icon

Čistenie zubov u staršieho psa: Áno alebo nie?

10. máj 2026

Ahojte ,ja viem ze ma tu „dokopete „ ani neviem co cakam od tejto diskusie .
Mam 12,5rocneho slepeho oblickara .Momentalne je chory .Od kedy je slepy len ma nos na zemi ,isto nieco vdychol.Berie Antibiotika.
V piatok som myslela ze to bude posledna navsteva,nepil , len sa klepal ,von nechcel ist (nadcha 2 dni),ledva stal.
Veterinar ho dal do kopy.Infuzia ,2x inj.
Moc mal ok.

Lekar tlaci do cistenia zubov ,ano par musi von , vraj je to dobre aj pre tie oblicky .
Ale u nas to stoji ca 1000-1200e .
Som samozivitel, je to strasne vela penazi,ked to zaplatim ostane mi par stoviek na strane .Na svk sa mi neda ist to spravit .

Nie nesetrim na psovi , za cely jeho zivot ,a najmä posledny rok ma stal velmi vela penazi .

Co ocakavam od tejto diskusii? Ja neviem.
Skusenosti …? Prognozy mi nepovie nikto ..srdce primerane veku.
Ja sa bojim ,ze dam mu spravit zuby , a za 2-3mes mu odpali oblicky .moze to ist rychlo -moze zit 5r .

A ja fakt neviem co spravit .
Ist komplett s usporami dole , alebo to nechat tak….
Zeny ja fakt neviem ,milujem ho z celej duse ale musim aj na nase financie mysliet ( nechcem ziadne peniaze od nikoho !!! )

Strana
z2
simca06022011
11. máj 2026
@anonym_autor

@simca06022011 u psov 10+ sa robia predoperacne .
…. Tak sme aj prisli na to ze oblicky hapruju (zuby sa nerobili potom)
Keby nerobili predoperacne a zuby robili ,odpalilo by ich uplne .

@anonym_autor aha chapem, jasne. Musis sa len rozhodnut, ak ma v zlom stave zuby, tak tie oblicky mu odpali ten zapal ...

autor
11. máj 2026
@simca06022011

@anonym_autor aha chapem, jasne. Musis sa len rozhodnut, ak ma v zlom stave zuby, tak tie oblicky mu odpali ten zapal ...

@simca06022011 ved toto …🙁

aiya
11. máj 2026
@colsami

Necitam diskusiu, ja len prakticky:
- predpokladam ze ide o nejake male plemeno, tie mavaju najvacsie problemy so zubami
- 12,5 rokov na male plemeno je uplne fajn a bezne robime dentalky aj 15-17 rocnym psom (samozrejme uz aj s diagnozami, oblicky, srdce, atd), ked treba
- slepota psa nie je nijaky problem co sa tyka dalsieho zivota a ani jeho kvality ako takej
- ak vravis "par musi ist von", predpokladam ze ta papulka uz je prehnita
- uplne jednoducho povedane, pravda je taka, ze ten psik potrebuje proste zakladnu starostlivost, a to sa tyka aj tej papulky. Takze majitel ma vzdy na vyber. Bud sa stara priebezne a cisti zuby a psa si na to nauci (ano, da sa to, aj ked ludia sa radi vyhovaraju ze "jemu sa to nepaci, on si nenecha" - no, to uz je aj zanedbana vychova, ze psik si doma rozkazuje) alebo ak tie zuby necisti a necha to dojst az do stavu kedy su tak zajdene az hniju a treba ich vytrhat, tak treba investovat do toho cistenia. Ziadna ina moznost nie je.

Okrem toho ze je to pre psa obrovsky infekt (ktory sa krvnymi cestami siri do ostatnych organov a poskodzuje oblicky, pecen, srdcovy sval), tak je to aj bolest a hniloba nie raz prejde na sanku. Ludia, uvedomte si, aka je to bolest ked vas len jeden blby zub boli. A nie ked vyhniva pol papule (vedela by som ukazat nadherne fotky, kam to az zachadza pri malych bytovych psikoch.... Co je pre mna este nepochopitelnejsie, tak su to psiky co behaju okolo malych deti, olizuju majitelov na tvar a spia v posteli a na gauci. Ziadne bundase od budky...) Cize ak niekto ma toho psa rad, nechapem, ze toto sa cele deje, niekde sa stala chyba.

Nemyslim to v zlom, su to len fakty ktore si treba uvedomitz preco je stav aky je, nuz a ake su moznosti riesenia. Momentalne nemas ziadne ine, len nechat to vycistit, alebo nechat psovi hnit papulku, a to som videla uz potom take stavy ze az. A co potom? Ked uz bude nahnita aj kost, psa rovno utratis? Alebo pojdes do zakroku? Bude este drahsi.
Chapes, prakticky.

