Má výber zubnej pasty vplyv na tvorbu kazov?
Ahojte, otázka skôr na odborníkov ak sa tu nejakí nájdu. Má výber zubnej pasty vplyv na tvorbu kazov? Vie nejaká lepšia pasta tomu dopomôcť zabrániť? (Samozrejme ak sa človek o to aj stará najlepšie ako vie) Alebo je jedno akú človek používa?
Ďakujem 🙂
Zubná pasta ma význam len vtedy, ak obsahuje nejaké účinné látky, napr. fluoridy, xylitol, kalcium či hydroxyapatit na posilnenie a remineralizáciu skloviny (aj pri začínajúcich kazoch). Pomôcť vie aj remineralizačný gél (GC tooth mousse, elmex gelee) – ideálne ak si ho nanesieš na medzizubku a s tým si vyčistíš medzizubné priestory (= life-hack na medzizubné kazy).
@anonym_autor ja používam elmex oranžovú a vyklopem mam zuby zdrave a po dvoch deťoch bez kazov neviem ci je to pastov ale myslím si ze pomáha a používam ju už asi 5 rokov aj elmex gel
tvorba kazov je aj vec genetiky. na umytie zubov viac menej nepotrebujes ani pastu, staci ti iba kefka. zubna pasta ako napr. paradontax ti pomaha upokojit dasna a stlmit bolesti.
pri pouziti zub. pasty mas aj v ustach sviezi dych a dobry pocit 😉
Tvorba kazov nie je "vec genetiky". Najdôležitejšie je mechanické odstránenie povlaku - ktoré dosiahneš kefkou, ale pasta má význam kvôli obsahu účinných látok.
Ja mam 3 deti , štyridsiatku na krku, nikdy mi zub netrhali a nikdy ma zuby ani neboleli. Kazy nemám. Keď som bola menšia tak som mala . A používam obyčajnú pastu signal...
Tvorba kazov nie je "vec genetiky". Najdôležitejšie je mechanické odstránenie povlaku - ktoré dosiahneš kefkou, ale pasta má význam kvôli obsahu účinných látok.
@laurinka27 napisal som "aj " treba citat poriadne !
@laurinka27 napisal som "aj " treba citat poriadne !
@frflos_nespokojny Keď si napísal, že kaz je "aj vec genetiky", tak z toho vyplýva, že na tvorbu kazu vplýva genetika. Čo nie je pravda. Výroková logika ti moc nejde.
@frflos_nespokojny Keď si napísal, že kaz je "aj vec genetiky", tak z toho vyplýva, že na tvorbu kazu vplýva genetika. Čo nie je pravda. Výroková logika ti moc nejde.
@laurinka27 no vidim, ze nie si vystudovana v obore, ale skor internetovy student.
aby si tomu aj trosku chapala,tak su ludia co sa o svoj chrup aj staraju a kazy aj tak maju. poznam aj takych co dentalna hygiena nic nehovoti a v 40 ziaden kaz. co na to povies?😉
@laurinka27 moj otec ma 75, za cely zivot 1 kaz a jeho umyvanie zubov trva 15 sekund, ziadne medzizubne kefky, nite, jedava aj sladke - co to je, ak nie je dobra genetika? Jeho mama zomrela vo vysokom veku s takmer kompletnym chrupom. Nerypem, fakt ma to zaujima.
@frflos_nespokojny To je zaujímavé, že z komentárov na MK "vidíš", či som oficiálne študovaná, ty idiot. 😂 Ale predstav si, že odbor študujem.
Kazivosť sama o sebe nie je geneticky daná. Niektorí ľudia majú lepšie individuálne zloženie ústneho mikrobiómu, pomer prospešných baktérií, ktoré bojujú proti kazotvorným a neutralizujú pH v ústach, vplyv má aj postavenie zubov, sekrécia a zloženie slín, individuálne návyky ako strava, alebo aj spánok s otvorenými ústami.
Ak chceš odborníkov, spýtaj sa svojho zubára alebo dentistky. Čisto teoreticky, kaz vzniká z povlaku, ktorý sa dlhšiu dobu neodstránil. Takže vplyv na kazy má skôr správna technika umývania, pasta je len taký malý bonus k nej. Ale ak ide o iné problémy, zubná pasta môže dosť pomôcť.
