Ako vycvičiť psa na ochranu a stráženie?
Ahojte, chcela by som sa poradiť ohľadom výchovy a výcviku psa. 🐶
Mám 9-mesačného psa, ktorého som si pôvodne brala aj s tým, že som chcela, aby bol časom dobrý na ochranu a stráženie domu. Nečakala som od neho bezdôvodnú agresivitu, skôr prirodzenú ostražitosť, rešpekt voči cudzím ľuďom a schopnosť v prípade potreby svoju rodinu ochrániť. Je to belgičák, s PP.
Momentálne je však úplný opak. 😅 Ľudia sú jeho najväčší kamaráti, vonku aj za plotom by sa najradšej s každým zoznámil, nechal sa pohladkať a všetkých víta. S tým mám najväčší problém.
Chcem sa preto spýtať, dá sa u psa v tomto veku ešte nejako správne rozvíjať prirodzený ochranný a strážny pud? Alebo je možné, že to jednoducho nemá v povahe a nikdy nebude mať potrebu strážiť?
A ako pracovať s tým, aby nebol kamarát úplne s každým cudzím človekom, ale zároveň som z neho nechcela vytvoriť agresívneho alebo reaktívneho psa?
Je mi jasné, že v 9 mesiacoch je ešte mladý a povaha sa môže postupne meniť, preto by ma zaujímali vaše skúsenosti. Začal sa váš pes správať výraznejšie ochranársky až neskôr? Prípadne má niekto skúsenosť s tréningom obrany alebo stráženia u psa, ktorý bol od začiatku veľmi spoločenský?
Budem rada za rady a skúsenosti, prípadne aj odporúčanie na dobrého trénera, ktorý sa tomu venuje. ( Okolie Púchov/ Žilina)
@wolf_ ide mi hlavne o to, aby bol “ostrý” k cudzím ľudom.
@anonym_autor ak mám byť úprimná stále neviem aké konkrétne správanie si predstavuješ lebo "ostrosť" sa dá vyložiť všelijak.
Napr. moja fena nemá záujem o kontakt s cudzími. Zároveň na nej vidím, že ľudí "skenuje" a vyhodnocuje ne/bezpečenstvo. Mám s ňou aj viacero skúseností kedy dokázala sama vyhodnotiť situáciu (vždy správne), postaviť sa predo mňa, výhražne vrčať až štekať, a následne na môj pokyn prestať... napr. keď sa k nám blížil bezdomovec a šiel ma slovne obťažovať apod. Ale nenazvala by som ju "ostrou" 🤷♀️ a už vôbec nie nepriateľskou voči ľuďom - práveže je priateľská, bežne nešteká vôbec a človek, ktorý nás len tak vidí by povedal, že je priateľské bláznivé trdlo hoc nekontaktné k cudzím. Ale chrániť ma rozhodne chráni (chránime sa navzájom).
Pričom v mladosti (v jej 9 mesiacoch ešte určite) bola presne taká ako opisuješ - každý bol pre ňu kamarát, od každého chcela hladkať, už len pohľad od cudzieho v nej spôsoboval stav "jéj, čaaaaauuuuu".... To, že je teraz taká aká je.. Je pravdepodobne kombináciou dennej dlhodobej práce na tom, aby bola k ľuďom neutrálna (nepriateľská za mňa nie je cieľ a ani by nemal byť) a dokázala sa focusovať na mňa... puta, ktoré máme medzi sebou skrz skúsenosti, zážitky, dôveru, dennodenné tréningy, hry... a toho, že dospela... Nikdy som ju k obrane/ochrane cielene neviedla. Ale podotýkam, že toto čo opisujem nie sú kynologické obrany ako také....
@barbarelle moc nechápem pointe tohto komentáru. V príspevku je uvedené plemeno.
@anonym_autor skusali ste na cvicaku kruhovku,viac psov a figurant je v strede a drazdi psov?Alebo ulicku,kde su psy v dvoch radoch a stredom sa pohybuje figurant?Je to celkom ucinny spôsob na vzruch psa a u mladych psov velmi ucinny.
Mame labradora a hryzie,bez problemov do rukava,je to len otazka vycviku a spravnej metodiky.Kludne napis spravu,ak chces.

Inak este ak mozem reagovať. Ostrý k cudzím ľuďom..to je strasne zradné podľa mna. Dám ti len malý priklad: my so psami chodíme aj na akcie kde je 100 ludi. Psa tam mam na voľno aj 3 dni. Neda sa sice len tak hladit od cudzích, ale ani sa k nim nejak netrepe. Ale k nam do dvora sa neodvazi nik cudzí( ano, mam intenzívne tréningy obrany a poslušnosti). Lebo ostrý k cudzím ľuďom nie je asi dobre, ked s nim budes niekde vonku mimo dvora. To je ozaj nebezpečné. Ty asi potrebuješ len to, aby ti pes vystekal niekoho pri bráne alebo niekoho kto sa potuluje okolo vášho domu a dvora.lebo klasického ostrého psa laicky povedané ty ako laik bez skúšok obrany asi nespravíš
@zojazoja nieje to môj prvý pes a ani prvá malina. Vždy som mala ostrých jedincov už od mala. A nie nepotrebujem aby mi vyštekaval pro bráne. Vždy boli nepriateľsky k cudzím a mne to veľmi vyhovovalo.