icon

Ako upokojiť nervózneho psa po príchode šteniatka?

28. máj 2026

Ahojte, potrebujem radu od niekoho, kto už zoznamoval staršieho psa so šteniatkom 🙂

Máme doma staršieho psíka, pokojného, zvyknutého na svoj režim. Nedávno sme si z útulku vzali šteniatko a úprimne som čakala, že si časom sadnú… ale zatiaľ je starší pes dosť nervózny.

Nie je agresívny, ale vidno, že je v strese. Odchádza od malého, vrčí, je nepokojný a pôsobí, akoby bol urazený alebo žiarlil 😕

Snažíme sa dávať pozornosť obom rovnako, netlačiť ich nasilu k sebe, ale aj tak mám pocit, že sa atmosféra doma zmenila.

Mali ste niekto podobný začiatok? Zvykli si časom alebo ste museli niečo výraznejšie zmeniť?

anonym_0f7599
28. máj 2026

No ja neviem, ale k staršiemu psovi doniesť šteniatko a čakať že si sadnú, je take zvlastne

zojazoja
28. máj 2026

áno, mala. až po 2och týždňoch si starší pes pustil k sebe nové štendo, tak že mu dovolil sa ho dotknúť.

ika02
28. máj 2026

Ahoj, ak je psík už starý, možno má bolesti pri pohybe, nerobí mu dobre, ak šteniatko ho neustále otravuje. Psík mal svoj kľudný režim a malý mu ho narušil. Chce mať pokoj, tak zavrčí, odíde. Zabezpeč, aby starý psík mal možnosť odísť na miesto, kde sa malý nedostane.

autor
28. máj 2026
@ika02

Ahoj, ak je psík už starý, možno má bolesti pri pohybe, nerobí mu dobre, ak šteniatko ho neustále otravuje. Psík mal svoj kľudný režim a malý mu ho narušil. Chce mať pokoj, tak zavrčí, odíde. Zabezpeč, aby starý psík mal možnosť odísť na miesto, kde sa malý nedostane.

@ika02 Starší psík nemá zdravotné problémy, nie je starý alebo chorý, len je starší od šteniatka 🙂 Má 6 rokov.

anonym_eab0ce
28. máj 2026

Mali sme to podobne, kamarati z nich nie su ale skor spolubyvajuci. Akceptuju sa navzajom, neutocia na seba, z casu na cas starsia zavrci ked mlada je prilis otravna ale inak v pohode. Vacsinou na dvore jedna je vpredu druha vzadu a 99% casu sa uplne ignoruju. Neriesim, nepotrebujem aby boli najlepsie kamaratky 😆

ika02
28. máj 2026
@anonym_autor

@ika02 Starší psík nemá zdravotné problémy, nie je starý alebo chorý, len je starší od šteniatka 🙂 Má 6 rokov.

@anonym_autor nemusí byť chorý, ale urobí si poriadok, aby krpec vedel, kto je tam šéfom a potrebuje svoj pokoj.

anonym_0973d6
28. máj 2026

@anonym_autor "Snažíme sa dávať pozornosť obom rovnako" na to pozor, tam by som uprednostnovala starsieho psika pred stenatom. Musia mat jasnu hierarchiu, napr. kto dostava prvy jest je starsi pes.

puertorico
28. máj 2026

u nás to isté. mali sme čivavu, bola to naša kráľovná . mala 11rokov a pribudla k nej ďalšia čivava. tiež stále vrčala na ňu . pokiaľ sme nekúpili belgického ovčiaka a potom staršia čivava pochopila ktorý pes je ozaj dinosaurus. teraz je s malou v pohode, veľmi sa ľúbia a BO stále nemá rada 😅

colsami
28. máj 2026

Co je to "nedavno"? Je rozdiel 2 dni a 2 mesiace.

Navyse, ak sa jedna o psa samca, je to celkom normalne - nie kazdy pes samec ma rad male stenata - prenho su "otravne", nevedia zrozumitelne komunikovat a jednoducho nemaju to velmi v laske, ak im to narusuje ich priestor a rezim 🙂

anonym_0f1ff0
28. máj 2026

@anonym_autor viac pozornosti staršiemu psíkovi.on bol u vás prvý a musí vedieť, že stále je na prvom mieste