Čo je pre psa naozaj nebezpečné?
Prosím vás, všetko čo mám na dvore vraj škodí psovi, škodí mu čerešňa, škodia mu oleandre, škodímu neviem čo ...
napíšte mi vy racionálne čo máte psíkov či je toto naozaj podložené, že pes po zožratí napríklad kvôry z čerešne alebo okusovai drievka .z čerešne môže naozaj zomrieť lebo to by mohol byť akurát ozaj o zvieracej kazajke zavrety doma a neverím, že tieto psy ktoré sú tu skôr ako sme boli my (myslím narodení teraz v minulom a tomto storočí) nikdy nezožrali čerešňu alebo oleander...Vďaka ....
Oleandre su skodlive ak ti ich bude ohryzat... ale predpokladam ze mas oleander v nejakom kvetinaci, tak ho preloz.
Co sa tyka ceresne, mame tiez. Pocas sezony sme ceresne jedli spolu s nasou labradorkou, normalne si trhala zo stromu alebo sme jej hadzali, az po par dnoch sme sa docitali ze kostky by vobec nemala jest - cize sme trpli co bude. Ona by tie kostky nemala rozhryzt - vtedy je obrovske riziko. Ak ju zhltne, to je ta lepsia varianta, proste ju vykaka...
Dreva na ohryzanie ma po celom dvore, netusim ci su aj z ceresne, mozno aj hej, ziadny problem tam nie je. Inak nemame nic ine na dvore, kedze vsetko nam znici... pokus o maliny... vytrhala aj s korenmi... este mam par zahonov levandule... ale na jesen aj tu trha aj s korenmi... ine nic nemame naozaj.
@katkaseiner ok ale ved to ozaj naši predkovia neriešili nič len čo pes obzuje alebo zožerie ? Ja tomu neverím...
My sme nikdy neriesili co mame na dvore zasadené vs. pes..nikdy sa nič nestalo, máme aj ceresnu, kadejaké kríky a kvety a prežili to 3 psy bez problemov, skôr naozaj to tie rastliny neprežili pretože ich vyhrabali...naozaj nebezpečné pre psa sú sušené hrozienka - aj v minimálnom množstve, mozu sposobit zlyhanie obliciek.
Toto vyhodilo AI.
Pre psy je jedovatých viac vecí ako si myslíme. Najhoršie je že veľa "ľudského jedla" im môže ublížiť.
Tu máš rozdelené na kategórie:
*1. Jedlo - TOP jedy pre psy*
- *Čokoláda* - obsahuje teobromín. Čím tmavšia, tým horšia. Už 20g horkej čokolády môže zabiť malého psa
- *Cibuľa, cesnak, pór, pažitka* - ničia červené krvinky. Platí aj varené a práškové
- *Hrozno a hrozienka* - spôsobujú zlyhanie obličiek. Už pár hrozienok je nebezpečných
- *Xylitol* - sladidlo v žuvačkách, cukríkoch "bez cukru", arašidovom masle. Spôsobuje prudký pokles cukru a zlyhanie pečene
- *Avokádo* - obsahuje persín
- *Kosti z kurčaťa/varené kosti* - triedštia sa a prepichnú črevá
- *Alkohol, káva, čaj* - kofeín + alkohol = otrava
- *Orechy* - hlavne makadamové. Vlašské môžu mať pleseň
- *Surové cesto s droždím* - v žalúdku nakysne a nafúkne sa
*2. Lieky pre ľudí*
Pre psa sú toxické už malé dávky:
*Ibuprofen, Paracetamol, Aspirín, Antidepresíva, Lieky na tlak*. Nikdy mu nedávaj ľudský liek bez veta.
*3. Domácnosť a záhrada*
- *Jed na hlodavce a slimáky* - pes ho zje veľmi rád
- *Nemrznúca zmes* - má sladkú chuť, ale je smrteľná už v malom množstve
- *Čistiace prostriedky, Savo, jar*
- *Rastliny*: Dieffenbachia, Oleander, Azalka, Tulipány, Ľalie, Brečtan, Tis. Aj cibule kvetov
- *Cigaretové ohorky* - nikotín
*4. Iné*
- *Soľ vo veľkom* - čipsy, slané tyčinky
- *Hrozienková masť na pery* - obsahuje xylitol
- *Človekom žuté žuvačky* - xylitol
*Čo robiť ak niečo zje?*
1. *Nevyvolávaj vracanie* ak zjedol žieravinu, liek, alebo je v bezvedomí
2. *Zavolaj hneď veterinárovi* alebo na Toxikologické centrum: `02/5477 4166`
3. *Zisti čo a koľko* zjedol + obal zober so sebou k vetovi
*Pravidlo:* Ak si nie si istý, radšej volaj vetovi. Pri otravách rozhodujú minúty.
