke uz dlhsie..boli sme teraz na preventivnej prehliadke v maji..zuby kt.jej robila predtym su ok..ale nasla jej tam hore na stolickax dva male kazy..isto su male a nebolia ju..dcera ma 5 rokov,ma mliecne zubky vsetky..zubarka nas objednala..len ja mam pocit,naco trapit dceru a rozvrtat jej zubky ked ju nebolia?..ked idem s dcerou k zubarke tak jumusim drzat ja,sestricka a este aj doktor ovedla a zubarka vrta..je to horor..a zubky kt.jej robila predtym tak sme tam boli az ked ju boleli..rozvrtala jej to,dala plomby..po ani nie 3 mesiacox jej vypadli,potom tam dala vlozkuze to bude liecit..po 1 mesiaci jej to vybrala..dala zasa plombu..a potom zhruba po3 mesiacox sa jej tam vytvoril hnis..tak jej zubznova rozvrtala..hnis vytiahla zubky ma otvorene..ma tam diery..takze sa este raz na zaver pytam,ist s noukzubarke aj ked ju to neboli a su to male kazy..a takto ju trapit a zazivat znova ten isty kolotoc..a vsetko stoji,nemale peniaze..tak poradte..co robit?..ved tie mliecne jej aj tak vypadnu,kedy neviete?vopred dakujem za odpovede..a nazory
i ked je kaz len maly tak ho treba dat opravit - vyvrtat a zaplombovat. my sme tak mali maly kaz ale kedze dcera bola este mala a neboli sme si isty ci by zvladla zakrok bez traumatickeho zazitku tak sme sa rozhodli pockat rok a za ten cas i ked som jej zubky cistila sa jej z malych kazov stali velke.
vzdy trvat bud na lokalnom umrtveni - ak je malo kazov, ak je kazov vela tak na uplnej anestezii dietata. nikdy nenechat vrtat zubky "nazivo". take deti budu mat dozivotny strach zo zubarov a cistenia zubkov. a to hadam nestoji za to. ak vam zubar neponukne ziadne umrtvenie tak ho okamzite zmente. dospely moze vydrzat bolest ale take male dieta nie.
ked je kaz maly tak je len povrchovy a nezasahuje do nervov. postupom casu sa k nim ale dopracuje a potom sa musi vela v zubku vyvrtat prec aby sa zubok zachranil. v horsom pripade sa bude musiet vytrhnut. pri nerieseni problemu moze prist k zahnisaniu alebo inej infekcii a ta moze mat za nasledok ze novy zubok bude mat problemy.
Dcera ma tiez vrtane zuby.radsej nech zubarka vrta malilinky kaz,ktory neboli.cim vacsi kaz,tym vacsia bolest pri oprave,lieceni. simonku zacal raz zubok boliet a aj oprava bola bolestivejsia ☹ . 2 zuby ma otvorene.ak by jej do nich dala plombu,tak by sa tam hromadil hnis.
vypadol mi zub a kusok z neho mi tam ostal . dalo sa mi do tej diery dasno :( ... je to zleee ?? poradte mi prosim :( :(
ja by som jej ho dala vyvrtat kym je kaz este malinky a neckala kym budu musiet vrtat hlboko...dalsia vec, preco jej to zubarka neumrtvila, ja si nedavam vrtat zuby bez anestezy a lekari maju aj taky lidokainovy sprej, mne ho dali ako malej ked mi trhali zub, tak preco to nedali tvojej malej...tiez by som asi zmenila zubara
no ja osobne by som jej ho dala vyvrtat sak chudatko nemusi mat so zubarov len zle skusenosti a ist s nou ked uz je kaz velky a bolestivy?? chuda. nech sa nauci, ze ked si da opravit malicky kaz tak to neboli a dvihne jej to sebavedomie, ze to zvladla 😉 😉 a hlavne zmen zubara ak jej spravis traumu tak ked bude starsia a mat trvale zubky nedostanes ju tam a tiez neudrzis v kresle 😝 😝 😔
dobry..prave vcera bol moj syn u zubarky.. 😉 ma 5 rokov a vrtala mu maly kaz...viem,ze deti maju mliecne zubky,ale ak sa kaz zanedba,tak sa zvacsi a vrtania sa nevyhnete.. ☹ my sme s nim bojovali 2 tyzdne,pokial sa odhodlal ist 2 krat k zubarke (1 krat vyvadzal,plakal,hroza...)a teraz isiel sam do kresla,manzel mu dal MP3 do usi-pustil Elan a super to vydrzal.. 😀 😀 a krical neboli...
