icon

Hnednutie predných zúbkov u 2 ročného dieťaťa

tajik
11. nov 2012

neviete niekto poradit z coho hnednu zubky,alebo ako to odstranit?nejde to umyt ani zub.pastou.je to akoby na sklovine a je to take drsne.dcera totiz papa vsetko moc osladene. 🙂

pieksamaki
30. mar 2018

@zuzulka81
hm,neviem,kde robime chybu,lebo je to stvrte dieta,po nom mame este piate 4mesacne a kvazi sme rovnako umyvali..my zial zvladame umyvat iba vecer,ale aj tak,mne sa nepaci,ze aj tie ocne zuby ma uz s bielymi skrvnami,alebo bielymi mapami. Hned ako vychadzaju von......teraz zubara riesim uz asi mesiac co nas nikde nechcu zobrat,lebo maju plno...dokonca som ho objednala do hlohovca, do zubarskeho centra....uzival vo februari atb ospen,ale toto mal aj pred tym....naozaj od prvych zubkov...sladke napoje nepijeme,iba klasicke jepiskotu nedavam...iba obcas ked starsie decka jedia,tak mu keksik uz musim dat,lebo uz vie ze je to jedlo....
Urcite sa budeme snazit viac umyvat zubky...uplne ma to prekvapilo,lebo som neratala...ze by sme mohli mat taketo neprijemnosti so zubkami

pieksamaki
30. mar 2018

Myslim tym ze hlohovec je nam od ruky,ale naozaj neviem ho nikde najst nejakeho zubara..ktory by mi ho zobral

zuzulka81
31. mar 2018

@pieksamaki ja som bola tiez s malou u 4-och zubarov... kazdy v podstate hovoril to iste... len umyvat, umyvat... najma tieto uplne cerstve zubky su najviac rizikove, lebo sklovina tvrdne postupne pomocou slin v ustach... a ked je hned atakovana sladkym, tak kaz je rychle na svete... ak nebudete umyvat... za par mesiacov odhniju, zacnu boliet, nebude chciet nic papat... opravovanie u sukromnika v narkoze je velmi drahe... statni lekari zrejme len vytrhnu a to zasa nie je dobre kvoli zuboradiu, aby v buducnosti pri trvalych zubkoch nemusel nosit strojcek... skuste v NR pedostomatologicku Dzaficovu.- je to dr. na priamu platbu, ale je velmi mila...starsi syn tiez nemal az taketo problemy... aj ked ma tiez zopar kazov... cize niekto mozno ani neumyva, papa sladke a dieta ma dobre zuby a niekto robi vsetko a jednu vec zabudne a dopadne to horsie...

pieksamaki
31. mar 2018

@zuzulka81

Ok,dakujem za typ...skusime....este som popytam,nechcem vyzniet jak blba,ale ja som to video na uchopenie dietata pri umyvani zubkov nenasla...asi do googla nezadavam spravny text.....neporadili by ste mi s tym prosim vas?

pieksamaki
4. apr 2018

@pieksamaki
Aktualnejsia fotka pre predstavu

zuzulka81
5. apr 2018

@pieksamaki mate to uz dost znicene, do par mesiacov asi uplne odhniju... a vidim tam uz aj pokazenu stolisku, zrejme vas opravovanie pod narkozou neminie... aj ho uz bolia tie zubky, ukazuje na ne? jest mu chuti ?