Má tvoj pes niečo zjesť a nevieš či je to ok? Napíš čo a poviem ti.
Inak najlepšia prevencia = všetko nebezpečné hore v skrini a odpadkový kôš so zatváraním 🙂
Mala som 15r nemeckého ovčiaka teraz štyri roky borderkou, ešte predtým viac ako desať rokov slovenského stavača, aj labradora a nikdy sa im nič nestalo. NO normálne zjedol polovicu čokoládovej torty s čokoládovým krémom a čoko polevou (cca 200-300g) a nič sa mu nestalo tak isto rád jedol čerešňe aj hrozno na plnú hubu. On sa obslužil sám. Nevedel sa dočkať kedy padajú orechy zo stromu, tiež ich rád chrúmal, ani kosti mu
neuplblizili. Zjedol niekoľko pedálov z bicykla, gumené rukavice, časti nábytku, ozdubné fluorsekujuje kamienky, ale aj vedro uhoriek. Nebudem predsa likvidovať polku záhrady.
@katkaseiner ok ale ved to ozaj naši predkovia neriešili nič len čo pes obzuje alebo zožerie ? Ja tomu neverím...
@domix147 neviem a poviem ti, tiez som nikdy netusila ze pes nemoze jest hrozno, lebo hrozí uhyn...nieco s obličkami. Prisahala by som ze sme zo zahrady jedli s mojou koliou (bola som žiačka základnej skoly) vsetko do radu..hrozno, hrasok, mrkvu, paradajky, ..
nasi predkovia nemali preslachtene plemena ake su dnes. Oleandre sa vyskytovali v stredomori iba. My sme mali huskyho, on fakt zozral doslova cely dvor a nic mu nebolo.
@domix147 Naši predkovia mali psa priviazaného na reťazi, s deravou búdou a neriešli. Bol to len upozorňovač na neželané návštevy.
Mnoho z veci, na ktore sa upozornuje, su interpretovane nespravne. Velmi vela zavisi od konkretnej potraviny, jej mnozstva, a od samotneho psa. Uvediem Ti par prikladov z veterinarnej praxe.
Hrozno - uplne bezne ho psy zeru. Pocula som o jedinom realnom uhyne psa, a to sa jednalo o psa majitelov vinohradov - pes bol extremne zravy, a toho hrozna zjedol cely kybel, co nasiel. No tak... V tomto pripadne ano, skodi.
Cokolada - uplna klasika. Nebezpecna je naozaj cokolada, nie tie polske a sladke napodobeninky, ktorych mame plne skrinky. Ak sa jedna o velkeho psa, moze zjest aj celu cokoladovu tortu a na 99% sa mu jednoducho nic nestane. Ak vsak das jorksirovi par tabliciek pravej vysokopercentnej cokolady = kakaa, mas problem. Takze v realite - pozratie cokolady (kedze sa takmer vzdy jedna o nicnerobiace mnozstva a nie vysokopercentnu cokoladu) takmer nikdy psovi neuskodi, kedze bezne maly pes horku cokoladu a pod.proste nezerie, nedostane sa k nej, a velky pes jej 'moze' zozrat vela, kym mu nieco uskodi.
Orechy - prikladom su moje vlastne psy, ktore nam zo zahrady kde mame obrovitansky orech, pravidelne celorocne zjedia takmer vsetku urodu (kedze ju vyzbieraju postupne a skor, nez my). V zivote sme problem nemali, ale samozrejme, staci, ze pes prehltne aj kusok skrupinky a narobi mu taku sarapatu vo vnutri ak sa zrovna nestastne zapichne, ze to neda.
Rastliny ako oleander, brectan, tis, a ine bezne pouzivane... Zas... To, ze pes rozhryzie a zozerie jeden listok a navyse ma pes xy kilo, nic sa mu nestane. Ak Ti toho oleandru pozerie na kila (ze pes je nejaky psychopaticky pozierac) a mas maleho/stredneho psa, ocakavaj problem. A to je samozrejme raritna situacia.
Cesnaky, cibule, hrozienka, detto... Jedna sa o vacsie mnozstva, a to pes proste bezne nezozerie.
