icon

Pokazené zubky najmenších - kedy sa to u vás začalo?

ivuska36
19. apr 2019

maminy prosim vás, hladám čisto zo štatistického hladiska detičky, ktorým sa velmi skoro zacali kaziť zubky. Len mi prosim do komentu napíšte, v akom veku a ktoré zubky sa zacali kaziť, ci bolo v tom case este dietatko kojené a či ste to nejako riešili a vyriešili. velmi mi tým pomôžete, dakujem a prajem krásne sviatky

Strana
z3
natur
16. aug 2019

@diewcatqoo Ze verim, je jasne z mojich prispevkov. Je ale pravda, ze mnohi (urcite vacsina) ale neveria, ze to mozne je.

martuska2
16. aug 2019

dcera ma si 2 kazy vzadu dole co ja vidim, ma 2,5roka. Kojena 1rok, aj v noci, a stale pije mlieko z flasky pred spanim a raz v noci sa aj zobudi stale tak pije mlieko z flasky aj vtedy. a cez den pije staler z flasky vody, mineralky, caje riedene dzusy...viem nemala by som to tak robit, ale musi vela pit lebo ma problem s kakanim a na sirup od dr.treba vela pit. ak jej to nedam do jej flasky vypije minimum

le4
16. aug 2019

Nezavrhujte rady od @natur . Praca Weston A Price-a je z mojho pohladu velmi nedocenena a zachranila by vela zubkov.. @ivuska36 z potravin dostupnych na slovensku su to maslo, plnotucne mlieko a kvalitne syry, dalej kvasene vyrobky ako kysla kapusta apod., z jedal su to zeleninove polievky, vyvary (hovadzie, slepacie), ryby, privarky, rozne tradicne jedla zo zemiakov, kapusty, masa, s pridanim prislusnych byliniek ci korenia, ovocie je najlepsie bobulovite alebo akekolvek domace. Ovocne stavy treba riedit a nedovolit pit pomedzi hlavne chody. Najlepsia je voda alebo caj.
Vyborne je zelene typu petrzlenova vnat, pazitka. Muka nevadi, ale odporucam kombinovat s tukom (lepsi je chlebik s maslom ako suchy rozok).
Viem, ze clovek dnes nezozenie vsetko bio a od farmara s prirodnejsimi sposobmi chovu a pestovania, avsak treba hladat sposoby - v ramci financnych a casovych moznosti.
Teraz kazem aj sebe. Moji synovia (3,5 a 5,5) boli do poslednej kontroly bez kazu. V poslednej dobe som povolila a pojedali gum.medvedikov a vselico ine, a vratilo sa nam to velmi nepekne, obaja synovia maju dva male kazy na stolickach.
Pokym boli deti zvyknute, ze doma sladke nie je, iba vo forme ovocia a ovocnych dzusov a stiav, velmi im nechybalo... nuz tak, netreba sa nechat dietatom v obchode zlanarit. Im sa pacia obaly, pekne farby... Radsej hracku kupit ako sladke.

le4
16. aug 2019

@ivuska36 myslim si, ze kojenie vam pokazene zubky nesposobilo. Moji synovia boli kojeni do 4 (och 🙂) a 2,5 roka a v tom case nemali ziadne kazy. Starsiemu synovi sa narusila zubna sklovina na jednotkach, ked mal obdobie velmi slabeho jedenia, cize z nedostatkov zivin -mineralov. Kaz tam nema, zachranili sme to podla mna aj vdaka uz spominanej GC paste a ze si oblubil tvrdy syr.

le4
16. aug 2019

@diewcatqoo ja mam v okoli kopu deti, ktore maju pokazene zubky, pricom viem ze ich maminy dbaju na vyzivu a dokonca jedno dievcatko ktore ma ale komplet pokazene zubky asi nikdy nejedlo sladke z obchodu. Nevycitaj si to a neboj zdaleka ta neodsudzuje tolko mamiciek ako by sa zdalo, ved mam pocit, ze kazde druhe dietatko ma aspon 1-2 kazy...

