icon

Kto nesie zodpovednosť, keď pes ujde?

Dnes o 06:56

Zaujíma ma váš názor, kto je na vine a kto by mal niesť finančné náklady toho ak pes ujde?
Moja teta a môj brat majú psa rovnakého plemena sú v aj psi príbuzenskom pomerne. Bratov je pes s PP. Teta má sučku ktorá pochádza z vrhu kde sučka tiež ušla.
Pes môjho je vycvičený, brat s ním chodí aj po výstavách
Väčšinou je vo vnútri s bratom alebo vo svojej voliére. Prosím nech to nikto neberie ako útok na moju tetu ale jej pes z toho nič nemá. Asi pochopíte bez toho aby som to rozpisovať.
Môj otec (alkoholik,70+ ) došiel k bratovi a nechal otvorené dvere a pes ušiel akurát vtedy keď sa tretina sučka hárala a teraz má šteniatka. Teta chce nehorázne peniaze za,, výchovu šteniatok,, že od brata. Teta údaje videla psa môjho brata u seba na dvore. Ešte by som doplnila, brat a otec nebývajú spolu ale otec keď má vypité chodí kade tade ako sa mu chce a nemusí mať ani kľúče

biba_18
Dnes o 09:38

tvoja teta žije asi v nejakej inej dimenzii - platí sa psovi že kryje fenu. teda to tvoja teta by mala platiť tvojmu bratovi, že jeho pes jej fenu nakryl…
ale keďže šteňatá sú plodom neplánovaného aktu lásky - je to ako u ľudí - náklady znáša matka, keď otec nie je preukázateľne dokázaný…

tatiana288
Dnes o 09:38
@anonym_autor

@anonym_a65583 veď jasne píšem hned v úvode že nežijú v spoločnej domácnosti.
@tatiana288 aké kľúče? otec kľúče nemá ale to taka maličkosť môjho otca nezastaví. Má to v remesle, vošiel by aj k nám aj by sa mu chcelo.
On si žije ako bezďák, prespáva kade tade. Ak je zima tak aj u brata, vojde cez pivničné okno a ani o tom nevie.
@anonym_5d4e14 samozrejme príde k tebe niekto bez tvojho vedomia, bez kľúčov, spraví ti škodu ešte ti vyženie psa aby mu pri ,, obzeraní sa nezavadzal,, hlavne že na vine si ty. Mimochodom ten pes sa na ulicu nedostal aby mohol niekomu ublížiť. Asi je zbytočne napísať že by bezdôvodne nikomu neublížil

@anonym_autor A veď čo sa na nás toľko jeduješ? Tam hnev smeruj na otca, s ním máš očividne veľký problém. Brata si zastávaš, celú vinu zvaľuješ na tetu a keď v tom vidíme problém aj na strane brata, prskáš. Tak, keď viem, že mi do baráku pravidelne lozí ožran čo tam len škody pácha, zabezpečím sa, hotovo, bodka.

ria_sprout
Dnes o 09:49

Poznám prípad keď pes ušiel a k susedom preskočil plot za harajucou suckou. Mali to na kamere. Majitelia psa sa odmietali podieľať na financovaní šteniatok, lebo veď mali plot a bránu nemôžu za to že preskočil dva ploty. 🤯 Ani im nikdy nedali žiadne peniaze a všetko mali na pleciach majitelia feny, dokonca ešte aj ohováranie okolia že sú mnoziaren. Úplne šialené. Keď sa raz stane taká nehoda majú sa obaja majitelia podieľať na financovaní a riešení šteniat. Tento postoj že môj pes je v tom nevinne mi príde vyslovene podobný prípad ako keď ľudia tehotenstvo hádžu len na zenu a má si "problém" vyriešiť sama. Je to brutal nezodpovedné!

autor
Dnes o 09:50
@tatiana288

@anonym_autor A veď čo sa na nás toľko jeduješ? Tam hnev smeruj na otca, s ním máš očividne veľký problém. Brata si zastávaš, celú vinu zvaľuješ na tetu a keď v tom vidíme problém aj na strane brata, prskáš. Tak, keď viem, že mi do baráku pravidelne lozí ožran čo tam len škody pácha, zabezpečím sa, hotovo, bodka.

