Opravovali vášmu dieťaťu zuby v narkóze?
Zistujem, lebo si neviem rady, toľkokrát som už so svojou šesť ročnou dcérou bola u zubára a ona neotvorí ústa, lebo sa tak bojí...Jednoducho má taký panický strach, doma súhlasí, že už otvorí ideme a zase nič...V piatok sme boli otvorila pozrel jej a má kaz už na novom zube a nedala si ho urobiť...Nemáte niekto skúsenosť s opravovaním zubou v lokalnej anestéze, najbližšie k nám to vraj robia v Prešove...ale určite to robia aj v iných mestách...
@momka1982 to je vela ze 7 zubov vytrhnut v 7 rokoch. preco nezacal skor s liecenim a plombovanim. nasemu vytrhli jeden a jeden co bol velmi pokazeny predsa len zachranili, dostal na to korunku. urcite to ries teraz a neodkladaj. mozno co si myslia ze sa neda zachranit predsa len nejako zaplombuju a bude mat zubky kym jej nevypadnu.
ta cena je dost ale ak to nedas urobit teraz tak jej to moze prejst aj na trvale a to uz bude na cely zivot problem.
urcite ju to bude boliet ked sa zobudi. budes jej davat nieco od bolesti ale detom sa to tiez rychle zahoji. drizim palce nech jej cim viac tych zubkov ostane
@jazminn dievčatá, ja tu kukuam, jak puk, mám dve staršie deti, a náš zubár ked boli malí, nikdy im nič netrhal, nevrtal, iba vyšparval, ked sme prišli, že boli, a tu čítam, že za 600 € tu trhaju jednotky a to v narkoze, ved také mliečke zúbky veľa krát vypadli aj same, alebo ich vytlačili nové. Teraz mojmu krsniatku tiež vraj chcu vytrhnuť nejaké vylámané stoličky, a sestra nevie, či to ma dať, nebolí ho to, ale vraj to same nevypadne. Nechápem, ani mne, ani mojim detom mliečaky nikto neriešil, neplomboval, teraz maju zuby pekné, to je teraz nejaký nový trend?
@solemami korunku na mliečny zub?
@arasidka11 áno, u nás to kedysi neriešil nikto a dodnes si pamätám tu bolesť. O zaobchádzaní u zubára ani nehovorím.
Stoličky nech dá sestra opraviť, môže ich mat do 12 rokov a riešiť že celé roky bolia je horšie ako jednorázová oprava. Nejde o žiadnu módu, ale posun vpred za ktorý som ja osobne vďačná, lebo moje deti traumu zo zubára nemajú, čo sa o mne povedať nedá.
Inak vieš ze taky hnisavé vacok na zube môže jedincovi so slabou imunitou spôsobiť sepsu?
Apropo keby ti chirurg povedal ze si máš vycucavat hnus z rany po úraze robíš to? Lebo zubári to tak riešia bežné, v vŕta ju dieru a kazu vycucavat
@marcelatje ten malý má 9 rokov, neboli ho to, ma tam už len korene, zuby su vylamane, ja som bola zvyknutá, že nové zuby vytlačili tie mliečne, nie ich nasilu vytrhnuť, a opraviť, nech celé roky služia to dokedy maju služiť mliečne zuby?
@arasidka11 ano. ma striebornu korunku na zube
@arasidka11 vies ked ti dieta ani usta neotvori tak ako mu ich opravis? a ano, musia sa opravit lebo by mohli urobit problemy ked budu mat trvale zuby.
Zanedbaný kaz môže zub značne poškodiť, viesť ku komplikáciám (zápaly okolitých tkanív) či ku strate zuba.
ak nie je kaz v mliečnych zuboch včas a správne ošetrený, postupuje rýchlo cez sklovinu a dentín k zubnej dreni, spôsobí jej zápal a odumretie. Mŕtvy zub je veľmi nebezpečná vec a „časovaná bomba“!!!
veľmi často zápal z mŕtvej zubnej drene pokračuje ďalej do kostia okolitých mäkkých tkanív, vznikne tzv. okoločeľustný zápal. Tento stav je spojený s veľkým opuchom, bolesťou, vysokou teplotou a nezriedka vyžaduje hospitalizáciu. Neskoro ošetrený okoločeľustný zápal môže spôsobiť vážne až život ohrozujúce komplikácie!
mŕtvy zub je zdrojom baktérií, ktoré sa krvou dostávajú do celého organizmu a môžu spôsobovať ochorenia a zápaly iných orgánov. Najčastejším prejavom je oslabenie imunity, čo malému, vyvíjajúcemu sa dieťaťu rozhodne neprospieva.
pod koreňom každého mliečneho zuba je v kosti uložený zárodok zuba trvalého. Ak je koreň mliečneho zuba mŕtvy, baktérie môžu ľahko poškodiť aj zárodok trvalého zuba pod ním.