nienna
16. aug 2019

@diewcatqoo presne tak isto aj u nas ☹ este aj zubarke, ked som prvy krat volala, ze dvojrocna dcera ma kaz, tak sestrička ma v telefone sprdla, ze naco jej davate pit sladke vody 😣 a pritom pila vzdy len cistu.
Inak s tým neumyvanim zubov mam tiez taku skusenost z okolia, ze ujko si zuby umyl mozno 2x v zivote a ma ich zdrave 🙂 alebo ta kamoska co napchava deti sladkostami sa mi tiez vychvalovala, ze ona detom zuby necisti, iba ked si nahodou spomenie. A tie decka by mohli robit reklamu na zubnu pastu 😆

natur
16. aug 2019

@ivuska36 Chapem ta. Skusim:

> “toto je ale brutálne zložité už som toho prečítala ja viac,”
Mozno to robime zlozitym my. Porovnaj: Tie zdrave komunity zase neriesili nic z toho co riesime my. To my si komplikujeme, riesime zubny kaz, krive zuby, imunitu, choroby minimalne, dentalnu hygienu, znacku kefiek, gelov, past, atd., vyber zubara, lekar, typ strojceka, ... az po porody sekciou... apod.

> “čo by bolo vhodné v našich končinách”
Vsetko co najmenej spracovane. S povodom od nas, alebo hoci aj z daleka (viac zivin ma pomaranc z dovozu, ako biela muka z obilia nasich poli).

> “čo staré mamy?”
Nic. Ty si za ne zodpovedna, nie ony. V klude, milo im vysvetlit, co si prajes a co si nezelas. Bude to tvoja hranica a budes na nej trvat. Ak ju nahodou nebudu respektovat, nerespektuju teba. Mas velky zaujem stykat sa s ludmi, ktori ta nerespektuju? Nie. Tak mozno zvazit obmedzenie kontaktov s nimi, hoci su najblizsi. Mozno to prehodnotia.

> “čo škôlka?”
A? Ta je az povedzme v 5 rokoch. Tych 7 rokov pred nastupom sa pocita najviac. A to je strasne dlha doba, 2 roky (vacsinou 2 roky pauzu si davali v tych zdravych tradicnych komunitach matky, a to v spolocenstvach dostavali tie najvyzivnejsie jedla, porovnaj s u nas popularnymi cokoladami, pecivom z bielej muky, chude masko kuracie prsia z Hyzy s bielou ryzou, cestoviny, jogurty s pridanym cukrom a skrobom,...) pred otehotnenim + 9mes tehotenstva + 5r dojcenia, prikrmovania, stravovania. V tehotenstve + nasledujucich malo rokoch sa dieta brutalne rychlo vyvija. Nevraviac o tom, ze v dietati sa za tie prve roky buduju stravovacie navyky na chute na cely zivot.
A ked dieta po tych vela rokoch raz zacne chodit do skolky, aj tak v nej nebude travit 7 dni v tyzdni, 24hod denne.

> “čo návštevy?”
U vas doma? Neviem, neprijimat sladkosti? Ak ponuknes ty im, tvoje deti si nedaju, kedze u vas by to tak mohlo byt nastavene, ako pises: “Ak by som nastolila prísnejšiu "dietu" doma”.
A u druhych? Hm, tazsie, rozumiem ti dobre. Nieco sa da vymysliet.

> ”ked už teraz frflu, že nechcem aby mu dávali sladkosti a dzusiky a iné veci, ktoré mi vadia”
Frflu? To je ich volba a problem, ze frflu, nie? Ved:
Kto bude deti drzat za ruky u zubara pri vrtani? Ony/oni?
Ked dcera vyrastie, kto bude za nu rodit, cez jej panvu? Ony?

> “A kde by som vlastne vhodné potraviny kupila?”
Dnes? Strasne mnozstvo obchodov, mega vyber. Nemusime ani lovit ani pestovat.

> “A druhá vec je, ak funguje len toto, tak prečo iní kazy nemaju???”
> “Prečo su rodiny s viac detičkami, ked v rovnakých podmienkach jedny detičky kazy nemajú a iné áno...”

