Veľa kazov

87poma
22. dec 2022

Ahojte neviem čo mám už robiť. Minulý rok som mala 6 až 8 kazov neviem presne. Polovicu z nich som si dala spraviť a polovicu ešte nie, včera som bola u zubarky na preventívnej a povedala mi ze mám 8 kazov. Skoro ma išlo poraziť!! V januári po novom roku mam ísť na plombovanie kazu, ale ja už nechcem chodiť na žiadne plombovanie už má to nebaví riešiť celý rok len kazy. Ja už som úplne na dne, neviem fakt čo mám robiť, zubárka mi povedala, že toľko to kazov mám preto, lebo nejem mliečne výrobky,ale práve naopak ja mliečne výrobky jem. Sladké si občas dám ale nepreháňam to s tým. Zuby si umývam ráno a večer. Tak ja už fakt neviem co s tým mám robiť. Prosím len tých, ktorí majú podobný problém. Ďakujem za odpoveď.

gemerka17
22. dec 2022

Ako často chodíš na dentálnu hygienu?

87poma
autor
22. dec 2022

@gemerka17 nechodím na dentálnu hygienu, nie som ešte ani plnoletá a rodičia nechcú aby som tam chodila lebo im to príde zbytočne

gemerka17
22. dec 2022

@87poma no tak aj tu môžeš mať vysvetlenie na tie tvoje kazy. Treba chodiť 2 krát ročne. Dentálna hygienicka ta naučí aj správnu techniku čistenia (veľmi dôležité). Okrem toho by si mala ísť aj pre druhy názor za iným zubarom a ci reálne toľko kazou máš. Ale skôr treba dbať na tu dentálnu hygienu, už dávno si mala chodiť, je to základ. Rodicia tiež majú chodiť.

vreckovka2
22. dec 2022

@87poma dentálna hygiena a nech ťa naučí poriadne čistiť si zuby. Ja som sa to naučila až skoro v 30tke. Nejem nič mliečne a zuby mám zdravé.

87poma
autor
22. dec 2022

@gemerka17 ja som nikdy nebola na dentálnej a ani oni tam nikdy neboli pre nich úplne zbytočná vec a zbytočne vyhodené peniaze. A s tým čo si písala ci reálne mam toľko veľa kazov sa mi to nezdá, podľa mňa toľko ich nemôžem mať, vcera na preventívnej som bola za 3 minúty vybavená co len rýchlo pozrela zuby, takže neviem ci reálne toľko kazov mam, keď sa pozriem do zrkadla tak vidím len 3 viem ze môžu byť aj skryté, ale žiadne zuby ma nebolia ako mi rozprávajú že keď si kazy nedám robiť budú ma boliet zuby, 2 roky som si nedala robiť tých 6 ci koľko kazov a nikdy na naštastie zuby neboleli.

87poma
autor
22. dec 2022

@vreckovka2 ako ty si myslíš ze si neviem dobre umývať zuby a preto mám toľko kazov? Takže by som mala ísť na dentálnu hygienu?

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
koniarova
22. dec 2022

@87poma v prvom rade by som si vypočula aj názor iného zubára. Dúfam,že RTG bol samozrejmosťou.

luccija
22. dec 2022

@87poma používaš medzizubnu niť?máš kazy tam, kde Ti ich predtým robila to zn, že sa Ti odstiepila plomba či bol zle spravený zub?aj to môže byť príčina, že zubárka robí zle zuby.ak si necháš pokazené zuby rok jasné, že sa Ti baktérie rozlezu aj na iné zuby.Neviem akú máš poisťovňu, ale poisťovňa napr.Dovera dáva 5x30 eur ročne na zuby, alebo si vieš dentálnu hygienu dať preplatiť plus niečo málo doplatis.

87poma
autor
22. dec 2022

@bilberryday ale je možné aby som mala toľko kazov? Ja som vždy bola s celej rodiny tá ktorá nikdy nemala kazy a mala som najkrajšie zuby zo všetkých a ani som nechodila na žiadnu dentálnu a zuby som si čistila tak ako aj teraz. Nechápem jednu vec moja kamarátka si zuby nečistí a má ich pekne a nikdy kaz nemala, takže ja fakt nechápem

87poma
autor
22. dec 2022

@koniarova na RTG som bola minulý rok keď mi začali rast zuby múdrosti

luccija
22. dec 2022

@87poma a s tými mliečnymi výrobkami to nie je pravda.Cisty zub sa nekazí môj zubár hovorí, že neverí ani na genetiku toho sa chytá veľa ľudí, že majú zle zuby geneticky dané je to hlúposť.

gemerka17
22. dec 2022

@87poma dentálna hygiena je základ, ktorý máš absolvovať (tak ako ti odstráni povlak a vyčistí zuby hygienicka to ty neurobis nikdy). Treba čistiť medzi zubné priestory medzizubnou kefkou a niťou. Veľmi tým zabranis medzizubnym kazom. Keď budeš takto pokračovať, zarobíš si na zbytočný problém. Zuby si môžeš dat pozrieť inej zubárke. Na preventívke VŽDY VŽDY treba urobiť röntgen. Tam tiež vidno skryté kazy. Nájdu si lepšiu a vybavenu zubarku a na dentálnu hygienu začni chodiť. To že nechodia tvoji rodicia neznamená, že musíš po nich opakovat takú sprostosť.

simsalabim
22. dec 2022

@87poma pod stromcek si zelaj ustnu sprchu, napr. https://www.benulekaren.sk/truelife-aquafloss-l...

