Čistenie zubov u staršieho psa: Áno alebo nie?
Ahojte ,ja viem ze ma tu „dokopete „ ani neviem co cakam od tejto diskusie .
Mam 12,5rocneho slepeho oblickara .Momentalne je chory .Od kedy je slepy len ma nos na zemi ,isto nieco vdychol.Berie Antibiotika.
V piatok som myslela ze to bude posledna navsteva,nepil , len sa klepal ,von nechcel ist (nadcha 2 dni),ledva stal.
Veterinar ho dal do kopy.Infuzia ,2x inj.
Moc mal ok.
Lekar tlaci do cistenia zubov ,ano par musi von , vraj je to dobre aj pre tie oblicky .
Ale u nas to stoji ca 1000-1200e .
Som samozivitel, je to strasne vela penazi,ked to zaplatim ostane mi par stoviek na strane .Na svk sa mi neda ist to spravit .
Nie nesetrim na psovi , za cely jeho zivot ,a najmä posledny rok ma stal velmi vela penazi .
Co ocakavam od tejto diskusii? Ja neviem.
Skusenosti …? Prognozy mi nepovie nikto ..srdce primerane veku.
Ja sa bojim ,ze dam mu spravit zuby , a za 2-3mes mu odpali oblicky .moze to ist rychlo -moze zit 5r .
A ja fakt neviem co spravit .
Ist komplett s usporami dole , alebo to nechat tak….
Zeny ja fakt neviem ,milujem ho z celej duse ale musim aj na nase financie mysliet ( nechcem ziadne peniaze od nikoho !!! )
@anonym_autor nemaj výčitky. 12 rokov už je dosť. Keď je slepá, bude sa menej hýbať a už to pôjde len rýchlo dole. Som zdravotníčka a tak starého psíka, v takom stave by som už uspávať nedala. Je to zbytočná záťaž na už tak vysilené telo. Držím ti prsty, aby ste to zvládli. Tieto tiché a pomalé odchody bolia v priebehu ale aj po smrti. Treba mať aj pokoru k životu a nechať mu priebeh.
@anonym_autor skus najst ineho veterinara, sestra v UK tiez 1000gbp +, nakoniec nasla ineho za 350
@anonym_autor skus najst ineho veterinara, sestra v UK tiez 1000gbp +, nakoniec nasla ineho za 350
@anonym_d11f46
@anonym_d4bb60
@eeffka
Zienky u nas je to plus minus 200e u kazdeho veterinara.Rozdiely nie su velke ,uz aj mimo mesta u jedneho veterinara som sa informovala
Ved to , niekto aj oblicky preda za psa …ja mam hranice , naposledy koli oblickami 600e , hned aj srdce bolo vysetrovane , kazdy mesiac mu liek treba ,toto prechladnutie 95e.uz som na hranici.
Zrat vie , neni to take zeby nevedel .granule zje bez problemov
@eeffka Uau dobry rozdiel
@anonym_autor nemaj výčitky. 12 rokov už je dosť. Keď je slepá, bude sa menej hýbať a už to pôjde len rýchlo dole. Som zdravotníčka a tak starého psíka, v takom stave by som už uspávať nedala. Je to zbytočná záťaž na už tak vysilené telo. Držím ti prsty, aby ste to zvládli. Tieto tiché a pomalé odchody bolia v priebehu ale aj po smrti. Treba mať aj pokoru k životu a nechať mu priebeh.
@anonym_d4bb60 Dakujem za podporu🤗Ano ja som realista . a chcem prenho aj to najlepsie , posledne dni su hrozne s tym prechladnutim , dnes konecne vyzera byt o nieco viac fit .
Okrem ineho -jeho vaha .
Cely zivot chudy pes .
Ideal 2,7-28kg
Ked zacali oblicky ,padol na 2,2kg doslova kost a koza
Vytiahli sme to na 2,5kg
Piatok u lekara 2,3kg 😵💫😵💫 on nema ziadny tuk
@anonym_autor co ti povem, tiez kamos mal psika 15r civavu, ako tq vyzerala uz 2r ze ma na male, naposledy bol s nou u vet, nechal tam 250e za nejake infuzie a o 2dni zomrela. Deti a psi su asi najlepsi biznis
@eeffka Pre boha 😞😞
@anonym_autor co ti povem, tiez kamos mal psika 15r civavu, ako tq vyzerala uz 2r ze ma na male, naposledy bol s nou u vet, nechal tam 250e za nejake infuzie a o 2dni zomrela. Deti a psi su asi najlepsi biznis
@eeffka toho sa bojim ,zuby za 1000e a 2-3mes bum .