ja by som určite išla. Predchádzaním, teda chodením pravidelne, resp. s malinkým kazom predídete bolestivým zápalom, väčšíím kazom... z tohto malého sa časom môže stať zase taký veľký a bolavý.. radšej teraz a bez bolesti, než potom s bolesťami...
Ahojte som zubná sestra a fakt obdivujem matky ktoré zle umývajú deťom zuby alebo neumyvaju vôbec a potom obviňujú zubára! To ze malej zuby odumrely znamena že ste jej ich zle umyvala ale záleží to aj od toho čo jedava a kážu nebolia a AK bolia znamena to že už len ťažko tie zuby zachranite a tak isto sa jej s vyhnitymi mlicnymi zubami nicia aj tie stale pod nimi...určite to treba opraviť!
Moj maly ma tiez kaz boli sme aj na prevent. A nerobila mu to ani nic nehovorila zmenila som zubarku tam som objednana koncom mesiaca tak som zvedava co ta povie tej co sme chodili bola taka krava tato druha je fajna
Urcite opravit a bez debat, kaz sa v detskom zube siri rychlo, ma makky dentin, kebyze ho nedate opravit, skor ci neskor moze odumriet a boliet..
to ze zuby hnisaju (maju fistulu) znamena ze zubok je mrtvy, a to ze sa menia vyplne za vlozky ev. zub sa ponecha otvoreny u deti, je to lege artis postu, nie je to svojvolny zakrok u doktorky...co som citala uvodny prispevok, neurobila nic zle...vsetko je v ramci zachrany zubu, inde by sa s mliecnym zubom tolko nenadrapovali, rovno by ho zextrahovali, co moze mat negativny vplyv na buducu vymenu trvaleho trupu, ale to uz je o inom...
Prvá rada, vymeniť zubára. Viem, že je to dnes dosť náročné, pretože všetci ozaj dobrí majú plno a k inému darebákovi sa chodiť neoplatí. Pokazené zúbky dať opraviť kým sa kaz nerozšíri a zo stravy vylúčiť sladkosti. Zdá sa mi dosť drsné čo prežíva tvoja dcérka u zubára a ver, že túto fóbiu si bude niesť celý život. Ja som si ako dieťa tiež u zubára-idiota prežila svoje a zanechalo to vo mne odpor a doteraz mám pred každou návštevou neskutočný strach.
No neviem, myslim si, ze prave preto ste mali tolko problemov, ze ste to nechali zajst az do bolesti. My riesime aj malicky kaz, to ani nevrta, len prebrusi a mala (6r) ma ovela mensi stres a co je podstatne, neboji sa zubarky
neliečené kazy mliečnych zubov sa môžu postupne poprenášať aj na okolité zuby a postupne ako budú rásť zuby trvalé, tak to bude len horšie... nevravím, že jej ich treba vytrhnúť, to je fakt nejak vela, ale opravit urcite... 😉 brat ked bol maly mal jeden kaz, ked mu vypadol prvy zub.. a skoncilo to hnisavym vackom pod tym novym trvalym... no fuj 😖 a kazdy, kto sa boji zubara, nech sa zamysli nad tym, ako mu rodicia vysvetlili potrebu dentalnej hygieny ...
