Pokazené zuby 4 ročnej dcérky
S dcerkou od jej 1 roku chodim pravidelne na prehliadky k zubarovi, snazime sa zubky cistit, no napriek tomu hore ma skoro vsetky pokazene a z prehliadky odchadza s tym , ze uz sa neda nic robit. Neviem, preco to dojde az do toho stadia 😒 Ma styri. Minule, ked dr zistila, ze ma dole na stolicke malicky kaz mi odporucila, aby sme prisli na plombu, ze aby sa mala nebala vrtacky a tak.... A tak sme sli. Pani dr vyvrtala, dala cervenu plombu, zaplatili sme 6 e a sli sme domov. Do tyzdna sme boli nazad, malej sa urobil obrovitansky opuch a tak zub bolo treba vyvrtat. Pani dr nas privitala so slovami, ze sme tam nejako casto, zub uvolnila, skonstatovala, ze je to gangrena a popytala 7 e... ze doma mame presprtavat kanalik sparadlom. opuch neustupoval, naopak doma sa este zväcsoval a tak po tel konzultacii s lekarom sme nasadili antibiotika(podotykam bolo to v piatok podvecer, byvame daleko od mesta, inac sa to uz riesit nedalo.)..To nastastie pomohlo, lenze odvtedy ma dcerka v zube dieru ako dom, omieta jest. lebo kanaliky sa jej upchaju, ja to s tym sparadlom neprepcham, väcsinou to len zapcham dalej a zub stale hnisa a robia sa vacky. ☹ Ako dalej? co s tym.. ☹ ☹
no my mame zasa iný problém, žiadna zubárka mi nechce vziať deti, detských zubárov v meste máme len jedného a ten nechce vziať pretože ma plné, a ostatný nikto nechce, už som podávala aj sťažnosť na ministerstvo ale tam to tiež nejako viazne,,,,decká našťastie majú zbuky v poriadku, no chcela by som im dať zapečatiť ☹
no naša škôlka nemá
@llejdy u nas (CA) v tomto pripade ide dieta pod celkovu narkozu a opravia sa mu vsetky zuby riadne naraz. ten jeden nestastny potrebuje vybrat koren, vycistit to poriadne, dat korenovu vypln a na to dat korunku (root canal, neviem co je to po slovensky) .
ked sa dieta zobudi vsetko je spravne a tym padom nema traumu zo zubara.
@llejdy nasa mala jedava dost sladkosti,ale ma krasne zubky,takze tym to podla mna nebude..myslim si ze ma jednoducho horsiu imunitu a chybaju jej nejake vitaminy,,dala by som spravit u obvodnej vysetrenie krvi,na zaklade coho zistis coho ma v tele malo a nahradzala by som to stravou,pripadne liekmy ak by to bolo nevyhnutne..aj moja susedka ma so synom tento problem a ked uz nevedela ako dalej u zubara,tak zacala skumat hlbsie a zuby sa casom naozaj napravili..je to samozrejme individualme u kazdeho dietata podla mna..kazdopadne viem ze lekarky vela krat nepovedia vsetky moznosti,pokial na niecom netrvate..niektore veci si treba vydupkat..drzim palce
v pondelok sme boli u zubárky s mojim 4 rocnym synom bolel ho zub a mal opuchnute lice prevrtala nam stolicku a povedala ze to bude dobre lenze to nepomohlo v stredu o dva dni sme sli znova a vytrha mu ho v piatok to mal este opucnute dali mu antibiotika a stale sa to nezlepsuje mal s takym niecim skusenosti neviem ako ho tam znova dostanem
syn má 7 rokov, horné jednotky mu obidve vypadli a začínajú rásť nové, ale vedľa na jednej dvojke má kaz, odporúčate dať tú dvojku vytrhnúť, aby sa mu od nej nepokazil nový zúbok? u zubára sme boli asi pred polrokom, ale syn absolútne nespolupracoval a poslal nás z ordinácie domov... prípadne nepoznáte zubára, ktorý má dobrý prístup k deťom? (Košice)
