icon

Ako naučiť psa behať predomnou?

13. júl 2026

Ahojte chcela by som začať behávať so psikom. Dnes sme to skúšali, ale ako ho naučiť bežať predomnou? Väčšinou chce ist len vedľa mňa, no mám postroj na ťah a sedák

wolf_
13. júl 2026

Za mňa sa to najľahšie učí tak, že niekto beží pred vami. Často sa pes potom automaticky ťahá smerom za ním, a teda už "len" priradiť k tomu želanému správaniu povel a kľudne ho pritom aj chváliť.
Alebo napr. môžeš na zem položiť hračku (ak je to preňho motivácia) a bežať smerom k tej hračke a znova priradiť k tomu povel a vlastne na konci keď tam dobehnete sa tou hračkou aj odmení.
A podobné možnosti - vieš si vyhľadať rôzne takéto canicrossové tipy a triky.
Fajn je aj začať tú aktivitu vždy rovnako (aby vedel čo ide nasledovať) a vyhecovane.. napr triiiii dvaaaa jednaaaa gooo....
Ale ono nie každý pes chce ťahať, niektorí sa v tom naozaj vyžívajú, iným trvá dlhšie kým sa do toho dostanú a iní proste ťahať nejak nechcú.
A ak ti ide vyslovene len o to, aby šiel pred tebou (a nemusí ťahať), tak vie pomôcť vyššie uvedené alebo niekedy aj obyčajnú posunok rukou naznačujúci že buď predo mnou. Skrátka akýmkoľvek spôsobom mu ukazáť, že zdržuj sa tuto, a následne k tomu priradiť povel.. a ak by si ho chcela odmeniť tak odmeňuj tak, že jedlo alebo hračku hodíš pred psa v čase kedy je pekne pred tebou.
A viem, že je to otravné, ale je fajn začínať krátkymi úsekmi. Vlastne to ani nebrať ako ideme si zabehať, ale skôr ako "idem vysvetľovať psovi čo vlastne od neho chcem".

anonym_5a1366
14. júl 2026

@anonym_autor Takto: dáš povel Dunčo bež vpred a je to.

lujza10
14. júl 2026
@anonym_5a1366

@anonym_autor Takto: dáš povel Dunčo bež vpred a je to.

@anonym_5a1366 ... ako znie to možno smiešne, ale ja tiež len poviem, že no utekaj ... ukažem rukou dopredu a Lila už uteká 🙂