icon

Na čo myslieť pri adoptovaní šteniatka?

Dnes o 07:58

Ahojte, jednoznačne si chceme domov raz zaobstarať psíka. Je to však veľká zodpovednosť a aj keď sme si povedali, že hneď po kúpe domu kupujeme psíka, tak to už kvôli zospovednosti odkladáme vyše troch rokov. Rada by som sa poradila s vami. Na čo všetko treba myslieť, pri zaobstaraní si psa? Máme psa, ktorý je môj pes z detstva. Primárne je u rodičov a brávame si ju občas k nám. Chodím s ňou k veterinárovi, zotavovala sa u nás po vážnej operácii. Taktiež som ju ako šteniatko vycvičila ja. Tým chcem povedať, že so psom máme skúsenosti. Je to už ale senior, ktorý nerobí neplechu a väčšinu dňa spí. Šteniatko je niečo úplne iné. Ja sa nad vecami príliš zamýšľam a mám obavy, či sme na psa pripravení. Naprv je tu otázka- vybrať plemeno na ktoré sme zvyknutí a ktorého povahu poznáme z chovnej stanice (za čo dáme nemálo peňazí) alebo si zobrať šteniatko z útulku. Momentálne sa prikláňame k druhej možnosti. Ďalšie obavy sú, ako bude ešte nevychované šteniatko znášať našu neprítomnosť počas práce? Zvyčajne sa mi má kto o psa starať počas dovolenky, lenže pes je záväzok na možno 15 rokov a neviem, čo nastane o pár rokov. Taktiež mám obavy, či budem mať vždy peniaze na drahé operácie, ktoré chceme psovi zaplatiť, je to člen rodiny.
Prosím baby, ktoré sa v tomto vyznáte, vedeli by ste mi zhrnúť nejaké kľučové body, na ktoré si môžeme odpovedať, aby sme sa vedeli rozhodnúť či si psíka zaobstarať, alebo ešte počkať? Vyrastala som so psami a chcem to dopriať aj mojim deťom.

Strana
z2
autor
•
Dnes o 09:44
@zojazoja

@anonym_autor čiže ty si ešte mladučká tiež, keď si mala 13, a teraz máte psíka staršieho, tak máš kolko? 23, 24, 25 rokov...a tie deti už máš či to si písala len v rovine do budúcna.

@zojazoja 25. 1 dieťa mám, druhé som čakala ale nevyšlo to. Snáď to vyjde v priebehu pár rokov. Preto som napísala, že chcem aby s nimi deti vyrastali. Bolo by idealne mat psika keby som doma s druhým dieťatkom, len sa obávam, že už vtedy fenka nebude žiť a ako zvládnem nemať vôbec psíka. Nie ani tak ja ale syn. On je na ňu tiež veľmi naviazaný a je malinký, ani mu nevysvetlím čo je s ňou keď umrie. Stále sa pýta na psíka tak preto si ju často berieme ku nám.

marsmykkok
•
Dnes o 09:45
@anonym_autor

@marsmykkok myslíš, že je toto riziko veľké aj u šteniat z útulku? Viem, že si so sebou určite istú traumu nesú, len si to neviem prakticky predstaviť. Nepoznám nikoho, kto si adoptoval šteniatko z útulku

@anonym_autor Veľa robí minulosť ktorú nepoznáš, iné je ak niekto vyhodí kotnú fenu a porodí na ulici a šteniatka idú s fenou okamžite do útulku, iné ak ich alebo matku niekto týra doma alebo na ulici namiesto pomoci im ubližuje... Proste nepoznáš tú minulosť. Môj kamarát má psa z útulku ktorého strážim, takže ho poznám a hoci teda už má dosť rokov, je veľa toho čoho sa bojí a nezabudol na to. Ale našťastie proste on sa len bojí a ujde a nejde do agresivity. Horšie ak pes zvolí cestu že sa začne brániť pred tými vecami čo sú mu nepríjemné. To je potom ťažko odbúrať.

zojazoja
•
Dnes o 09:48
@anonym_autor

@zojazoja 25. 1 dieťa mám, druhé som čakala ale nevyšlo to. Snáď to vyjde v priebehu pár rokov. Preto som napísala, že chcem aby s nimi deti vyrastali. Bolo by idealne mat psika keby som doma s druhým dieťatkom, len sa obávam, že už vtedy fenka nebude žiť a ako zvládnem nemať vôbec psíka. Nie ani tak ja ale syn. On je na ňu tiež veľmi naviazaný a je malinký, ani mu nevysvetlím čo je s ňou keď umrie. Stále sa pýta na psíka tak preto si ju často berieme ku nám.

