Koľko ste platili za zubný strojček?
Ahojte, všimla som si že ceny zubných strojčekov sú odlišné v rôznych lokalitách Slovenska. Uvažujeme o strojčeku pre dcéru, a každé ušerené euro pri tých hrozných cenách poteší 🙂 Prosím Vás teda o stručné info k cenám (buď celkové náklady, alebo jednotlivé úkony) + lokalita, meno lekára. Zaujíma ma CELÉ SLOVENSKO 🙂 Ďakujem krásne 😘
Preboha!kde chodite na tie peniaze??????to kde žijeme????kto už konecne klepne po hlave zubarom???? Načo človek platí odvody celý zivot????halooooo!dobre , ráno ministrovi zdravotníctva
môj syn má strojček na horných aj dolných zuboch, jeden stojí 370 eur, plus kontrola každých 6 týždňov 5 euro ak dávala nový oblúk, alebo dodávala iný materiál pohybovala sa platba vrátane tých 5 euro cca 10 eur, keď mu dali dole horný strojček, potreboval ešte snímateľný, ktorý používa na noc, ten stojí u nás 70 euro, oba strojčeky má cca 2 roky, takže keď to teraz tak počítam, točia sa mi očká, ale vychádza to na nejakých 1060 euro
@anita6666 zubari su u nas oproti zahraniciu, v pomere platy a ceny este uzasny kauf. To, co sa odvadza do poistovni je na uhradu materialov a zariadenia zalostne malo, vacsina ludi, ktora chodi k zubarom len na poistovnu, to potom o par rokov velmi olutuje a zaplati xkrat tolko sukromnikovi za omnoho zlozitejsiu opravu zubov, ako by platili, keby od zaciatku nehladali toho najlacnejsieho zubara.
Toto by aj mna zaujimalo, my sme boli zatial len dva razy na kontrole, dcera je sledovana, urcite nejaky strojcek bude, podla vyjadrenia zubarky, ked dorastu zubky. Ma sikmy skus a aj jej zacali krivo rast jednoky a dvojky. Vraj sa to kryznenim a rastom este trosku moze upravit, a mala by sa snazit o dychanie nosom, co by mohlo pomoct upravit skus... Zatial tie kontroly boli zdarma, lebo ma zmluvu s VSZP a aj za jednotlive ukony mala vonku cennik, ktory nebol horibilny, ako u zubarky, co sme chodili a nemala zmluvy s poistovnami vobec. No tiez si velmi myslim, ze zalezi na diagnoze, lebo rozne diagnozy a rozne typy strojcekov su inak preplacane.
@anita6666 na peniaze chodím do práce, žijem na slovensku... prečo by mal niekto klepnúť po hlave zubárom??? áno, ich práca nie je lacná... a odvody nemajú šancu pokryť reálne náklady na zdravotnú starostlivosť, hlavne nie odvody z minimálky napríklad... máš plne hradené preventívky, ako často na ne chodíš - zubár, obvodný, gynekológ?? Máš plne hradenú liečbu väčšiny ochorení, neplatíš za bežné ošetrenie u obvodného, poisťovňa ti dopláca z odvodov aj na ošetrenie zubného kazu či iných problémov so zubami, pokiaľ si samozrejme absolvovala preventívku, nehradíš si to celé sama... A nikto nerieši koľko si na tých odvodoch zaplatila.
Takže klepnúť si po hlave a zobudiť sa by si mala v prvom rade ty sama...
A mimochodom, minister zdravotníctva odsúhlasil epidurál a otecka pri pôrode zdarma, aj to bude hradené z našich odvodov, tak nechápem, čo sa rozčuľuješ, že strojček na zuby si treba hradiť z vlastného... tie odvody ozaj nepokryjú všetko...
