Kedy by mali zostúpiť semenníky u šteniatka?
Ahojte do akého veku by mali zostúpiť psovi semenníky? Jedná sa o nemeckého ovčiaka. 4 mesiace. Asi pred 2t sme boli na veterine, tam nič nespomínala.
Semenniky maju byt zostupene a hmatne do 7-8 tyzdnov, pri odbere. Chovatel by Ta o tom mal informovat a idealne (aj ja tak robim) ukazat Ti oba.
Po tomto veku je skor rarita, ak zostupia, udava sa vek do max. 6 mesiacov, ale to su ojedinele pripady. V 99%, ak nie su zostupene do 8tyzdnov, nezostupia. A medzitym su este dve moznosti, bud sa stane ten zazrak, alebo tam semenniky su, len majitel to nevie dobre nahmatat (oni totiz este mozu "behat" hore dole), a to tiez byva velmi castym problemom, ze majitel to nedokaze spravne nahmatat a velakrat veterinar/cvicitel amater tiez. By som Ti vedela rozpravat pribehy...
V akom stave to je? Jeden ci oba?
@colsami jeden v slabinách asi cítim, neveim niesom profesionál ale vonku nieje žiaden. Pred 2t ho veterinárna kontrolovala a prehmatavala ale nespomenula nič že by bolo zle
@colsami jeden v slabinách asi cítim, neveim niesom profesionál ale vonku nieje žiaden. Pred 2t ho veterinárna kontrolovala a prehmatavala ale nespomenula nič že by bolo zle
@anonym_autor tak mozno zle hmatas. Aby boli oba v 4 mes nezostupene, tiez nie je bezne. Je to mozne, ale nie bezne. Musis to nahmatat za prve citlivo, za druhe, spravnym sposobom a smerom, a za dalsie, tie gulky su male, to nie su semenniky ako u dospeleho psa...
@anonym_autor tak mozno zle hmatas. Aby boli oba v 4 mes nezostupene, tiez nie je bezne. Je to mozne, ale nie bezne. Musis to nahmatat za prve citlivo, za druhe, spravnym sposobom a smerom, a za dalsie, tie gulky su male, to nie su semenniky ako u dospeleho psa...
@colsami hovorím, niesom profesionál. Ale snáď by vet spomenula že je niečo zle, nie?
@colsami hovorím, niesom profesionál. Ale snáď by vet spomenula že je niečo zle, nie?
@anonym_autor mozno ano, mozno nie. Su aj veterinari co si to nevsimnu, neriesia (mali by), alebo co sa tomu nerozumeju a tiez to nahmatat nevedia (mnohych takych som zazila).
Takze ano, ak je veterinarka dobra a skusena, spomenula by Ti to.
Znamej ma pes uz vyse roka a nema dole na veterine jej tvrdili, ze do roka by mali byt dole ak nebudu tak uz nevyjdu potom. Kazdopadne od zaciatku jej hovorili, ze kazdym dnom navyse od 2m sa sanca znizuje. A tak ako Mudr nie su vsetci dobry tak ani Mvdr. Mne osobne velmi dlho trvalo kym som nasla naozaj dobru veterinu kde poriadne poradia, pomozu, vysetria a nie len rychlo urobit to nevyhnutne co treba a dovi dopo.
Ak nezostúpili, je veľmi odpoučaná kastrácia.
@gabrielkamajeckka je mladý, kastacia teraz určite nie
Znamej ma pes uz vyse roka a nema dole na veterine jej tvrdili, ze do roka by mali byt dole ak nebudu tak uz nevyjdu potom. Kazdopadne od zaciatku jej hovorili, ze kazdym dnom navyse od 2m sa sanca znizuje. A tak ako Mudr nie su vsetci dobry tak ani Mvdr. Mne osobne velmi dlho trvalo kym som nasla naozaj dobru veterinu kde poriadne poradia, pomozu, vysetria a nie len rychlo urobit to nevyhnutne co treba a dovi dopo.
@anonym_496b0d práveže máme dobrú kliniku
Teraz kastracia urcite nie, a do 1roka tiez zla info, uplne maximum sa udava 6mes a aj to byva skor "pre istotu" ak sa stane zazrak, nie je to bezne.
Teraz kastracia urcite nie, a do 1roka tiez zla info, uplne maximum sa udava 6mes a aj to byva skor "pre istotu" ak sa stane zazrak, nie je to bezne.
@colsami možno taká otázka ešte keď si tu. Z akého dôvodu sa to stáva? Ma pp, je po zdravých rodičoch, v línii sa im takéto niečo neobjavilo.
@colsami možno taká otázka ešte keď si tu. Z akého dôvodu sa to stáva? Ma pp, je po zdravých rodičoch, v línii sa im takéto niečo neobjavilo.