Akurat dnes mi sused vravel - to ma vlastne zneistilo- tiez mali psa oblickara , tiez nastaveny na lieky a zrazu behom 3 dni odisiel.
Snazim sa setrit , aby som mala nieco keby daco , a byt takmer bez rezervy mi nahana strasny strach.
Ano - viem viac setrit mesacne , ale dcere chcem aj pekne detstvo dopriat .
Okrem ineho -jeho vaha .
Cely zivot chudy pes .
Ideal 2,7-28kg
Ked zacali oblicky ,padol na 2,2kg doslova kost a koza
Vytiahli sme to na 2,5kg
Piatok u lekara 2,3kg 😵💫😵💫 on nema ziadny tuk
@anonym_autor v takom prípade tých zdravotných ťahanic bude mať viac. Je treba vedieť kedy stačí. Samozrejme je to individuálne a nie je chorý psík ako chorý psík, takisto ako s ľuďmi. Ja som moju fenku pri tej spomínanej operácii tiež nemusela dat utratiť - prežila by to, zobudila by sa. Ale prognóza bola pár týždňov, možno mesiacov trápenia, postupná strata pohybu a zrejme inkontinencia, trápenie až dokým by neuhynula. Bolelo to a aj teba bude ale vždy si treba povedať čo si ten pes zaslúži. Dala by som ruku do ohňa za to, že som mala najlepšieho psa na svete. A preto som si povedala, že si nezaslúži takýto koniec a trápenie a keď jej nemôžem pomôcť ku zdraviu, pomôžem jej od trápenia. Smutne obdobie ale za mňa správne rozhodnutie.
Držím palce nech sa dobre rozhodneš. Nejde len o peniaze ale aj o prognózu a predpokladanú kvalitu života toho psíka podľa čoho sa rozhodovať. Toto si málokto uvedomí.
@anonym_autor v takom prípade tých zdravotných ťahanic bude mať viac. Je treba vedieť kedy stačí. Samozrejme je to individuálne a nie je chorý psík ako chorý psík, takisto ako s ľuďmi. Ja som moju fenku pri tej spomínanej operácii tiež nemusela dat utratiť - prežila by to, zobudila by sa. Ale prognóza bola pár týždňov, možno mesiacov trápenia, postupná strata pohybu a zrejme inkontinencia, trápenie až dokým by neuhynula. Bolelo to a aj teba bude ale vždy si treba povedať čo si ten pes zaslúži. Dala by som ruku do ohňa za to, že som mala najlepšieho psa na svete. A preto som si povedala, že si nezaslúži takýto koniec a trápenie a keď jej nemôžem pomôcť ku zdraviu, pomôžem jej od trápenia. Smutne obdobie ale za mňa správne rozhodnutie.
Držím palce nech sa dobre rozhodneš. Nejde len o peniaze ale aj o prognózu a predpokladanú kvalitu života toho psíka podľa čoho sa rozhodovať. Toto si málokto uvedomí.
@anonym_d11f46 🙁🙁
Ano boli to a velmi ….uz som to raz zazila
Sla som so psom k veterinarovi a domov som prisla bez neho .
Pol roka od zacatia brania liekov sme davku zvysili lebo kontrola nebola dobra.Lipnem velmi nanom lebo ,i ked je to mala prachovka , je to vyrovnany ,vycviceny ,extremne priatelsky pes .Clovek ani nevie ze ho ma , taky dobrak od kosti😢a zato - z druhej strany ako pises nechcem aby sa trapil , lebo - zamna nezije ,len preziva odkedy nevidi.
Boli to - pes co s tebou minuly rok po horach behal je slepy a uz si vobec nezabeha , doma sa len motka a spi , oh ….