Nefunguje LEN toto. Ale HLAVNE toto. Az tak, ze ked clovek odstrani tuto pricinu = prijem (velmi) spracovanych a/alebo malo vyzivnych potravin, tak nic ine riesit nemusi, ani cistenie zubov.
Co zostava tebe, konstatovat ze tamtie deti sa napchavaju sladkostami a zuby im umyvaju ledabolo a su bez kazu, zatial co tie moje moje zial nie?
Alebo skusit nieco zlepsit? Ak zlepsit, na co sa zameras?
Na genetiku? Neskoro, karty uz boli rozdane.
Budes kupovat stale drahsie pasty/gely, el. kefky, cistit 2-3x denne, ci dokonca po kazdom jedle? Samozrejme mozes. Pricinu kazu to sice neodstrani, ale riziko kazu asi znizis, s nezarucenym vysledkom = uz ziadny dalsi kaz.

Price v knihe vysvetluje, ako obycajne to platilo, ze cim mladsi, tym horsie zdravie. A ze nie vzdy. Zaviselo to hlavne od zmeny v dostupnosti zivin pre vyvoj pocateho a rastuceho dietata. Ten chlap uz z tvaru hlavy tipoval, v ktorom trimestri (ci akej casti tehotenstva) ked bol clovek este v maternici, boli ziviny horsie dostupnejsie ako v inom. Podla tretin tvare myslim, ak si dobre pamatam, ci mal clovek uzsi vrch, stred alebo spodok hlavy.
Ja o “rovnakych podmienkach” vzdy silno pochybujem.
Prezeniem, keby nejaka matka doma podmienky vobec nemenila, a vsetky deti by rodila, zase prezeniem, jedno za rok, a tie by teda vyrastali v uplne rovnakych podmienkach (zrejme mas na mysli stravovanie, cistenie zubov)... Co myslis, aku konstituciu/zdravie by vraj "zdedolo" 1. dieta v poradi, ake 3. dieta v poradi. A ake 5. dieta? Narodilo by s vobec (zive)? A ako by sa menilo zdravie tej matky? Napr. ta Eskimacka odrodila 26 zdravych deti (bez dostupnosti porodnice, ci lekarov, a bez PN), kazde dlho dojcila (isteze aj v noci, rady lekarov nepoznala) a stale mala huste vlasy, a vsetky zuby bez jedineho kazu.

natur
29. sep 2019

@nela6, @diewcatqoo, Preco nie je genetika hlavnou pricinou zubneho kazu, je zhrnute v uvitacom prispevku v skupine "Zdravé zuby - bez kazov a bez strojčeka" https://www.modrykonik.sk/group/11560/.
@nienna, ai. (@ivuska36 my mozno kvoli inspiracii), dovolim si dat do pozornosti. Ak mas zaujem, mozme pokracovat v uvedenej skupine. Diskutovat hlbsie, ako je mozne, ze cele velke skupiny ludi boli bez akychkolvek problemov so zubmi, hoci pre nich ustna hygiena vobec neexistovala (ani len kefky nepouzivali, po cely zivot). Weston A. Price takych vysetroval a skumal. "... nechavaju svoje zuby pokryte škrobovými potravinami takmer nepretržite a nevynakladajú žiadne úsilie na čistenie zubov. Napriek tomu nemajú zubný kaz." Podobne ako je mozne, ze ani dnes netrapi zubny kaz ziadne zvierata v prirode (je jedno ci orangutan, srna, atd.), stale nieco prezuvajuce, za podmienky ze nemaju pristup k plodinam cloveka alebo zvyskom jeho jedal.

taja567
28. mar 2024

@ivuska36 dievčatko 3,5 roka nekojené ani jeden kaz. Chlapček, nebol kojený, 6 rokov, má kazy. Obidve detičky nikdy nemali cumel, zúbky si umývajú pravidelne. Jedia ovocie, zeleninu, nepiju sladené nápoje, ale že vobec, voda, nesladeny čaj a mlieko. Samozrejme dajú si aj sladkosť, ale myslím si, že je to aj o genetike. U chlapčeka teraz, keď sa mu menia zúbky, dbam ešte viac o dent. hygienu, verím, že to bude ôk.

Strana
z3