Mliečny chrup bez zubného kazu
Maly apel na rodicov. Mat deti bez zubneho kazu je tak jednoduche. Stacia kroky. 1. Identifikovat risk pacientov. 2. Redukovat karyogenne bakterie u takychto-iste aj inych pacientov. 3.Eliminovat vsetky faktory ktore sposobuju zubny kaz. A JE TO! 😉 😀
@gaby21 podala som to najma ironicky 🙂
@kali23 Ahoj, tak ak možem ja, ti poviem ako to funguje u nás, dopredu sa priznám, že nečistím deťom zubky dvakrát denne, ale fakt čestne možem prehlásiť, že pijeme iba čistu vodu, sladkosti nekupujeme a stravujeme sa ako normálny ludia, teda tým myslím, domáca varená strava, moje deti dokonca nezjedia ani palacinky, ani buchty alebo podobné sladké jedlá, fakt na to nie sme naučení, keby som to mala brať geneticky tak moje aj mužove zuby totalna katastrofa, zlepšilo sa to až ked sme naozaj vyradili všetko sladké a u mna sa osvedčil aj zelený čaj , ževraj je to prírodné antibiotikum na zub,y deti maju zubky ako perličky a to naozaj niekedy sa pozabudnem a idu spať s neumytými zabkami 😝
@senta_sofia OK
Fascinuje ma ale neprekvapuje ma zadubenost sloveniek. Nieze by sa snazili co to priucit pochopit len vycitat. A tak to vyzera! Ze vo svajciarsku, kde som mal moznost mesiac byt mamky mali zaujem, spolupracovali.... vysledkom bol dokonaly chrup deti... nie ako mudre matky... vid vzorka tu
@gaby21 dakujem😉
Tiez maleho drzim od sladkeho, aj rodina sa s tym ako tak vyrovnava a malemu nedavaju nic sladke naopak davaju ovocie ci zeleninu zo zahrad 🙂 ) stravujeme sa zdravo (dost netradicne), pijeme len vodu, v zime + caje (obcas), umyvam denne, zatial len vecer, snazime sa ako vieme, presli sme roznymi fazami umyvania, ktore ani nebudem spominat, momentalne je to celkom fajn, snad sa nam coskoro podari zaviest umyvanie aj rano 😉
Tak z toho mi vyplýva, že jednému dieťaťu sa starám o zuby správne a druhému nie...väčšia je bez kazov, menšia nie 😝
@drzubok neurazaj zeny. nerob z nas vzorky ako u nejakych krav. tvoja arogancia a povysenost je neohranicena. zapadna europa rada vyhadzuje penaize do luftu, u nas si rozmyslia ludia, ci nakupia ustnu hygienu znackovu ci neznackovu. a mohla by som pokracovat. my sme menej ako svajciarky? ja som teraz v nemecku a si predstav, ludia sa tu staraju o zuby tak ako my. ale my sme podla teba telata. uz len z principu, ze si taky povysenecky(a) ma tie tvoje mudrosti nezaujimaju. su odbornici, ktori to vedia podat aj inak a tych si rada precitam a vypocujem. ale nepaci sa mi, ako nadradene tu vystupujes uz od uvodneho prispevku.
@siska53 fluoridacia sa uz nerobi, ale zubarka ponukla detom alternativu, ze to je teraz nejaky gel. pecatenie zubov bude robit synovi a mala je uplne ok. zuby si cistia moje deti normalne. ale tak je zubar a zubar a hygienik a hygienik, ze ano... 😉
@kali23 Tak to je super, ja neviem, ale zdržiavať deti od sladkého sa mi zatial osvedčilo ako najlepšia prevevencia proti zubnému kazu, myslím, že to pravidelné umývanie zubkov, je uz potom iba bonus, ale tak zatial su malí, možno sa to ešte všetko zvrtne a ja budem mať uplne opačný názor, ved uvidíme 😎
Podla mna su zuby prudka genetika, ci chces ci nechces. Mozeme urcite trochu pomoct spravnym cistenim a ustnou hygienou, ale niekedy moze clovek robit aj nemozne a proste chrup ma v katastrofalnom stave a takisto opacne.
@drzubok ps. Co sa mam akoze z tvojich prispevkov, mne adresovanych, priucit? A v tom svajciarsku si bol mesiac, a to si mal aj vysledky dokonaleho chrupu? O com tocis? Pytala som sa nieco konkretne, nic konkretne som sa nedozvedela, zato si ma nazval zadubenou vzorkoy? Pan boh pomahaj tvojim pacientom a informaciichtivytivym mamickam
ak sa uz bavime o pohotovosti zubnej tak sa hlavne vyhnite s dietatom tej co je na trnavskom myte v BA....
@lubinkas Nič v zlom, ale s týmto ja nesuhlasím, ja aj moj manžel máme katastrofály chrup, podla mna dosledok toho ako sa naši rodičia posatvili ku ustnej hygiene, doma sme fičali na sladkej sirupovej vode, doteraz si pamatám, ako mi mamina dennodenne nosila kvantum sladkostí ked prišla z práce a čuduj sa svete naše deti maju krásne zubky, čo sa nedá s inými deťmi v školke ani len porovnať 😝
@siska53 tym si presiel aj maly, padol na usta, takze to bolo zaujimave. ale trvalky mu vysli potom pekne, len pojde asi na strojcek, ma zuby strasne natesno a dva ma trosku odskocene. ja som ako mala mala to iste, ale potom sa dorovnal chrup ked dorastli trvalky a mam ich super rovne. mala ma zase dost velke medzierky medzi zubami, na co nam bolo povedane, ze to je ok, ze jednak su dostupne z kazdej strany pri hygiene a ze bude priestor na rast trvaliek. deti maju fajn zubarku. chvalabohu. 🙂
Absolutne mimo. Najhorsie je spolupracovat s pacientom ktory ma vsetko jasne pricom tapa v problematike Velmi casto doplacaju zial deti.
@siska53 a moj brat, jemu robili zuby, chudato, za sociku uzival tetracyklin, uplne znicena sklovina. vzdy tym velmi trpel, ale poom mu to porobili a ma pekne zuby. inak mal kvoli tomu aj traumu zo zubarov, lebo sklovina poskodena, normalne jamky v nej mal, tym padom kazivost, bolest, atd. ale dali mu to do poriadku. ale velmi dobre pamatam, ako kvoli tomu trpel.
@mawka aj nasi maju...zubara. 🙂 bol velmi mily,nechcel,aby mala mala z neho strach,tak siel na nu opatrne..a ziska si aj maleho,hoci predtym si nechcel.dat zubky skontrolovat (nepo.ohol ani priklad tatina),tak teraz v pohodicke.. Niekedy vo februati majunist na kontrolu,tam uvidime..

@mawka nemam slov ☹