ivi175
5. apr 2018

@pieksamaki Dobry den,
ide o typicky obraz kazu ranneho detstva. V tomto pripade je nevyhnutne, aby ste sli k pedostomatologovi, ktory uz vie ako na deticky, spravny pristup, lokalne umrtvenie. Pripadne nechat dietatko osetrit v celkovej anestezii, aby neostalo traumatizovane na cely zivot. Samozrejme, ze sa musite pripravit, ze za osetrenie sa priplaca. Nasledne poproste lekara, aby vam cistenie zubkov sam ukazal, alebo jeho dentalna hygienicka. Nestaci len povedat, cistite si. Treba aj vidiet ako. Ak dojcite, tak sa nocneho musite vzdat. Lahko sa to pise, tazko realizuje. Tak aspon, ked dietatko zaspi je nevyhnutne mu gazickou, alebo single kefkou namocenou v obycajnej vode zubky pretriet. Ja svojej dcerke cistim zubky, ked pozerame na youtube videa, ako sa deti hraju, alebo aj si zubky cistia, ci uz Spievankovo alebo Mira Jarosa. Vtedy mi vydrzi. Dlho mi to nedovoli, ale aspon nieco. Dam jej do ruky kefku a skusa to uz aj sama. Sem tam jej rucku chytim a spolu stale nieco vycistime. Dolezite je mat spravnu kefku na dany vek. Vyrobcovia uz vedia preco danu kefku odporucaju danemu veku. Tepe su super, aj Curaprox. Tie prve su lacnejsie. Plus pasta, pre najmensie deti len jemne potriet stetinky, ak im nechuti, pockajte tyzden, cistite len namocenou kefkou vo vode a vyskusajte zas, ci nezmenili nazor. Cukry, co najmenej, ak sa uz naucili papat sladke, tak nie casto a nie dlho. Spapat naraz a umyt zubky, alebo sa aspon napit cistej vodicky. Nepopijat dzusy a sladene caje. Ak uz je neskoro a ich poznaju, tak aspon podavat na slamku. Vseeeetkej teorii ma naucili v skole, som zubna lekarka. Az ked prislo moje dietatko, teoria sla bokom a musela som si sama upravit vsetky prisne pravidla. Neda sa vsetko zakazat, nedaju sa stale zuby cistit. Ale upravit to tak, aby to bolo realizovatelne. Vstavam v noci aj 5x, lebo sa dcerka vzdy budi, nemozem jej stale po mliecku sibrinkovat v ustach, ale ASPON RAZ sa to da. A ASPON RAZ cez den sa to urcite da tiez. Nemozem jej zakazat papat keksik, ked vidi, ze ho jem aj ja, ale mozem jej nasledne ponuknut vodicku. Mozem ju prestat dojcit a nechat ju plakat, ale nechcem, lebo dojcenie prehlbuje nas vztah. Jednoducho snazit sa, aby to slo. A od 1. roka prist k doktorovi, aby sa pozrel na dietatko. Preventivna sa neplati. Dietatko si zvykne a lekar by vas mal naucit, co robit aby sa kazom predislo a nemuseli deticky trpiet. Ved zuby vedia taaaak hrozne boliet.

pieksamaki
5. apr 2018

@ivi175
Dakujem za postreh,viem,ze to znie neuveritelne, ale ked mal rok,som zubarovi,kde chodime so starsimi ukazala tie ryhy,oni sa mu urobili hned za dva tyzdne,vtedy ich mal kratsie tie ryhy...povedal ze umyvat....tak sme nadalej umyvali....potom uzil vo februari atb ospen,kedy sme nemohli umyvat,lebo ani nejedol...mal virusovy zapal,pluc a predtym horoby si uz velmi nepamatam...iba nejaky rotavirus,ktori sme po tyzdni rozchodili,aj ked mal na male....
My to vsetko ovladame,aj robime. Je to stvrte dieta....nevieme ....to ovplyvnit,umyvame iba vecer,ja nevladzem rano....ja viem ze to znie hrozne...ale fakt nevladzem pri tak malych detoch....som rada,ze vecer to uz viem umyt sama...obcas umyjem aj cez den...ale to uz odhnije,ako pise kolegyna..hore,vidim tam zivotnost dva mesiace....

Zubara riesim akutne mesiac,mesiac a pol,aj ked som osobne prisla,nezobrali ma....aj ked som ponukla iba ze zaplatim konzultaciu,nezobrali ma v okoli....

Mame na toto smolu,ale fotku som dala aby sluzila inym maminkam pre predstavu.....kedze aj taketo vedomosti,ci uz o zubkoch,lebo chorobach naberame pocas materskej

pieksamaki
5. apr 2018

@zuzulka81
Tiez to vidim na cca dva mesiace,papat papa,vsimla som si jemne nepouziva tie predne....aj ked mu to cistim,cakam,kedy sa tie predne odlomia,lebo jeden sa uz knise.....ale aspon som ho teraz za dva dni odnaucila od nutrilonu,pije vodu z flasky.....
Ano,aj tie stolicky som si vsimla,ale ked tomu nerozumiem,cistim icv,aj tak to vzniklo
Akoby tie bakterie v ustach uz sposobili pokazenie tych ostatnych,aj tie dvojky su pokazene,no des...

pieksamaki
5. apr 2018

@zuzulka81
Ked si omylom tukne do zubkov,uz ho bolia,to vidim,ze rozdychava....