@colsami Dobrý deň, viete odporučiť dobrú kliniku na dentálnu hygienu? Tiež teraz riešim tento problém pri 8 ročnom yorkovi. Napriek tomu, že o zuby sa dosť intenzívne staráme (toto všetko dávame každý deň: Dokonalá láska, Orozyme pasta, prášok Plaque Off) tak ten zubný kameň sa stále tvorí a nič nepomáha 😬 Chcela som sa za každú cenu vyhnúť narkóze, ale žiaľ, musíme ísť do toho aspoň raz a to čím skôr, kým nie je úplne stará. Ďakujem za všetky odporúčania.

colsami
11. máj 2026
@aiya

@colsami Dobrý deň, viete odporučiť dobrú kliniku na dentálnu hygienu? Tiež teraz riešim tento problém pri 8 ročnom yorkovi. Napriek tomu, že o zuby sa dosť intenzívne staráme (toto všetko dávame každý deň: Dokonalá láska, Orozyme pasta, prášok Plaque Off) tak ten zubný kameň sa stále tvorí a nič nepomáha 😬 Chcela som sa za každú cenu vyhnúť narkóze, ale žiaľ, musíme ísť do toho aspoň raz a to čím skôr, kým nie je úplne stará. Ďakujem za všetky odporúčania.

@aiya ahoj, vsetko co si vymenovala su len take "pomocky". Nerobite (alebo teda nespominate) jedinu vec, ktora realne pomaha - cistenie zubov. Ak by ste totiz normalne cistili zuby kefkou poriadne, vsade a kazdy den, tak mechanicky odstranite plak a potom sa tam logicky ani netvori zubny kamen 😊 Pri pravidelnom a doslednom cisteni je tvorba zubneho kamena takmer ziadna. 👌

Takze lepsie a efektivnejsie je, ak by si mechanicky kefkou cistila zuby (pravidelne) a nedavala nic z pripravkou co spominas = efekt by to malo lepsi.

Co sa tyka pracoviska - nuz, vsetky vyssie pracoviska, lepsie vybavene a s personalom zvladnu aj bezpecne cistenie zubneho kamena. Ideal je totiz ked niekto monitoruje psika, dalsi cisti.... A nie ze to vsetko robi jedna osoba, vtedy je samozrejme ta pozornost a schopnost "zakrocit" v pripade potreby horsia...

wolf_
11. máj 2026
@anonym_autor

@wolf_ Neni ,len keby clovek vedel ze sa to „oplati“ nepekne povedane koli tym oblickam🫩ah ..ja si to este raz cele preratam…

@anonym_autor chápem. Len ono to človek nikdy nevie. Akože určite by som sa veľa pýtala vet. na prognózy a tak. Ale áno, nikto nevie koľko tu ešte ten pes pobudne a hlavne spokojne, dôstojne. Nedá sa to vykalkulovať dopredu ako nejaká "investícia"... Ja ti fakt na jednej strane rozumiem. Pes nie je lacná záležitosť. Zvlášť starší a chorľavejší - ale aj mladý vie urobiť riadny škrt cez rozpočet. Ale aspoň u mňa vždy vyhráva živé stvorenie a nie peniaze hoci teda niektoré sumy za psa fakt "bolia"

autor
11. máj 2026
@wolf_

@anonym_autor chápem. Len ono to človek nikdy nevie. Akože určite by som sa veľa pýtala vet. na prognózy a tak. Ale áno, nikto nevie koľko tu ešte ten pes pobudne a hlavne spokojne, dôstojne. Nedá sa to vykalkulovať dopredu ako nejaká "investícia"... Ja ti fakt na jednej strane rozumiem. Pes nie je lacná záležitosť. Zvlášť starší a chorľavejší - ale aj mladý vie urobiť riadny škrt cez rozpočet. Ale aspoň u mňa vždy vyhráva živé stvorenie a nie peniaze hoci teda niektoré sumy za psa fakt "bolia"

@wolf_ Dakujem za pochopenie , vazim si to 😊
Ano peniaze boli aj budu , nasetrim zase .on tu tolko nebude .ked sa da zivot predlzit a kvalita zlepsit nie je nad cim rozmyslat .
Ked boli problemy s oblickami zistene ,chcela som vediet prognozu , dokonca sme boli u 2veterinarov ,nikto nevedel povedat …ja som realista , chcela som vediet kolko vydrzi.
Nevedia .Moze 5r pozit , moze sa to zvrtnut zo dna na den .

