Kaz na mliečnej jednotke u 4-ročnej

ivanavin
25. aug 2023

Zdravím,

Mám takmer 4rocnu dcérku ktorá má predné zúbky tak zvláštne skrížené, veľmi blízko pri sebe a aj keď zuby umývame, urobil sa jej medzi nimi kaz. Keď som si všimla že tam niečo má , začala som jej to čistiť aj dentálnou niťou, ale žiaľ už bolo neskoro. Nedávno sme boli na prehliadke a náš zubár povedal, že to bude treba spraviť a objednal ju na september. Na bolesť zuba sa nesťažuje a je to asi len veľmi malé, lebo aj jemu dlhšie trvalo kým mi potvrdil, že je to kaz.

Rozprávala som sa s mamičkou, ktorá má podobné staré dievčatko a chodia tomu istému zubárovi. Jej mala má kaz na stoličkách a keď uvidela injekciu, napriek príprave ,už neotvorila ústa, takže to budú riešiť u inej zubarky, ktorá používa nejaký oblbovaci sirup. Každopádne táto zubárka jej povedala, že keby to mala na jednotkách, tak to ani nerieši, lebo tie o dva roky vypadnú, ale tieto zadné stoličky idú až v jedenástich rokoch von, takže to treba spraviť.

No a ja teraz neviem... Nechcem aby dcérku začal zub bolieť alebo mala nejaké problémy, ale zároveň mi to tiež pripadá zbytočné, stresovať ju injekciou a vŕtaním, keď ten zub o dva roky aj tak vypadne. Máte s tým nejakého skúsenosti? Dávali ste deťom opravovať predné mliečne zúbky? Je tu nejaká zubárka, zubár, ktorá by mi na to vedela napísať svoj názor?

Prosím bez nejakého hejtu, len zisťujem čo by bolo najlepšie.
Ďakujem za skúsenosti

saskia_98
25. aug 2023

@ivanavin moj maly ma 4 a vrtanu stoličku. Mame super zubarku a absolutne ani nevedel kedy mu ten zubok vrtala. Ked mu zubarka povedala ze moze ist, este sa jej pytal kde ma vrtacku a kedy mu bude vrtat zubok. 🤷🏼‍♀️ Všetko zaleži od zubara. A žiadnu injekciu mu zubarka nedavala. Vysvetlila mu čo na čo slúži, čo mu bude robiť a hotovo.

katkaseiner
25. aug 2023

Davala son opravovať mliecne zuby s tym, ze som zistila ze "plomba" sa rozpusti slinami. Neviem ci to pouzivaju vsetci zubari pri detoch, kazdopadne náš to pouzil 2x a viac sme nesli. Zo skusenosti ti poviem ze by som riesila uz len bolestive mliecne zuby. Aj syn aj dcera ma ju rozvrtane niektore (neviem kolkatka cislo zuba...) a su nechane otvorene. Vraj zanedlho aj tak vypadne. Cize ja osobne by som zuby neriesila ak nebolia - na prehliadku chodime pravidelne a napriek pravidelnemu umyvaniu zubov maju moje deti strasne zuby 🤦🤷

amonet
25. aug 2023

ja len vsuvka dentalnou nitou a medzizubnou treba vsetky zuby co sa minimalne dotykaju cistit

slavomira236
25. aug 2023

@ivanavin dcerka mala vrtsne 2mliecne
Bez problemu ani nemukla. Tie mliecne su malicke to nevrta do nervu dieta to tak neciti. Dcerke aj zablombovala 2krat ten isty zubok no blomba vyladla kedze je to vrtane len na povrchu tie blomby tam velmi nedrzia. Uz to neriesim pockam kym vypadnu. Syn 9rocny mal tiez teraz vrtany zub nic necitil vraj pri vrtani

vreckovka2
25. aug 2023

@ivanavin druha zubarka nevidela zuby tvojej dcerky. Ak si si nie ista, skus najst detskeho zubara a poradit sa este. A mozno zbytocne riesis a tvoja dcerka si necha v pohode opravit. Nemozes vediet. Nas 2 rocny ma demineralizaciu na prednych, podarilo sa mi to zastavit. Ak by to preslo do kazu, dame opravit.

miskaska
25. aug 2023

@ivanavin synovi vrtala zubárka od 2 rokov. Ako prve mu robila horné jednotky a dvojky. Bezbolestene a bez injekcie. Podľa mňa treba opravovat aj mliečne zuby.

martina12321
30. aug 2023

@vreckovka2 ako sa to podarilo zastaviť? Riešim podobný problem

vreckovka2
30. aug 2023

@martina12321 umyvame poctivo rano a vecer, 1zv. kefka a riadne aj medzi jednotkami a dvojkami. Plus aj medzizubna kefka. Horsilo sa mu to najma tam. Pastu detsku s flouridmi mu davam - troska. Cca kazdy druhy vecer po zaspati gc tooth mouse na tie demineralizovabe zubky. Zubarka kazala ten mouse kazdy vecer a aj medzi zuby dat nitou. To mi ale nedovoli. Ja mu to natieram uz ked spi. A hlavne cestujeme za detskou zubarkou, co mu to riadne kontroluje. Nielen nakukne. Boli sme na kontrole aj po 3 mesiaciach, teraz staci o polroka.