@akamila ahoj tak poviem ti ze sme si poriadne uzili.v pondelok sme boli u zubara a nam to len prevrtala.zub bol stale opuchnuty vraj by mu hnis mal vytekat.no za dva dni v stredu sme sli k zubarke znova a mu ho vytrhlo.no v piatok to mal stale opuchnute az taku hrcu tam mal.sli sme k doktorovy a nasadil mu antibiotika.a zub bol cely vykend opuchnuty, stale teplota az mal lice cele zacervenane.v pondelok son sla k zubarke ze sa mi to nezda.pozrela sa na to a ze je to v poriadku.ze to postupne odpuchne a naozaj vo štvrtok mal liceodpuchnute.ale poviem ti ze take problemy s jednou stolickou by som uz nechcela zazit.skus jej davat obklazy z octanovej masti aj studene obklady.ale na tvojom mieste by som jej ho dala vytrhnúť. Prajem skore uzdravenie
@fidra ahoj, citala som tvoj prispevok z 2013 a chcela by som sa opytat, ako ste dopadli so synovymi zubkami. pisala si, ze ma skoro 3 roky a poskodenu sklovinu. u nas je to to iste, preto ma to zaujima, aky ste mali vyvoj situacie od vtedy. Budem vdacna, ak mi odpovies, dakujem.
dobrý deň, milé mamičky. Chcela by som sa podeliť o skúsenosť s naším už teraz 4,5 ročným synom a jeho zubkom. Kojení bol do 11.mesiacov. Do roka mal 6x prepichované uši, a antibiotiká. Zubky boli uplne krásne do 2.rokov, ked mal 2,5 roka, ráno stal a veľký opuch na líci, išli sme k lekárovi a tam, že hnisavý váčok na stoličke 4-ke. Išli sme k zubárke a pani zubárka nám prepichla váčik, boli sme najmladší pacienti. Už bolo v pohode, za dva týždne zasa druhá strana líca a zasa stolička 4. a zasa to isté a ešte sme zistili, že sa mu to robí ked je troška chorí, tak antibiotiká a imunita v háji. Stále sa to opakovalo, až do leta než mal mať malý 3.roky, ráno stal a zasa líčko opuchnuté, išli sme k lekárovi a zasa prepychnut zhnis nech vyteká, ale nepomohlo. Na druhý deň ešte väčší opuch a horúčka, hned sme išli k našej zubárke a tá nás hned poslala k zubnému chirurgovi na vytrhnutie. Bolo vonku 32C malý mal 38teploty a v čakárni sme čakali 2.hod. hrôza. Ked nás zobrali, malí nechcel ani pusu otvoriť, a že máme ist domov, ja som odmietla, lebo už mu stupala teplota, určite by zomrel keby sme išli domov. Nakoniec manžel, ktorý čakal v čakárni išiel do vnútra, malého držal a zubok bol za 2.sekundičky vonku, nasadili antibiotiká a bolo už dobre. keby neotvoril usta a nechcel spolupracovať, museli by sme ist do Ba na uspanie a vytrhnutie. Ale to nie je všetko, už bolo dobre, len nám sa vydrobili zubky predne vrchné a zasa váčik na predných hore, sem tam je váčik naposledy v lete, aj opuch, zasa antibiotiká, ale už od leta nebol chorý tak uvidíme. Máme to asi dedičné, z manželovej strany, môj muž je z dvojčiat a jeho dvojča má syna má 13.rokov a tiež mal uplne také isté problémy, a teraz má zubky ako perličky. Hovoria, že to môže byť aj zo stravy, ale neviem, lebo varíme len domáce stravy a sladké čaje sme nedávali,. Tak neviem, snád s toho vyrastie. Lebo sme boli aj na imunologii a imunita uplne na nič. Nasadili minulý rok rybomunil a pomohlo, držím e sa, hlavne nech nedostane soplík, lebo hned je to na zubkoch. Hovorili, že s toho vyrastie tak neviem. A zuby mliečne nechcú trhat, že vraj nech sa potom nové neposunu, ale radšej nosiť strojček než by sa hnis dostal do tela a bolo by to ešte horšie. Tak nech sa vám darí, a nech z toho vyrastiete.