@tatiana288 napíšes že ako?

januska12323
Dnes o 09:51

Čo sa do toho vôbec staráš? Má si to vyriešiť brat s tetou a nezaťahovať do toho celú rodinu.
Teta si mala zabezpečiť psa keď nechcela šteňatá a brat si má zabezpečiť majetok aby sa mu tam nikto nedostal. Keď sa tam otec vlámal má to riešiť na polícii.

tatiana288
Dnes o 10:05
@anonym_autor

@tatiana288 napíšes že ako?

@anonym_autor Zavolať políciu a volať ju každý raz alebo bude brat čakať čo mu tata podpáli dom?

anonym_a72d1d
Dnes o 10:06

Podľa môjho názoru, ak by pes niekomu ublížil, pohrýzol niekoho je zodpovedný majiteľ psa nakoľko ho ma mat zabezpečeného a keď máte blázna otca, nech brat psa zamkne aby ho nedokázal pustiť. Čo sa týka šteniat, je to čistý problém tety, absolútne by som to neriešila, ona si mala zabezpečiť harajucu fenu tak aby na ňu žiaden pes neskočil.

autor
Dnes o 10:43
@tatiana288

@anonym_autor Zavolať políciu a volať ju každý raz alebo bude brat čakať čo mu tata podpáli dom?

@tatiana288 nech sa páči zastaň si do radu, toľko ľudí už na neho volalo políciu

autor
Dnes o 10:49
@januska12323

Čo sa do toho vôbec staráš? Má si to vyriešiť brat s tetou a nezaťahovať do toho celú rodinu.
Teta si mala zabezpečiť psa keď nechcela šteňatá a brat si má zabezpečiť majetok aby sa mu tam nikto nedostal. Keď sa tam otec vlámal má to riešiť na polícii.

@januska12323 lebo tete denne vypisuje a vola ,mojej mame, ktorá sa nič nemôže (býva u mňa)

beronsche
Dnes o 10:54

@anonym_autor no, ten pes asi nie, že?
Darmo špekulujes, majiteľ psa ho ma zabezpečiť tak, aby neušiel. Bodka.
Bez ohľadu na otca, zlodeja, mimozemšťanov...

tatiana288
Dnes o 10:55
@anonym_autor

@tatiana288 nech sa páči zastaň si do radu, toľko ľudí už na neho volalo políciu

@anonym_autor Čo vlastne očakávaš od tejto diskusie?

beronsche
Dnes o 10:56

Na druhej strane, ak mám harajucu sa fenku, tiež ju zabezpečím tak, aby sa k nej pes nedostal.

biba_18
Dnes o 10:58

@beronsche pes môže skákať na suky, to nie je asi zákonom zakázané…

anonym_086d5a
Dnes o 11:00

@anonym_autor
Bez urážky, ale podľa mňa je vaša teta vypočítavá. Ak nechcela riskovať, že jej fenka bude mať šteniatka, mala ju dať sterilizovať. Pokojne sa totiž mohlo stať, že by jej fenka niekedy sama ušla alebo by sa jej na dvor dostal cudzí pes zo susedstva.

beronsche
Dnes o 11:03
@biba_18

@beronsche pes môže skákať na suky, to nie je asi zákonom zakázané…

@biba_18 nerozumiem tvojmu príspevku.... Veď samozrejme, že môže.
Preto ako majiteľka, urobím všetko preto, aby keď mám sucku, žiaden pes sa k nej nedostal..
A ak sa to stane, znasam dôsledky...

januska12323
Dnes o 11:05
@anonym_autor

@januska12323 lebo tete denne vypisuje a vola ,mojej mame, ktorá sa nič nemôže (býva u mňa)

@anonym_autor dá sa aj zablokovať a ignorovať, je to jej problém, nie tvoj ani tvojej matky.

autor
Dnes o 11:12
@tatiana288

@anonym_autor Čo vlastne očakávaš od tejto diskusie?

@biba_18
@tatiana288 vieš čo, nič... Lebo píšete že čo keby pes uhryzol dieťa, ale ten pes nehryzol nikoho. (Deti keď boli u brata niekoľko krát v lete tak ho vyniesli do domu čo majú na veľkom strome na náhrade a robili si tam žúrku.)
Pliesť sem políciu, ktorá tam bola kvôli otcovi za tie roky aj desať krát. Ale to tiež nesúvisí s harajúcou sa sučkou
Potom moje znalosti zákonov SVK, keď na SVK ani nežijem, a ako to vlastne súvisí so psom ktorý mi nepatrí?
Ty máš vaši v hlave niečo popletené, lebo asi by si sa tešila keby k tebe chodil otec bez pozvania v tvojej neprítomnosti a využíval tvoje veci ako vlastné a že vy ti ich keď sa sa mu zapáči.

autor
Dnes o 11:16
@januska12323

@anonym_autor dá sa aj zablokovať a ignorovať, je to jej problém, nie tvoj ani tvojej matky.