zanedbané mliečne zuby spôsobujú dieťaťu ťažkosti pri žuvaní, dieťa s kazom zničenými zubami nedokáže jedlo poriadne požuť a následne vznikajú tráviace problémy
ak dieťa z dôvodu neošetreného kazu a následných komplikácii o mliečny zub predčasne príde, vznikajú rečové poruchy, zhoršuje sa vzhľad dieťaťa, žuvanie a vytvárajú sa podmienky pre stesnanie a nepravidelnosti trvalých zubov
časté ošetrovanie zanedbaných bolestivých zubov vedie k psychickej traumatizácii a je príčinou zlej spolupráce
@arasidka11
ak je už zub mŕtvy, sú na výber 2 možnosti:
zub sa extrahuje (vytrhne) – najčastejší variant
zub sa endodonticky ošetrí – t.j. vyčistia sa koreňové kanáliky („vytrhne mŕtvy nerv“) a vyplnia vstrebateľným materiálom. Korunková časť sa ošetrí plombou alebo korunkou. Táto možnosť však pripadá do úvahy iba u extrémne dobre spolupracujúcich detí s dobrou hygienou, dobrým stavom chrupu, dobrým zdravotným stavom a konkrétny zub musí tiež spĺňať isté podmienky, ktoré posúdi zubný lekár.
!!!!!!!!!!!!!!!!!!
tretia možnosť, ktorá sa bohužiaľ veľmi často a veľmi nesprávne používa, je nechať mŕtvy mliečny zub „len tak“, veď aj tak časom vypadne a dieťa nech si „hnis vycuciava“. Táto možnosť je medicínsky veľmi nesprávna a nebezpečná!!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
@arasidka11 ak maly nema problem len je to "esteticka" vada tak samozrejme by som ani ja nedala trhat. malej sa vytvoril "vacek" nad zubom na dasne. som bola u zubara a chcela som aby ho zachranil, ze vytiahne korene. ale nedalo sa. umrtvili jej to a nechala si to vytrhnut. ale ked boli mensie a mali im opravovat viacere zubky tak tam ich radsej uspali.
kazde dieta je ine. moje starsie si nechali opravit len s lokalnym umrtvenim ked boli male, dvojicky nie. ale ja som zodpovedna osoba za ich zdravie - kazy mali aj ked sme zubky umyvali - a necham im tie zubky opravit, pripadne vytrhnut ked sa inak neda - samozrejme ze vhodnou metodou ak spolupracuju - ale nenecham aby im to napadlo celu sanku a nemali zuby v dospelosti.
@arasidka11 vies, som pozerala ked som nasla detom malu ciernu dierku - ze ved to nic nie je, a ked to potom zubar zacal vrtat tak z tej malej dierky ako ihla zrazu mali dieru pomaly na cely zub. lebo ta sklovina uz tam nie je a musi sa to vycistit az kym nepridu na tvrdu sklovinu a potom to zaplombuju. keby to nevidim tak neverim. on to len s tymi nastrojmi vytahoval zo zubka. ako ked mas pokazeny zhnity strom.
@solemami bože, ty si doktorka? tak vysvetlené, a ja spokojná, mne zas naša MUDR. hovorila, že mliečne zuby nesposobujú zápal nervu, lebo nemaju hlboké korene. ja som na to bola spolahnutá, moje deti mali x-krát vačok nad zubom a ani ma nenapadlo nejaké nebezpečenstvo. ani zubár nikdy nespomínal také nebezečenstvá, no zas som o čosi viac vystrašená, och táto internetová doba
@arasidka11 ale kdeze, doktorka. nemam ani cas ani peniaze na to 😀. ale pre deti co clovek neurobi. mozno internet moze cloveka zblbnut ale niekedy je to aj cenny zdroj informacii.
ved to, clovek doveruje ale musi aj "preverit"
aj moja sestra na slovensku ze jej syn mal vacek a tiez to len "vycistili" a netrhali. ale nam urobili rontgen a vravel ze je to uz hlboko a moze to ist do sanky a cele to zapalit. za to mi to nestalo.
a napriklad moja dcera mala v troch rokoch ze jej odumrel zub. chceli jej to hned vytrhnut ale ja som to zase nedala, nemala s tym vobec ziadne problemy a teraz asi pred rokom - po 6 rokoch jej sam vypadol. ono je to ozaj aj od dietata k dietatu ine.
hlavne nech maju zdrave zubky 🙂
@arasidka11 človeka až mrazi akí lekári ordinuju 🤦♀️ ako môže zubár vypustiť z úst vetu, že mliečne zuby nemajú korene 😳 áno, tie ktorých čas vypadnutia už nastal skutočne majú mini korene, ale preto, že už do slúžili a tie korene sa akoby rozpustili. No každý mliečny zub koreň ma a to riadny, ved ani laik snáď neverí tomu, že x rokov držia zuby pevne aj bez koreňa a jedného dňa vypadnú.
