Trvalé zuby rastú za mliečnymi. Čo máme robiť?
baby moja dcera ide mat v auguste 6 rokov a ma pekne mliecne zuby, ale dnes som jej zbadala, ye za nimi jej vyrastli uz dva nove trvale tie spodne dvojky, ale tie mliecne pred nimi sa jej ani len nekyvaju, neviem co mam robit , ci ist k zubarovi a dat ich vytrhnut, dcera je ale total histericka, neviem ako ju tam dostanem, alebo len pockat kym sa sami vypadnu, ale neviem, ci v tom pripade budu dobre rast.prosim poradte ak s tym mate nejake skusenosti
@aliza tak ja mam na to školu 😉 ..a dovolim si tvrdit,že ani jeden lekar,by verejne,trebars do medii,nepovedal,že taketo mliečne zuby,ktore už maju vyrastenych "nastupcov" tam maju ostat a netreba ich trhat // lebo je to uplna hlupost // ,aj ked nie každy stomatolog ma atestaciu z ortodoncie,ale zaklady vedia určite všetci a ak nie,tak je to smutne.....
Ja som sa tu nechcela dostat do nejakych sporov,len som pani
@brutailka chcela dat fundovanu odpoved na jej problem...no ale každy si musi vediet vybrat čo je pre neho najlepšie....prajem vam pekny večer 🙂
synovi rastol zubok za mliecnym, zubarka mu ho vytrhla. Zda sa mi to logicke, ten mliecny nema co vytlacit von, ked trvaly rastie v druhom rade. Poznam este jedno dieta, ktoremu takto rastol zubok a tiez mu ho trhali. Moj syn z toho nemal absolutne ziadnu traumu - zubarka ho poprosila, aby si zakryl oci, ze mu strekne taky sprej do pusy, on poctivo zakryl. No a po streknuti hned sup a zub bol vonku. Samozrejme, ze prisiel na to, ze mu ho trhala a potesil sa dokonca, ze ma zubky v poriadku 🙂
Mne tiez takto rastli dva predne spodne zuby, mliecne sa nekyvali. Vytrhli mi ich, prezila som to, trvale sa dostali na svoje miesto a mam rovne zuby..
podobný problém máme aj my ... náš zubár malému tie mliečne vytrhol, pretože mu tie trvalé rastú už teraz krivo a bez vytrhnutia mliečnych by to mohlo byť ešte horšie ☹ ale inak sa mliečne zúbky trhať nemusia ani keď za nimi rastú trvalé...a to mám od viacerých zub.lekárov, príp. sestričiek...a nielen tu na SK 😉
Nase babicka je zubarka a mlecne zoubky, ktere rostly a zustaly spolecne s druhym.....i a pripominaly 4 sedacky naproti sobe v autobuse NEVYTRHLA 😉
My máme taktiež podobný problém...Synovi rastú trvalé zúbky za mliečnymi, ale keď sme to ukazovali našej zubárke tak nás odpravila odpoveďou, že to trhať netreba...že tie zúbky vypadnú samé...alebo sa vytiahnu, keď sa vykývu...a že trvalé určite krivé nebudú...Ale ona ani nechcela deťom opraviť pokazené zúbky- stoličky...že vraj sa neopravujú...a pritom všade píšu, že hej...Potom im ich opravila na našu vyslovenú žiadosť...Rozmýšľam nad zmenou zubárky...
Mojej dcerke asi pred mesiacom som nasla prerezany zubok a mliecny nic.Isla som s nou hned k zubarovi,lebo som sa bala kvoli krivym zubkom,ale dcerke som radsej povedala,ze sa ideme pana zubara opytat,ako ho mame vykyvat(ja viem,ze klamat by som ju nemala,ale toto bolo milosrdne klamstvo,usetrilo jej to kopu strachu).Zubar jej ho samozrejme vytrhol,ale nebolo to take strasne,aj ked trochu slziciek bolo 😢 .Teraz jej rastie uz aj druhy,takze sa chystame zase,tentokrat uz vie,do coho ide,ale strasne sa tesi na zubkovu vilu 🙂 ,tak to nejako zvladneme.
mojéj dcerke 19r.tiež takto rástli zubky dali sme prve štyri vytrhnut a po tom si už dcerka kývala zuby sama len aby nemusela k zubarovi
Moj vlastny zazitok. Mliecne museli vsetky vytrhat, chodila som k zubarovi ako na klavir. rastli mi dospelacke za mliecnymi, bolelo to ako cert. A skoncilo to total krivymi zubami cez seba, ktore sa strasne kazili, lebo sa tam nedalo poriadne umyt a este mi museli aj pretrhavat dospelacky chrup, lebo sa mi nezmestil do pusy ☹ a malej sa uz tiez rezu dospelacke a mliecaky drzia ako prilepene, takze asi pojdeme trhat. nastastie ona zubarov miluje, tak hadam prezijeme.. 🙂 🙂 🙂
ano, jedine mliečne zúbky vytrhať. 😒
@vinx dcerka ma kolko rockov teraz ak sa mozem opytat?