tak čo tu čítam, sa nazory roznia. ja som za opravenie zubkov aj mliečnych. čím dlhšie vydržia, tým lepšie.kaz sa nielen že širi na okolité zubky, ale postupom času dostava na dasná a do krvy a celého tela sa širi bakteria, ta potom može porobiť problémy hocikde v tele.ja som boal prvykrat s deťmi u zubara iba tento rok, dcera mala 5,5 a syn 2,5 roka. zubky krásne, nebolo treba nič robiť, bola tma iba setička, mala nejaký diplom k dentalnej starostlivosti, pozrela deťom zubky, všetkko bolo OK, vypisala kartu, ukazala im ako si treba umyvať zubky a šli sme spokojní domov. teraz sommalje objavila čierne medzi zubkami, myslela som, že je to kamen, dnes povedala, že ju tam niečo bolí, neviem, či naozaj, lebo nomrálne papaá, funguje, umyva si zubky, moj chlap do nej dosť hustil, ež tma ma kaz a doblbol ju. prave rozmýšlam, či zajtra skočím ku zubarke rano, ked idu neobjednaní a "bolestivý" pripad alebo sa objednáme čo najskor, aj tak sme mali mať kontrolu cez prazdniny.ale mam strach, aby nas neodflakla, že su to len mliečne zuby, lebo moj chlap mal s tým problém ako dieťa, že mu uby černeli, eraz nevi, či to bolo len starostlivosťou, alebo tam bol iný problém. teraz ma zuby krásne, može robiť reklamu na zubné pasty🙂ale nechcem to aznedbať, aj ked ona je strašný strachoprd už len u pediatra, tak to bude iný cirkus
Napíšem moju skusenosť, moj 5 ročný syn bol už 3x u zubarky, zubky ma krásne bez kazu. Kamaratkin syn 4,5 bol u zubarky, mal kazy na stoličkach povedala že nebude s tym nic robit, dopadli až tak že 2 stoličky, mu zozral zubný kaz, zubky ho boleli, plakal, nechcel spať ani jest. Nakoniec mu ich dali vytrhnut 2 mliecne stolicky v narkóze..... ktoré mu teraz budu chybat... ☹
Nečítala som všetky príspevky, no z vlastnej skúsenosti napíšem, že zubár, ku ktorému chodí moja dcéra (super zubár aj so sestričkou) povedal, že mliečne zuby je zbytočné vŕtať a plombovať. Zúbky pod plombou zvyknú bolieť. Koniec koncov mliečny zub vypadne. Dcére plomboval iba jeden mliečny zub (stoličku) a to len z toho dôvodu, že pod ňou nemá trvácny zub. Plomboval to iba vložkou. Načo mučiť dieťa nepríjemným vŕtaním zubov ? Pani zubárka asi potrebuje zarobiť. Čo keby sa deťom dávalo menej sladkostí, nebolo by menej kazov milé mamičky ?
Prosim vas, kolko trva u vasej zubarky opravenie malinkeho kazu na mliecnom zube? Nasa zubarka povedala, ze si na to vyhradi celu hodinu, lebo zevraj je to v blizkosti nervu.... Som z toho zufala, neviem si predsavit ako mi vydrzi 5 rocne dieta hodinu v kresle... inak aj ja ked tam idem, vzdy tam sedim rovnu hodinu. Pritom je to detska zubarka, vsetko jej vysvetlila, chodi tam kopa deti, je problem s terminmi - vsetko plne, takze myslim, ze robia dobre zuby, ale hodinu???
ppri vrtani aj rontgenuje v kresle, su super materialovo vybavení, aj to trochu casu zoberie, ale mam strasny stres z tej hodiny... na prvy krat...
juuuj teraz som si vsimla ze to nie je tema ale otazka... 🙂
urcite treba kazdy kaz opravit..
