Riešite zubné kazy u detí vrtaním?
Dobrý deň
Prosím Vás poraďte mi chodím s dieťaťom na povinné zubné prehliadky,Zubky ma v dobrom stave ;len na poslednej prehliadke mu našla dce maličke kazy a objednala ho na vŕtanie a plombu ,ale mne sa to zdá zbytočne zaplatiť 50 ak nie viac eur zato keďže ma mliečne zubky a ten zúbok mu vypadne tak či ták .
Ako to riešite vy platíte za vŕtania a plomby za mliečne zubky ,ktoré aj tak vypadnu a tie peniaze sú vyhodené von oknom .
Ďakujem za odpovede
Tiež to aktuálne riešim. Ja by som aj dala opraviť, ale bez anestézy si to neviem moc predstaviť. A anestézia je vraj na zváženie - vedľajšie účinky - zubár mi povedal. Tak neviem, čo s tým. Ono ide aj o to, že na mliecnych zuboch sa kaz rýchlo šíri a tie zuby sa môžu rozpadnúť skôr, než je vhodné (držia miesto trvalým) Plus keď začne zub už aj bolieť, tiež to nebude bohviečo...
Presne, kaz na mliecnom zube moze poskodit sj trvaly zub pod nim. Zanedbane kazy mozu zacat boliet a moze sa vytvorit hnisavy vacok, na pohotovosti sa potom nedoplatis.
Ľúto ti dať 50€? To vážne? 🤦♀️
Takto sa to (zevraj) riesilo za minuleho rezimu, ze mliecne zuby aj tak vypadnu a potom tie deti co vyrastli mali rovnake problemy aj na trvalych. Myslim, ze za tych cca 30 rokov uz zubna medicina dost vyrazne pokrocila a je dokazane, ze nejde "len" o kaz na mliecnom zube, ktory ked vypadne bude po probleme. Keby to boli uz aspon kyvajuce sa zuby tak dobre, no netreba riesit ale chces mozno dalsie 2-3 roky dietatu nechat zuby s kazom kym nevypadnu? 🤦🏼♀️
Nezdá sa ti lepšie opraviť minikaz ako ho nechať zväčšiť a možno aj bolieť pri oprave?
Bohuzial, toto je nazor, ktory casto siria aj samotni zubari, ale je to nazor zly, nespravny. Mliecne zuby sa maju riesit a opravovat presne tak ako trvale! Sice vypadnu, ale kedy? O 2-3 roky? Zatial tam mozu narobit riadnu paseku, moze vzniknut zapal, ktory poskodi aj trvale zuby (kedze tie sa uz teraz nachadzaju pod mliecnym zubom), nehovoriac o bolestivosti a potencialnom zdroji sirenia infekcie. Dalsie riziko je, ze sa neskor uz budu musiet trhat a tym sa narusi stavba chrupu, zuby sa posunu a z 50€ za kazy budu tisice za strojcek.
A to, ze cim mensi kaz, tym mensia bolestivost osetrenia pre dieta a aj tym menej penazi, to uz snad chapes aj sama.
Dcera ma kazy od 4 rokov, niektore hlboke, ine plytke. Robia sa jej hlavne medzizubne kazy. Vsetky kazy davame opravovat, uz ma 6 plomb. Zakazdym davala zubarka taku vodicku na omamenie. Naposledy uz ani neplakala a to bola dcera v kresle hodinu cisteho casu. Teraz ideme na pecatenie trvalych zubov, dcera ma 6. Ako stoji to dost penazi, naposledy som platila 150 eur, ale zdravie je nam prednejsie.
Mojej 1 zubok opravila uz zubarka, plakala ale drzala. Teraz ma pokazenu dolnu 5ku a uz sme boli 6x u zubarky to opravit a neotvori pusu. Zacina ju ten zubok boliet. Tak zvazujem co dalej, ale jednoznacne opravit chcem dat
Zabudla som napisat ze coskoro bude mat 5
Jednoznacne opravit, tie kazy same nezminu akurqt sa prehlbia, moze vzniknut zapal, odumriet zub. Znama teraz musela dat presne kvoli zanedbanej starostlivosti a vela sladkostiam 4 rocnej trhat 3 zuby, jeden uz mrtvy. Pokazene natotalku hocikedy mala opuchla a bolelo ju to. Stalo to ovela viac ako 50eur potom. Je veljy omyl mysliet si ze ved je to len mliecny zub a trvalemu sa nic nestane. Kym kazy nema hlboke nebude vrtanie boliet.
50€ 😂. Juuuj ako závidím tu cenu. Za jeden synov mini kaz (oprava trvala 5 minút) som dala 100€ -mliečny zub. Zdravie je prvoradé.
@anavixy a najmä, nevieme o ktoré zuby ide, na ktorých je kaz. Mliečne stoličky a očné zuby vypadávajú až vo veku 10- 12 rokov. Čiže ich pokojne môže mať v ústach ďalších 8 rokov....
@livuska124 presne tak 👍🏻
Však tebe tiež raz zuby vypadnú...teda predpokladám, že si pokazené tiež nedávaš opraviť, lebo vraj peniaze vyhodené von oknom😂
Ak by ste chodili na povinné zubné prehliadky, v 4rokoch by dietatko malo za sebou aspoň 4 ci 5 prehliadok, a nepýtala by si sa takuto otázku.
Boli ste prvý krát, ze? Veľmi neskoro v 4 rokoch. Ako ženy píšu, treba kazy dat ultimatne opravit, kym su male, aby sa nesirili, a neznicili aj trvale zubky pod nimi.
Nedavat sladkosti, umyvat zubky aj medzizubnou niťou, najcastejsie sa vytvárajú práve v medzizubnych priestoroch.
My sme boli prvý krát v 4 rokoch na prehliadku a veľmi nás pochválila že má pekne zúbky, no len 1 malý kaz ktorý treba opraviť. Dala mu injekciu, a následne opravila plus plomba. Platili sme okolo 100 e. No bola prekvapená že aj spolupracoval, že nie všetky deti si to dajú opraviť, tak neviem.
@pohodacka03 ten sirup na omamenie ste skusili?
@jaroe žiadne vedľajšie účinky nie sú. Používa sa iba ta ktorá sa dava okolo zuba, je najsetrnejsia a dáva sa taka ktorú môžu aj tehotné. Len je ťažšie tým deťom to pichnúť q zubárov sa nie všetkým chce naťahovať s dieťaťom pri pichanie a ešte aj vrtani tak to riešia takto. Netreba sa toho ale vôbec báť. Mali sme aj autisticke deti, aj s epilepsiu aj s ochorením srdca aj mentálne ci twlesne postihnuté a nebol nikdy žiaden problém. Proste sa len dala bez adrenalínu.
Mliečne zuby opraviť treba. Čím skôr tým lepšie. Preto deti musia chodiť 2x ročne na prehliadku. Lebo im sa z malého veľký stane behom 3 mesiacov. Úplne v klide

Kaz sa presunie inam, potom prídu trvalé zúbky a ešte tam budú tie pokazené mliečne, kaz prejde na trvalé zubky ...a tak ďalej.