Ako pripraviť psa na príchod novorodenca?
Ahojte 🙂
možno taká zvláštna situácia ale máme s manželom doma psíka , 2 ročného pudla. Máme ho veľmi radi, dlhšie sme nemohli otehotnieť tak sme ho brali ako takú náhradu trošku, je na mňa veľmi naviazaný a žiarli keď sa venujem niekomu inému... Teraz sa nám konečne podarilo otehotnieť a máme trošku obavy z toho ako to pôjde po návrate z pôrodnice. Náš pes nieje vôbec agresívny ale je dosť hravý a energický keďže je ešte mladý. Bojíme sa že bude vystrájať, žiarliť... nemáte s tým skúsenosti?
V dnešnej dobe nájdeš aj podcasty, účty na soc. sieťach apod., ktoré rozoberajú priamo túto tému, takže odporúčam popozerať.
A podľa mňa každý majiteľ si pozná psa a keď sa na to pozrie úprimne dokáže vidieť, kde sú medzery vo výchove, tak už na tom "len" popracovať. Ale fakt sa na to pozrieť úprimne a skúsiť si to v predstave spájať so životom aj s dieťaťom.. Čiže napr. má pes svoj vyčlenený priestor na oddych? (Za mňa veľmi dôležitá vec hlavne pri malých deťoch).. Aj si tam naozaj zvláda oddychovať alebo ma po byte stále prenasleduje? Ide tam sám alebo aspoň dokáže byť tam v "odkladačke" koľko potrebujem? A ako by to tam zvládal keby mu k tomu pustím plač bábätka? ..... Má zvládnutú chôdzu na prevesenom vodítku, aby s ním môžem pohodlne kočíkovať? ... Aký má ten pes vlastne režim? A má nejaký? Myslím si, že ho dokážem dodržiavať aj keď sa bábo narodí alebo ako cca si to potom predstavujem? (Čím viac sa zachová režim, ktorý má alebo mu nastavíte teraz, tým lepšie zvládne tú zmenu)... Naozaj počúva na prvý povel aspoň ten potrebný základ? Aj keď je tam niečo rušivé? (Či už vonku alebo plač dieťaťa, výskot, ... )... a tak ďalej 🙂 .... boli to len otázky pre vás, samozrejme mi na ne nemusíš odpovedať 🙂 písala som to ako inšpiráciu čo je fajn si zodpovedať.... Držím palce 🙂
Btw. existujú oveľa efektívnejšie prospešnejšie lepšie spôsoby ako psa unaviť a zabaviť oproti hádzaniu loptičky tam a späť... teda dúfam, že to nebolo myslené tak, že sa mu dlho dlho len tak hádže loptička 🤔
@wolf_ myslím že máme dobre zvládnuté tie návyky a režim. Náš pes sa pekne vždy pýta von v tom istom čase,vie kedy ide jesť, vie kde si má ľahnúť na spanie určite sú tam nejaké medzery na ktorých treba popracovať ale tieto základy máme zvládnuté si myslím 🙂 skôr som sa bála toho že čo keď zle zareaguje na dieťa? na plač, budenie v noci, menej pozornosti ako mal doteraz..
chod so psom veľakrát k nejakej kamoške čo ma malé bábo, malé dieťa a začni psa navykať na plač, na malé dieťa.
@zojazoja kamoska s fakt malým bábom takú návštevu “veľakrát” určite ocení 😉
@anonym_5a4384 a čo je na tom? malý pudel je nejaký veľký dinosaurus, že nemôže vstúpiť do domácnosti nejakej kamošky s malým bábom? pes bude na vôdzke u nich a bude sa socializovať na detský plač, detské pohyby a podobne. Nebude tam predsa autorka vysedávať pol dňa, robí sa to postupne. jeden deň na 10 minút, o dva dni na 15 minút a tak ďalej.
@anonym_5a4384 mám kamošku ktorá k nám chodí s malým doslova kvôli psíkovi 🙂 myslím si že toto je už o postavení toho rodiča (teda tej kamarátky v tomto prípade)
@anonym_5a4384 mám kamošku ktorá k nám chodí s malým doslova kvôli psíkovi 🙂 myslím si že toto je už o postavení toho rodiča (teda tej kamarátky v tomto prípade)
@anonym_autor tak super, potom ale presne vidíš ako tvoj pes reaguje na deti, no nie?
Ahoj, ano, mam vela skusenosti s psami a detmi. Ak je psik vychovany a ma hranice, nebude problem. Moze byt kludne hravy, energicky a zivy, ale ak pocuva na slovo, bude to OK. Ak nepocuva (tj aj odoslanie na miesto a prakticke zalezitosti), tak je na case s tym nieco urobit, lebo inak ano, moze byt problem... Drzim palce.
Aj s tym ziarlenim by som to rychlo dala naporiadok, z toho mozu vznikat nebezpecne situacie. A nie, nie je to normalne ani bezne. Pes moze milovat svojho pana (a naopak) a pritom neziarli, je spravne vychovany, ma hranice.
A "kedze je este mlady" - nie, dvojrocny pes daneho plemena je uz dospely psik a nie ziadny pubertiak. To nie je ospravedlnenie na energiu, to je proste aktivny pes aktivneho plemena, o dva roky iny nebude 🙂
@colsami jj, toto bude podla mna problem - maju psa a zabudli si ho vycvicit...
@wolf_ myslím že máme dobre zvládnuté tie návyky a režim. Náš pes sa pekne vždy pýta von v tom istom čase,vie kedy ide jesť, vie kde si má ľahnúť na spanie určite sú tam nejaké medzery na ktorých treba popracovať ale tieto základy máme zvládnuté si myslím 🙂 skôr som sa bála toho že čo keď zle zareaguje na dieťa? na plač, budenie v noci, menej pozornosti ako mal doteraz..
@anonym_autor pod režimom som nemala na mysli časovú rutinu. Lebo tu potom je zas otázka ako pes reaguje/bude reagovať na to ak sa nejde vyvenčiť/nakŕmiť/atď v tom danom čase.. keď bude čas venčenia, ale vzhľadom na potreby bábätka holt pôjde von až dajme tomu o 2 hodiny neskôr....
V každom prípade.. všetko (aj "čo keď zle zareaguje) je o tom ako vás pes ne/rešpektuje a ako s ním ne/viete pracovať.
To bude so psom problém ak je žiarlivý. A to ste koľkí tehotní?
@anonym_2ad0d5 skôr si myslím, že psík svoju lásku k tebe prejaví viac bábätku, že bude pri ňom sedieť či bude spinkať či nebude. Oze sa stať, že budeš na vedľajšej koľaji ty 🫣. To je skúsenosť v našej rodine.

@anonym_57ebd2 tu je na prvom mieste pes....., potom dieťa a potom možno muž, ak sa na neho vôbec dostane🙈🙈🙈
@anonym_2ad0d5 to viete odkiaľ? žijete s nami? 🙂