@anonym_autor pozri sa. podla mna a neura sa zase prosím ta, nemyslim to v zlom: moc to analyzuješ, rozoberáš. písala si, že si vyrastala so psami, že sa staráš aj o tohto 13 rocneho psa. máš rodičov vedla vás, muža máš určite tiež, máš dieťa,ktoré má rado psov, ....pozemok viete ako si máte zabezpečiť. ved nechceš mať snád dogu velku, že zožerie aj vás. čím menší pes, tým menšie naklady na stravu, veterinu a prípravky pre psa. ja si myslím, že nemáš prečo nezvladnuť psa, keď psíčkarka si. jediný problém vidím v tom, že nebudeš mať na neho čas keď sa ti narodí bábätko.ale ste na to dvaja snáď.

hytal
•
Dnes o 09:50

Nečítam všetko, takže prepáč, ak sa v niečom opakujem. My sme mali a máme i teraz fenku z útulku. Mali sme v minulosti šteniatko, tá nám ničila dvere od bytu, stolík v obývačke, sedačku......Ďalšiu sme si zobrali tiež z útulku, vraveli nám, že má tak cca 1,5 roka. Je to zlatíčko, nikdy nám nič nezničila, milá, miluje ľudí, kontaktná. Takže ti odporúčam psíka, čo už bude mať to šteňacie obdobie za sebou. Inak je vhodné, aby psík nebol sám bez venčenia od rána do večera. Niekto ti povie že pes si zvykne, no trpia ľadviny. Predstav si, že by si celý deň nemohla ísť na WC. U nás, keď sme v práci, túto starostlivosť zabezpečuje už väčšie dieťa. Treba sa psíkovi veľa venovať, aby získal hygienické návyky, zžil sa s novou rodinou. Odmenou vám bude ten najvernejší kámoš.

autor
•
Dnes o 09:52
@zojazoja

@anonym_autor pozri sa. podla mna a neura sa zase prosím ta, nemyslim to v zlom: moc to analyzuješ, rozoberáš. písala si, že si vyrastala so psami, že sa staráš aj o tohto 13 rocneho psa. máš rodičov vedla vás, muža máš určite tiež, máš dieťa,ktoré má rado psov, ....pozemok viete ako si máte zabezpečiť. ved nechceš mať snád dogu velku, že zožerie aj vás. čím menší pes, tým menšie naklady na stravu, veterinu a prípravky pre psa. ja si myslím, že nemáš prečo nezvladnuť psa, keď psíčkarka si. jediný problém vidím v tom, že nebudeš mať na neho čas keď sa ti narodí bábätko.ale ste na to dvaja snáď.

@zojazoja ja sa obávam takmer len toho, že nevieme ako na tom budeme s prácou a časom na psíka. Momentálne. Do budúcna keby som doma sa toho nebojím. Tam sa len bojím toho obdobia bez psíka ako som spomínala. A máš pravdu, analyzujem moc, ale je to proste pre mňa veľká súčasť života a todpovednosť.

zojazoja
•
Dnes o 10:17
@anonym_autor

@zojazoja ja sa obávam takmer len toho, že nevieme ako na tom budeme s prácou a časom na psíka. Momentálne. Do budúcna keby som doma sa toho nebojím. Tam sa len bojím toho obdobia bez psíka ako som spomínala. A máš pravdu, analyzujem moc, ale je to proste pre mňa veľká súčasť života a todpovednosť.