Ano clovek s tym rata ,pride staroba viac problemov … ale je to vela no ….len lieky jeho 58mesacne , plus oblickove zradlo.
Ale vydrzime on si to zasluzi ❤️

anonym_37c8c9
11. máj 2026

Ja som bola s kocurom 6kg na klinike v Trnave. S pred operačným vyšetrením okolo 150 Eur vrátane RTG. Ale treba si dohodnúť termín dopredu. Ináč, kým bol akútny, môj veto ho ani nechcel liečiť. Dal mu antibiotiká Stomorgyl a až po ich vybratí som mu zarezervovala termín na klinike. Takže by som navrhla opýtať sa veterinára najskôr na antibiotiká a v rámci dovolenky (absolvovať ju kvoli psovi na Slovensku) si naplánovať 1 deň niekde u veterinára.

autor
11. máj 2026
@anonym_37c8c9

Ja som bola s kocurom 6kg na klinike v Trnave. S pred operačným vyšetrením okolo 150 Eur vrátane RTG. Ale treba si dohodnúť termín dopredu. Ináč, kým bol akútny, môj veto ho ani nechcel liečiť. Dal mu antibiotiká Stomorgyl a až po ich vybratí som mu zarezervovala termín na klinike. Takže by som navrhla opýtať sa veterinára najskôr na antibiotiká a v rámci dovolenky (absolvovať ju kvoli psovi na Slovensku) si naplánovať 1 deň niekde u veterinára.

@anonym_37c8c9 Ahoj … Tak to bolo minule leto .
Pondelok predoperacne , a v stredu by mu zuby robili - so psom po Narkose cestovat neni dobry napad cize tyzden treba.
Dovolenka je naplanovana - tu mam az v September/musim sa dcere prisposobit s letnou druzinou , takze mi neostava nic ine len u nas to dat spravit .ale cenu mate ozaj super
Najblizsia dofca by bola az na jeden a tolko cakat uz je vela

anonym_37c8c9
11. máj 2026

Netreba týždeň. Predoperačné aj čistenie vedia urobiť naraz v jeden deň. A prípadne jeden deň na zotavenie po narkoze. Oni po narkoze dávajú zvieratám kyslík, operovali mi tam aj psa 2x (zlomená sánka, luxacia bedrového kĺbu) a vždy bol v ten deň večer v pohode. Po operácii sánky na druhý deň ešte nestalo, ale dali mi analgetiká do striekačky a pichli sme mu ich potom doma.

colsami
11. máj 2026
@anonym_37c8c9

Netreba týždeň. Predoperačné aj čistenie vedia urobiť naraz v jeden deň. A prípadne jeden deň na zotavenie po narkoze. Oni po narkoze dávajú zvieratám kyslík, operovali mi tam aj psa 2x (zlomená sánka, luxacia bedrového kĺbu) a vždy bol v ten deň večer v pohode. Po operácii sánky na druhý deň ešte nestalo, ale dali mi analgetiká do striekačky a pichli sme mu ich potom doma.

@anonym_37c8c9 bezne sa dnes takmer vsade davaju lieky aj kyslik aj vsetko co popisujes - je super ze Tvoj pes bol uz v ten vecer v pohode ale ver, ze nie u vsetkych to tak je. Mnohi este niekolko dni po nie su v poriadku a su rieseni na veterine. A ak sa jedna o 12 rocneho 2,5 kiloveho oblickara, toto je velmi zly napad. Ak so psom treba cestovat 100vky km, nie je dobre sa spolahnut na to ze sa to zbucha za jeden den, zrekonvalescentuje za druhy, a cestujeme domov, kde sa este len mozu objavit problemy - a potom to vyjde nasobne drahsie vsetko.

aiya
18. máj 2026
@colsami

@aiya ahoj, vsetko co si vymenovala su len take "pomocky". Nerobite (alebo teda nespominate) jedinu vec, ktora realne pomaha - cistenie zubov. Ak by ste totiz normalne cistili zuby kefkou poriadne, vsade a kazdy den, tak mechanicky odstranite plak a potom sa tam logicky ani netvori zubny kamen 😊 Pri pravidelnom a doslednom cisteni je tvorba zubneho kamena takmer ziadna. 👌

Takze lepsie a efektivnejsie je, ak by si mechanicky kefkou cistila zuby (pravidelne) a nedavala nic z pripravkou co spominas = efekt by to malo lepsi.

Co sa tyka pracoviska - nuz, vsetky vyssie pracoviska, lepsie vybavene a s personalom zvladnu aj bezpecne cistenie zubneho kamena. Ideal je totiz ked niekto monitoruje psika, dalsi cisti.... A nie ze to vsetko robi jedna osoba, vtedy je samozrejme ta pozornost a schopnost "zakrocit" v pripade potreby horsia...

@colsami Ďakujem za odporúčanie. Vedeli by ste mi poradiť aj konkrétnu kefku na zuby alebo je to jedno? Ja som doteraz používala bavlnený naprstok so striebrom, ktorý je určený na čistenie zubov maličkým deťom, s tým aplikujem aj zubnú pastu a dokonalú lásku. Už som objednaná k vet na dentalnu hygienu a je mi jasné, že hneď musíme začať s čistením zubnou kefkou ako píšete, ale pes to úplne neznáša. Kúše kefku, slintá, praská...bude to boj ju to naučiť 🥲

Strana
z2