@bialica mne zly zhryz sposoboval problemy so sankovym klbom, esteticky to vobec nebolo take zle a vacsina ludi sa aj divilo, ze co mi drbe, ze si davam strojcek... toto ma rozculuje, ze strojcek je u nas furt spajany s dakou marnivostou a posadnutostou vzhladom, jaj kedy sa ludia poucia :D Ale mozno aj dobre, ze poistovne do toho nevstupuju, to nutenie do istych standardov a obmedzovanie vykonov... asi nie, dakujem 🙂
@anita6666 je to tak vsade na svete, v kazdej krajine. Stat je asistent, nie otec kazdeho, kto si nevie umyt zuby alebo na to kasle. Samozrejme ako vo vsetkom, nie za vsetko si clovek moze uplne sam a niekedy je v tom vazne nevinne, ale tak je to v kazdej oblasti a zivot nie je uplne fer, treba sa s tym zmierit a nie nadavat na vsetko dookola.
mňa čo prekvapuje ak niekto hľadá "fakt dobrého a lacného " a to hocičo ..zubára, právnika, účtovníka , daňového poradcu .... jednoducho to nejde. Tak buď chcem dobrého alebo lacného ..
@dorottka to je pravda , len pravidlom je to že za dobré služby sa jednoducho platí . Rovnaké je to aj v mojej profesii, často ľudia si dajú urobiť služby u no name človeka a keď je problém zaplatia u mňa potom raz toľko ako keby si to dali spraviť priamo u mňa alebo niektorého z mojich kolegov.
Ja som si davala robiť zubný aparát fixný po prvom pôrode ako samoplatca. U nás v Poprade boli v tom období (3r.do zadu) 3 lekári kde to robili a cenový rozdiel bol enormný : 1ponuka1600Eur, 2ponuka1200 Eur, 3ponuka 800Eur. tak som si vybrala tú najlacnejšiu ponuku, lenže stav zubov a ďasien a kostí sa mi tak zhoršil, že som musela ísť ešte na operáciu a stálo ma to ďalších 500Eur... Ono najväčšie investície sú na začiatku a na konci, tie bežné kontroly nie sú až tak strašné(10-20Eur), lebo ja som platila priebežne za kontroly... pri nasádzaní strojčeka som platila nejakých 200-250 aj to nie naraz, lebo najprv hore a potom o pol roka aj dole... a teraz o mesiac idem snímať strojček dole a bude ma to stáť nejakých 120 plus očistenie a komplet dentálna hygiena cca 45Eur... takže či to aj tých 800Eur stálo budem musieť porátať, mám to spísané...
@maminuska mňa zase naštve, keď som ochotná do niečoho aj vraziť a kvalita tomu vôbec nezodpovedá 😉 a úplne ma dorazí, keď potom "za rohom" nájdem lepšie a v lepšej cene. A bohužiaľ, musím súhlasiť, že zubári už nevedia čo pýtať. V porovnaní aj s inými medicínskymi odbormi, je to neprimeraný rozdiel. Poznám kvalitných odborníkov, s dobrými výsledkami, so záujmom o pacienta, ktorí nie sú ani zďaleka takto ohodnotení. Zubári u nás robia to, čo lekári v Amerike. Morálne zneužili situáciu, ktorá súvisí so zdravím človeka. Nehovorím, že to nerobia podnikavci v iných odboroch ľudskej činnosti, ale pri ľudskom zdraví, je tenká hranica medzi využitím a zneužitím situácie... :-/
Podnikanie typu- ženiem cenu čo to dá, je zdieľanie. Takto "podnikať" by vedeli všetci, ale kde to potom všetko skončí? Tam, ako v Amerike. Kto si zaplatí prežije. Kto nie, dostane na zápal slepého čreva na pohotovosti Ibalgin a ostatné už nikoho nezaujíma... Na Slovensku, v tomto prostredí, pri takom platovom mediáne (nie priemere!) je cena 2000€ za pár drôtikov, plastových zámkov, a pár hodín roboty NEHORÁZNE okrádanie...
O pohľade zdravotných poisťovní na strojček ako estetickú záležitosť ani nehovorím. Pán minister z pošty asi základy stomatológie neabsolvoval, ale každý zainteresovaný vie, že zlé postavenie zubov, môže situáciu v ústnej dutine zmeniť natoľko, že sa mení aj postavenie sánky a hornej čeľuste, čím sa následne neprimerane zaťažujú žuvacie svaly a kĺby. A to už môže skončiť všelijako 😕
Ale to by už chcelo prekopať celý systém starostlivosti. Keď sa niekedy prestanú preplácať lieky pre astmatikov, či chronických prieduškárov, ktorí fajčia... zostane aj na deti, ktoré si za svoje ochorenia nemôžu... 😟
@montemotherone ale tomu sa hovorí trh .. to je jednoducho kapitalizmus a zdravotníctvo je najväčší biznis . Drahí a neschopní časom zaniknú . Lacní a neschopní prežijú, pretože stále tu budú ľudia čo nebudú ochotní alebo schopní zaplatiť . Rovnako prežijú drahí a schopní .
