Preventívna prehliadka u zubára

23. okt 2023

Ahojte, chcem sa spýtať, či je ok,že nám-deťom aj dospelým, u zubára robí preventívku dentálny hygienik? Všade sa píše o preventívnej u stomatológa-lekára, tak si chcem byť istá,že je to ok..potvrdenie samozrejme ide na meno zubára..ďakujem

vela02
23. okt 2023

Si si istá že je to dentálny hygienik? Môže robiť hygieny ale nemusí byt dentalny hygienik, môže byť preventista a preventista môže robiť preventivky

ibrunova
23. okt 2023

U mňa áno, dentálna hygienička patrí pod ambulanciu mojej zubárky, už viackrát mi robila aj preventívku.

zojazoja
23. okt 2023

Aj mne na dentálnej hygiene kedysi roky rokuce zapisoval že som to mala zároveň aj ako preventívku. Ale táto dentálna patrila pod zubára ktorému som chodila.

bluecapybara
23. okt 2023

Dentálny hygienik nie je lekár a nie je v poriadku ak robí výkony, ktoré by mal robiť zubný lekár. Robí Ti hygienik aj röntgen? Skusku vitality zubov? Kontroluje mäkké tkanivá? Má na to vzdelanie? Nemá. Ak je niekto diplomovaný dentalny hygienik, nemá vyštudovanú medicinu.

Podľa mňa to takto nemôže predsa byt… aj ak je tam tá pečiatka zubara. Mám výbornú dentálnu hygienicku, ale ta by si teda niečo takéto nedovolila, lebo vie, že jej pracovnou náplňou je niečo úplne iné ako diagnostikovať ochorenia chrupu a toho okolo.

joannita
23. okt 2023

Urcite to nieje v poriadku 😮

sono2
23. okt 2023

@bluecapybara mne raz povedala hygička, moja nemala čas, že máte 6 kazov.
No letela som ráno k Dr, ako je to možné, veď som u nej toť bola/ podotýkam mam perfektnú súkromnú zubárku./, okamžite ma zobrala, sestrička ma zavolala, že poďte ta s bolesťami, inak termín ku nej plus mínus 3 mesiace.
Len prevrátila očami. Mam v zuboch také malé rihy tmavšie už roky a biele plomby. Takže toľko.

8853
24. okt 2023

Vcera som akurat videla na dverach zubara napisane, ze preventivy robi sestricka. Tak asi peciatka znesie vela

estellas
24. okt 2023

Dentálny hygienik síce nie je lekár ale má odbor podobný to ešte chápem ale zdravotná sestra 😳. Ak by mala vyštudovaný odbor podobný tomu, tak ok ale ak má odbor zubný asistent alebo praktická sestra tak to nemôže robiť.

bluecapybara
24. okt 2023

@8853 to je normálne na podnet pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Sila.

bluecapybara
24. okt 2023

@estellas nie je to okej, ani keď ma niečo “podobne”. Zubári študujú medicínu rovnakú ako ini lekári + tie zuby navyše - čo dentalny hygienik asi ťažko pokryje. Ale asi ide najmä o legislatívu, že to skratka nemôže robiť ak nema príslušné vzdelanie. Ale hej, ta sestrička je už fakt extrém.

kornelies
24. okt 2023

@bluecapybara Ja sa velmi cudujem ludom, ze akceptuju preventivnu prehliadku od cloveka, ktory nema na to vzdelanie. Evidentne si nevazia svoje zdravie. 🤔

zojazoja
24. okt 2023

@kornelies ..ja sa vyjadrím prečo som to ja akceptovala kedysi..stalo sa mi raz niečo veľmi zlé a nedokazala som ísť normálne k zubárovi na prehliadku, ale dokázala som ísť na dentálnu hygienu. Tak mi moja dentálna hygienicka písala ako preventivku toto u nej.

estellas
24. okt 2023

@bluecapybara Tak ďakujem za info, nebola som si istá či to môže robiť hygienik alebo nie. Myslela som si že skôr nie lebo predsa lekári študujú šesť rokov aj viac a dentálny hygienik 3 tak sa to nedá porovnávať podľa mňa. Viacerí písali že môže, kvôli tomu som si nebola istá. Tá sestra má prekvapila úplne.😐 Toto by malo byť nahlásené na dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

8853
25. okt 2023

@estellas nevravim, ze nema nejaku mozno nadstavbu? Mozno to maju nejako osetrene. Nie je to moj zubar, cakala som do vedlajsej ambulancie, len ma to zaskocilo trocha, ze ordinacne hodiny lekar, preventivy sestra a ine hodiny.

estellas
25. okt 2023

@8853 Môže mať dentálnu hygienu vyštudovanú. Dúfam že má aspoň dentálnu hygienu. Aj keď preventívne prehliadky by mal robiť zubný lekár.
Tiež ma to zaskočilo to som nikdy nevidela.