rebekav
5. apr 2018

Baby, ja som moju malu naucila umyvat si zubky, krasne otvori usta a urobi aaaa. Ma 18 mesiacov. Umyvanie zubov bol ritual pri kazdodennom kupani uz od prveho prerezania. Vela som si o tom citala, aby sme predisli zubnym osetreniam a bolesti. Umyvame 2x denne. Rano aj vecer a sem tam ked mi napadne zotriem gazou s vodou. Citala som vyjadrenie detskej lekarky a antibiotika by pokazili aj dolne zubky, nielen horne. Cize ak je kaz hore, je to z dovodu slabeho cistenia. V mojom okoli takmer ziadna mamicka neriesi zubky. Nevenuju tomu pozornost, nechaju deti umyt same. No uz vidim to dokladne umytie. Naucte svoje deticky umyvat si zubky, vytrvalo, dosledne na tom trvajte a uvidite po 2 tyzdnoch budu otvarat pusu. Aj moja na mna skusala, ze sama sama, nedovolim, az ked doumyvam ja. Uz pochopila, takze caka kym skoncim. Preco vam to pisem. Moja mama je super mama, ale zuby neriesila. Nemala som navyky, vzdy som si umyla, ale tak ledabolo. Nejako tie zuby este drzali, aj ich mam na oko pekne biele, ale 90% su plombovane. Platim majland za vymeny plomb. Vkuse cosi. Odumrel mi predny zub, platim majland za bielenie, aj tak uz nebude drzat navzdy a zaplatim majland za korunku. Uz som mohla mat 2 luxusne dovolenky za tie vsetky opravy. Preto mojej dcere cistim zuby a nepovolim, umyvame aj na vyletoch, aj v chorobe aspon pretriem gazou. Drzim palce, luto mi ze je take male deti musia pod narkozu zbytocne.

pieksamaki
10. apr 2018

@rebekav

to áno, chápeM....hej,musíme sa snažiť viac....no predné zuby už odišli,zajtra vám to od fotím....S tým,že jeden už nemáme lebo sa vytvoril zápal ďasná... ide to takou nehorázne rýchlosťou,že životnosť druheho zuba vidím na týždeň....
on tiež spolupracoval ,kým ho nezačali bolieť hneďnut...no urobilo to umelé mliečko,jeho pitie aj V noci,

lelec
10. aug 2018

To je hlupost ze zo sladkého moj syn.ma.hnede predne zubky ma.rok avýroby pol a pije len cistu vodu a caj nesladeny lrn v zime sladke.oktem.ovocia a domacrho ovocneho kolaca nemá a ten kolac dostal.az.po roku hnede zubky ma.od 8mesiacov skor si myslim.ze je to zubny kamen k zubarovi ideme.v septembri

pieksamaki
10. aug 2018

@lelec
Áno, to sa volá ľudovo medové zuby....

bugaram
11. nov 2020

@adrika72
A narástli im potom pekne,nove?

adrika72
12. nov 2020

@bugaram áno

bugaram
12. nov 2020

@adrika72 dakujem 🙂

lusinka001
7. dec 2020

@pieksamaki dobrý deň, mame také isté čierne stoličky u 1,5 ročnej dcerky. Ako ste to vyriešili?

pieksamaki
8. dec 2020

@lusinka001
Ja som mu to dala vytrhnut...lebo ho to uz bolelo.takze nema predne jednotky kym mu nevyrastu trvale. Nenasla som detskeho zubara ktory by to riesil..deti su malicke a muselo by sa to asi v celkovej anesteze riesit.

zuzla14
8. dec 2020

Hnednutie zubkov u malych deti je bohuzial dnes uplne bezny stav a bohuzial zubari odmietaju riesit mliecne zubky. Kym nebolia tak nezasahuju a ked rozbolia tak vytrhaju, ved co?? Dieta nech zuje kašičky.
Dovodov moze byt viac. Moj maly mal tiez naprv len drsne zubky,potom mapy,potom hnede a teraz ma cierne okraje a pomaly mu ta cernota vyžiera zubky. Sladke nejedol, jemu ani vyziva nechutila, slavnym batatom ma "oplul". To dieta bolo o mase a zelenine. Kojeny do 3mes lebo zacal spavat celu noc takze ani vada "kojeneckych" zubkov to nebola. Kefkou sme cistili ako mu vysli vsetky 4 rezaky. Ked som zistovala u zubarov co je pricinou tak ma hned kazdy obvinoval: kojenie, sladke, zla strava, urcite mu davam vela peciva, kukuricne chrumky, necistime zuby, atb...a blablabla..samozrejme,ze nic z toho a zrazu NIKTO nevedel odpovedat co je pricinou. Kazdy tvrdil,ze je to moja vina. ?? Ked mu sli stolicky tak uz vyrastali s mapami. Strasne ma to stvalo a zistovala som dalej. Jedine riesenie je zelezo. Mala som s nim v tehu problem hned na zaciatku a zelezo je jednym z 3 zakladnych stavebnych prvkov zubov a kosti.
Takze ak sa uz neda pomoct na dentalnej hygiene tak uz len špeci pasty na spomalenie kazivosti skloviny. My sme mali GS tooth mousse. Na rezaky sa kašľať, tie okolo 5-6r vypadnu ale stolicky musia ostat do 10-12r. Ak sa kaz dostane na nerv a dovnutra dasna tak moze poskodit vyvoj trvalej stolicky. Preto ich hned vytrhavaju. Neosetruju lebo deti su v kategorii "nespolupracujuci pacient".