Tak po včerajšku máme aj my za sebou premiéru. Prvé dve malé plomby na stoličkách našej 5 ročnej dcérky. Mali sme z toho veľké obavy, ale bola veľmi statočná a náš zubár je poklad, bol veľmi citlivý a pozorný, vôbec jej zúbky nevŕtal, len vyškrabal, takže sa ani trošku nebála. Urobil jej krásne biele plomby, takže sme spokojní, že sa zúbky nebudú ďalej kaziť a hlavne nezačnú neskôr bolieť. Keď som čítala predtým o praktikách niektorých zubárov, že mliečne zuby sa neplombujú, prípadne vytrhnú, alebo také malé deti desiť vŕtačkou, mala som dosť. Našťastie, to nie je prípad nášho zubára. Len som tým chcela povedať, že to ide aj opatrne a v pohode, zubára možno zmeniť a plombovanie zvládnuť ľahko a hlavne nespôsobiť dieťaťu traumu, aby sa celý život zubárov bálo.
jednoznačne choď a nenechaj ju trápiť neskôr keď ju to už bude veľmi bolieť . Ono sú to síce mliečne zuby, ale vypadávajú medzi 6 a 10 rokom života a práve stoličky vypadávajú medzi posledným, takže jej musia vydržať ešte minimálne 5 rokov
Ahojte, boli sme 2x so synom na zubnej prehliadke.vzadu na jednej stoličke má malý zubný kaz čo ma dosť prekvapilo nakoľko sa snažíme dodržiavať zubnú hygienu.zubárka nám kázala prísť o 2 mesiace , že to prípadne zaplombuje.len neviem, pokiaľ malého zub nebolí mám mu to dať vŕtať a plombovať? prípadne sú detičky, ktoré majú väčšiu kazivosť zubkov a odporúčili by ste pečatiť?
máte niekto s skusenost s opravami zubkov u 20 mesačných detí?
rozhodne áno - deti majú omnoho tenšiu zubovinu, takže aj pomerne malý kaz môže znamenať riziko - napadnutie zubnej drene a následné odumretie zúbku. Predčasná strata mliečneho zubu následne môže spôsobiť ďalšie problémy.
samozrejme ze treba ist k zubarovi
Urcite k zubarovi a ked mozem odporucit,zubky ktore ma zdrave daj popecatit
kľudne zmeň zubarku, ale určite jej daj tie zuby opraviť čím skôr
Ahojte som zubná sestra a fakt obdivujem matky ktoré zle umývajú deťom zuby alebo neumyvaju vôbec a potom obviňujú zubára! To ze malej zuby odumrely znamena že ste jej ich zle umyvala ale záleží to aj od toho čo jedava a kážu nebolia a AK bolia znamena to že už len ťažko tie zuby zachranite a tak isto sa jej s vyhnitymi mlicnymi zubami nicia aj tie stale pod nimi...určite to treba opraviť!
@ada510 pekny den, mozem sa spytat? Dcerka ma mensi dierku v 5 ke dolnej, a je tma cierna bodka. No zoberie nas zubarka az za 6tyzdmov :/ nevadi to? Bojim sa ab yju to nezacalo boliet casom aby sa tak zvacobalo
@ada510 pekny den, mozem sa spytat? Dcerka ma mensi dierku v 5 ke dolnej, a je tma cierna bodka. No zoberie nas zubarka az za 6tyzdmov :/ nevadi to? Bojim sa ab yju to nezacalo boliet casom aby sa tak zvacobalo
@melani19 tak poriadne umývať zatiaľ samozrejme ak by to nejak zacala cítiť treba ist hned ráno ako akutny stav vás potom zoberie ...ale pokiaľ je to len bodka malo by to vydržať bez bolesti

Ja by som šla dať opraviť. My máme veľmi milú pani zubárku, so starším synom k nej chodíme už od roka a pol. Spočiatku, len porátať zúbky a obzrieť prostredie, aby si zvykol.