@januska12323 wau, si myslís že som na to sama neprišla, je to jediná sestra mojej mamy, jej som jej raz napísala a blokla si ma. Máme píše aspoň z piatich profilov keď blokneme tak si urobí ďalšie volá z X čísel

anonym_2ae261
Dnes o 11:23
@anonym_autor

@januska12323 wau, si myslís že som na to sama neprišla, je to jediná sestra mojej mamy, jej som jej raz napísala a blokla si ma. Máme píše aspoň z piatich profilov keď blokneme tak si urobí ďalšie volá z X čísel

@anonym_autor Mala si hneď napísať, že celá rodina sú psychicky narušení jedinci, alkoholici a socky a psy sú len sekundárny problém. A aj polícia je v prípade vašej rodiny krátka. A keďže sa s nikým normálne dohodnúť nedá, choď tam, šteňatá utop a je to vybavené. A nech sa teta trebárs aj súdi a nech žiada peniaze od kohokoľvek.

autor
Dnes o 11:24
@beronsche

@biba_18 nerozumiem tvojmu príspevku.... Veď samozrejme, že môže.
Preto ako majiteľka, urobím všetko preto, aby keď mám sucku, žiaden pes sa k nej nedostal..
A ak sa to stane, znasam dôsledky...

@beronsche keby teta ukáze dôkaz/faktúru bol by ochotný zaplatiť za potrať len aby mal klud ale teta už sľúbila šteniatka kade komu len asi nerátala.tým že ich bude toľko. Ale podľa výzoru to ani nemusí byť jeden otec

tatiana288
Dnes o 11:26
@anonym_autor

@biba_18
@tatiana288 vieš čo, nič... Lebo píšete že čo keby pes uhryzol dieťa, ale ten pes nehryzol nikoho. (Deti keď boli u brata niekoľko krát v lete tak ho vyniesli do domu čo majú na veľkom strome na náhrade a robili si tam žúrku.)
Pliesť sem políciu, ktorá tam bola kvôli otcovi za tie roky aj desať krát. Ale to tiež nesúvisí s harajúcou sa sučkou
Potom moje znalosti zákonov SVK, keď na SVK ani nežijem, a ako to vlastne súvisí so psom ktorý mi nepatrí?
Ty máš vaši v hlave niečo popletené, lebo asi by si sa tešila keby k tebe chodil otec bez pozvania v tvojej neprítomnosti a využíval tvoje veci ako vlastné a že vy ti ich keď sa sa mu zapáči.

@anonym_autor Popletené v hlavách to má skôr tvoja rodina. Neviete si spraviť poriadok s otcom, zabezpečiť dom ani psov, neviete prijať zodpovednosť. Ako čo chceš po nás? Aby sme nabehli na tvoju tetu čo si dovoľuje pýtať po tvojej mame peniaze? Zbytočne sa tu rozčuľuješ ani ti tu nikto nebude pritakávať. Pýtala si sa na názory, dostala si ich. Je to vina OBOCH. Útočne tu trepeš piate cez deviate.
- pes aj dobre vychovaný sa v cudzom prostredí môže dostať do situácie, kedy niekoho napadne, pokojne aj dieťa. Brat je povinný si psa zabezpečiť tak, aby utiecť nedokázal.
- kto má vedieť, že nežiješ na Slovensku?
- pletieme sem políciu, lebo tak sa to zvyčajne robí, keď sa ti niekto vláme do domu.
- z toho čo píšeš dávaš vinu hárajúcej fene, tak na ňu podaj TO
Celá rodina ste divná. Opakuje, chyba je na oboch stranách, následky nech nesú obaja. Situáciu ponímaš ako keby otehotnela susedova dcéra a vaša rodina sa nechce priznať k otcovstvu.

autor
Dnes o 11:26
@anonym_2ae261

@anonym_autor Mala si hneď napísať, že celá rodina sú psychicky narušení jedinci, alkoholici a socky a psy sú len sekundárny problém. A aj polícia je v prípade vašej rodiny krátka. A keďže sa s nikým normálne dohodnúť nedá, choď tam, šteňatá utop a je to vybavené. A nech sa teta trebárs aj súdi a nech žiada peniaze od kohokoľvek.