Ahojte mamičky Ak vidim vela sa vas trápi pre zubky Deti Moja mala ma 1,5 roka a starsia 8 Starsia mala mliečne katastrofalne Ale jedna znama mi poradila aby som jej kupila tablety zo zeleneho caju z justu Rano večer jednu tabletku pohrist a zapit A zatial sa mi visi ze zubky sa viac nekazia Tak to budem davat aj mladšej ale uz skor Ale este musim počkat aby som ju naučila pekne pohríst lebo vsetko hlce 🙂 Robili o tom aj vyskum a je to dokazane ze to zabera aby sa zubky nekazili Ale samozrejme treba ich aj umyvať
@alickanina presne ako u nas, sladkosti na kila, k tomu na pitie cajiky s medom a dzusiky, vodu pije dcerka len doma, samozrejme ze radsej by pila so sirupom, aj v skolke sladia...stari rodicia jej chcu dopriat a dcerka uz ma jednu blombu jednu vypadnutu co uz zubarka nechce zatvarat lebo sa nam robili opuchy dasna a dva zacinajuce kazy a mna ide porazit lebo cistim, dcerka si klokta aj obmedzujem sladke al vikendy travi u starkych
@gabcika A ako islo trhanie stolicky? Trha sa to len tak, bez nicoho? Nam sa ten zapal nastastie zahojil, aspon zatial, neviem ci a kedy sa to vrati, ale zatial to odpuchlo a neboli. Ten zubok je samozrejme taky nijaky, vyzera tak zhnito, ale zapaleny nie je, aspon na vonok, neviem ci je mozne ze zapal je stale pod zubkom pri koreni, ale kedze ju to teraz netrapi, tak to nechavame tak zatial. Len sa pripravujem ze co ked sa to vrati, lebo casto sa tieto veci opakuju, kedze zubok je pokazeny. My zijeme v USA a tu ju chcu dat pod narkozu aby jej to vytrhli, ale ja to nechcem, ak sa to vrati chcem skusit dat prevratt tu dierku a ked ani to nepomoze tak vytrhnut, ale tu nie je lahke najst zubara co je ochotny nieco robit na malych detoch bez narkozy. Ona hrozne vyztraja a hybe sa stale, brani,...len ked sa jej na to chcu pozriet. Zaujima ma ci to velmi boli, ked sa trha mliecna stolicka a ako ste to zvladli, a ci dali na to nieco. Dakujem.
Trhali to bez nicoho.a vytrhla ho hned mliecne zuby sa trhaju lahko nemaju totiz korene.a mame pokoj.
@hameeda obrat sa na zdravotnu poistovnu, nech ti povedia kam mate ist ;) ministerstvom nevyriesis nic... maju to na haku 🙂))
@simca06022011 : no hej u nás to všetci majú na háku, doktorka ku ktorej patrím ma síce vziať vzala, ale povedala že ona mliečne zuby blombovať nebude, takže hľadam ďalej, čakám teraz na teplejšie počasie a pôjdem do iného mesta možno tam nájdem

@llejdy no aj my mame, aj pije sladke, ale aj nam pprevrtali asi 4, no ked nahnisa musim precistit, mam zo zdrav. obchodu take sparadlo ci co , co ma zubarka, kovove v tvare L, odvtedy to kazdy vecer precistujeme a treba ziadat dieta aby si to cucalo, a v pohode, netreba nechat zahnisat a upchat, potom to aj pachne .