Sestrička u zubárky a dieťa

simsankr
24. júl 2023

Blíži sa nám preventívka u zubárky a chcem byť pripravená reagovať, lebo minulý rok sa nám stala taká vec, že som ani nestihla reagovať. Prišla som vtedy so 6 ročnou dcérou klasicky na preventívku k zubarke. Čakali sme v čakárni, otvorili sa dvere a zakričala sestrička naše mená, tak sme sa postavili, že ideme dnu a medzi dverami ma sestrička stopla, že ja nie, že mám čakať von a drbla mi dverami pred nosom, normálne som chvíľu nechápala .. ale tak som si povedala, bože dobre nejdem byť hysterická matka. Ale ako som sedela v čakárni rozmýšľala som nad tým, čo je toto za postup, že malé dieťa ošetria bez prítomnosti rodiča...nikdy v živote som nezasahovala do ničoho počas prehliadky, vždy som len stala a počúvala, čo vraví zubárka. Toto sa nám stalo prvýkrát, že ma nepustila dnu. Potom vyšla dcérka von, zubárka jej vytrhla zub, ktorý sa kýval, takže žiadne slzy ani nič sa nekonalo, proste jej ho vybrala, aby jej nezavadzal. Aj keby som bola dnu, dovolila by som to. Ale je toto správne? Môže matke / otcovi zakázať sestrička vstup do ordinácie v takomto veku dieťaťa?

letfenixa
24. júl 2023

@simsankr veď teraz do 18 dieťa ani nesmie ísť samé k doktorovi.

vkatush
24. júl 2023

@simsankr do 15 (ak nie 18) rokov máš právo, ja by som povedala až povinnosť, sprevádzať dieťa k lekárom.
Ja by som jej tam dvere rozbila, a to tiež nie som hysterka.

My sme mali kedysi rodinnú zubárku, všetci sme k nej chodili a keď sme sa natrepali 2, 4 alebo 6 do tej ambulancie, tam sme tam boli toľkí. Nikdy nebol problém, dokonca ani keď sme už boli po 18 dávno.

simsankr
autor
24. júl 2023

@letfenixa veď práve, ja som ostala vyťukaná, že čo to bolo. Ak sa to zopakuje aj teraz, začnem zháňať novú zubárku a určite nebudem sedieť v čakárni.

dzulli1980
24. júl 2023

Ja tiež nie som hysterická matka, ale toto by som nedovolila ... ja si už po svojich skúsenostiach s lekármi servítku pred ústa nedávam ... toto nemôže urobiť.
@simsankr

simsankr
autor
24. júl 2023

No a ani dcéra nie je z tých, čo by mali problém u zubárky, že scénky, plač .... Úplne v kľude chodí, je zvyknutá. Tak ja naozaj neviem, prečo sa toto udialo

euka210
24. júl 2023

@simsankr mam 3 deti a toto sa mi este nestalo, ako rodic mas pravo byt pri vsetkych vysetreniach dietata...ja chodim s mojimi stale a komentuje, vysvetli mi co a ako, deti maju 7,9,11r. Ked ma kaz tak objedna.
Ja som napr.mala zubarku v skole a chodili sme sami v ramci vyucka...ale to sme boli skolaci. Ked tam uz si s dietatom, tak preco cakat vonku 🤷‍♀️

mamelka
24. júl 2023

@simsankr určite by som toto nedovolila, a to som pracovala pred materskou u detskej zubarky. A na úkon ako exktrakciu potrebuje tvoj súhlas.
Povedia meno, postav sa a chod, ak bude sestrička namietať povedz,že si jej zákonný zástupca a po poslednej návšteve kde jej vytrhli zub bez konzultovania nepôjde dcéra sama.

syslik81
24. júl 2023

ja sa pamatam ak deti sme k zubarovi chodili zo skoly a nikdy s nami dospelak nebol-prezili sme vsetci ... ak ti to vadilo mala si sa hned ozvat .. nespravila si to,tak mas zas prilezitost

lucia147852
24. júl 2023

nie, nikdy sa mi to nestalo. Náš zubár práveže chce, aby bol rodič s dieťatom vo vnútri. Mala si sa ozvať, ak sa to zopakuje, máš ďalšiu príležitost.

rakywanda
24. júl 2023

Moja zubárka mi ešte prikáže postaviť sa za ňu a ukazuje mi zuby dcéry a hovorí čo a ako.

silviaa
24. júl 2023

Ja by som jej na dvere zabuchala nech ma pusti dnu. Dost drza sestricka. Zabuchnut dvere pred nosom. Moja 12 rocna bola prvykrat na zubnej hygiene, ja som sedela s nou v ordinacii.

whatever1
24. júl 2023

@simsankr Hnevas sa sama na seba, ze si nebola asertivna a bojis sa ze to zas nezvladnes. Bojis sa ze to bud skonci tak ako naposledy alebo hadkou a vopred si v strese. Skus sa naladit trochu inak, ziadne “co ak” ale “ idem tam s dcerou a hotovo” Ak to niekomu bude vadit, nie je to tvoj problem. Nenechaj cudzich ludi rozhodovat za teba a za tvoje dieta a hlavne nemusis nikomu vysvetlovat preco.

vela02
24. júl 2023

Robia to len preto, že deti viac spolupracujú keď tam rodič nie je. Ale o všetkom musíš byt informovaná aj keby sa ide niečo robiť. Ak ti to tak veľmi vadí, samozrejme sa dobyjaj. Viem o čom hovorím, deti sú naozaj iné bez prítomnosti rodiča.

janka54321
24. júl 2023

Ako toto nie, veď rodič musí byť informovaný o zdravotnom stave dieťaťa, u lekára sa podpisuje poučenie a neexistuje, aby bol vykonaný nejaký zdravotný úkon bez vedomia rodičia ...to čo je za zubarku ...to kedysi sme chodili k zubarke všetci zo školy a vtedy sa úkony robili a rodič ani nevedel, ale aby v dnešnej dobe vyšlo dieťa od zubára s vytrhnutym zubom ???!!! A rodič čaká vonku a nevie nič ..a ešte nech dala uhradiť za úkon...moja chodí k zubarke, ktorá nemá zmluvu s poisťovňami a tam takéto niečo neexistuje ...toto teda nie ...

vamajka
24. júl 2023

@simsankr urcite chod dovnutra a dbaj aj na fluorizaciu ma na nu narok do 18 r. zivota