zuzla14
8. dec 2020

A este som chcela o druhom dietati. Bezproblemove tehu, malá žuje všetko co pred nou nestihne ujst. Pri synovi som ozaj davala pozor ale ked bol vysledok taky aky bol tak som to pri dcerke jednoducho vzdala, uz som ani nevladala. Neda sa vsetko a vsade ustrazit a po nastupe do skolky uz vobec. Na hrisku ine mamy vytahovali kdejake kraviny, cokolady, cukriky, sumienky....a deti zuby ako perlicky a dve skoro 5r. dokonca ani zub.kefky doteraz (!) nepouzivaju. Takze nie vzdy su nepekne zubky u deti zalezitost nedostatocnej starostlivosti, chybnej stravy. Smutne je akurat to,ze su to prave mnohi zubni lekari, ktori nedbaju o starostlivost mliecneho chrupu. ☹

tinkerbell
17. feb 2021

@ivi175 moja malá má 11 mesiacov a včera som si všimla na horných rezákoch pri koreňoch biele škvrny. Zúbky sú v tom mieste také drsné a vyzerá to, že sklovina je rozpustená. Dá sa to v tomto štádiu ešte nejako výrazne spomaliť nejakou mineralizujúcou pastou /vodou? Aby jej to nezhnedlo a vydržalo v takomto stave aspoň do 3 rokov? Asi to má z nočného dojčenia,lebo v noci pije častejšie ako pili moje dve staršie deti. Tí starší to nemali.

mucuinka
17. feb 2021

@tajik nezufaj, zachranit sa to da, len to neodkladajte. Obe moje deti maju problem so sklovinou, nasledkom coho sa im odvapnili zubky (to su tie hnede skvrny, je to vlastne skory detsky kaz) a to aj napriek tomu, ze od 1 roka boli sledovane u zubara s naozaj dokladnou hygienou a bez sladkeho. Zubar zaplomboval, dcera ma teraz 6 a zubky stale povodne a krasne.

mucuinka
17. feb 2021

@tinkerbell da sa to. Cistite, cistite, cistite. My davame gc mouse gel. Ale iba trochu.. dcere sa tieto skvrnky zacelili casom same, aj nas zubar povedal, ze kym nie je ta sklovina poskodena prilis do hlbky, ma do istej miery schopnist hojenia. A naozaj to tak na niektorych zubkoch bolo

tinkerbell
18. feb 2021

@mucuinka ďakujem veľmi pekne za radu, hneď som tú pastu objednala. Nevedela som, že niečo také existuje. Doma máme len elmex gél, ale to je len pre väčšie deti a dospelých. Dúfam, že sa mi tým podarí zúbky zachrániť.

ivi175
18. feb 2021

@tinkerbell Biele skvrny sa daju zastavit. Odporucam jednozvazkovu kefku a GC tooth mousse gel. Najlepsie vanilka. Najprirodzenejsia chut. Najnovsie vyskumy vravia, ze nocne dojcenie neskodi, ze babatko ma aj tak bradavku vtiahnutu na podnebi a mliecko predne zubky neobmyva. Dolezite je odstranovat povlak po prikrmoch. Napriklad uz len samotny banan obsahuje mnozstvo prirodzene sa vyskytujucich cukrov. Cistit, cistit, cistit a kaz nebude postupovat. A po jedeni ponuknite vodicku cistu.

tinkerbell
18. feb 2021

@ivi175 ďakujem za odpoveď, je pravda, že zúbky som umývala iba 1x denne večer pred spaním, čo bolo určite málo a kefka sa mi zdala dosť mäkká. A bratia jej sem tam dali aj keksík odkúsnuť, čo som niekedy ani nevedela. Moja chyba, podcenila som to. Už som objednala aj jednozvazkovú kefku Curaprox aj tú cg tooth gel a od včera utieram zúbky viackrát denne gázou.

tinkerbell
18. feb 2021

@ivi175 mohla by som cca 1x týždenne použiť aj detskú zubnú pastu elmex od 1. zúbku? (tú s myškou)

ivi175
18. feb 2021

@tinkerbell Ano, kludne na tie predne zubky pouzite pastu Elmex od 1.zubka. Nie vela, otrite stetiny.
Ja som dcerku kojila do 3 rokov, aj v noci, aj syna kojim, aj v noci a to som zubarka. Dcerka mala super spanok, ked zaspala jej sa tie predne zubky dali umyt s jednozvazkovou kefkou namocenou len vo vode a nadalej spala ako drevo. Ale samozrejme nerobila som to zakazdym, iba vecer ked zaspala na prsniku. Gazou uz teraz ked ma tipujem 8 zubkov vela nenavytierate. Ozaj len tu malicku jednozvazkovu kefku. Ta je super.

tinkerbell
18. feb 2021

@ivi175 ďakujem za odpoveď 😊