87poma
autor
22. dec 2022

@luccija používam medzi zubnú niť a v medzizubných priestoroch kazy nemám a nemám kazy na tých zuboch ktoré mi zubárka robila kazy mam na nových zuboch. Zatiaľ mám robené len 4 zuby

87poma
autor
22. dec 2022

@luccija mne zubárka povedala o tých mliečnych výrobkoch že ich nejem, ale ja ich jem. Poznám ľudí ktorý ich nejedia a kazy nemajú tak prečo by mal kaz vzniknúť z toho ze ich nejem

vreckovka2
22. dec 2022

@87poma dentálna hygienička ti zuby vyčistí poriadne. A naučí ťa správnu techniku čistenia. VYsvetlí ti medzizubné pomôcky, mne vyberala aj veľkosť medzizubných kefiek. Ukázala mi ako si čistiť jednozväzkovou kefkou. Tiež som mala rok čo rok nejaký kaz. odkedy si ich dobre čistím, tak aj hygienička mi vždy hovorí, že stačí aj raz do roka aby som prišla. kdežto manžel chodieva dvakrát do roka.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
koniarova
22. dec 2022

@87poma ty máš nejakú divný zubárku.

simsalabim
22. dec 2022

@bilberryday tak ja mam inu skusenost aj inu radu od zubara 🤷‍♀️ Mne realne velmi pomaha vycistit medzizubne priestory aj pri dasnach. Je to proste citit, ked si prejdes jazykom po zuboch, ako ked pouzijes mechanicku kefku a sonicku.

lyci
22. dec 2022

@87poma mna dentalna hygiena nic nenaucila. akurat, co som sa tam povadila. dopln vitamin D3+K2. mozno mas dost vapnika, ale neuklada sa tam, kde ma. a urcite zacni pouzivat medzizubne kefky, tie su velmi dolezite, nestaci drhnut zuby kefkou

87poma
autor
22. dec 2022

@gemerka17 mne nikdy zubárka na preventívnej rontgen nerobila ale ze nikdy ani včera. A inej zubárke ísť nemôžem lebo mam najbližšiu tu ktorej chodím ako ani na dentálnu ísť nemôžem, lebo nie je blízko v mojom okolí, neviem ako by sme tam išli, autobusom by to bolo nadlho a autom sa nedá, takže neviem. A keďže rodičia sú zaneprázdnení neviem ako by som tam išla

yoxinka
22. dec 2022

@87poma
Tak povedz tvojím rodičom, že keď im dentálna hygiena príde zbytočná, nech si nachystajú kopu peňazí na zubára. Ja som mala pokazené všetky zuby ako decko, vtedy sa o zuby nestaralo ako teraz. Takmer všetky zuby mám plombované, dva mŕtve. Každá návšteva školského zubára bol pre mňa horor!! Furt vŕtanie, nové a nové kazy. A zuby som si umývala pravidelne! V 23 rokoch som si našla nového zubára, všetky opravil nanovo a vysvetlil mi dôležitosť dentálnej hygieny. Odkedy chodím raz-dvakrár ročne na dentálnu hygienu nemala som ANI JEDEN!!! kaz. Je to už 15 rokov. Samozrejme je pravidelné čistenie, používanie zubnej nite a medzizubnej kefky.

simsalabim
22. dec 2022
87poma
autor
22. dec 2022

@koniarova aj ja si to myslím

koniarova
22. dec 2022

@87poma to,že ti pravidelne nerobí RTG svedčí o tom,že je slabá ako čaj.

koniarova
22. dec 2022

@87poma ale pomôcť sa ti nedá,to musia rodičia. Základ je zmeniť dr. a začať chodiť pravidelne na dentálnu.

gemerka17
22. dec 2022

@87poma tak sa nachystaj na to, že keď sa v dospelosti budeš starať už sama o seba, vysolis majland na zubára alebo budeš bez zubov. Ja som tiež mala v puberte starú lacnu zubarku (ten rtg občas aj urobila). Našťastie ma poslala jeden veľký kaz riešiš inde. Odvtedy som zmenila zubára, ambulancia je plne vybavená. Rtg je samozrejmost, používa i kameru a každý zub pozerá pri preventivke s nim. Tiež je nutná dentálna hygiena. Od vtedy sa mi počet kazou rapidne znížil.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz