Mŕtvy zub

erikqa
12. apr 2018

Dobry večer
Pred sviatkami som bola u zubarky lebo má mierne bolel zub.Zubarka mi dala vložku no cez sviatky má nezesitelne bolel celé sviatky som bola na Ibalgine.
Po sviatkoch v utorok som išla k zubárke a mi povedala že ten zub je mŕtvy mi rozvrtala starú vložku a dala mi novú no pred tým mi niečo robila ešte s ihlami nejakými buď mi čistila zubné kanáliky alebo vyťahovala nerv neviem povedať. Potom to bolo fajn no teraz má začal ten zub zase bolieť nie tak ako pred tým no zas skôr k eď xahriznem do neho pred tým to bola neznesiteľná bolesť bolelo ma až k uchu celá práva čeľusť
Chcem sa opýtať či má niekto skúsenosti s niečím takým
Za odpovede ďakujem 🙂

raffaella
12. apr 2018

Áno, je to po endononcii zuba úplne normálne. Setri si tu stranu, za pár dní sa to zlepší. Ak by sa cca do týždňa nepolepsilo, vtedy až treba ísť opäť. Ale ak to spravila dobre, tak ťa bolesť je normálna a mala by po pár dňoch úplne zmiznúť.

katharines
12. apr 2018

@raffaella no moj zubar je skutocne expert a nepamatam, zeby ma zub bolel. Ak sa bolest bude stupnovat, pravdepodobne to neurobila dr. dosledne.

wenka
12. apr 2018

Mňa minulý týždeň vo štvrtok tak začal bolieť zub (plombovaný cca pred 7 rokmi) V piatok som bola u zubára, zub bol mŕtvy, otvoril mi ho, prečistil kanáliky.. Hneď sa mi uľavilo, aj keď nie úplne. Bolesť potom pomaly odoznievala, a v sobotu už bolo OK. Nechal mi ho otvorený, nech sa ukľudní a tento týždeň som mala dôjsť na kontrolu. V pondelok som však začala cítiť takú nervozitu v ďasne nad tým zubom, tá sa postupne stupňovala a pomaly prechádzala do takej pulzujúcej bolesti, ku ktorej sa pridala potom aj bolesť pri zahryznutí. Takže včera som bola znova u zubára, poslal ma na RTG a mala som tam zápal. Tak mi znova prečistil kanáliky, dostala som ATB a čakám, či pomôže. Bolesť zasa postupne ustúpila, teraz je už fajn, ale ak sa zápal nepodarí preliečiť, tak začne bolieť znova, a zub bude musieť von :(
Ja si teda myslím, že ak bolo po endodoncii už dobre, a zub začal znova bolieť, tak tam nie je niečo OK, šla by som znova k zubárovi.

dorottka
12. apr 2018

Zapal nervu sa nepreliecuje antibiotikami, to je taka somarina - nerv odumrel, je tam v podstate ako keby gangrena (nie doslova) a to treba komplet odstranit predovsetkym FYZICKY. Ak su nervy vybrate kompletne, zubar to vycistil/vydezinfikoval tak ako mal, zapal sam odoznie, imunita sa s tym sama vysporiada. Rovnako ako ked mate v rane cudzi predmet a rana sa infikuje - pokial sa predmet neodstrani, mozte jest aj tisic antibiotik, stale ten zapal tam bude, pridruzi sa hnis atd. Ak sa ten predmet ale odstrani a rana sa vycisti, behom par dni sa to samo vyhoji. To je len take old school nahananie casu tie antibiotika, bolest nachvilu ustupi, ale skor ci neskor sa vrati, pretoze povodna pricina nezmizla. Ak je opuch atd., maju samozrejme vyznam, ale ak "len" zub boli, treba cistit, ziadne ATB.

raffaella
12. apr 2018

@katharines hocikde si vygoogli, že bolesť po endononcii je bežná a mala by odozniet, tak ako aj píšem - po pár dňoch. Píšem aj z vlastnej skúsenosti, zuby boli spravené dobre, až na 1 prípad, ale to je o inom (vtedy to paradoxne po endononcii nebolelo).

wenka
12. apr 2018

@raffaella asi myslíš endodonciu, že? endononciu mi ani ujo Google nenašiel 🙂

katharines
12. apr 2018

@raffaella nehovorim, ze to neboli, ved ak koren odumrie, zacina sa rozkladat a vznika v tom mieste zapal a isty cas moze trvat, kym sa to zahoji. Ja si najma pamatam na bolest, kedy mi ten koren hnil a straaaasne to bolelo oproti bolesti po extrakcii. Ale, ak sa bolest stupnuje, co je len ako hypoteticky predpoklad v tomto pripade, tak to dobre nie je.