@anonym_autor nuž, mam šteňa, musim mat čas. Inak to nejde. A ďalej to iste, nuž, chcem psov, musim rátať s tym, ze večne žiť nebudú a nezosypavat sa.

anonym_303b34
•
Dnes o 12:12
@anonym_autor

@zojazoja my máme okolo celého plota vysadené vavrínovce a červienky už pomerne vysoké, preskočit nepreskočí a veru teraz keď rozmýšľam tak to asi má poriadne korene a asi sa nepodhrabe.
A sama neviem, čo myslím pod “malé šteňa”, asi naskôr tým myslím psa, ktorý nemá ešte perfektne nastavené hranice. Vekovo to neviem ohraničiť. Ale na to asi ani nedokážeš odpovedať,lebo každý pes je iný a to by sme aj videli, že nie je zrelý zostať hodinku na dvore bez dozoru kým nakúpime. Iba ma zaujímalo, že v akom veku už pes tieto hranice vie mať. Ale rozhodne čakám, že veci poničí.

@anonym_autor takto postupne..je super, že sa chystáš dopredu a riešiš, ale zase netreba úplne všetko analyzovať a predvídať to najhoršie.. za mňa určite z útulku, je toľko opustených zvierat, že mne osobne by nedalo platiť za šteniatko len kvôli PP, ale to som ja...možno by ste mohli zvážiť aj odrastene stena alebo mladého psíka...k niceniu, ja mam zvieratka aj psíky celý život, neponicili nič, zato starší psík zožral synove nové topánky 😁...a v dôchodkovom veku nám ušiel a mal foto od mestskej polície 🤭😁....výdavky na veterinára môžu a nemusia byť...psíky (vsetko krížence) ma okrem bežných výdavkov nestali nič navyše, kamoška mala " znackoveho" a nonstop nejaký zdravotný problem..co sa týka času, málokto je stále doma, a za mňa určite bude tomu psíkovi lepšie u vás, aj keby bol par hodín sám ako zavretý v koterci...

autor
•
Dnes o 13:57
@anonym_303b34

@anonym_autor takto postupne..je super, že sa chystáš dopredu a riešiš, ale zase netreba úplne všetko analyzovať a predvídať to najhoršie.. za mňa určite z útulku, je toľko opustených zvierat, že mne osobne by nedalo platiť za šteniatko len kvôli PP, ale to som ja...možno by ste mohli zvážiť aj odrastene stena alebo mladého psíka...k niceniu, ja mam zvieratka aj psíky celý život, neponicili nič, zato starší psík zožral synove nové topánky 😁...a v dôchodkovom veku nám ušiel a mal foto od mestskej polície 🤭😁....výdavky na veterinára môžu a nemusia byť...psíky (vsetko krížence) ma okrem bežných výdavkov nestali nič navyše, kamoška mala " znackoveho" a nonstop nejaký zdravotný problem..co sa týka času, málokto je stále doma, a za mňa určite bude tomu psíkovi lepšie u vás, aj keby bol par hodín sám ako zavretý v koterci...

@anonym_303b34 ďakujem za tvoj názor. K zomu psovi s PP. Toho zvažujeme len z toho dôvodu, že máme osvedčené plemeno, priateľské k deťom. Ako je veľmi pravdepodobné, že šteniatko z útulku bude tiež okay ak bude od mala zvyknuté na deti. Iba sme spokojní s jedným plemenom tak preto uvažujeme nad touto možnosťou. Ale je to naozaj veľa dať za psa, čo nevravim že mi pes nestojí za 1000-2000€, iba ak môže byť rovnako dobrý psík z útulku tak uprednostním toho. Mali sme aj plemeno menej pristeľské k deťom a bol to nakoniec úplny maznák a flegmoš, lebo si na malú mňa zvykol.

marsmykkok
•
Dnes o 14:07
@anonym_autor

@anonym_303b34 ďakujem za tvoj názor. K zomu psovi s PP. Toho zvažujeme len z toho dôvodu, že máme osvedčené plemeno, priateľské k deťom. Ako je veľmi pravdepodobné, že šteniatko z útulku bude tiež okay ak bude od mala zvyknuté na deti. Iba sme spokojní s jedným plemenom tak preto uvažujeme nad touto možnosťou. Ale je to naozaj veľa dať za psa, čo nevravim že mi pes nestojí za 1000-2000€, iba ak môže byť rovnako dobrý psík z útulku tak uprednostním toho. Mali sme aj plemeno menej pristeľské k deťom a bol to nakoniec úplny maznák a flegmoš, lebo si na malú mňa zvykol.

