Plombovanie 5 ročnému dieťaťu mliečnych zubov v narkóze
Ahojte. Prosím o radu, kde dať súrne ošetriť pokazené mliečne zúbky neošetriteľnému (nepomôže milé vysvetľovanie, upokojovanie, podplácanie darčekmi, proste nič, strach je vačší) 5-ročnému dieťaťu, ktorý už po všetkom, čo doteraz prežil, má paniku pri každej návšteve akéhokoľvek lekára (reve, už keď vidí paličku do hrdla, alebo keď mu na orl bezbolestne pozerajú do nosa), keďže je pomaly už 2x mesačne chorý (alergik, dopovanie liekmi, sprejmi, kvapkami - pravdepodobne imunoglukany, antibiotika a sladke sirupy mu dopomohli ku kazom). Do 3 rokov odmietol vôbec otvoriť u zubára ústa, tak sme to odložili, žiaľ - potom už bolo neskoro a keďže má všetky stoličky tak natesno, že tam nedostanem medzizubnú kefku, ledva niť, tak má všetky pokazené (8 kazov medzi stoličkami, čo nebolo vidieť, len na rontgene). V narkóze bol už ako 3-ročný, keď mu vyberali zväčšenú mandlu (čo nakoniec ani nepomohlo☹ a bojím sa to riešiť zas, ale neviem, čo si počať, keďže lokálnu anestézu ešte ako-tak vydržal, ale akonáhle prišla odsávačka a vŕtačka, tak do nej zahryzol a začal jančiť tak, že sa zubárka viac nepohla, šup 50,- Eur. Skúšali sme opakovane, nakoniec sme si vybavili v Martine sedáciu, stálo nás to tam 250,- Eur (dieťa bolo nalačno niekoľko hodín, pretože cestovanie a čakanie, kým zaberie oblbovák) - nakoniec, ale nepohli ani s tým, nedovolil, oblbovák prekonal (on zdolal ako dvojročný aj oblbovaciu tabletku v lietadle a celý čas podskakoval). Nakoniec sme stoličku po telefonickej porade s naším zubárom nechali rovno vytrhnúť, lebo kaz už bol vyslovene bolestivý a až pri koreni. Čiže 1 stolička nás stála cca 3 pokusy u zubárov a spolu 300,- Eur. Následne sme skúšali vedľajší zúbok opať u svojej zubárky, opäť neúspešne. Volali sme do Roosveltky v BB, postoj bol odmietavý, zabila ma poznámkou, že najbližší termín nám vie dať o rok!!! O rok, keď dieťa má bolestivé kazy na oboch stranách a nemá ako jesť! Neviem, čo mám robiť a kam sa obrátiť, volali sme kade-tade, už nám zostáva asi len Bratislava, ale nemám žiadne referencie, neviem, čo očakávať, ako to vychádza časovo, finančne, aký kvalitný výsledok majú. Ak máte radu, kde v BA robia kvalitne, zodpovedne a profesionálne a adekvátne tým besným cenám, budem vďačná. Ďakujem.
@srnka79 dobrý deň, teraz som si prečítala vaše trápenie. Tak ak môžem, možno by stálo za to, kebyže sa syn hrával na doktora, aj zubarske sety dostať v hračkarstvach. Ja som videla jedno dievčatko, ako vošla do ordinácie v plášti, celý "sersam" so sebou, doktorka a spol len kukali 😉 no možno aj toto by bola cesta, nie len na zubára. Keď už to máte také celé komplikované 💖 držím prsty, nech už vás aspoň tie zúbky netrápia!
@adrianap83 hrava, ma aj detsky doktorsky kufrik aj v ordinacii mu dovolili opravovat zubky plysakovi, nic nezabera. On je proste vynimocne tvrdohlavy byk vo vsetkom, u nas je aj obycajne obliekanke, jedenie, proste cokolvek - vycerpavajuci boj... ja to uz jednoducho prestanem riesit, lebo len sebe tym robim zle a privodila som si zdravotne problemy trapenim sa pre jeho odmietanie vsetkeho, nejedenie, nespanie, nehranie...
