Kývanie mliečneho zúbka a nový zúbok u 5 ročného chlapca

forever
29. mar 2016

Boli sme pred mesiacom u zubara,Zubar pochvalil mojho syna ze ma pekne a zdrave zubky a po mesiaci sa mu zacal kyvat zub,Zda sa mi priskoro,ale to by som velmi neriesila,ale dnes som objavila ze uz mu vysiel dole prvy zubok.Neviem co mam robit sme v zahranici a zubara ma zatial na Slovensku,myslim ze to je problem,lebo stary kyvajuci zub brani novemu pekne rast,asi bude treba zdravy kyvajuci zub vytrhnut,lebo brani novemu pekne rast.Ma alebo mal niekto podobne skusenosti?

belasy_motylik
29. mar 2016

To je uplne v pohode, neboj, novy zubok sa posunie na miesto. Nam tak rastie väcsina zubkov a poznam mnohe deti, ktorym tiez. Teste sa z prveho dospelackeho zubku a mliecny vytrhni alebo daj vytrhnut ked sa bude uz poriadne kyvat.

sovica
29. mar 2016

My sme tiež v zahraničí, ale zubárku deti majú. Môj syn mal rovnaký problém, hlavne so spodnými jednotkami. Kývali sa mu zúbky a rástli už nové, ale mliečáky nie a nie vykývať. Zubárka povedala, nech to necháme tak, že vypadnú samé. Nuž, nestalo sa ani po 3 mesiacoch a to už mu nové zuby rástli dosť krivo. Nakoniec mu ich musela zubárka vytrhnúť, mali strašne dlhý koreň - teda boli strašne dlhé vo vnútri ďasna ☹. Už teraz je nám jasné, že bude musieť nosiť strojček - rastú mu krivo a to mal mliečny chrup ukážkový. Žiaľ, neposunuli sa mu tam kam mali - mliečáky boli vytrhnuté neskoro.
Ak je nový ešte len máličko vykuknutý, tak nech sa každý deň pokúša ten mliečny kývať. Ale ak to nepôjde, dajte mu ho vytrhnúť. Môj syn nie je žiadny hrdina, ale prežil to v pohode, vraj to skoro necítil. V každom prípade držím palce, aby malý zúbok vykýval sám a čo najskôr 🙂.

tova
30. mar 2016

moj syn mal to iste, prvy dolny spodny mliecny vypadol a novy trvaly zacal rast namieto neho. Lenze ten vedla mliecny este nevypadol a trvaly sa mu zacal prerezavat za nim z vnutra asi tak 1 mm, hned sme mliecny (uz bol trocha rozkyvany) 2-3 dni natahovali a na 3 som ho vytiahla dost nasilu, do 3 tt mu trvaly zapadol do diery kde bol mliecny a uz ma ich uplne rovne . ked sa prereze trvaly treba aby cim skor isiel mliecny von lebo bude rast krivo.

simsalabim
30. mar 2016

@forever aj mojej mladsej dcere tak rastol zubok. Boli sme aj u zubara a ten povedal, ze je to bezne a normalne. Povedal, ze stary zubok vypadne sam, rastuci zub ho vytlaci von. Povedal, ze nemame nic specialne robit, len cakat. A zubok naoaj vypadol sam (dcera si nanho nedala siahnut).

cerez
30. mar 2016

Nový zúbok ho vytlačí, poprípade mu vyrastie za ním ako to mala aj moja dcérka. Jej tiež v 5 rokoch vyrástli dva nové zúbky a to ešte sa jej kývali staré. Takže ich mala v dvoch radoch. Starý zúbok postupne treba viac rozkývať aby vypadol. Zúbky sa dajú pekne do radu. Žiadne drastické trhanie za kľučku.
Len dodám, že v 9 rokoch moja dcéra už mala kompletne trvalé zuby. To som už vôbec nechápala. Má ich krásne, veľké a zdravé. Nech jej dlho slúžia!

ludka140281
30. mar 2016

@belasy_motylik ja som pry kyvajuci nechávala,že novy zubok ho vytlačí,,,no po 2 tyždnoch stále nevytlačil,išli sme k zubárovi a okamžite kyvajuci vytiahol a hneval sa,že odkial mám to,že jeden vytlačí druhy,,,,Nebolo to tak,,,namiesto toho novy začal rást dokriva...takže druhy,ktorý sa začal kyvat som sama doma dcerke vykývala a bolo dobre...nemaju korene,tak to bolelo viac mna ako ju a pod nim bol malinky,ale novy a vtedy mala 5 rokov 🙂 niekomu asi vypadne,ale náš potvora nevypadol 🙂
tolko naša skusenost 🙂 😀

maminkasisa
30. mar 2016

dobry, my sme boli s 5 ročnou dcerkou na prehliadke, ma pekne zdrave zubky, spodny sa jej kyval, ja som ale vobec nevidela, ze sa jej uz derie novy.... zubarka mliecny vytrhla.... bolo to za 1 sekundu, malu to vobec ale vobec nebolelo..... zubarka vravela, ze ked sa bude kyvat aj druhy, tak mame prist, lebo zrejme pojde uz aj druhy, aby nerastol nakrivo.... takze ja mam takuto skusenost..... mame super zubarku, takze mala sa vobec neboji /zatial chodime iba na prehliadky ma zdrave zuby/ ja som za vytrhnutie zubka, aj sa jej zle papalo ked sa jej kyval,hlavne jablko a podobne jedla.... ja sama by som ho nevytrhla a ona by ho mozno kyvala do nieviem kedy.....

cerez
30. mar 2016

Nový vytlačí, keď rastie pod ním. Ale ak mliečny zúbok sa drží na mieste, nový sa vytlačí za ním. Áno, pravda je, že zúbok treba čím skôr vytrhnúť. Nám zubár odporúčal čo najrýchlejšie zúbok rozkývať, dal nám dva týždne. Ak by sa to nepodarilo, potom už by vytrhol. Ale zúbok sa už v tom čase kýval. Takže vedel, že sa nám to podarí. Nechcel traumatizovať dieťa.

dominika6
30. mar 2016

@forever
a aký je problém vytrhnúť zub?

eviki
30. mar 2016

Ahoj, dcerka bola v rovnakej situacii, s rozdielom, ze ju ten kyvajuci zub aj bolel. Dala som ho vytrhnut. Ziaden problem, ani nevedela kedy a uz bol vonku. Dali sme zubkovej vile 🙂

forever
autor
31. mar 2016

@dominika6 kyvajuci zub nie je problem vytrhnut,ale jemu brani v raste noveho zubka aj nekyvajuci,je mi luto ,ak mu budu musiet vytrnut zdravy mliecny zubok ☹