icon

Dojčenie a jeho vplyv na mliečne zúbky

stellasweet
6. jan 2018

Chcem sa spytat na realne skusenosti maminiek, ktore dojcili svoje dieta do veku 2rokov, pripadne dlhsie.
Najma ak ste dojcili aj v noci, respektive pred spanim vecer a uz zubky neumyli, nevyplachli vodou. Tiez pred poobednym spankom dojcili a dietatu zuby neumyli.
Nemalo to vplyv na kazivost zubkov? Ake su Vase skusenosti? Dakujem.

Strana
z2
jonas17
7. jan 2018

@alieeenka13 moja má už 8 rokov, tak už povolím viac, niekedy aj denne má niečo sladké, ale snažím sa dávať len zdravé, doma pečené, hoci je to teraz už ťažšie. ale donedávna som bola ako tigrica, ked dakto k nám prišiel s kupovanými sladkosťami. Proste som vzala, tak ako priniesli,ked velmi chcela, alebo sa nedalo inak, dala som jej kusok z niečoho, odhryznúť z horálky, alebo jeden cukrík a odložila. po čase už známi miesto sladkostí začali nosiť sponky, gumičky, farbičky a ovocie. aj na Mikuláša dostávala malú hračku a ovocie. ale stálo ma to dosť nervov, to mi ver. ale si myslím, že som ju dosť dlho ochránila. a mám výsledok, je zdravá. u nás neboli žiadne školkárske sople, ani kašle. možu okolo nás chodiť soplavé deti, aj s kiahnami, nechytí nič. behá vonku aj bez bundy, bez čiapky, ja to vobec neriešim..tak len vydržať, je to dosť náročné v našej spoločnosti, kde učiteľky dávajú za odmenu čokoládky a v každej škole je automat na sladkosti a sladké vody...

maggiba
7. jan 2018

@alieeenka13 A este: ak jej ty dovolis, necuduj sa, ze oni ta nerespektuju. Lebo sama o tom nie si na 100% presvedcena. Ale to je pri vsetkom tak. Porozmyslaj. 🙂

stellasweet
autor
7. jan 2018

@jonas17 Aj ja som presne tak argumentovala... Ze neverim, zeby tuto vec "priroda" nedomyslela... Tolko pozitiv dojcenia a pritom takto skodlive? Dostala som odpoved od zubarky, ze praveze priroda to domyslela... Dojcenie po prve zubky, potom prejst na tuhu stravu...

jonas17
7. jan 2018

@stellasweet "veľmi" múdra doktorka :D číže ked bábäku vyjde zub v troch mesiacoch tak rýchlo začať prikrmovať tuhou stravou :D

alieeenka13
7. jan 2018

@maggiba ale ja sa snazim byt razna, ak nieco sladke dostane poobede a uz rano nieco chcela, tak koniec, poviem, ze nemoze. Ja v obchode tiez nic sladke nekupujem, cukrim tiez mqx. Medom co ma brat vcely, mame poctivy pastovany med. No ale dotrepe sa navsteva a bach sladkosti, tak ci sa spravate ako mrchy. A beriete to, aj ked sa moze navsteva urazit. A samozrejme, este je mala, mam na nu dosah, no ale ona moze byt aj s niekym cudzim, co jej smari tu sladkost a ja si mozem piskat. A je to pravda, kde v tejto dobe vsade davaju sladkosti(skola, skolka) a v dobe srdcovych a diabetický ch chorob je nemiestne kupovat sladkosti.

jonas17
7. jan 2018

@alieeenka13 ked prišla návšteva, pekne som podakovala, vzala sladkosti, usmiala sa, ved to mysleli dobre, malej som povedala, že to odložíme a dala som jej , ked som mala, niečo naše, návšteva ani nepostrehla, že sa dačo deje. Blízki vedeli, že také nejeme, no aj tak niektorí mali nutkanie doniesť milky a brumíky. lebo nevedeli urobiť dieťaťu radosť inak. a to isté je v škole, v školke a tiež u lekára. áno, aj tam dávajú cukríky. v našej školke, ked dieťa ráno plakalo, dali mu cukrík. ja som nosila stravu aj do školky, tak som vysvetlovala, že my také nejeme. ale trvalo aj učke, kým pochopila...a samostatná kapitola je moja mama a malej krstná a ostatná rodina...ale aj tu už to po rokoch začali chápať. prvý mikuláš od krstnej prišiel toho roku "zdravý" :D o chvílu má osem :D

alieeenka13
7. jan 2018

@jonas17 vdaka, lebo podobne je to u nas a je super, ze im robi radost vidiet dieta pistat, ked to idem schovat a tie pohlady no co je taka?☺

stellasweet
autor
7. jan 2018

@alieeenka13 Ahoj,syn bude mat 2roky,zatial mi to pride lahke zamedzit sladkostiam a cukru... Horsie bude neskor v skolke, kolektive... Z mojej strany stari rodicia, prababka ma absolutne respektuju. Vedia, co mu nedavam jest a nekupia ani oni. Nedaju mu. Ak si niecim nie su isti, opytaju sa. A ak aj u nich nieco zbada, co mu nedavam, tak mu pekne vysvetlia, ze nie, nemoze a ponuknu nieco ine. Druha kapitola je druha babka, dedo a starka. Pre nich som svihnuta samozrejme, lebo uz druhy Mikulas bez cokolady? Kazdy mesiac spytaju, ci UZ jedava cokoladu. Akoby to bol najvacsi milnik v detskom zivote. No ale vzdy im vymenujem, co ma rad a comu sa potesi, nech aj oni maju radost, ze mu prinesu nieco fajnove. Susene marhule, hrozno,kukuricu, maliny.... Tak sa babka vzdy spyta predtym nez pride k nam. Ja im vravim, ze je este toooolko ovocia a zeleniny ktore neochutnal... Ze na sladkosti je kopa casu. A ja neustupim, to uz vedia. Aj keby navsteva, ktokolvek doniesol cosi s cim nie som stotoznena, odlozim, nedam mu. A to vies Ty, ci povies, ze prave bude obedovat, alebo sladke az zajtra, resp. im povies pravdu.. Drzim palce. Za svoje dieta rozhodujes Ty.