@anonym_autor 1000 eur je veľa za niečo čo máš 10-15 rokov? Za mňa nie, ak viem čo chcem beriem určite s PP, navyše je možné vidieť mamu a otca a ich povahy. K veterine, ono je to o tom že do čoho ísť do čoho nie už... Proste veterinárna medícína ide veľmi dopredu, ale je otázne či dať 2000 eur za operáciu ktorá ak bude úspešná predlži psovi život o pár mesiacov alebo proste je nejaký nešpecifický problém, tak či pobrať okamžite krv na všetko možné a zaplatiť 300 eur za vyhodnotenie alebo len nejaký základný odber za 40 eur...

wolf_
•
Dnes o 15:50

Za mňa hlavne toto
- Ak si typ "analyzujem", tak to využiť vo svoj prospech - štúdium čo a ako so psom z relevantných zdrojov 🙂 To nemyslím v zlom, ja som presne rovnaký typ, že neustále všetko až preanalyzovávam. A aj kúpu psa som tak omielala v hlave z tristo uhlov 🙂 A preto viem, že je produktívnejšie využiť to na (samo)štúdium. Dnes existuje milión možností ako sa naučiť vychovať psa. A považujem to aj za dobrý predpoklad k tomu, že sa zo psa stane naozaj spoľahlivý vychovaný pes - mať ochotu učiť sa, pracovať na sebe a byť ochotný v prípade potreby (alebo kľudne aj preventívne) vyhľadať trénera.
- Nemyslieť na to v štýle "čo ak nebude čas... čo ak nebudú peniaze.. čo ak.... "... Za mňa je to proste o tom, že ak mám psa = živého tvora, za ktorého mám zodpovednosť, tak holt neexistuje "nemám čas", ale "nájdem si čas" .. Neexistuje "nemám naň peniaze", ale "nájdem možnosti ako mu zabezpečiť, čo potrebuje", atď.... Alebo teda ho nemať, ale skrátka ak už sa raz preň rozhodnem, tak potom tomu prispôsobujem aj život. Nikto z nás nevie, čo sa udeje za tých 10+ rokov, ale môžem vedieť, že spravím všetko pre to, aby sa mal dobre.

wolf_
•
Dnes o 16:17

A dodám také nejaké postrehy čo mi napadli ako som si čítala komentáre 🙂

Ja chcem vedieť reálne skúsenosti, koľko času si vyžaduje šteňa.
- dokopy nie veľa. Veď si zoberme, že šteňa pre svoj zdravý vývoj by malo prespať aj 20 hodín. "Problém" je skôr to, že ten čas kedy sa mu treba venovať je rozložený do celého dňa/noci.

myslíš že napríklad ničenie nábytku, výsadby v záhrade, podhrabávanie sa pod plot k susedom je niečo, od čoho vieš psa odnaučiť, alebo je to obdobie rovnako ako keď malé dieťa skúša hranice a raz to prejde?
- Najlepšie ani nemusieť odnaúčať - ak raz pes zistí, že to ide a baví ho to, tak si to veľmi ľahko môže skôr upevniť tzv samoodmeňovaním. Nečakať, že to "prejde". Ideálne tomu preventívne zabrániť - vyčlenením priestoru, správnym naučením na klietku/voliéru ako bezpečné miesto na oddych apod. Okrem iného je to aj o samotnej bezpečnosti.

Iba ma zaujímalo, že v akom veku už pes tieto hranice vie mať. Ale rozhodne čakám, že veci poničí.
- nemusí poničiť nič. Treba s tým rátať, ale manažmentom prostredia a tak celkovo sa tomu dá úplne predísť. Hranice vo všeobecnosti po puberte. Je to individuálne a závisí to od kopec faktorov, ale tak v úplnej všeobecnosti v skratke - šteňa učí sa, puberta skúša hranice, dospelosť správne nastavené hranice (hoc nie navždy vyhraté - pes sa učí nonstop 🙂 )