laura_222
12. apr 2018

Mne tiez robil endodonciu dovolim si tvrdit najlepsi zubar na Slovensku a expert na endo na dvoch zuboch a teda nikdy ma zub po osetreni nebolel. Mierna citlivost ano ale bolest nikdy, zub treba po endodontickom osetrenie zrontgenovat a uzavriet. Vraj sa na takto osetreny zub sa odporuca korunka, ja som si dala zvysok co chybal “domodelovat” neviem ako sa to odborne vola. V kazdom pripade kym to nerobi zubar pod mikroskopom vraj sa stava ze zub sa este ozve lebo tam asi nieco ostalo

wenka
12. apr 2018

@dorottka ani ja nie som nadšená z ATB, ale myslím, že budem aj naďalej dôverovať zubárovi, ktorý videl zub aj RTG snímku 😉
btw.: môže byť v mŕtvom zube zapálený nerv? ak nebolí ani pri čistení kanálikov? (pýtam sa vážne, nie ironicky..) Ja som mala nález v okolí zuba, čiže predpokladám, že tam ide o zápal v ďasne, nie o zápal nervu.

katharines
12. apr 2018

@wenka no ved mrtvy zub by uz mal mat korene vybrate.

tatisna
12. apr 2018

Mne zubár nesprávne určil počet kanálikov, 3 namiesto 4, ten zvyšný tam hnil, dlho ma to bolelo, potom prestalo a tak dokola, až ďalšia zubárka na to prišla, vyčistila a za pár hodín bol ten čudný pocit preč...žiadna bolesť, len úľava. Takže pozor na počet kanálikov...nakoniec ten zub už bol tak oslabený že praskol a musel sa vytiahnuť, takže smola 😭

boozlesk
12. apr 2018

Pred endodonciou ma bolela cela polka tvare, sanka, zuby naokolo, ucho a este ma aj pichalo v oku. :( bolest bola na chlad a neskor aj na teplo. Nemohla som otvorit usta lebo aj dychanie vzduchu mi robilo problem. Nebolo to nic prijemne.
Po endodoncii ma bolel len na tlak ale trvalo to 3 tyzdne kym bolest ustupila.

boozlesk
12. apr 2018

@tatisna mne lerkarka zistila 5 kanalik ked ich uz isla uzatvorit. Takze chvalabohu, ze sa na to prislo. 🤔

dorottka
12. apr 2018

@wenka to nie je tvoja chyba, tie antibiotika, ja sa skor rozculujem nad neferovostou niektorych tunajsich zubarov, ktori namiesto toho, aby priznali to, ze nemaju na endo dostatocne vybavenie, pripadne, ze to proste az tak dobre nevedia (stava sa, nik nevie vsetko a je to hrozne narocna 'operacia'), 'preliecuju' zapal donekonecna antibiotikami a potencialne znizuju ich buducu ucinnost. Z rtg snimku nie je mozne vacsinou vidiet presny pocet kanalikov, bez zvacsovaku (mikroskop, zvacsovacie okuliare) sa to ani neda spolahlivo urobit dobre.
Mrtvy zub znamena to, ze nerv bol tak infikovany alebo zapaleny, ze proste sam odumrel - teraz je situacia ale vaznejsia, hromadia sa tam z "hnileho" nervu bakterie a ich bordel, mnozia sa a kedze kanale su im primale prenikaju cez apex do kosti, preto po case vidno nalez na rtg snimku. Vtedy sa zvykne nad zubom urobit aj hrcka, z ktorej obcas vyteka cez dasno hnis. Ak je zub zbaveny vsetkych kusockov nervu - a teda potencialneho zdroja hnilobneho humusu, ktory je len "krmivo" pre novych a novych bakterialnych potomkov - a zaroven aj od existujucich bakterii aj vydezinfikovany, v tom momente sa moze zacat liecebny proces. Skor to proste mozne nie je. Antibiotika urobia to, ze na isty cas zabiju bakterie (malokedy vsak vsetky), ale co z toho, ked hnijuci kus nervu im nadalej umozni mnozit sa.
Inak, ano, je dobre doverovat osetrujucemu zubarovi, ale treba pamatat, ze nie vsetci su si rovni a myslim, ze kazdy pozna x ludi, ktorych skusenosti su toho dokazom. Fakt velka cest odbornikom.

raffaella
12. apr 2018

@katharines jasné, bolesť má odoznievat, nie sa stupňovať.