K tomu oblicky, clovek nevie co bude o tyzden o dva o mesiac …
Dakujem velmi pekne je to fajn si o tom pisat cloveku sa trochu ulavi….
Necitam diskusiu, ja len prakticky:
- predpokladam ze ide o nejake male plemeno, tie mavaju najvacsie problemy so zubami
- 12,5 rokov na male plemeno je uplne fajn a bezne robime dentalky aj 15-17 rocnym psom (samozrejme uz aj s diagnozami, oblicky, srdce, atd), ked treba
- slepota psa nie je nijaky problem co sa tyka dalsieho zivota a ani jeho kvality ako takej
- ak vravis "par musi ist von", predpokladam ze ta papulka uz je prehnita
- uplne jednoducho povedane, pravda je taka, ze ten psik potrebuje proste zakladnu starostlivost, a to sa tyka aj tej papulky. Takze majitel ma vzdy na vyber. Bud sa stara priebezne a cisti zuby a psa si na to nauci (ano, da sa to, aj ked ludia sa radi vyhovaraju ze "jemu sa to nepaci, on si nenecha" - no, to uz je aj zanedbana vychova, ze psik si doma rozkazuje) alebo ak tie zuby necisti a necha to dojst az do stavu kedy su tak zajdene az hniju a treba ich vytrhat, tak treba investovat do toho cistenia. Ziadna ina moznost nie je.
Okrem toho ze je to pre psa obrovsky infekt (ktory sa krvnymi cestami siri do ostatnych organov a poskodzuje oblicky, pecen, srdcovy sval), tak je to aj bolest a hniloba nie raz prejde na sanku. Ludia, uvedomte si, aka je to bolest ked vas len jeden blby zub boli. A nie ked vyhniva pol papule (vedela by som ukazat nadherne fotky, kam to az zachadza pri malych bytovych psikoch.... Co je pre mna este nepochopitelnejsie, tak su to psiky co behaju okolo malych deti, olizuju majitelov na tvar a spia v posteli a na gauci. Ziadne bundase od budky...) Cize ak niekto ma toho psa rad, nechapem, ze toto sa cele deje, niekde sa stala chyba.
Nemyslim to v zlom, su to len fakty ktore si treba uvedomitz preco je stav aky je, nuz a ake su moznosti riesenia. Momentalne nemas ziadne ine, len nechat to vycistit, alebo nechat psovi hnit papulku, a to som videla uz potom take stavy ze az. A co potom? Ked uz bude nahnita aj kost, psa rovno utratis? Alebo pojdes do zakroku? Bude este drahsi.
Chapes, prakticky.
- predpokladam ze ide o nejake male plemeno, tie mavaju najvacsie problemy so zubami
- 12,5 rokov na male plemeno je uplne fajn a bezne robime dentalky aj 15-17 rocnym psom (samozrejme uz aj s diagnozami, oblicky, srdce, atd), ked treba
- slepota psa nie je nijaky problem co sa tyka dalsieho zivota a ani jeho kvality ako takej
- uplne jednoducho povedane, pravda je taka, ze ten psik potrebuje proste zakladnu starostlivost, a to sa tyka aj tej papulky. Takze majitel ma vzdy na vyber. Bud sa stara priebezne a cisti zuby a psa si na to nauci (ano, da sa to, aj ked ludia sa radi vyhovaraju ze "jemu sa to nepaci, on si nenecha" - no, to uz je aj zanedbana vychova, ze psik si doma rozkazuje) alebo ak tie zuby necisti a necha to dojst az do stavu kedy su tak zajdene az hniju a treba ich vytrhat, tak treba investovat do toho cistenia. Ziadna ina moznost nie je.
Okrem toho ze je to pre psa obrovsky infekt (ktory sa krvnymi cestami siri do ostatnych organov a poskodzuje oblicky, pecen, srdcovy sval), tak je to aj bolest a hniloba nie raz prejde na sanku. Ludia, uvedomte si, aka je to bolest ked vas len jeden blby zub boli. A nie ked vyhniva pol papule (vedela by som ukazat nadherne fotky, kam to az zachadza pri malych bytovych psikoch.... Co je pre mna este nepochopitelnejsie, tak su to psiky co behaju okolo malych deti, olizuju majitelov na tvar a spia v posteli a na gauci. Ziadne bundase od budky...) Cize ak niekto ma toho psa rad, nechapem, ze toto sa cele deje, niekde sa stala chyba.