stellasweet
autor
7. jan 2018

@jonas17 Nie je to myslene doslova od prveho zubka. Ale ked uz je dieta schopne tuhu stravu same zjest.

maggiba
7. jan 2018

Viem, ze toto je uz mimo povodnej temy, ale ja sa s malym rozpravam a vysvetlujem preco a co nejeme. Aj prideme do obchodu, zoberie lizatko do ruky a povie "Lizatko nepapam" a ide zobrat jablko ci susene ovocie. No ludom skoro oci vypadli. 😀
A pomaha aj argument u nas: "Mama tiez take nepapa, pod, dame si ine."
Jasle mame poriesene cez zdravu stravu, ani tam sa mu sladkosti nedostane (ale jasne, ze sukromne). Takze zatial je to fajn.
Ano, pride vek, kedy aj on asi bude pytat, ale verim, ze to, co teraz zasejem, to aj budeme žať. Podľa mna komunikacia je zaklad.

stellasweet
autor
7. jan 2018

@maggiba Skvele! Urcite sa toto vyplati. Kazde jablko miesto lizatka je uspech.

siska53
7. jan 2018

@alieeenka13 tak to odlozis a nedas,resp.len take mnozstvo,ake vyhovuje tebe..ja som to tak robila..odlozola a zjedla som.tajne ja..ked boli velmi mali a dostali sladkosti..

ajko2011
7. jan 2018

Nechcem strašiť, ale u nás v ambulancii máme jedného 3 ročného chlapčeka, ktorý je stále dojčený hlavne v noci (tým pádom po kojení nemá umyté zúbky) a má ich komplet celé pokazené. Až čierne.
Kojenie nie je zlé, ale treba po ňom umyť zúbky.

maggiba
7. jan 2018

@ajko2011 A popytala si sa aj na ine faktory? Zivotosprava, hygiena, atd.? Cisto ma to zaujima z hľadiska aj tejto diskusie.

katkazuz
7. jan 2018

Ja mám dve deti, ten istý model dojčenia - na požiadanie, čiže aj v noci.
U dcérky sa v 15 mesiacoch objavili na predných horných zúbkoch hnedé škvrny.
Zubarka hneď stanovila príčinu- nočné dojcenie. Dovtedy som jej umývala zúbky len
Kefkou bez pasty, tak som to vedela od pediatra. Až keď je dieťa schopne pastu vypluvat, umývame zuby detskou pastou. Zubárka mi ale odporučila zúbky umývať aj s pastou. Dcérka bude mat štyri roky, každé tri mesiace kontrola u zubárky. Stav zúbkov nezmenený. Od dvoch rokov jej čistim zúbky elekt. zubnou kefkou.
O dva roky mladší braček - zubky ako perličky. Od začiatku mu umývam zúbky s pastou a sem tam, keď si nechá, elekt. zubnou kefkou.
Samu ma zaujimalo, prečo taký rozdiel.
Našla som informácie, že aj branie železa v tehotenstve môže spôsobiť zvysw

katkazuz
8. jan 2018

Zvýšenú kazivosť zubov. V prvom tehotenstve som brala tabletky, v druhom som ich odmietla a jedla som melasu.
Inak všetko rovnaké pri oboch deťoch. Až na tabletky na železo a umývanie zubnou pastou od prvého zubka.
Nikto ma zatiaľ nepresvedčil, že za pokazené zúbky mojej dcéry môže práve dojcenie.
Technika sania pri dojčení je úplne iná ako pri pití z fľašky.
Pri dojčení sa zúbky vôbec nestretávajú s mliekom, mlieko sa hneď prehĺta.
Ale je samozrejme hneď všetko zvaliť na dojcenie.
Takáto je moja skúsenosť.

stellasweet
autor
6. feb 2018
katkakub
23. feb 2018

My mame velmi zle zubky a uz som hladala vsade vinnika alebo pricinu. Dcerka ma 2 roky, stale dojcena. Aj v noci. Vsetky tie pravdepodobne priciny mi vychadzaju len na jedno, co naozaj akceptujem a to, ze sa nieco muselo stat uz v tehotenstve. Pravdepodobne som mala v tehot. malo vapnika a inych mineralov potrebnych pri zakladani zubkov. Zubky uz rastli slabe. Postupne sa rozpadavala sklovina, tvorili kazy.... cistili sme poctivo, dbam na zdravu stravu, bez cukru a sladenych napojov, neolizovali sme jej lyzicku... a keby dojcenie kazilo zuby, nemalo by v prirode vyznam... samotne dojcenie zuby nekazi. Dovod je niekde inde...

kubobubo
3. mar 2018

@katkakub ale v pripade oslabenej skloviny nadmerne nocne dojcenie rozhodne nepomaha stavu zubkov. Prve sa kazia horne stvorky.

Strana
z2