Naopak, aj "normalna" potravina davana psovi nerozumne Ti narobi paseku. Priklad - civava, ktora neprezila, ze majitel jej nutne potreboval dat fajny kus mastnej slaniny behom sviatkov. "Ved je to len slanina", povedal. Ano, a toto bol len 3 kilovy pes a jeho pankreas to uplne odpalilo. 2 dni hospitalizacie a koniec...
Z veterinarnej praxe na dennej baze Ti mozem povedat: uplne realne najvacsie problemy, s cim chodia majitelia psov co sa tyka intoxikacie a problemov (a mnoho z nich to neprezije) su: kosti co psom majitelia davaju, zmesy a jedy na ine zvierata co pes ponachadza v pivniciach ci zahradnych domcekoch, ludske lieky - lebo ludia su nepoucitelni, no a z beznych veci pozieranie palic (zapichavaju sa do hrdla, papule, criev) alebo kamenov (obstrukcia creva - nie vzdy plati, ze pes vsetko co pozerie aj vy💩, mnohym sa to zasekne v crevach a niekedy napriek poskytnutej liecbe nemaju sancu). Kamene a palice samozrejme velmi neovplyvnis na vlastnej zahrade.
Máme plnú záhradu rôznych jedovatých okrasných rastlín, roky rokúce máme psov rôznych plemien a nikdy sa nám nestalo, že by pes niečo z toho zožral.
Nikdy som taketo nic neriesila. Moj pes nikdy neohryzal stromy a nejedol listy z nich. Zvierata nie su sproste 😂 jedine co riesim, aby nase jedlo, kosti a pod. neboli jemu v dosahu.
Je to podobne ako.kvoli detom preriedit celu domacnost...
Podľa mňa to závisí od samotného psa. My máme kopec stromov a kadečoho na záhrade a pes tomu nerobí nič a ani nikdy nerobil a má t.č. rok a pol.
Susedia majú rok a 8 mesiacov starého psíka a od začiatku všetko ožúva - tuje, ruže a vobec nevadí, že sú s tŕnmi, kvetiny, zeleninu z hriadok, vyhrabáva cibuľky kvetín a večne nosí skalné ruže, kvôli ktorým zoskakuje z vyvýšenej terasy aby ich mohol trhať. Všetko majú ohradené, pretože pes večne niečo žul a občas to aj žral ale najhoršie bolo, keď žral konáriky z okrasných drevín alebo ruže.
Takže riziko závisí nielen od druhu rastliny ale aj od individuality psa (venujeme sa psom rovnako, možno oni majú ešte viac času ako my, keďže sú dôchodcovia. Takže to nerobí pretože by sa nudil).
Takže my sme nikdy nemuseli analyzovať čo môžme kúpiť do záhrady ale keby sme mali susedovie psa tak by som tiež rozmýšľala. Jedna vec je otrava nejakým oleandrom, druhá vec je aj material, ktorý ohryza a fakt keby vidím, že niečo rád žerie a môže mu to ublížiť tak to riešim, je to asi normálne
Naša napríklad keď príde k tomu oleandru ani ho nežije včera zobrala do papule takú vetvičku z neho a hneď to pustila
Osobne si myslím že psy majú šiesty zmysel a vedieť podľa čuchu aj chute že toto nie.
Nasa fena zlaty retriever zjedla asi 4 - 5 susenych hrozienok v kolaci ktory spadol na zem a celu noc jej bolo zle chodila vonku neviem ci zvracat alebo na potrebu ale nespali sme skoro nic esteze prezila

Oleandre su skodlive ak ti ich bude ohryzat... ale predpokladam ze mas oleander v nejakom kvetinaci, tak ho preloz.
Co sa tyka ceresne, mame tiez. Pocas sezony sme ceresne jedli spolu s nasou labradorkou, normalne si trhala zo stromu alebo sme jej hadzali, az po par dnoch sme sa docitali ze kostky by vobec nemala jest - cize sme trpli co bude. Ona by tie kostky nemala rozhryzt - vtedy je obrovske riziko. Ak ju zhltne, to je ta lepsia varianta, proste ju vykaka...
Dreva na ohryzanie ma po celom dvore, netusim ci su aj z ceresne, mozno aj hej, ziadny problem tam nie je. Inak nemame nic ine na dvore, kedze vsetko nam znici... pokus o maliny... vytrhala aj s korenmi... este mam par zahonov levandule... ale na jesen aj tu trha aj s korenmi... ine nic nemame naozaj.