Riešenie zubných kazov u dvanásťročného dieťaťa
Ahojte dali by ste opraviť alebo vytrhnúť 12rocnemu mliečne zuby v skorých má kaz 4ks.
@veronikavaneska môj syn má 13r, niektoré zuby má ešte mliečne (pokazené) a sú tam, nebolia ho, nedala by som vytrhnúť. Predchádzajúca zubárka mu ale musela 2 vytrhnúť, lebo už sa dral trvalý a mliečny nechcel vypadnúť, mal z toho traumy a dosť ho to bolelo, keďže mu to len postriekala sprejom na znecitlivenie, takže ja by som nedala. Pokiaľ ho ten pokazený zub nebolí samozrejme.
Prešli sme nakoniec k inému zubárovi a ten tiež nerieši pokazené mliečne zuby. Veď o chvíľu aj tak vypadnú 😀
@veronikavaneska závisí od rozsahu poškodenia. Ci ich vôbec zmysel má opravovať alebo nie. Ja mam osobnú skúsenosť z detstva, ze zubárka silou mocou opravovať, do týždňa mi ich všetky aj tak trhala + zápal okostnice k tomu ako "bonus".
podla toho na ktorych zuboch a co povie zubar. Ak mas samozrejme zubara, ktory neriesi len aktualnu situaciu ale pozera sa na to ako ta sanka a zuby budu vyzerat o 2-3 roky neskor. Vytrhat vsetko je to najjednoduchsie ale velmi to ovplyvnuje vyvoj celeho chrupu. NIekedy je potrebne aj mliecne zuby opravit pretoze zuby aj sanka sa stale vyvijaju a niektore zuby je vhodne do urciteho veku ponechat aby sa dospele nekrivili. Dcere takto opravovala kaz na stvorke lebo povedala, ze potrebujeme koli vyvoju ponechat ju v puse este aspon 3 roky.

Ja by som sa rozhodla na základe toho čo odporúča zubár, ak by to nechal vyslovene na mňa tak podľa toho čo by bolo pre dieťa menej stresujúce. Napríklad mne keby v 12 niekto chcel trhať zuby asi z tej predstavy "vyskočím z kože" aj keby som vedela, že je to bezbolestné ale bola som v takých veciach bojko, tak určite by som volila opravu.