Dvojročný syn si nechce čistiť zúbky
dobry den moj syncek v sep.2 rôčky si vobec nenecha čistit zubky,,😢 teraz ked zaspal hovorim si skusim precistit ked spinka a prosim pekne pod spinkov na zubkoch som objavila toto som stoho uplne na 😣 co stim spravi zubar? zatial sme este neboli u žiadneho .mate skusenost? dakujem za kazdu radu

@mary1911 Netreba si to tak brať, ja tu ani nejdem rozpisovať čo všetko sme so zúbkami (resp. s ďasnami od narodenia) robili a aj tak sme dopadli ako sme dopadli. To nemá cenu, treba ísť k zubárovi a pokúsiť sa zachrániť čo sa dá. Mne zubárka povedala, že ryhy na zúbkoch sú niekedy naozaj mikroskopické a žiadna kefka sa do nich nedostane. A keď to tam raz začne kvasiť, tak koniec (preto sme dali aj pečatiť a zatiaľ super). A áno aj my sme to mali zrejme z nočného pitia mlieka (a áno maminky, mlieko obsahuje cukry) - to som bola sprostá, že ma to ani nenapadlo, že z toho bude takýto problém - priznávam. Hneď ako mi to doťuklo som vymenila mlieko za vodu. Takže hlavu hore a skúste to zachrániť. Držím palce.
Pustila som niekoľkokrát rozprávku Bol raz.jeden život -zuby
Aby pochopil prečo ich umývame.
A musí umývať aj keby ako vymýšľal. To je proste povinnosť a musí.
Kúpila som sonicku kefku od curaprox a umývame.si nou všetci (každý svojim nadstavcom). To sa mu páči. A umývajú sa zuby obvykle spolu. Aby chápal ze je to povinný rituál podobne ako raňajky. Nechám ho hrať sa s kefkou koľko chce ale potom mu sonickou docistim riadne ja.
@ahoj0 to som ešte chcela doplniť. Ze veľa zohráva strava. U nás sa je veľa zeleniny a minimum sladkého a pije sa 99% len voda.
Ja.som.na zuby dosť lajdak ale modré orbitky musia byť skoro po každom jedle. Kazy mam dva úplne malinke medzizubné kde sa nedá ničím dostať. Inak,zuby po 35ke perfektne.
@bobula46 on si pred tým umýval zúbky sám (jasné, že som potom čistila ešte ja), umýval aj mne, aj ma vždy vidí, keď si umývam zuby... všetko to krásne fungovalo, spolupracoval, no teraz má také obdobie... Dnes ráno napríklad už nereval ako o dušu, len mrnčal a protestoval, no celkom nám to išlo dobre 😂
@mary1911 aj my sme čistili od prvého zúbka (vyšiel v 5tom mesiaci), gáza, náprstok, detská curaprox, videl mňa aj muža si umývať, bral to ako zábavu, spolupracoval, teraz už má vlastný rozum a často protestuje aj pri iných veciach. Jasné, chápem, beriem to...no na tie zuby si potrpím aj keď reve a hryzie. Aj s mužom som sa už pochytila, lebo veď "nič sa nestane, ak si raz neumyje". Stane - povolí raz, druhý raz a už je koniec. On na to nervy nemá, tak sa s tým trápim sama... A tiež kojím - zaspáva na prse a potom pije až nadránom. Našťastie, pije len čistú vodu či občas čistý čaj, žiadne sladké jogurty, pribináčiky, brumíkov, detské sušienky a piškóty... Áno, občas dostane závin či iný koláč (kúsok), no aj to nie každý deň. Držím palce, nech to u vás dobre dopadne!
@moor pri kojeni zuby nemajú kontakt s mliekom 🙂 takže kojiť sa môže aj v noci nemá to žiadne vplyv na zuby
@mary1911 ahoj. Mojej malej sa tiez takto pokazili zubky a to sme cistili pusu od narodenia a zuby od prveho zubku..a tiez na silu velmi pri tom stale bojujeme. Cistim klasickou mne kazala zubarka s tvrdsou kefkou plus docistujem jednozvazkovo. Nasilu vsetko..zubky sme riesili v MySmile v Ba pod narkozou jej ich opravili lebo nedala si ani pozret do ust, inak by to neslo..a ano nocne kojenie alebo pitie mlieka moze za kazy..tiez mala este v noci pijavala dlho dlho..po cisteni uz len cistu vodu
@zuzdom kojenie nemôže za kaz zubov nakoľko pri kojeni nedochádza ku kontaktu zuby a materské mlieko 🙂
@1gabriela13 mne to povedala zubarka ktora myslim vie viac..ved asi v noci sa ti aj z kojeneho mlieka usadza na zuboch a do rana sa vytvoria bakterie, nie? Skus do pohara odsat mlieko a nechaj ho celu noc len tak ci nezacne kvasit..
@mary1911 obe moje dcéry boli dlho a často kojene ( každá minimálne do dvoch rokov ), a to aj v noci a zúbky majú zdravé, na zubnú hygienu sme si vždy potrpeli a kým som rodič ja, tak dieťa si zuby umýva, o tom proste nediskutujeme, zdravé zuby sú základ
@zuzdom určite nie. Lekár je tiež človek. Pozrite si o tom viac na nete.
Ahoj. Okrem hygieny je dolezita strava. Moze mat slabsiu sklovinu. Cize ziadne citrusy a kyseliny, pomarancove dzusiky ci ovocne kapsicky a cukriky,kt.sa dlho cmulaju,drzia v ustach a su v kontakte so zubami. Radsej cele ovocie nez koncentrovana stava. Tiez nemame ideal anamnezu v rodine,prave preto sa vyhybam tymto rizikovym potravinam. Cistim bez pasty,jednozvazkovou kefkou,ta vycisti aj zarezy. Tu uz len dobry zubar cim skor. Vyssie info mam od zubarky,kt.anamnezu a rizika pozna a je vyborna. Drzim palec
@mary1911 Ahoj, akurat to aj ja riesim presne u dvojrocneho. Tiez ideme cez plac. Ja som na zuby citliva. Podla mna vsak na obrazku nie je kaz, moj to mal totiz podobne, ked som chvilu polavila a nechala ho iba sameho umyvat zubky. Zacal sa tam utvarat taky podobny povlak ako na tvojom obrazku, tak som si povedala dost. Dbam na pravidelny prisun vapnika, obmedzujem sladke a dosledne tie zuby cistim, niekedy v pohode, niekedy ked nechce, tak si ho holt aj dam na kobercek, chytim rucky a zubky umyjem. Uz pomaly zacina zistovat, ze je lepsie, ked sa pri tom smejeme a radsej sa vacsinou podvoli. Mozes skusit aj tie videa ako ti tu kocky radia.

@mary1911 od prveho zubka som umyvala a ked nechcel tak nasilu...zuby sa proste umyvat musia....radsej som ho nechala revat ako mu nechat pokazit zuby....