Z mojich skúseností dobre unavené šteňa následne dosť spí a nerobí toľko neplechy. Ty máš aké skúsenosti? My každý deň nachodíme aj 10km, takže pohyb nie je problém.
- nie je to len o "únave". Áno, správne unavené šteňa áno, ale zas príliš unavené a prestimulované je z neho čert 😁 veľa energie je z neho čert 😁 Ideálne rovnováha 🙂 A pri šteniatku to primárne o pohybe nie je - skôr pozor na pohybové preťaženie skrz vývoj kostry atď 🙂

autor
•
Dnes o 17:38
@marsmykkok

@anonym_autor 1000 eur je veľa za niečo čo máš 10-15 rokov? Za mňa nie, ak viem čo chcem beriem určite s PP, navyše je možné vidieť mamu a otca a ich povahy. K veterine, ono je to o tom že do čoho ísť do čoho nie už... Proste veterinárna medícína ide veľmi dopredu, ale je otázne či dať 2000 eur za operáciu ktorá ak bude úspešná predlži psovi život o pár mesiacov alebo proste je nejaký nešpecifický problém, tak či pobrať okamžite krv na všetko možné a zaplatiť 300 eur za vyhodnotenie alebo len nejaký základný odber za 40 eur...

@marsmykkok myslím, že som to tam napísala pomerne jasne. 1000-2000€ nie je veľa za psa, ktorý je pre mňa súčasť rodiny. Lenže ako sa tu aj mnohé baby vyjadrili, pes z útulku nie je vždy zlá voľba. Tie vstupné náklady sú výrazne nižšie a psa by som mala rada rovnako. Preto uvažujeme dať šancu takémuto psíkovi. Ale jedine od šteniatka, u staršieho by som mala obavy.

autor
•
Dnes o 17:56
@wolf_

Za mňa hlavne toto
- Ak si typ "analyzujem", tak to využiť vo svoj prospech - štúdium čo a ako so psom z relevantných zdrojov 🙂 To nemyslím v zlom, ja som presne rovnaký typ, že neustále všetko až preanalyzovávam. A aj kúpu psa som tak omielala v hlave z tristo uhlov 🙂 A preto viem, že je produktívnejšie využiť to na (samo)štúdium. Dnes existuje milión možností ako sa naučiť vychovať psa. A považujem to aj za dobrý predpoklad k tomu, že sa zo psa stane naozaj spoľahlivý vychovaný pes - mať ochotu učiť sa, pracovať na sebe a byť ochotný v prípade potreby (alebo kľudne aj preventívne) vyhľadať trénera.
- Nemyslieť na to v štýle "čo ak nebude čas... čo ak nebudú peniaze.. čo ak.... "... Za mňa je to proste o tom, že ak mám psa = živého tvora, za ktorého mám zodpovednosť, tak holt neexistuje "nemám čas", ale "nájdem si čas" .. Neexistuje "nemám naň peniaze", ale "nájdem možnosti ako mu zabezpečiť, čo potrebuje", atď.... Alebo teda ho nemať, ale skrátka ak už sa raz preň rozhodnem, tak potom tomu prispôsobujem aj život. Nikto z nás nevie, čo sa udeje za tých 10+ rokov, ale môžem vedieť, že spravím všetko pre to, aby sa mal dobre.

@wolf_ ďakujem za tvoj pohľad. Viac-menej sa so všetkým zhodujem. Iba k tomu, že si jednoducho musím život prenastaviť na psa, aby som sa mu poriadne venovala. (Nemyslim venčenie ale to čo sa tu spomína, že byť so šteňaťom doma alebo ho brávať do práce) Nie vždy to ide. Nie vždy ani ide aby sme boli ako mamy doma s deťmi na očr koľko je treba, takže si úplne neviem predstaviť, keby prestaneme pracovať na HO úplne, ako by sme si ten život mali prenastaviť aby nemal pes cez deň samotu.

wolf_
•
Dnes o 18:06
@anonym_autor

@wolf_ ďakujem za tvoj pohľad. Viac-menej sa so všetkým zhodujem. Iba k tomu, že si jednoducho musím život prenastaviť na psa, aby som sa mu poriadne venovala. (Nemyslim venčenie ale to čo sa tu spomína, že byť so šteňaťom doma alebo ho brávať do práce) Nie vždy to ide. Nie vždy ani ide aby sme boli ako mamy doma s deťmi na očr koľko je treba, takže si úplne neviem predstaviť, keby prestaneme pracovať na HO úplne, ako by sme si ten život mali prenastaviť aby nemal pes cez deň samotu.

