icon

Oprava pokazených mliečnych zubov u 4-ročného dieťaťa

anninna30
15. dec 2025

Ahojte, chcem sa spýtať či ste riešili pokazené mliečne zúbky u malých detí. Ja som bola rozhodnutá že jej dám opraviť zúbky v celkovej anestéze avšak pediatrička nás odhovárala vraj nemáme riskovať a že to sú mliečne a aj tak vypadnú. Dcéra vôbec nespolupracovala, snažím sa jej vysvetlovať všetko ale je tvrdohlavá. Zúbky umývame od prvého vyjdeného zúbka ale pojedla vela sladkého a strašne si to vyčítam ale už je neskoro. Bojím sa že ju zúbky začnú bolieť a potom to nebudem vedieť riešiť narýchlo. A keď bude zubok velmi pokazený aj tak ho musia vytrhnúť a aj tak ju budú musieť uspať lebo s ňou je veľmi ťažko, keďže nespolupracuje. Máte skúsenosti či tieto zúbky bolia keď sú velmi pokazené? Vôbec neviem čo mám robiť :(
Mali sme už 3 termíny na celkovú anestézu ale dcéra stále ochorela tak už si aj myslim že to asi tak malo byť alebo ani neviem..

anjelicek26
15. dec 2025

Mliecne zubky vypadavaju medzi 6-12 rokmi od prveho po posledny...samozrejme, ze to treba opravit a ano aj mierna narkoza je na mieste, ked sa dieta boji a je toho vela. Bude to coraz horsie, nemozes to nechat tak a aj ten psychologicky aspekt, ze sa dieta za to bude hanbit, ked to kamarati uvidia a ver mi, ze si to vsimnu skor-neskor... mliecne stolicky maju hlboke korene, samozrejme, ze to boli.

13uzivatelka11
15. dec 2025

Nepomohol ani ten "oblbovak"? Pediatricku nepočúvaj čo sa týka zubov.. toto je už veľmi zastaraly názor že mliečne zuby vypadnú.. bude ich mať ešte pár rokov a detské kazy sa veľmi rýchlo môžu rozšíriť, takže by pravdepodobne jej ich museli rovno vytrhnúť.

anninna30
autor
15. dec 2025
@anjelicek26

Mliecne zubky vypadavaju medzi 6-12 rokmi od prveho po posledny...samozrejme, ze to treba opravit a ano aj mierna narkoza je na mieste, ked sa dieta boji a je toho vela. Bude to coraz horsie, nemozes to nechat tak a aj ten psychologicky aspekt, ze sa dieta za to bude hanbit, ked to kamarati uvidia a ver mi, ze si to vsimnu skor-neskor... mliecne stolicky maju hlboke korene, samozrejme, ze to boli.

@anjelicek26 presne tento istý názor mám aj ja..len nas čaka ešte jedna operacia (nič komplikované) ale nesmie byť narkoza skor ako 6 tyždnov po sebe a len to prekladam už od augusta a pride mi nemožne že dieťa bude zdravé aspon 2 tyždne vkuse, a to som ju nechala aj doma zo školky. ďakujem za názor, asi to teda dáme spraviť

anonym_df8c83
15. dec 2025

@anninna30 žiaľ môjmu syncekovi 4,5 r sa pokazili z liekov ktoré musí brať. Už sme 2 vytrhli žiaľ musela som ho držať. Zubarky som sa pytala ze co teraz ked mali drzat miesto a ze nic bude mat strojcek ze teraz ma kazde dieta skoro. Tie zúbky bolia keď som sa ho pýtala ci sa hnevá na mamku povedal ze nie ze ho uz zúbok neboli aspoň...co sa da opravujeme ale uvidíme ako to zvládne po tomto. Nieste v tom jediná, len sa o tom nehovori....

mimimoje
15. dec 2025

rieš to určite, pokazené mliečne zuby tiež bolia, skúste u zubárky len "oblbovák" najprv, tam nemusí do celkovej anestézy. My sme to tak riešili. Našťastie dcéra nemá traumu zo zubára vďaka tomu. Boli sme tak 2x keď mala 3 roky. Neskôr už zákroky postupne zvládla, dokonca aj trhanie koreńa len s injekciou proti bolesti.

vevesh
15. dec 2025

Nad rajskym plynom ste neuvazovali? Ten dieta utlmi a daju sa krasne zubky opravit bez celkovej narkozy. Ak je kaz, tak zuby bolia, aj ked su mliecne, rozdiel je len v tom, ze sa daju vrtat bez vsetkeho, kedze nemaju nervy ako normalne zuby...

anninna30
autor
15. dec 2025
@vevesh

Nad rajskym plynom ste neuvazovali? Ten dieta utlmi a daju sa krasne zubky opravit bez celkovej narkozy. Ak je kaz, tak zuby bolia, aj ked su mliecne, rozdiel je len v tom, ze sa daju vrtat bez vsetkeho, kedze nemaju nervy ako normalne zuby...