@katarina43 ahoj,ma 5 rokov a 4 mesiace.
@petrark moja mala presne to iste. zuby sa nekyvali a 2 uz trcali za 🙂
nimi. isli sme k zubarke, povedala ze to mame nechat. a mala pravdu. tie dospele vytlacili mliecne a ked vypadli tie dospele sa krasne posunuli dopredu. teraz ma uz v predu 4 dospele a ma ich krasne vedla seba. tak klidek, bude to dobre
@vinx tiez vam tak skoro zacali rast?
@katarina43 Ja som tiez bola prekvapena,ze ako skoro,este som to vobec necakala,teraz uz mame 2 trvacne spodne,su velkostou skoro ako tie mliecne,som zvedava na tie horne,tie byvaju vacsinou take lopatky 🙂 ,ale to sa len tak zdaju,lebo su to vlastne uz zuby dospeleho cloveka v detskej pusinke.A vy ste na tom ako?
@vinx my este nemame trvale zubky,este je skoro ja sa pytam iba tak informativne,ale co pozeram tak vela mamiciek pisu ze trvale sa tlacia vacsinou od 5-6 rockov.
@vinx a dcerke kedy sa tlacili mliece zubky?skoro?alebo dcerka nieje vysoka na svoj vek?
ha, ked toto citam, mne zas presne pred dvomi rokmi vyrastol ,naozaj vyrastol jeden zub vpredu dole za normalnymi zubami. je to taky maly spuntik . doktorka sa rehotala, ze toto este nevidela. tak si tam hovie,ale vtedy ma to inak vydesilo. 😀 😀 😀 najprv som ho hned chcela dat prec,ale uz nerastie, nezavadzia, tak si ho este necham .
Môjmu 4 ročnému synovi som si dnes všimla že sa mu skrivila dolná dvojka a za ňou mu vychádza trvalý zub, našťastie sa mliečny zúbok začal kývať tak sme ho do večera vykývali tak aby sme ho mohli dať zúbkovej víle pod vankúš. Veľmi dúfam že trvalý zub sa dostane na miesto a nezostane vzadu, mliečne zúbky mal synček veľmi pekné, nechcem aby mal hneď prvý trvalý zub krivý.
moja ma jeden horny rezak vyššie posadeny už trvaly a neviem čo s tym či sa to opravi alebo nie, je to vidieť
@zuzul1310 tak skoro vychadzaju syncekovi trvale zubky?a kolko ma 4 alebo uz bude mat 5?dakujem
@katarina43 teraz má 4 roky a 9 mesiacov a už má do polovice vonku trvalý zub.
My sme tiež mali tento problém, našťastie si dal doma vytrhnúť mliečne zúbky. Tešil sa na darček od zúbkovej víly... 🙂
Jednoznačne bude dobré ísť k zubárovi a dať vytrhnúť mliečne zúbky, aby sa dospelácke pekne zrovnali a našli si miesto kam patria. Mne jeden spodný očný zub dospelácky nevyšiel a do 23 rokov som mala mliečny, ale začala som mať problémy, že sa mi začali kývať zrazu spodné zuby, na rontgene mi zistili, že ten dospelácky očný mi zmenil smer rastu a rástol do boku a vytláčal spodné zuby -aj mi ich dokrýval, museli mi ho operatívne odstrániť, následne som nosila strojček, ale nie je to už ono! Takže bolo to pre mňa ponaučenie sledovať deťom zúbky a v žiadnom prípade im do dospelosti nenechám mliečne zúbky v ústach!
@zuzul1310 a zubky mliecne mu tiez skoro vychadzali?ci tak ako maju?
Baby fakt z vlastnej skúsenosti viem, nenechávajte deťom mliečne zúbky, viete aké to bolo stresujúce, keď mi pri vedomí operovali ten nevyrastený zub! Dva krát som im tam odpadla. Teraz mám tie spodné zuby fakt nepekné, ešte sa mi aj poposúvali -vyplnili miesto toho nenarasteného, mliečny bol už celý čierny tiež musel ísť nakoniec von. Určite by som nepočúvala reči, že nechať mliečne zuby, samé vypadnú...!

@
@aliza no ved ja sa nehadam. to zalezi od vselicoho ineho, napr. ci bolo dieta kojene, ci bolo falskove, ci malo cumel ale aj genetika zohrava svoje. ja som len povedala ze sa da najst aj dobry zubar s pro-detskym pristupom a ze radsej to riesit vcas ako neskoro...kazdy moze mat nejaky nazor o tom to tu je, ci???