icon

Zubná poradňa

drzubok
24. mar 2011

skusme iný názov témy na detské zuby ale cloveka to prestaa bavit

drzubok
autor
24. mar 2011

@danu ako genialny doplnok pri dobrej hygiene t sestky v siestich tak pol roka do prerezania.- ked maz diagnodent- laserový det. kazu aj neskor ale pecatili sme aj mliecnaky

danu
24. mar 2011

@drzubok a myslis ze je to fakt take ucinne?

dadis
24. mar 2011

@drzubok je to na jednickach, nie viditelne za kazdeho svetla (inak nieco podobne mal aj syn, jemu to casom zmizlo), no zubarka to bohuzial nevidela, pretoze mala sa na prehliadke zatala a nie a nie pusinku otvorit...ja som to pozerala na nete a som sa zlakla, ci som to nesposobila predavkovanim fluoru pocas tehotenstva a dojcenia (pouzivala som elmex gel..viem, pisu, ze sa nema, ale obcas som pouzila, nedalo sa inak, som trochu zavisla na cisteni zubov, este pred porodom na cakacke som si 3x umyla zuby, aby som sa ukludnila 😒 )..a a kedze som taka naozaj "trhla" v tejto oblasti, tak som si myslela, ci som to nepokaslala...zubarka mi povedala, ze pokracovat v doterajsej starostlivosti (pozna ma, vie aky som do zubov blazon)...umyvam zuby detom 3x denne, detskou elmexkou..piju vodu, iba pocas chorob dzusiky, sladke cajiky, vacsinou k jedlu...v noci nekojim, po vecernom umyti zubov len vodicku, ak este nakojim, tak zuby prebehnem este kefkou...snazim sa aj cez den, aby jedli 5x denne, medzi jedlami nedavat pochutiny..ale ci zabranim tomu, aby sa jej tie jednicky pokazili neviem...

xlucia
24. mar 2011

@drzubok kolko to pecatenie stoji, a kolko to trva a za aky cas to treba obnovit pri trvalych zuboch

drzubok
autor
24. mar 2011

@danu urcite. sestky po prerezaním su velmi náchylné. jednak mamicky ani nevedia ze sa prerezu- za poslednými mlecnakmi- plus sklovina je nevyzretá- plak posobí extradestruktíne a v v takom zubé sa kaz rozsiruje velmi rýchlo. pecatidlo má obycajne fluoridy- ktoré skutocne lokálne to tak vytvrdia ze by si sa divila.ů dokonca casto dochádza ku zastaveniu kazu. a inac sa kaz robí u sestrocného ako neskor u 11 rocného sa to pecatenie prerobí na plombu- po kontrole snímkom.. iste

drzubok
autor
24. mar 2011

@dadis ty si riadne nastudovana... pokial to je skutocne len na jednickach . öno sa to vie zastait- niekdy sa to tmao sfarbí... ale jednotky su len taký marker- celkoých chýb. - ak zvládnej stolicky.- a skutocne ich cistís ty - tak problém by nemal byt.

danu
24. mar 2011

@drzubok diky za odpoved 😉

olivova
24. mar 2011

@drzubok - k tym prehliadkam...mam 3-rocnu dceru, poctivo teda zubky umyvame, napriek tomu, ma velikaaaansku dieru na stolicke (cislo neviem). Bola som u zubarky a ta jednoducho povedala - kym neboli, nic sa s tym nerobi....na prehliadku zubkov az pri trvalych zubkoch....co sa mne zda teda na hlavu...to mam cakat, kym ju ten zubok bude poriadne boliet???
Takze by som na mamicky az tak vsetko nehadzala, pretoze som bola uz u 2-och zubaroch a obaja mi malu odmietli...deti neberu, a hlasku - az pri trvalych zubkoch - a priamo od zubara...no, nebudem komentovat...Ale nevzdavam - hladam ...

drzubok
autor
24. mar 2011

@xlucia rozne cenníky su na nete od 5- do cca max 15??? ono ak to je skutocne dobre urobnené vcas. rodicia sa to casto prítaju ako dlho vydrzi ja daam zaruku 2 roky opraim bezplatne, onoto aj tak vytvrdi skloinu ze div

drzubok
autor
24. mar 2011

@olivova no niekde bola urobna chyba.- pri anamneze s maickou na to casto prideme spolu.... a garantujem ak je diera na jednej stolicke- za zaciatocna diera na vsetkých ostatných siedmych.

drzubok
autor
24. mar 2011

a s prerezavanim .... hnacka teplota hrdielko nie je zapalen-- zubky- povie pediater- mamicka sa uspokoji

jana776
24. mar 2011

@drzubok ahoj, mozes prosim vysvetlit to s tym prerezavanim? nerozumiem...

drzubok
autor
24. mar 2011

@jana776 co konkretne

drzubok
autor
24. mar 2011

@jana776 chces link na odb. clánok ktorý nasi pediatri necítajú???

drzubok
autor
24. mar 2011

@drzubok teda niektorý-- inac nasiel som aj takých ale v cechách ktorí sa k tomu postavia jasne.

jana776
24. mar 2011

@drzubok nerozumiem o co ti islo ked si to spominal. Je to zle ked sa mamicka upokoji vysvetlenim pediatra? Link na clanok rada privitam. Dakujem.