@anonym_autor a prečo by malo byť cieľom "aby pes nemal cez deň samotu"? Ja si to napríklad takto nemyslím.

zojazoja
•
Dnes o 18:18
@anonym_autor

@anonym_autor nie, nie, to si zle pochopila. Nie je vôbec dobre, aby pes bol 24 hodín denne natlaceny pri človeku. Toto nie je dobre mat psa zavislaka na cloveku.Ked to vezmem na seba co som pisala, tak ja som si bravala šteňa do prace lebo som ja aj muž vtedy bola z domu preč aj s cestovaním cca 10, 5 hodín. A to je fakt veľa pre šteňa. Ale potom neskor uz samozrejme pes, psy, ostavali doma. Na dvore. Samozrejme prístup k vode, koberec, buda atd atd.

autor
•
Dnes o 18:20
@wolf_

@anonym_autor a prečo by malo byť cieľom "aby pes nemal cez deň samotu"? Ja si to napríklad takto nemyslím.

@wolf_ lebo tu baby napísali, že ak pracujeme mimo domu na 8+ hodín tak si nemáme psa zaobstarať. Minimálne kým je malé šteňa.

zojazoja
•
Dnes o 18:24

@anonym_autor ešte doplním. Nam to aj vyhovovalo si takto psov brava. Pretože sme ich zároveň týmto učili na jazdu autom, na jazdu v autobuse, na socializaciu medzi ludmi, na chodniku, pri ceste. Nemuseli sme zvlášť po praci ich chodit ucit tieto veci, ktoré su pre náš spôsob života veľmi potrebné.

autor
•
Dnes o 18:24
@zojazoja

@anonym_autor nie, nie, to si zle pochopila. Nie je vôbec dobre, aby pes bol 24 hodín denne natlaceny pri človeku. Toto nie je dobre mat psa zavislaka na cloveku.Ked to vezmem na seba co som pisala, tak ja som si bravala šteňa do prace lebo som ja aj muž vtedy bola z domu preč aj s cestovaním cca 10, 5 hodín. A to je fakt veľa pre šteňa. Ale potom neskor uz samozrejme pes, psy, ostavali doma. Na dvore. Samozrejme prístup k vode, koberec, buda atd atd.

@zojazoja ako to potom riešiť so šteniatkom? Momentálna naša situácia (ak už rátam, že by som pracovala), je že môžem mať občasný HO (1-2 dni v týždni), manžel pracuje rozlišne, ale často sa striedame a minimálne polovicu času by pri psovi vedel jeden z nás byť. Ale nie vždy. Takže určite by nastali aj dni, kedy by bol pes doma cca 8,5h doma sám. A to neviem, či je okay alebo od akého veku to je okay. Dovolenky si chcem šetriť primárne na zatvorenú škôlku, choroby atď. Nie si vyčerpať všetko na psíka.

zojazoja
•
Dnes o 18:33
@anonym_autor

@zojazoja ako to potom riešiť so šteniatkom? Momentálna naša situácia (ak už rátam, že by som pracovala), je že môžem mať občasný HO (1-2 dni v týždni), manžel pracuje rozlišne, ale často sa striedame a minimálne polovicu času by pri psovi vedel jeden z nás byť. Ale nie vždy. Takže určite by nastali aj dni, kedy by bol pes doma cca 8,5h doma sám. A to neviem, či je okay alebo od akého veku to je okay. Dovolenky si chcem šetriť primárne na zatvorenú škôlku, choroby atď. Nie si vyčerpať všetko na psíka.