dorottka
12. apr 2018

@erikqa Inak, jj nahryzova bolest je po endo ok, tak do dvoch tyzdnoch po zakroku, ale kazdy je iny, obcas to moze trvat aj mesiac - ALE malo by sa to postupne urcite zlepsovat. Ak sa nezlepsuje pripadne sa zacne zhorsovat, sup za lekarom. To neboli zub, ale kost a zavesny aparat. Ak si zub trosku viac zatazila v poslednych dnoch, opat sa trosku podrazdilo to, co sa uz hojilo, ale kazdopadne prejde to... skus par dni na ten zub vobec nehryzt. Je to nieco ako natiahnuty clenok - zahoji sa to same, chce to len klud.
PS: nemas na zube prilis vysoku plombu/vlozku? Vtedy je mozne, ze sa na zub nahryzava skor ako na ostatne zuby a teraz mohol zacal boliet prave preto, ze sa pretazil - to sa zvykne ozvat az po par dnoch. V tomto pripade ti to zubar za par sekund zbrusi a bude to ok.

lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
fefe123
13. apr 2018

nečítam odpovede pred tým, ale treba ísť zubárovi, vybrať výplň a dočistiť korene... niekedy sa to nevyčistí úplne na 1x, tak to treba dočistiť

simca06022011
13. apr 2018

@wenka toto riesila skoro rok sestra, nakoniec jej chcela zubarka vytrhnut DVA (predne!!!) zuby, isla k inemu, na jedno posedenie jej to dal do poriadku. Osetreny vydenzifikovany zub nema co ostavat otvoreny (citovala som lekara), on jej to vycistil, dal vypln a bolo. A tamta ju nervovala rok... normalne mam este teraz hysak ist k zubarke s cimkolvek.

cukricek4
13. apr 2018

dala by som tomu este cas, ono sa to musi trochu zhojit, aj po normalnej operacii ti nie je hned uplne dobre

eko22
13. apr 2018

To je normálne, že ťa to bolí, veď to tam máš poriadne "rozvrtané"

dadkkkka
1. dec 2019

@tatisna prosim ta ako ti prisli na to ze Mrtvy zub praskol? Zacal ta potom boliet ? Mam problem po vyplneni koren.kanalov bolest opuch nad zubom nemitemvsa zuba dotknut zub bol citeny pod mikroskopom stro.endodonciou mali aj apex lokator no klki opuchu a bolestu sa zub musel otvorit vyplne z kanalikov vybrat dostala som atb no zub pobolieva bojim sa ze je tam nieco zle co na rng nevidia myslim si presne ze mi praskol preto sa pytam ci ta to bolelo ked praskol? A aka to bola bolest dakujem pekne ta odpoved

tatisna
1. dec 2019

@dadkkkka on praskol tak že to bolo okom viditeľné aj som cítila ako sa ta oddelená časť kyve. Nebolo pochýb...

tatisna
1. dec 2019

@dadkkkka a ináč už to vôbec nebolelo keď praskol, podľa mňa Ty máš zle urobenú endo,niečo tam zabudli ošetriť...

evicka530
1. dec 2019

@erikqa moj pripad. 09/18 zub po endodoncii zavrety, bolel na zhryz, ale reku malo by postupne odzniet.
09/19 zub vytrhnuty, kedze stale bolel na zhryz, stale tam bol zapal, na rtg vsetko vyzeralo ok. Dala som za ten zub v 2018 cca 300€, znovu nechat cistit kanaliky a znova platit som nemala chut. Okrem toho zub bol prasknuty, netusim odkedy.
Rok to trvalo, kedze som otehotnela, mala som ine problemy, nemohla robit rtg, tak som hryzla hlavne na druhej strane 🙂

dadkkkka
2. dec 2019

@evicka530 a na rng nebolo vobec vidno ze je prasknuty? Az ked vytiahli? Ja uz tiez nema chut dat znova za endo peniaze lebo mam pocit ze daco tam je zle...

dadkkkka
2. dec 2019

@katharines prosim ta a koren ti hnil uz po endodoncii a vycisteni kanalikov? Bolo to vidiet na rng? Ked to trhali zabrala ti injekcia ? Dik

katharines
2. dec 2019

@dadkkkka ja som mala v zube velku plombu, zub vsak zacal odumierat. Skoncila som 3 dni v obrovskych bolestiach, lebo zubar nemal termin hned. Potom ho uz vycistil dokladne. Myslim, ze to rng bolo vidiet, zubar ma svoj. Injekcia od bolesti zabrala. Potom dal do zuba najprv vlozku a az potom po case zapecatil.
Preto si myslim, ze najdolezitejsie je dokladne vycistenie kanalika.
No mozes skusit pouzit aj esencialne oleje ako napr zriedeny klincekovy, ktory je protizapalovy.

evicka530
2. dec 2019

@dadkkkka nie. Na rtg akurat zapal pod zubom bolo vidno. Ze je prasknuty bolo vidno normalne volnym okom, aj preto ho vytrhla.

irwin
26. nov 2020

@dorottka imunita nemá na endodonciu žiaden vplyv pretože látky sa UŽ k zubu nedostanú lebo je vyplneny a neťahá živiny, akurát sa pod skrýva viac a viac baktérií, endodonciu by mali zakázať robiť!!!