Nemyslim to v zlom, su to len fakty ktore si treba uvedomitz preco je stav aky je, nuz a ake su moznosti riesenia. Momentalne nemas ziadne ine, len nechat to vycistit, alebo nechat psovi hnit papulku, a to som videla uz potom take stavy ze az. A co potom? Ked uz bude nahnita aj kost, psa rovno utratis? Alebo pojdes do zakroku? Bude este drahsi.
Chapes, prakticky.
@colsami Ano ja to chapem , poznam nasledky, som si vsetkeho vedoma …mas uplnu pravdu .
Hnit mu nic nehnyje - Par zubov uz nema , narabat so sebou da .striham ho doma , pri strihani ,kupani drzi ako hluchy dvere 😅
jja sa bojim v spojeni obliciek a financii- ze urobia sa mu zuby ,oblicky to nedaju ,a za par tyzdnov sa vsetko zvrtne + ta vaha jeho .on je naozaj vychrtly.
A som tu bez psa a bez uspor .
Ako som pisala ,uz sa mu davka zvysovala ….
Preto neviem co robit .Zalezi mi na nom, velmi, ale zalezi mi aj na mojich usporach 😞
@anonym_autor Mam tiez 9 rocnu a velmi zle znasa narkozu.A tak som nasla babu ktora cisti zuby bez narkozy ultrazvukom.Neviem odkial si ale robi sa to u nas v Martine a viem ze aj v Lip.Mikulasi a stoji ma to cca 30€.Tak isto aj revitalizacny kupel a cesanie.
Mala som strach ci to zvladne moja ked babu nepozna ale ona to fest vie s tymi psikmi jedine jeden z 20 to nechce a nevie si s nim dat rady.
Viem ze aj v Ziline sa to robi no tiez drahsie
Chapes, prakticky.
@colsami pred 3 rokmi sa mi zrazu zosypal .
Bez predoslych priznakov , nereagoval ked som prisla k veterinarovi.
Zapal pluc - noc bola 50/50
Teraz krasne pocasie , on po 2 dnovom sopli (bez kaslu) na hranici. Na rukach som ho k nemu brala .
Bojim da zimy furt ma nos na zemi od kedy nevidi . Je to jasne , ale bojim sa ze aj nejaka choroba ho skoli
@anonym_autor Mam tiez 9 rocnu a velmi zle znasa narkozu.A tak som nasla babu ktora cisti zuby bez narkozy ultrazvukom.Neviem odkial si ale robi sa to u nas v Martine a viem ze aj v Lip.Mikulasi a stoji ma to cca 30€.Tak isto aj revitalizacny kupel a cesanie.
Mala som strach ci to zvladne moja ked babu nepozna ale ona to fest vie s tymi psikmi jedine jeden z 20 to nechce a nevie si s nim dat rady.
Viem ze aj v Ziline sa to robi no tiez drahsie
@pokojvdusi9 Ano a u nas to je ….mozno by aj to stacilo pravidelne tam chodit 🤔🤔
@pokojvdusi9 Ano a u nas to je ….mozno by aj to stacilo pravidelne tam chodit 🤔🤔
@anonym_autor Ja raz za rok
@colsami Ano ja to chapem , poznam nasledky, som si vsetkeho vedoma …mas uplnu pravdu .
Hnit mu nic nehnyje - Par zubov uz nema , narabat so sebou da .striham ho doma , pri strihani ,kupani drzi ako hluchy dvere 😅
jja sa bojim v spojeni obliciek a financii- ze urobia sa mu zuby ,oblicky to nedaju ,a za par tyzdnov sa vsetko zvrtne + ta vaha jeho .on je naozaj vychrtly.
A som tu bez psa a bez uspor .
Ako som pisala ,uz sa mu davka zvysovala ….
