icon

Ako naučiť psa a mačku žiť spolu?

Včera o 19:56

Ahojte. Byvame s rodičmi vedla seba mame proste prechodný spolocny dvor, oni maju psika uz 10 rokov, a ja zajtra prinesiem male mača , lebo vzdy som chcela mať mačku, najprv bude dnu atd nech si zvykne ale primarne bude na vonku. No a ten pes on samozrejme kazdu mačku zatial nahana plaši proste šteká na kazdu jednu , no ma niekto taku skusenost ze mal rovnakeho psa a zvykol si na mačku? Mačka bude mat 7 tyzdnov no a ja si myslim ked ona prva si na neho zvykne ze utekat nebude, a aj mu da jednu po nose nech vie , tak zvykol si na nu pes ? Ze normalne ju akceptoval na dvore a tak. Ďakujem

mikasa_ackerman
Včera o 20:14

@anonym_autor po prvé, preboha odkiaľ máte mača???? Mačiatka majú byť do MINIMÁLNE 12. týždňa pri mame… dúfam, že nie z nejakej množiarne…
po druhé, načo vám je tá mačka, keď ju potom vyhodíte von? “vždy som chcela mačku” očividne ako okrasnú dekoráciu vonku…
po tretie, ak teda nutne musí byť vonku, zabezpečte si pozemok tak, aby bola v bezpečí tzv. aby sa k nej nedostal ten pes, aby sa ona nedostala z pozemku, aby ju nezrazilo auto, niekto ju neukradol atď.

anonym_c51ed2
Včera o 20:16
@mikasa_ackerman

@anonym_autor po prvé, preboha odkiaľ máte mača???? Mačiatka majú byť do MINIMÁLNE 12. týždňa pri mame… dúfam, že nie z nejakej množiarne…
po druhé, načo vám je tá mačka, keď ju potom vyhodíte von? “vždy som chcela mačku” očividne ako okrasnú dekoráciu vonku…
po tretie, ak teda nutne musí byť vonku, zabezpečte si pozemok tak, aby bola v bezpečí tzv. aby sa k nej nedostal ten pes, aby sa ona nedostala z pozemku, aby ju nezrazilo auto, niekto ju neukradol atď.

7 týždňové mačiatko? To ešte pije mlieko. Má byt pri mame tak ako píše
@mikasa_ackerman
Ideálne do 12 týždňov.

Takze maca nechaj pri mame a zatiaľ si zariad dobrý plot

anonym_4da9ec
Včera o 20:17

@anonym_autor 7-tyždnové mača nevydrží na dvore si psom ani týžden. R.I.P.

anonym_897b16
Včera o 20:29

Malé mača mu po nose nedá. Nestihne. Ten pes, ak nie je priateľský k mačkám, urobí s ňou rýchly proces. Prečo ideš dráždiť toho psa a uhrozovať to mačiatko? Len preto, že ty chceš? A vyhodíš ju vonku? Načo ti je mačka, ak sa túla, môže ju zraziť auto, nachytá choroby od iných mačiek, niekto jej môže ublížiť... Nebuď sebecká, nemáš vhodné podmienky, tak žiadnu mačku si neber.

cutespider
Včera o 20:33

Ak Ťa rešpektuje pes, opatrne mu ju ukazuj, aby si na ňu zvykol a považoval ju za člena svorky, potom jej neublíži.

Mačke je určite lepšie vonku, než vo vnútri. A nad plotom sa netráp, ešte som nevidel plot, ktorý by dokázal udržať mačku vo dvore.

anonym_878558
Včera o 20:46
@cutespider

Ak Ťa rešpektuje pes, opatrne mu ju ukazuj, aby si na ňu zvykol a považoval ju za člena svorky, potom jej neublíži.

Mačke je určite lepšie vonku, než vo vnútri. A nad plotom sa netráp, ešte som nevidel plot, ktorý by dokázal udržať mačku vo dvore.

@cutespider realne som za život nevidela mačku, ktora by si nezvykla na život vnutri. Všetky keď zistili, že su tam v bezpeči, dostanu tam jesť, maju tam zachodik hračky atď. boli najspokojnejšie vnutorne mačky bez potreby sa hrabať von. A to veru roky pomáham rôznym utulkom a oztkam, ktorými prešli stovky zachranených mačičiek.
A k plotom, dá sa veľmi veľa rôznych takých plotov urobiť, toto sú len proste výhovorky lenivých ľudí, ktorí to majú v paži.

abbey1
Včera o 21:08

@anonym_autor V prvom rade neber 7 týždňové mačiatko od matky. Ideálne do 12 týždňa ma byť pri matke. Skoré odobratie ho môže zabiť, keďže nemá ešte dostatočne vyvinutú imunitu.
Druhá vec je, že je vrcholne nezodpovedné vziať malé mača k psovi, ktorý mačky nemá rád.
Ak si vždy chcela mačku, tak hlavne zabezpeč, aby mačka mohla u teba prežiť.
Verím, že nemáš 15 rokov a vieš si načítať niečo o chove mačiek a pripraviť sa.
Hlavne teraz nechaj malé mačiatko ešte v bezpečí pri matke

stankadu
Včera o 21:17

Náš pes bol tiez taky, všetko nahánal (aj krtka zahlušil). Bali sme čo bude robit s mačkou. Ale zvykli si skoro hned na seba a bez problemov. Pomali sme ju davali psovi onuchat, oboch sme spolu hladkali a pod. Casto a pomerne pravidelne. Pes musi prijat mačku ako svorku ale aj mačka psa a bude dobre. Dá sa to. Obcas pes cvakol zubami, ale macka sa nedala a dala mu najavo, kto je šéf 😃

0silvia0
Včera o 21:56

@anonym_autor idealne je, ked sa prinesu stena a maca, aby sa naucili znasat. Musis mat tu macku teraz? Lebo ty chces? Nemohla by si pozerat aj na tu macku? Je prilis malicka, este ju nechaj u macacej mamy. Pochybujem, ze stary pes, ktory nahana macky sa nauci macky tolerovat. To by musela byt starsia, odvazna macka, nie male maciatko.

cutespider
Dnes o 04:18
@anonym_878558

@cutespider realne som za život nevidela mačku, ktora by si nezvykla na život vnutri. Všetky keď zistili, že su tam v bezpeči, dostanu tam jesť, maju tam zachodik hračky atď. boli najspokojnejšie vnutorne mačky bez potreby sa hrabať von. A to veru roky pomáham rôznym utulkom a oztkam, ktorými prešli stovky zachranených mačičiek.
A k plotom, dá sa veľmi veľa rôznych takých plotov urobiť, toto sú len proste výhovorky lenivých ľudí, ktorí to majú v paži.

@anonym_878558, mačky z útulkov nie sú správna vzorka, lebo prežili zvyčajne nejakú traumu, hladovanie. Ja mám takú skúsenosť, že hračky ich skôr či neskôr začnú nudiť. Ale lovenie myší ich neomrzí, lebo je to pre nich väčšia výzva a aj je na nich vidieť, že sa z koristi viac tešia. Mačky tiež zbožňujú vyhrievanie sa na slnku.
Uznávam, som lenivý, lebo sa nechcem na vlastnom dvore cítiť ako v koncentračnom tábore s 2.5 m plotom a zábranami. Neverím, že niekto okrem oztiek má také ploty. Stačí jeden strom pri dome a mačky po ňom vylezú na strechu. Potom musíš neustále naháňať a zatvárať mačky vždy, keď potrebuješ ísť niekam autom (ak parkuješ na dvore), aby náhodou neutiekli.

anonym_31369c
Dnes o 05:37

To, že berieš malé mača, ktoré ma zostať pri matke nekomentujem. Žiaľ, stale sa to tak robí a niektorí ľudia si myslia, ze keď mača alebo šteňa začne žrať tuhú stravu tak môže ísť od matky. To tak vôbec nie je. Ale toto nepotrebuješ počuť.
U nás sa pes naučil na mačku. Tiež sme nikdy dovtedy nemávali a cudzie od susedov vyháňal, na našu si zvykol. Už toho psíka nemáme ale duo pes+mačka máme stále.
Hlavne zariad, nech sa má kde skryť, nejaké jej bezpečné miesto. Keď ju budeš mat vonku, nezabudni, že aj vonku musí mať mačka svoje miesto (takisto ako má pes búdu s kotercom, kde si môže kedykoľvek zájsť) - bezpečné, kryté, kde si môže ísť pospať, oddýchnuť a kde sa k nej pes nedostane. A nemyslím tým strom ani nič podobné.
Zo začiatku v žiadnom prípade nenechávať spolu osamote. Misky so žradlom na opačne strany dvora, nech na seba nevidia. A hlavne sa nespoliehaj na drbnuty názor, ktorý píšeš, že ,,no a ja si myslim ked ona prva si na neho zvykne ze utekat nebude, a aj mu da jednu po nose nech vie , tak zvykol si na nu pes ? Ze normalne ju akceptoval na dvore a tak" - toto nie je pravda - ani jeden nesmie útočiť, aj keď je to len jej ochranný pud. Závisí aj od toho, odkiaľ mačku máš a či je zvyknutá na psov. Pokiaľ je zvyknutá, pôjde to z jej strany lepšie. Pokiaľ nie, bude syčať, útočiť a to tomu psovi nepomôže. Toto môže psa vyprovokovať ešte viac k útoku. A to ti píše človek, ktorý odchoval pri psoch niekoľko maciek (väčších a aj malých pár týždňovych nájdencov)..
A hlavne si to nepredstavuj romanticky. Nie vždy to ide.
Nebudeš ani prvá ani posledná, komu sa neskamarátia a budeš musieť dať mačku preč (viem, toto by sa nemalo ale čo si budeme hovorit.. deje sa to). Susede doniesla dcéra domov mačku od spolužiačky a pustila na dvor, pretože chcela tiež psíka a mačičku kamarátov ako videla u nás vo dvore a keď mačku pustila ku psovi, tak ten ju do pár sekúnd zabil. Takže rátaj aj s tým, že možno to nepôjde. Treba zoznamovať opatrne.

stvura
Dnes o 05:40

@anonym_autor no tiez no komment k tomu veku maciatka...ale ako clovek co privykal dospelu macku /pritulala sa a ostala/ na nasu cuvacku...tak maju teraz jedna cochvila 12r, druha 8r. Ziju 8r spolu a nie su nejake velke kamaratky...proste sa toleruju /cuvacka je uz dochodkyna, ale nejake kamaratstvo medzi nimi nehrozi. Proste, oni si zvyknu, chce to len cas. Nic neocakavaj, uvidis...maciatko by som ale mala v dome/byte aspon par mesiacov a mozno jemnucko privykala k psikovi.´/v tvojej pritomnosti/

0silvia0
Dnes o 05:48

U nas tiez funguje vztah pes a macka, ale nepriniesli sme k staremu psovi maca. My sme na to mysleli odzaciatku a k stenatu sme priniesli maciatko. Nikdy sme ich nenechavali spolu samych. Kocur po roku zomrel na macaci mor, vtedy k nam prisla tulava macka s macatami. Ta si s nasim psom urobila poriadky, on sa jej bal, ale bola to dospela, zivotom otrieskana macka a nas pes bol na predosleho kocura zvyknuty. Casom sme priniesli dalsiu tulavu macku, su vsetci traja kamarati a nas pes si nase macky ochrani, cudzie z dvora vyhana.
Ten tvoj postoj sa mi nepaci, ty chces, ale pozeras viac na seba ako na to chuda maca.