@anonym_autor je to bezne a proste sa to stava. Trosku si o tom pogoogli proces ako semenniky schadzaju dole a kde sa stane chybicka. Toto nema nic s PP bezPP, bezne sa to jednoducho vyskytuje, napriec plemenami, napriec vrhmi. (Tak ako byva kryptorchizmus aj u deti). Ide len o to, ze chovatel by Ta na to mal vopred upozornit, ak semennik nie je v case odberu tam, kde ma byt, a Ty (prirodzene) by si s tym mala byt OK pri kupe. A to, ci sa im nieco take v linii objavilo alebo neobjavilo Ti za prve nepovedia a za druhe nevedia. Nevedia predsa o potomstve rodica-otca, v inych chs... Ani nevedia o potomstvach u surodencov rodica-matky. Toto je hlupost ak Ti povedia ze sa im to "v linii neobjavilo". Vzdy sa to kde tu objavuje, len o tom samozrejme vie len ten chovatel.
Máme 2 malých psikov,jednemu okolo 5-6 mesiacov a druhemu okolo 4-5 mesiacov zostúpili.
@anonym_autor no ak nema zostupene, tak je to na povazenie, skuste masirovat, ak do mesiaca nic aj s masazou, tak polka ceny naspat a chovnost v haji.
@anonym_autor no ak nema zostupene, tak je to na povazenie, skuste masirovat, ak do mesiaca nic aj s masazou, tak polka ceny naspat a chovnost v haji.
@kiki68 a ako masírovať prosím?
Nijaka masaz Ti nepomoze ak mas jeden mozno v slabine a druhy ani nevies. Ono to takto nefunguje. Ja Ti odporucam si v prvom rade najst cloveka co sa tomu ROZUMIE, nech si to prehmata a da Ti realny status, ako na tom Tvoj psik so semennikmi naozaj je 🙂
Nijaka masaz Ti nepomoze ak mas jeden mozno v slabine a druhy ani nevies. Ono to takto nefunguje. Ja Ti odporucam si v prvom rade najst cloveka co sa tomu ROZUMIE, nech si to prehmata a da Ti realny status, ako na tom Tvoj psik so semennikmi naozaj je 🙂
@colsami veterinu máme špičkovú, nieje tem len jedna vet ktorá by sa naňho pozerala. 🤷🏼♀️ ja v nich pochybnosti nemám
@anonym_496b0d práveže máme dobrú kliniku
@anonym_autor urcite nechcem spochybnovat ale uz len v tomto vidim za mna par 🚩 🚩 🚩 🚩 1.neupozornila ta vet, ze uz by mal mat dole (v 4m uz vacsina ma dole)
2.neukazala ti ako masirovat alebo spravne nahmatat
3.nevysvetlila ti, co v pripade ak do X mesiacov nezidu
4. Kvoli nedostatku info ta vet "donutila" toto riesit na laickom fore.
@anonym_autor ma to predviest veterinar, urcite to len tak negooglite a tiez by som to priamo dala vysetrit aj s USG. Za mna urcite predist problemu a mozno upravit. Inak semenniky ma predviest tiez chovatel. Uz pri kupe.
@kiki68 s chovateľom sme neboli, psika máme z Nemecka.
Ani nás na veterine na to neupozornili, nezišlo jedno, spomenuli nám to len medzi rečou, keď sme chceli šteniatka, že máme skúsiť, ale zrejme bude neplodný.
V neskoršom veku, v starobe sa to može opuzdriť a vzniknúť nádor, my sme to jedno dali z brucha odstrániť keď mal 4 roky.
Za mňa nechcú frustrovať s takouto vadou, nás sa často na veterine pýtali, či chceme ísť na výstavu, ale bol to len domáci miláčik tak na to neupozornili a neriešili, docvakli nám tie otázky neskor.
Ak by malo ísť o psa na výstavy, robia plastiku, vložia tam imlantáty, aby tam bolo to, čo chýba.
Aj majiteľka zisťovala aké máme so psom plány, kupovali sme 3,5mesačné šteňa s perfektným rodokmeňom, s výstavnými zubami( toto plemeno je typické zlými zubami) a to sme tiež pochopili neskor prečo, inak by ten pes bez debaty mal chodiť na výstavy.
Pes bol úplne normálny, o sučky sa zaujímal.
Na takéto niečo by mal upozorniť chovateľ a choď s tým na veterinu ty, ale myslím že sa s tým veľmi robiť nič nedá, u nás to bol fakt, ktorý nikto neriešil.

Semenniky maju byt zostupene a hmatne do 7-8 tyzdnov, pri odbere. Chovatel by Ta o tom mal informovat a idealne (aj ja tak robim) ukazat Ti oba.
Po tomto veku je skor rarita, ak zostupia, udava sa vek do max. 6 mesiacov, ale to su ojedinele pripady. V 99%, ak nie su zostupene do 8tyzdnov, nezostupia. A medzitym su este dve moznosti, bud sa stane ten zazrak, alebo tam semenniky su, len majitel to nevie dobre nahmatat (oni totiz este mozu "behat" hore dole), a to tiez byva velmi castym problemom, ze majitel to nedokaze spravne nahmatat a velakrat veterinar/cvicitel amater tiez. By som Ti vedela rozpravat pribehy...
V akom stave to je? Jeden ci oba?