@laurinka27 je to pravda, čo písal @frflos_nespokojny .. ale.. kto nezažije, nepochopí
@frflos_nespokojny To je zaujímavé, že z komentárov na MK "vidíš", či som oficiálne študovaná, ty idiot. 😂 Ale predstav si, že odbor študujem.
Kazivosť sama o sebe nie je geneticky daná. Niektorí ľudia majú lepšie individuálne zloženie ústneho mikrobiómu, pomer prospešných baktérií, ktoré bojujú proti kazotvorným a neutralizujú pH v ústach, vplyv má aj postavenie zubov, sekrécia a zloženie slín, individuálne návyky ako strava, alebo aj spánok s otvorenými ústami.
@laurinka27 no ved už len to postavenie zubov je dané genetikou.
@anonym_autor Ja si myslím, že je to dôležité. Sú aj pasty ktoré doplňajú látky potrebné na ochranu skloviny. Na také sa treba hlavne zamerať.
sledujem na IG doktorku Ellie Phillips, a najdolezitejsie co som si do zivota zobrala, je udrzovat v ustach zdravy mikrobiom a konstantne nemlsat aby kazy vobec nevznikali pripadne 3 mesacny kaz vie clovek este zvratit. Cize zabranovat bakteriam stroeptococus mutants aby sa mnozili. Nemat celodenne v ustach kysle prostredie, nehat usta odpocinut, tj po kazdom jedle male mnozstvo xylitolu a nepit nejest aspon hodinu. Aby sliny remineralizovali zuby. Ale ten xylitol je tam klucovy. Nase sliny su vdaka nemu okamzite zasaditejsie + dalsie pozitivax Hlavne mnohe zeny a tehotne maju prirodzene nizsie ph v ustach. Aj synovi som zacala kupovat lizatka a cukriky s xylitolom, vekom ho chcem naucit na tento system. V pastach sa vyhybam hlavne sode bikarbone aj hydroxyapatitu ktory je zubarmi dost odporucany, no je to len naplast co neriesi hlavnu pricinu.
sledujem na IG doktorku Ellie Phillips, a najdolezitejsie co som si do zivota zobrala, je udrzovat v ustach zdravy mikrobiom a konstantne nemlsat aby kazy vobec nevznikali pripadne 3 mesacny kaz vie clovek este zvratit. Cize zabranovat bakteriam stroeptococus mutants aby sa mnozili. Nemat celodenne v ustach kysle prostredie, nehat usta odpocinut, tj po kazdom jedle male mnozstvo xylitolu a nepit nejest aspon hodinu. Aby sliny remineralizovali zuby. Ale ten xylitol je tam klucovy. Nase sliny su vdaka nemu okamzite zasaditejsie + dalsie pozitivax Hlavne mnohe zeny a tehotne maju prirodzene nizsie ph v ustach. Aj synovi som zacala kupovat lizatka a cukriky s xylitolom, vekom ho chcem naucit na tento system. V pastach sa vyhybam hlavne sode bikarbone aj hydroxyapatitu ktory je zubarmi dost odporucany, no je to len naplast co neriesi hlavnu pricinu.
@basulaak ten xylitol to akože napríklad na špičku lyzicky a nechať rozpustiť v ústach či ako to pouzivas?
@basulaak ten xylitol to akože napríklad na špičku lyzicky a nechať rozpustiť v ústach či ako to pouzivas?
@ivka21 Ano bud granulat a nedavam si na spicku lyzicky kludne tak medzi prsty alebo naberies plnu lyzicku a omocis si v tom poriadne jazyk co sa ti nalepi nan je pre mna idealne mnozstvo. Alebo taketo cukriky a zuvacky zn Miradent pouzivam. Teraz mam inu znacku z iHerbu ale su super mnam.
@laurinka27ty si velmi dobre studovana, ked bez vysetrenia stanovujes dignozu a mimo tvoj odbor 🙂

Ahoj ,Vies co ja pouzivam roky lacnu pastu a kazy nemam ,takze zamna je to jedno.