@anonym_2ae261 celá rodina? To o kom píšeš o mne? O deťoch ?o mame? O bratovi? O švagrinej?

autor
Dnes o 11:27
@tatiana288

@anonym_autor Popletené v hlavách to má skôr tvoja rodina. Neviete si spraviť poriadok s otcom, zabezpečiť dom ani psov, neviete prijať zodpovednosť. Ako čo chceš po nás? Aby sme nabehli na tvoju tetu čo si dovoľuje pýtať po tvojej mame peniaze? Zbytočne sa tu rozčuľuješ ani ti tu nikto nebude pritakávať. Pýtala si sa na názory, dostala si ich. Je to vina OBOCH. Útočne tu trepeš piate cez deviate.
- pes aj dobre vychovaný sa v cudzom prostredí môže dostať do situácie, kedy niekoho napadne, pokojne aj dieťa. Brat je povinný si psa zabezpečiť tak, aby utiecť nedokázal.
- kto má vedieť, že nežiješ na Slovensku?
- pletieme sem políciu, lebo tak sa to zvyčajne robí, keď sa ti niekto vláme do domu.
- z toho čo píšeš dávaš vinu hárajúcej fene, tak na ňu podaj TO
Celá rodina ste divná. Opakuje, chyba je na oboch stranách, následky nech nesú obaja. Situáciu ponímaš ako keby otehotnela susedova dcéra a vaša rodina sa nechce priznať k otcovstvu.

@tatiana288 Kto s ním mám spraviť poriadok? Veď uč ma majster môj ...

tatiana288
Dnes o 11:31
@anonym_autor

@tatiana288 Kto s ním mám spraviť poriadok? Veď uč ma majster môj ...

@anonym_autor Bože, ty si nepríjemná ako hnačka v lete.

januska12323
Dnes o 11:37
@anonym_autor

@anonym_autor no tak je očividne chorá a tvoja mama by to mala vedieť riešiť

biba_18
Dnes o 11:44
@anonym_autor

@biba_18

@anonym_autor vôbec netuším prečo si ma označila…

biba_18
Dnes o 11:46

@beronsche to bolo k tomu, že majiteľ ktorému ujde pes je zodpovedný. áno, ale za iné veci ako to že nakryje niekoho sučku… presne to tvrdím - šteňatá nech si rieši majiteľka…

anonym_f6a0c4
Dnes o 11:54

Tu je na vine celá rodina, proste všetci. A hlavne tvoj otec, takže v prvom rade si urobte poriadok s ním. Lebo toho si tu nejak vynechala z toho platenia.

colsami
Dnes o 12:04

Ahoj, mrzi ma to a mozno sa Ti to nepaci, ale ZA PSA JE VZDY, VZDY, VZDY ZODPOVEDNY JEHO OFICIALNY MAJITEL. To, ci bol vtedy v praci, ci on ho pri odchode zavrel, ci on sa stara, ci on nemoze za otca atd su vsetko uplne bezpredmetne argumenty. Za psa je zodpovedny majitel a bodka. To, ze v tomto pripade zlyhal otec a ano mozete sa v rodine domahat navzajom medzi sebou krivdy je druha vec - ale za psa nesie zodpovednost jeho majitel, tam sa nediskutuje.

A to Ti pisem ako chovatel a veterinar, takze viem sa vzit do situacie ktora je sice neprijemna pre Tvojho brata, ale cokolvek a kedykolvek jeho pes urobi, je za to zodpovedny ON (Tvoj brat).

V tomto pripade urobil skodu ked nakryl suku a bol na cudzom dvore na ktorom nemal co robit. To, ze teta ma haravu suku nevykastrovanu na dvore je jej hlupost - ale bratov pes nema co robit na cudzom pozemku. Opakujem, hocico by pes urobil (niekoho pohryzol, sposobil autonehodu, alebo obskocil suku) moze za to jeho majitel ktory ho mal mat zabezpeceneho a ktory za neho nesie zodpovednost.

biba_18
Dnes o 13:31

@colsami je nejaký zákon ktorý hovorí že pes nesmie bez dovolenia majiteľa nakrývať suku? lebo len vtedy by sa dalo hovoriť o nejkej zodpovednosti za toto… lebo o akej škode tu potom hovoríme?