No pár plieškov a drôtikov, určite to nie je pliešok len tak z nejakého drôtarstva, platíš za vedomosti , skúsenosti , personál...
@maminuska že kapitalizmus 😀 trh v krajine, kde funguje solidárny systém zdravotneho poistenia, je zlodejina. Sú to dva rozdielne princípy, pričom jedna skupina ťaží z druhej. Z cudzieho krv netečie. Ak by sa ale solidárny systém zrušil, veľa dodávateľov by odskočilo, veľa "podnikateľov" by dopodnikalo... Lepšia dojná krava ako štát neexistuje 😉
@montemotherone solidárny systém a kapitalizmus sa nevylučuje. Máš peniaze ,ideš do súkromného kde lekár je priamo angažovaný, nemáš peniaze ideš do štátneho , kde lekár dostane základný plat + osobné príplatky +aj niekedy úplatky.
Ak by sa solidárny systém zrušil , nie že by veľa podnikateľov dopodnikalo, veľa ľudí by jednoducho zomrelo ,pretože by nemalo na operácie , na liečby ..
@montemotherone no a vzhľadom k tomu, že pracujem s zdravotníckymi zariadeniami, tak veľmi dobre viem ako prebieha financovanie zo zdravotných poisťovní. Problém je potrebné hľadať v poisťovniach a nie u lekárov a nemocniciach.
Sme z vychodu. Od septembra ma dcéra strojcek. Bude mať 1 a pol až 2 roky. Malo by to vyjsť okolo 600€. Strojček má na horných aj dolných zuboch.
@maminuska vzhľadom k tomu že som bývalý zdravotnícky pracovník a manžel v tom marazme pracuje doteraz a predtým v zdravotnej poisťovni, tiež mám prehľad 😉 Ak by sa šlo do priamych platieb napríklad pri operácii srdca, asi by si tak bohorovne nehovorila "to je jednoducho kapitalizmus" 😉 Pri zuboch sme si pred 20 rokmi akosi všetci zvykli a dnes keď vysolíme 50€ za plombu (aj podporou poisťovne) ani okom nemihneme... Ale dokedy to bude stúpať? Kým si to bude môcť dovoliť 1% ? Poisťovňa má tiež svoje limity, tie treba nastaviť aj zubárom.
@montemotherone mozno potom bude aj u nas prekvitat dentalna turistika, tak ako je to na zapade 🙂 uz aj u nas su kliniky specializujuce sa primarne na zahranicnu klientelu.
@montemotherone ale ja jasne píšem..prvý kto pomrie budú pacienti , tí čo na to nebudú mať. Tí čo budú , zaplatia si aj tú operácia srdca. Máš na to ..žiješ ,nemáš na to , jednoducho skapeš. To je najtvrdší kapitalizmus v jeho surovej podobe.
Štát ti solidárnym systémom zmiernil , nemáš na to ideš do štátneho a ešte aj tam to rozdelil na dve kategórie , nemáš na nadštandard si na rozheganej posteli s ďalšími 2 na izbe, máš na nadštandart si sama s televízorom . Tí ktorí majú peniaze sa dajú operovať v zahraničí alebo u nás na súkromných klinikách a jednoducho zaplatia.
Stále to je o peniazoch .
@montemotherone nie som zdravotník , ale mám priamy prístup ( informatívny ) k finančným zdrojom , ich rozdeľovaniu , k zmluvám so zdravotnými poisťovňami.

@montemotherone toto nebudeš mať asi veľmi objektívne, tie ceny sú odlišné nie len kvôli lokalite alebo lekárovi, ale aj kvôli diagnóze a konkrétnej liečbe... ja ti môžem napísať, že som zaplatila v BA u dr. Suchancovej celkovo do 2000€, ale sú u tej istej doktorky pacienti, ktorí zaplatili o polovicu menej alebo 3x toľko alebo neplatili nič, pretože ich diagnóza a liečba je úplne iná ako bola u mojej dcéry...