hytal
Dnes o 06:18

Pokiaľ chce človek akékoľvek zvieratko, mal by k tomu pristupovať zodpovedne. Ako ti tu kočky píšu, mačiatko by malo byť 12 týždňov pri mame. Kamarátka má v byte psa i kocúra, no priniesli si ich domov súčasne, takže si na seba zvykli od začiatku. 10 ročný psík je už senior, ťažko si bude zvykať na mačiatko a môže sa stať, že ho roztrhá. Ja by som to neriskovala. Inak pre mačku je ideálne ak býva v dome, no má možnosť sa vybehať i vonku.

moonlight1210
Dnes o 06:21

Nam hodili maciatko v noci do prednej zahrady, pes byval v zadnej. Preto asi prezilo. Lebo macky neznasal.
Ujali sme sa ho a skamaratili sme ich postupne. Ale psik mal vycvik, takze sme im to zoznamovanie manazovali my.

Nakoniec boli partaci, spavali aj v jednej bude. Maciatko - kocur - sa takto naucil, ako si skrotit vsetky psi v okoli, a aj tie najzurivejsie s nim vychadzali a mohol im chodit po dvore, spal im v bude a zral im z misiek.
Nas pes ine macky nestrpel, ale toho svojho kamosa mal naozaj rad. Mohla si ich v lete vidiet spat na slniecku, ulozeni jeden cez druheho.

Takze da sa to. Len sa musis o to postarat a dohliadnut na to ako respektovany vodca svorky. (A obcas to ani tak nevyjde a neznesu sa.)
Da sa to aj tak, ze ich hodis spolu do jedneho dvora a bude, ako bude. Ale riskujes, ze to skonci zle.

A ak chces maciatko mat spociatku vnutri, tak potrebujes minimalne 2 misky (na vodu a zradlo).

Domcek - to staci krabica s otvorom, ktory prekryjes na 3/4. Aby malo sukromie a pokoj, ked potrebuje. Nikdy mu don nechodte nazerat, ako tam spinka. Musi tam mat pocit istoty a bezpecia. Inak si zacne hladat ine miesta. Aj v skrini v obleceni.
Domcek majte najprv na zemi, aby sa don dostalo. Niekde za gaucom. V sukromi. Casom ho presunte na vyvysene miesto, ked vyrastie a doskoci. Macky miluju, ak maju bezpecny ukryt odkial maju prehlad nad priestorom. Vtedy su pokojne.

A zachod. Ten treba drzat cisty. Macky su na to citlive. Moze ho zacat odmietat a najde si ine miesta. To nechces.
Na zachod ho musite najprv naucit a ratat spociatku s nehodami kade-tade po dome.

Az bude vonku, zriadte domcek niekde v bezpeci a klude. Zase na vyvysenom mieste. A mal by mat predny a zadny prekryty vchod. Aby mala vasa macka moznost ujst, ak jej niekto vlezie jednym vchodom dnu. Nesmie mat pocit, ze sa ocitla v pasci na malom priestore. V takom nebude byvat.

anonym_e0cc0a
Dnes o 06:44

ja som doniesla macku rocnu k mojej babe kt mala 3 roky .. mesiac sa obchadzali macka pod gaucom a pes aj sa snazil onuchavat ale neslo jej to .. nakoniec si postupne zvykli ... bud pri nich nech sa onuchaju a vedia,ze su obaja na jednej lodi ..postupne ich zoznamuj ... moj es ide roztrhat ne macky ale mojej sa nedotkne ..niesu najlepsi kamosi ako z videi na nete...ale respektuju sa navzajom ...

anonym_4529bc
Dnes o 06:58

Moj tiez nahanal, po vycviku-socializacii prestal. Najprv by trebalo socializovat poriadne psa a potom nosit ine zvierata. Socializacia nie je len o druhych ludoch a psoch ale presne aj inych zvieratach takze staci vycvicit psa po 10rokoch zanedbavania socializacie a utvrdzovania nevhodneho spravania a problem nebude.

biglovemom
Dnes o 07:19

Moj tiez by pozabijal macky .
Ale maciatka nie .
Dokonca s ex ex exom sme kupili maciatko , a nakoniec mal pes respekt , zvykol si 🤷🏼‍♀️🤷🏼‍♀️nechal si ucho olizovat od nej ….pohoda