@vevesh ale ano, volala som do ambulancie kde to robia s rajskym plynom a hned ma zrušili ze ked dieta nespolupracuje tak nech ideme do celkovej anestezy..

vevesh
15. dec 2025
@anninna30

@vevesh ale ano, volala som do ambulancie kde to robia s rajskym plynom a hned ma zrušili ze ked dieta nespolupracuje tak nech ideme do celkovej anestezy..

@anninna30 skus obvolat aj dalsie ambulancie. U nas nespolupraca nebol problem pri rajskom plyne🤔🤔

really8
15. dec 2025
@anninna30

@anninna30 Neriesila som to ale keby hej dam opravit. Je malicka a kym narastie trvaly bude to veeelmi dlho trvat. Ta diera jej moze za ten cas deformovat cely chrup. A zvazila by som inu pediatricku

anonym_7e5292
15. dec 2025
@anonym_df8c83

@anninna30 žiaľ môjmu syncekovi 4,5 r sa pokazili z liekov ktoré musí brať. Už sme 2 vytrhli žiaľ musela som ho držať. Zubarky som sa pytala ze co teraz ked mali drzat miesto a ze nic bude mat strojcek ze teraz ma kazde dieta skoro. Tie zúbky bolia keď som sa ho pýtala ci sa hnevá na mamku povedal ze nie ze ho uz zúbok neboli aspoň...co sa da opravujeme ale uvidíme ako to zvládne po tomto. Nieste v tom jediná, len sa o tom nehovori....

@anonym_df8c83 Môjmu synovi tiež trhali mliečne zuby v štyroch rokoch. Už je v puberte a strojček nenosí, tak možno nebude ani tvoj nosiť.

lienka.7
15. dec 2025
@anninna30

@anjelicek26 presne tento istý názor mám aj ja..len nas čaka ešte jedna operacia (nič komplikované) ale nesmie byť narkoza skor ako 6 tyždnov po sebe a len to prekladam už od augusta a pride mi nemožne že dieťa bude zdravé aspon 2 tyždne vkuse, a to som ju nechala aj doma zo školky. ďakujem za názor, asi to teda dáme spraviť

@anninna30 pokial ju budú uspavat kvôli inej veci, tak to dohodni tak, že jej hneď urobia aj zuby. Bežne sa to takto v NUDCH robí.

lasona
15. dec 2025

Normálne jej daj zuby opraviť. Mliečne bolia takisto ako trvalé. Co chceš cakat? Dokedy? Pokazia sa este viac ...istotne vieš ako to boli

alantroj
15. dec 2025

Moja dcera nechcela vobec otvorit usta na umyvanie. Bol to horor. Tiez mala asi 4 roky ked mala vzadu na stolickach kazy. Ja som jej vysvetlila ze ako bude lekarka postupovat. Stala som vedla nej, drzala ju za ruku. Oni sa boja tych nastrojov. Tak sme sa dohodli ze zavrie ocka, este jej dali aj okuliare. A tichucko som jej rozpravala nech sa neboji a hladkala som ju. Ja som ju uplne zhypnotizovala 🙂 ona pocas vrtania ZASPALA 🙂 Doktorka iba oci vyplestila. Takze spala s otvorenymi ustami, ona opravila a potom sme ju zobudili. Druhykrat nespala ale zvladla to vyborne.

kiki68
15. dec 2025

My sme to nemali take zle a cakali sme pol roka a to uz super spolupracoval. Narkozu sme nechceli. Tiez nam to ponukali ako moznost. Kamoskin syn mal injekciu a tiez super. Islo to bez premedikacie

anonym_5718fd
15. dec 2025

Lahsie kazy na stolickach u deti sa vraj daju riesit aj hall technikou, ze sa uzatvori pod nerezovu korunku, bez vrtania..
Realnu skusenost ale nemam, ani neviem viac detailov, videla som to len u nasho zubara.. tak mozno aj taka by bola cesta

simca06022011
15. dec 2025

daj si do googla stomatologie ktore to vedia s detmi... to musi byt na to aj lekar. Je to male dieta, tam 4r malokedy aj vysvetlis.. na dentalnu hygienu ste aspon chodili sa ukazat? lebo tam sa ako tak naucia otvorit usta a vydrzat cistenie. Tym som ja pri dcere zacala... potom proste u nas to islo na silu, my sme ju drzali dostala injekciu, dvakrat porevala a bolo.. ale mala 6r a zub sme trhali...

anninna30
autor
15. dec 2025
@vevesh

@anninna30 skus obvolat aj dalsie ambulancie. U nas nespolupraca nebol problem pri rajskom plyne🤔🤔

@vevesh a kde ste boli vy? Ja som volala do Nitry. A ako to bralo dieťa pri rajskom plyne? Spolupracovalo potom?