@anonym_autor ja neviem😃😃 ja aj ked som bola decko a dostala som prvého psa, šteniatko, tak nam ho mama kúpila na letné prázdniny, aby sme za 2 mesiace šteňa naučili ostavat samé doma a na hygienu. V dospelosti ked uz som zacala mávať psov tak som mala možnosť vždy bude odbehnut na obed za nim domov alebo si potom brava do prace. Niektorí aj šteňa nechavaju doma samé úplne normálne, ja som v tomto bojko.

autor
•
Dnes o 18:40
@zojazoja

@anonym_autor ja neviem😃😃 ja aj ked som bola decko a dostala som prvého psa, šteniatko, tak nam ho mama kúpila na letné prázdniny, aby sme za 2 mesiace šteňa naučili ostavat samé doma a na hygienu. V dospelosti ked uz som zacala mávať psov tak som mala možnosť vždy bude odbehnut na obed za nim domov alebo si potom brava do prace. Niektorí aj šteňa nechavaju doma samé úplne normálne, ja som v tomto bojko.

@zojazoja asi ozaj počkám na tú druhú rodičovskú snáď o pár rokov. Alebo boh vie, možno manžel začne opäť pracovať na 100% HO a pôjdeme do toho. Ja sa tiež bojím nechať doma samého psíka ktorý je u nás ešte neokukaný, nie je možno natrénovaný necikať dnu a vonku neviem, čo mu napadne. Keby už psa poznám ako reaguje tak sa nebojím.

wolf_
•
Dnes o 18:43
@anonym_autor

@wolf_ lebo tu baby napísali, že ak pracujeme mimo domu na 8+ hodín tak si nemáme psa zaobstarať. Minimálne kým je malé šteňa.

@anonym_autor nikto ti nezaručí za ako dlho sa šteniatko naučí byť v pohode samé 8+ hodín.. môžeš si zabezpečiť určitú pravdepodobnosť, že to učenie pôjde čo najlepšie (tým, že ho budeš na samotu učiť správne) ale aj s dokonalým postupom/prístupom sa to môže jedno šteňa naučiť naozaj rýchlo a inému to môže trvať dlhšie... To je fakt a neistota, ktorá tam je. Nikto ti na istotu nepovie "koľko".

A je bežné, že dovolenka sa vyčerpá holt na šteňa. Prípadne "pomáha celá rodina", odbieham z práce ak sa mi dá atď. Skrátka prvé dni, týždne, mesiace to môže byť náročnejšie. To je určitá "obeta". A buď ju chcem podstúpiť alebo si môžem zaobstarať odrastenejšie šteňa alebo rovno dospelého psa.

Ja napr. mám ten luxus, že môžem a mohla som byť so psom nonstop. Nie som, ani som nebola. A aj ten nácvik na samotu u nás prebehol rýchlo. Pre pokoj v duši máme kameru - pri šteniatku som to obzvlášť ocenila, že som si mohla kedykoľvek skontrolovať, či spokojne spí a nevyvádza. Ale kým nemáš konkrétneho psa, tak ťažko hypoteticky odhadovať.

akvi
•
Dnes o 19:04

A musis si brat steniatko? My sme si vzali z OZ-ka 8 mesacneho psa, cize este to vzdy bol hravy psik, ale uz sme nemuseli riesit steniatkovske nehody, mal 100%-ne hygienicke navyky, uz nehryzol veci a pod. Tiez sme vedeli povahu, kedze v OZ-ku bol s dalsimi psami aj mackami. My sme potrebovali, aby s mackami vychadzal, lebo sme mali doma macky. Tiez sme vedeli, ze je nekonfliktny s inymi psami a ludmi. Pre mna to bolo uplne naj rozhodnutie, brat psa, ktoreho povahu uz aspon trochu pozname. Dnes je to uz psik senior a bohuzial, tiez uz berie x liekov a veru, nestoji to malo penazi, takze toto je fakt take, ze treba sa na to pripravit. Nas chvalabohu cely zivot bol uplne ok, chodili sme k veterinarovi len ockovat a raz sme riesili zapal usi, ale inak uplne zdravy pes. 10 rokov sme fakt nic neriesili.

Takze skus zvazit aj moznost nebrat si uplne male steniatko, ale vziat si trochu starsieho psika. Idealne z OZ-ka alebo od docaskarov, lebo ti vedia presne povedat, aku ma povahu, ci vydrzi doma, ci ma hygienu zvladnutu, ci vychadza s inymi psami, detmi atd..

Strana
z2