icon

Riešenie zubných kazov u dvanásťročného dieťaťa

veronikavaneska
2. sep 2025

Ahojte dali by ste opraviť alebo vytrhnúť 12rocnemu mliečne zuby v skorých má kaz 4ks.

autumn1
3. sep 2025

Ja by som sa rozhodla na základe toho čo odporúča zubár, ak by to nechal vyslovene na mňa tak podľa toho čo by bolo pre dieťa menej stresujúce. Napríklad mne keby v 12 niekto chcel trhať zuby asi z tej predstavy "vyskočím z kože" aj keby som vedela, že je to bezbolestné ale bola som v takých veciach bojko, tak určite by som volila opravu.

majkakoc
8. sep 2025

@veronikavaneska môj syn má 13r, niektoré zuby má ešte mliečne (pokazené) a sú tam, nebolia ho, nedala by som vytrhnúť. Predchádzajúca zubárka mu ale musela 2 vytrhnúť, lebo už sa dral trvalý a mliečny nechcel vypadnúť, mal z toho traumy a dosť ho to bolelo, keďže mu to len postriekala sprejom na znecitlivenie, takže ja by som nedala. Pokiaľ ho ten pokazený zub nebolí samozrejme.
Prešli sme nakoniec k inému zubárovi a ten tiež nerieši pokazené mliečne zuby. Veď o chvíľu aj tak vypadnú 😀

lienka.7
8. sep 2025

@veronikavaneska závisí od rozsahu poškodenia. Ci ich vôbec zmysel má opravovať alebo nie. Ja mam osobnú skúsenosť z detstva, ze zubárka silou mocou opravovať, do týždňa mi ich všetky aj tak trhala + zápal okostnice k tomu ako "bonus".

zuzikak
8. sep 2025

podla toho na ktorych zuboch a co povie zubar. Ak mas samozrejme zubara, ktory neriesi len aktualnu situaciu ale pozera sa na to ako ta sanka a zuby budu vyzerat o 2-3 roky neskor. Vytrhat vsetko je to najjednoduchsie ale velmi to ovplyvnuje vyvoj celeho chrupu. NIekedy je potrebne aj mliecne zuby opravit pretoze zuby aj sanka sa stale vyvijaju a niektore zuby je vhodne do urciteho veku ponechat aby sa dospele nekrivili. Dcere takto opravovala kaz na stvorke lebo povedala, ze potrebujeme koli vyvoju ponechat ju v puse este aspon 3 roky.