Preto neviem co robit .Zalezi mi na nom, velmi, ale zalezi mi aj na mojich usporach 😞
@anonym_autor vies, ono ak je ten zubny kamen taky nasadany (ako u tych malych byva) ze uz ho treba cistit a nema vela zubov a este aj tie zvysne zuby musia ist von - vacsinou kvoli tomu, ze ten zub je zdola vyhnity. Ty ako majitel to volnym okom nevidis. Ale my ako veterinari to vieme a vidime, ked tie papulky cistime. Vacsinou su to prave zuby vyhnite zuby, co musia chodit vonku. Takze na 90% mu to tam od korenov uz hnije. Je to bezne...
Cize Tvoje moznosti:
- dat psa na hygienu a neriesit
- nedat psa na hygienu a cakat kym to bude tak velka infekcia a bolest, ze sa budes musiet finalne rozhodnut ci ho na hygienu das (uz vo velkom riziku) alebo ci ho rovno uspis...
Obavam sa, ze nic medzi tym nevyspekulujes, no...
Poznamka k costeniu bez narkozy - to vyhnite zuby nevyriesi, ani problem pod pokrievkou. To su oblubeni pacienti na veterinach: "boli sme dat cistit u pani v salone/bez anestezy/atd atd, ale stale ma problemy". Ale s tym sa uz na internete potom nikto nechvali, ze i tak skonci na odbornom osetreni. Nehovoriac o tom, ze take nanosy ako niektore osy maju, technicky NIE JE mozne vycistit aj v medzizubnych priestoroch u neuspatych psov.
Velmi nebezpecna rada. Aj ked ludia maju radi skratky.
@anonym_autor vies, ono ak je ten zubny kamen taky nasadany (ako u tych malych byva) ze uz ho treba cistit a nema vela zubov a este aj tie zvysne zuby musia ist von - vacsinou kvoli tomu, ze ten zub je zdola vyhnity. Ty ako majitel to volnym okom nevidis. Ale my ako veterinari to vieme a vidime, ked tie papulky cistime. Vacsinou su to prave zuby vyhnite zuby, co musia chodit vonku. Takze na 90% mu to tam od korenov uz hnije. Je to bezne...
Cize Tvoje moznosti:
- dat psa na hygienu a neriesit
- nedat psa na hygienu a cakat kym to bude tak velka infekcia a bolest, ze sa budes musiet finalne rozhodnut ci ho na hygienu das (uz vo velkom riziku) alebo ci ho rovno uspis...
Obavam sa, ze nic medzi tym nevyspekulujes, no...
Poznamka k costeniu bez narkozy - to vyhnite zuby nevyriesi, ani problem pod pokrievkou. To su oblubeni pacienti na veterinach: "boli sme dat cistit u pani v salone/bez anestezy/atd atd, ale stale ma problemy". Ale s tym sa uz na internete potom nikto nechvali, ze i tak skonci na odbornom osetreni. Nehovoriac o tom, ze take nanosy ako niektore osy maju, technicky NIE JE mozne vycistit aj v medzizubnych priestoroch u neuspatych psov.
Velmi nebezpecna rada. Aj ked ludia maju radi skratky.
@colsami Dakujem za vysvetlenie ohladom Salonu
Chapem -bud alebo …
Dakujem ti
@anonym_autor co ho nedas utratit?
s jeho diahnozami a tym ze je mali by som uz do toho nesla.. infuzia mu neprospeje plus uz ich ma isto zle a po cisteni mu mozu aj povypadavat uplne ...
12,5 roka nie je na malého psa vôbec nejak veľa. Zobrala by som z úspor. Živý tvor, za ktorého mám zodpovednosť...

Ísť k inému vet? Napr ja som platila za predoperačné, krvné odbery a vyšetrenia, operáciu fenky - žiaľ zistilo sa, že nádor nejde dat von a zachrániť ju - takže aj následne utratenie ešte nezobudenej fenky menej ako suseda u iného vet iba za samotné utratenie choreho psíka. Skúsila by som preto hľadať iného lekára. Možno nájdeš.
Žiaľ, je to nepríjemná situácia, sama neviem co by som robila na tvojom mieste. Suma 1000e je dosť vzhľadom k tvojej situácii. Aj keď sa tu nájdu ľudia, ktorí ti povedia, že by aj predali obličku, len aby ho zachránili, budú ťa tu súdiť ľudia, ktorí nekupia psovi ani len tabletu na odcervenie, to si netreba všímať...