Ó tom ze mliečne zuby nebolia a vycucavani hnisu ani nehovorím 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
@marcelatje no nie, že nemaju korene, ale že ich nemaju tak hlboké, ako trvace zuby a preto nezvyknu sposobovať zápaly okostnice a tak, tak som to aspon pochopila. aj nas vtedajši zubar deti riešil tak, že ked to nie je bolesť, že by v noci nespali, nevrtal, neplomboval
Je chyba nedať opraviť kazy na mliečnych zuboch, lebo tie kazy sa môžu preniesť na trvalý chrup. Ja som si zažila obdobie, keď mliečne zuby neopravovali. Doteraz sa pamätám tie bolesti, keď mu vyhnívala stolička. Potom sa mi aj trváce dosť kazili. Mojej dcére som dala opraviť zuby pod narkóze, keď mala 3 roky. Teraz ma 10 a nemala za tie roky ani jeden kaz. Tu vidno aký to má zmysel. Má sme vtedy tu v BB platili niečo cez 20 Euro.
@momka1982 Bolesti po zákroku sa nemusíš báť, ak aj bude, rýchlo prejde, a hlavne malá bude mať pokoj so zubami, neviem či vám ich musia trhať, asi hej keď ma 7 rokov, môjmu vtedy 3 ročnému opravovali 8 stoličiek, z toho 5 by bolo na vytrhnutie, ale urobili mu endodonciu aby mu tie zuby zachovali, ešte v ten deň mal Bolesti zubov pred zákrokom a na druhý deň po zákroku bol bez bolesti, vôbec ho nič nebolelo, nechápala som...iba si zvykal v ústach na dve korunky, ale žiadne bolesti výrazne... určite jej to dajte opraviť, uľaví sa jej.
@karamelkax dakujem.za odpoved..maly bol v narkoze celkovej?ano malej chcu sedem vytiahnut,vacsinou stolicky.dva jej chcu este opravit..no strasne sa o nu bojim,aj narkozy aj bolesti..ale nemam inu moznost..ked si predstavim aka bude vyzerat uz teraz mi je do placu..fakt sa bojim,ale aj dnes ju jedna stolicka boli,nurofen uz moc nezabera,umyva si za kazdym jedlom..
@solemami dakujem si zlata..no ano sedem podla panoramat.snimku jej chcu vytiahnut,toho sa bojim je to vela,a dva zablombovat..bojim sa aj narkozy aj to ake bolesti bude mat,a ten pohlad do ust bude katastrofa,ale boli ju aj dnes jeden az nueofen a umyvanie vela razy za den moc nezabera...no bola som snou uz davno u zubara zo trikrat,nedala si urobit,mohla som slubovat co chcela..
aj nam to chceli v UK
vytiahnut 8 mliecnych zubov v narkoze, po konzultacii s mudr, na SK sa ten chytal za hlavu ze ako potom budu vyrastat nove zuby dolava doprava, maly prezil so svojimi mysacimi mliecnakmi ja som sa stastne operacii vyhla a vobec nelutujem ma super zuby dostal aj pecatienie teraz ma 10 rokov a ziaden kaz. Ja by som na tvojom mieste ak mala nema problemy nedavala, ak ju zubky nebolia tak naco, akoze aby otvorila usta tak narkoza?
Narkózy som sa trochu bála, nevedela som ako bude dcéra reagovať, ale nakoniec úplne super. Po zobudení bola uplakanâ, potom zaspala a keď sa zobudila akoby ani nic nebolo. Jej jeden zub trhali, tak ten deň som jej spravila len zemiakovú kašu. Stále chcela jesť, asi jej po narkóze vyhladlo. Na žiadne bolesti sa nesťažovala, na druhý deň už jedla normálne.
my sa bavime o malych detoch, lebo aj 7 rocne su este male a mozu mat strach z bolesti. ale moja neter, teraz uz to moze byt aj 10 rokov dozadu, ona teda bola pripad pre zubara. moja sestra s nou bola u zubara a usta neotvorila, moja mama s nou bola, dalsia sestra - jej teta s nou bola a ani raz neotvorila usta. ja som bola na svk tak ze pojdem aj ja vyskusat - mala uz asi 16 rokov. slubovala ze samozrejme, usta otvori a necha si pozriet a opravit. myslite si ze som mala vacsi uspech? veru ze nie. jedine co pozdravila ked prisla a povedala dovidenia, inak usta zavrete na 100 zamkov.

@karamelkax ahoj riesime malu ma sedem rokov.bojim sa ju dat do narkozy..chce jej zubar sedem vytiahnut a dva opravit..neviem co ma caka,ale bojim sa..no bolia ju,ma hlboke kazy..bude mat asi hrozne bolesti aj ked su to mliecne?ale ked jej to nedam naraz..tak dalsi raz by to bolo este horsie..aj tie zapalene a bolestive zuby ked clovek neda spravit,aj tak bude trpiet.a bohvie ako to bude do buducnosti,ako jej vidu trvale,isto ich bude mat poposuvane..je mi z toho do placu..stalo by ma to do 500€,ale o to anije nejde,len ten strach o nu a bolest co bude citit po tom.