@ajvy66 ziadne😂 v piatok sme boli na vstupke v bs, trepali sme sa naspat do bb na predoperacne k pediatricke, aby sme to teda stihli vybavit v pondelok, kedy nam potvrdili presnu hodinu na utorok a dali vediet, ze vlastne ziadne speci predoperacne vysetrenie z krvi nepotrebujeme, len papier od doktorky, ze sme aktualne zdravi, co nam mohla poslat aj mailom a hned sme sa v pondelok aj trepali naspat, lebo rano cca o siedmej sme tam uz mali byt nalacno, takze nerealne skoro rano vstavat a cestovat. A to mal akurat par dni predtym luxusnu nadchu, ktora nastastie stihla akotak prejst, inak by sme cakali dalsie tyzdne a zuby by zhnili este viac, lebo jemu to slo rapidne z mesiaca na mediac a uz sa nedali zachranit, teraz zuje len na jedinej zvysnej hornej stolicke, aj ta je kovova🤦😆
@ajvy66 predoperacne vysetrenie sa krv neberie. Lekarka len skontroluje ci dieta nie je vyslovene chore - horucka, vyplazit jazyk a zafuniet (ci ma cisty nos) Bude dieta merat a vazit - koli tomu aby mu vedeli dat spravne anesteziu. Je to pre dieta brnkacka. Uprava zubov v narkoze je tiez super. Syn to ma za sebou - a ze to absolvoval som mu povedala az 3/4 roka po zakroku. Nemal ani pojem co sa dialo. Povedali mu ze ci chce byt kozmonaut, ze mu daju masku ako maju kozmonauti. Najskor to vyskusali na plysovom kralikovi a potom na synovi - ten sa 2x nadychol a uz ho nebolo. Desivy je moment ze ked dieta upada do spanku tak trosku sklbe nozkam a rucickami - co pre mna ako matku ktora sa samozrejme o dieta boji bolo desive az do placu. Ale je to normalny proces. Potom nas poslali do kaviarne naproti a za hodinu a pol sme sa vratili. Ze keby bol problem tak zavolaju. Vzhladom na to, ze som vypadala ze kazdu chvilu od strachu odpadnem tak to bolo dobre. Vratili sme sa, syn uz bol na lozku vedla kde sa cakalo kedy sa prebudi. Prebudil sa, trosku fnukal lebo nevedel co bolo. Na recepcii si kupil hracku a bol taky polohotovy. Doma o hodku sa uz hral. Vecer som mu dala ibuprofen sirup na spanie a rano bol ako vzdy. Nevedel vobec co sa dialo. Mal 6 kazov. Len jeden viditelny (lekarka povedala ze nebol hlboky) a ostatne boli medzizubne 🙄 Tie bol viditelne len na RTG. Na vsetky ostatne zuby isli pecate. Vsetko ma v bielej farbe.
Dieta napichuju na kanylu az ked spi - takze o tom vobec nevie. Budi sa uz tiez bez ihiel takze je v pohode.
@kittykat22 vazne? Lebo ked som sa pytala n ploche tak vsetci mi pisali ze krv sa berie ( aj mamicky ktorych deti boli v narkoze koli zubom ).
My sme uz skusali opravit zuby len s oblbovakom a plynom ale bojovala ako lev 😏
@ajvy66 ja som v Prahe a tu sa neberie. Som si ista, lebo synovi nebrali. Neviem preco beru v BA 😳😳
S tym plynom si ma prekvapila - syn to mal teraz koli 1 kazu a bol uplne ko. Ani o sebe nevedel. Trvalo to 20 min ale ani nepipol. Nema z toho ziadnu traumu a nabuduce by mu ho dali zas. Boli sme pred rokom pecatit zuby (vyfukat vzduchom + natriet stetcom) takze ziadne vrtanie ani nic. A syn tak vrieskal, reval a do toho 2x zahryzol lekarke do prstov ..... no koniec. Potom co tam predviedol, mu dali prave plyn. Ale bol to len 1 kaz. Nerobia to ked je ich viac. Davaju rovno na uspavanie. Som prekvapena co citam u teba - ze syn bol pri zmysloch.
@kittykat22 nam treba tiez urobit maly kaz ( bohuzial uz na trvalej 6tke) preto to chcem co najskor.
Ja som tiez bola prekvapena co tam dorabala. Ona bola z toho uplne mimo ale nelahla si riadne usta neotvorila. No sla som odtial dopotena, dohanbena :(
Preto chcem tu narkozu lenze ona neskutocne panikari pri vsetkom tak odber krvi by nezvladla ( dnes jej vypadol zub ked videla krv skoro ju vystrelo ).
@ajvy66 ja ta chapem, mam rovnake dieta. U nas krv skutocne neberu - takze som to nastastie nemusela riesit. Ked bude v narkoze tak sa rovno dohodni, nech jej daju pecate na ten zvysok zubov - budes mat po problemoch.
Vy v BA mate aspoň možnosti ja sa takto trápim taktiež s mojim už skoro rok a nič nám nezaberá už 3 krát mal v sebe mydazolam prvý krát zabralo opuchnuty zub vytrhli ale ma kazy na stoličkách a bolia ho a to je mordor vôbec nám mydazolam nezaberá ako keby chytil druhý dych u zubára proste také ma strachy a paniku chápem vás úplne, u nás v Poprade nikto nič také nerobí čiže na parádu
@mon1806 my veru v bb ziadne moznosti nemame, preto sme najprv skusali zilinu a potom som obvolavala celu ba, kym som sa dostala k niekomu, kto vobec bral novych pacientov a dal nam termin, maly uz reval pri kazdom jedle a umyvani zubov a tu nanho vsetci kaslali, som bola zufala a radsej obetovala peniaze a cas, teraz chodime do ba k tomu dr.martinovi, aj ked je to casovo a financne narocne, ale nie je na vyber, ked mame narocne a nespolupracujuce deticky. Drzim palce.

@amstelko antolska 4 je tusim adresa - petrzalka...