drzubok
autor
24. mar 2011

@jana776 ked sa to zavalí na zubky- vies vírusové ochorenie nedokazes- ale -------- idu zubky oni inu od cca 5-do 30 mesiaca-. a teraz sa podrz v 19. storocí bolo v Anglicku popísaných 5000 umrtní spojených s prerezávaním zubkov. Je to fakt - dojcata zomierali na x iných ochornení - bakt. vírusy- ale preco preboha zubky. Preco by mali len teplotu robit... inac podla praca- ktrej link nemozem nijak teraz najst- az 90 percent zdr. sestier 80 lekarov je stotožnených so symptomami ktoré spůsobuju prer. zubky- vollný preklad-- osprav.

jana776
24. mar 2011

@drzubok mne moja pediatricka vravela, ze prerezavanie zubkov moze trochu oslabit imunitu a teda pri prerezavani su deti nachylnejsie na choroby. Takze asi mam dobru pediatricku 🙂 , ked na zubky zvaluje iba oslabenie imunity a nie teploty

xlucia
24. mar 2011

@drzubok av ktorej casti BA pracujes, a kolko to stoji u teba? a kolko trva pecatenie jedneho zuba? ja som si uz teraz ista za sam detom pecatit zuby, ale najst k tomu naozaj relevantne info je tusim nemozne. pytala som sa aj mojej zubarky, no pozerali na mna ze co pytam. inde to iste, ze nech nevymyslam.

dadis
24. mar 2011

@drzubok no ja som svojim skromnym pozorovanim prisla k svojmu vlastnemu zaveru (ktory je tazko laicky), ze z akehosi dovodu to detsky organizmus pri prerezavani podlahne infekcii jednoduchsie (mozno castejsim vkladanim prstov a predmetov do ust,mrzutostou, horsim spankom a vsetkymi dokopy)...mozno zo stomatologickeho hladiska je prerezavanie zubov niekolkomesacny dej..no matky citia, ze nie vsetky zubky sa prerezu rovnako lahko ako dolne jednicky, ze napr. najviac sa moje deti "trapili" posledny den-dva pred prerezanim dasna, kedy skutocne aj navrelo a zacervenalo sa..boli evidentne nervoznejsie, nespavejsie, dcerka dokonca odmietala v tej dobe 1 prsnik...takze burat myty je pekna vec, druha vec je matka a jej pocity..

drzubok
autor
24. mar 2011

@jana776 a co by malo oslabit imunitu pri prerezavani zubkov???? asi tak:??? a kedy konkretne medzi 6-30 mesiacom??? spajat lahke vírusové ochorenia so zubkami je typické- ako vravim pediater aj mamicka su spokojné.- v konecnom dosledku sa nic nemení lebo pri vir. inf.- je terapia- ako pri prerezavani zubkov - len tie gely .. sa vam cudujem

drzubok
autor
24. mar 2011

@xlucia len si radsej mladsých hladajte... nie som z ba a nie je podstatke odkial- len tie mamickovske pocity ako pise dadis- vedu ku stavom ktoré v ambulancii riesim

drzubok
autor
24. mar 2011

@dadis ako vravim ked su matka a pediater spokojní je dobre. len preco tolko prace v amb. a na pohotovosti.... niekde je chyba

dadis
24. mar 2011

@drzubok vsak ale lekar ma liecit celeho pacienta, ci nie 😉 ved zdravie je stav celkovej pohody nie len zdraveho organu

drzubok
autor
24. mar 2011

@dadis mam taku kniknu- xx. omylov ci nejak tak. a tam.- v nemecku v rlku 1980 pozorovali extrémne množstvo bocianov, ktoré prileteli a zacali hniezdit- v tom istom roku dosiahla krivka porodnosti vrchol-- záver- ak dva javy su na vrchole krivky v tu istu dobu- nemozno z toho este usudzovat pricinnost

drzubok
autor
24. mar 2011

@drzubok aj lekári v anlgicku v 18 ci 19 storocí odpozorovali umiranie detí zubkami- nic im nebolo zomreli a isli im zubky- je to iste

aliza
24. mar 2011

@drzubok chcela som sa spytat, ze z coho sa robia tie diery v mliecnych zubkoch. Dcerka mala zdrave zubky, bez kazov asi do 5 rokov a z nicoho nic sa jej zacali robit diery a uz jej museli 2 zubky vytrhnut lebo na nich mala hnisavy absces a ma este dalsie 2-3 derave zubky, ktore cakaju na opravu a ak to bude hlboke, pojdu tiez von. Som z toho velmi smutna a nechapem, ze z coho. nepapa vela sladkeho, pije iba cistu vodu a umyvame pravidelne.
A este som sa chcela spytat, zijeme v UK a tu sa neodporuca vyplachovat usta vodou po umyti zubkov, iba vyplut pastu, vraj aby fluor zostaval na zubkoch. Doteraz sme vyplachovali.

dadis
24. mar 2011

@drzubok to ja viem, ale myslim si , ze navstevnost matiek so "zubkujucimi "detmi v zdravotnickych zariadeniach nebude nejako zvlast vysoka, aj napriek "vysokej epidemiologii"...ci sa mylim? takze by to nemala byt top tema tejto poradne..

drzubok
autor
24. mar 2011

niekde robíte bola chyba urobná ale to chce podrobnejsiu debatu anamnezu¨. nuz co v skratke je to tak ze bakterie ktoré ma v puse v idealnom prostredí s dostatkom cukru tvoriakyseliny ktoré velmi rýchlo narusuju sklovinu. na stolickach zacinajuci kaz vidno po dobrom osuseni zubka co je pri malých detoch problém. preto to mnohý prehlidaju. len ze vsetko je od mamicky preto tie prehliadky v prvom roku prerto rodinný lekár a debatka v tehotenstve....

dadis
24. mar 2011

@drzubok myslim si, ze zubny kaz je zajmavejsia tema 😉